lauantai 10. marraskuuta 2018

Vauvatarvikkeet MOST WANTED

Mulla alkoi juuri kirppispöytä ja sinne tavaroita kasaillessa rupesin miettimään niitä tarpeellisimpia vauvatarvikkeita. Niitä, mitkä meillä koettiin parhaiksi ja hyödyllisiksi. Mihin meidän mielestä kannatti panostaa, mitä oltaisiin näin jälkiviisaina hankittu. Mitä hankittaisiin, jos meille vielä tulisi vauva. 

Nyt laitoin kirppikselle tosi rajulla kädellä kaikki mitkä vielä oli myymättä. Lapsetkin kasailivat kolme ikeakassillista leluja (vähän avustettuna) huoneestaan, jotka sitten myydään kirpparilla. Näin meillä on ollut tapana säännöllisesti pitkin vuotta, varsinkin joulun alla. Joulu kun tarkoittaa pakostikin uutta tavaraa ja uusia leluja, niin on kiva luopua vanhoista ettei kaapit ihan pursua tavaraa. 

Mutta eksyin aiheesta. Eli, mitä vauva tarvitsee? Tämäkin on tosin ihan hirveästi perheestä ja vauvasta kiinni mitä koetaan tarpeelliseksi. Meillä vaikkapa, kolmen helpon ja terveen vauvan kanssa koliikkikeinu ja täristävät, heiluvat ja soivat sitterit oli ihan turhia ja tarpeettomia. Koliikkivauvan kanssa nuo taas olisivat kultaakin kalliimpia. Eli pitää muistaa näiden olevan nyt meidän (mun) fiiliksiä ja meidän kolmen lapsen kokemuksella tarpellisia ja hyödyllisiä. TÄÄLLÄ aiemmin kirjoittamani postaus kuopuksen vauvavuoden hyödykkeistä ja turhakkeista. TÄÄLLÄ new baby checklist.

Aloitetaan vaatteista. Tuplille hankittiin vaatteita ihan liikaa, kuopuksen kanssa oltiin viisaampia. Nyt ostaisin vieläkin vähemmän ja erityisesti kirppareilta ja tutuilta käytettynä. Enintään seitsemän vaatekertaa riittää, sillä ainakin meillä pyykinpesukone pyörii monta kertaa viikossa, eikä pyykit kasaannu pitkäksi aikaa. Vaikka sattuisikin puklaileva vauva seitsemän bodya riittää kyllä. Me ei olla kenenkään lapsen kohdalla käytetty kaikkien koon vaatteita, vaan suosittu enemmän sellaista tuplakoko ajattelua. Tuplat hyppäsi oikeastaan koon 62 yli, siirtyen 56 senttisistä suoraan 68. Kuopus taas ohitti 68 koon (niin ja myös 50cm koon) kokonaan. Vaatteet ei ole niin isoja, etteikö niitä voisi ottaa käyttöön jo vähän reiluina hihat käännettynä. Siis varsinkin tuon 50 koon ohi voi hypätä ihan suosiolla, jos vauva vaan syntyy täysiaikaisena. Korkeintaan yksi tai kaksi bodya noin pienessä kooss ariittää kyllä. Niitäkun saa sitten kaupasta, jos vauva onkin syntyessään paljon alle 50cm. Näin vaatteille tulee myös pidempi käyttöikä. Kuopuksella on esimerkiksi yksi koon 74/80 Noshin yöpuku, jonkä hän otti käyttöön ollessaan 67cm pitkä viisikuinen. Tuo yöpuku menee hänelle edelleen hänen ollessaan nyt 83cm pitkä 1v7kk ikäinen taapero. Yöpukua on siis käytetty jo reilusti yli vuosi.

Vaatteet: LINDEX; MELLI ECODESIGN; POLARN O PYRET

Mä koin kietaisubodut ja tavalliset legginsit helpoimmiksi. Potkareista en tykännyt, eikä ne meidän lapsilla oikein pysyneet päälläkään. Pari pipoa ja parit sukat riittää, sillä ne ei oikeastaan edes likaannu. Kuopuksen kanssa tykästyin lindexin kietaisubodeihin, niissä oli nimittäin haarassa tuplanepparit ja hihoissa kääntövara, joten käyttöikä oli pidempi.

Ulkovaatteissa suosittiin vauva-aikana niinkuin nytkin kerrospukeutumista. Toppahaalari, windfleece-/softshellhaalari, villahaalari ja jumppis neulosta tai collegea ja vauvalla (tai lapsella) on aina sopivia vaatteita tarjolla. Niitä yhdistelemällä saa kaikki tarpeelliset vaatteet joka keliin.

Asusteista tarpeellisia on merinovillainen pipo, toinen kevyempi pipo, kypärähattu, toppatöppöset ja toppatassut, sekä villaiset sukat ja lapaset. Noita asusteita kun käyttää taas yhdessä ja erikseen pärjää takuulla joka kelillä!

Vaatteet : POLARN O PYRET; REIMA; SOHVILA DESIGN; NEWBIE


Ulkovaatteiden lisänä toimivia juttuja on lämpöpussit niin kaukaloon kuin vaunuunkin. Pikkuvauvalle mun mielestä paras on tuo Baby's Onlyn neulospussi, ja se toimii niin vaunukopassa kuin kaukalossakin. Se on pituudesta vähän lyhyempi kuin muut toppapussit, joten se sujahtaa vaunukoppaankin hyvin. Ratasosassa on tykätty Petit Cherien toppapusseista ja nyt meillä on käytössä Nordlys, mikä on vielä tuotakin parempi!

Tähän mennessä parhaat vaunut mitä olen kokeillut, on Bugaboon Buffalot. Huonoja puolia niistä ei olekaan vielä löytynyt, tosin meillä ei ollut koppaosa käytössä ollenkaan, joten siitä en osaa sanoa juuta taikka jaata. Jälkiviisaana ostaisin vaunut jo heti alkuun pikkuvauvalle, meillähän oli isommat koppavaunut ensin. Me yhdistettiin kaukalo Scootterin vaunuihin vain sellaisenaan, ilman mitään adaptereita, mutta adaptereilla kiinnitettävä kaukalo on takuulla kätevämpi!

Vaunuverho on mun mielestä ehdoton, sillä sillä saa suojattua vauvan ja isomman lapsen sääoloilta helposti.

Mun mielestä on kätevää, jos vauva nukkuu ensin pienemmässä sängyssä kuin perinteisessä pinniksessä. Meillä oli mooseskori, joka oli aivan ihana, myös perinteinen vaavi-sänky on kätevä liikuteltavien pyörien takia. Unipesä on ehkä isoin sellainen juttu, joka olisi meillä ollut tarpeen kuopuksen kanssa. Vaikka olenkin aika ehdoton siinä, ettei vauvaa nukuteta syliin tai tissille, olisi unipesä kätevä varsinkin nukkuvan vauvan siirtelyssä. Ja tuohan se turvaa pienentämällä nukkumapaikkaa.

Pussilakanoita meillä on ollut lapsille kaksi tai kolme paria, ja se on riittänyt tosi hyvin. Kaksikin riittäisi, sillä monesti meidän vauvat ovat kuitenkin olleet ilman peittoja. Kosteussuoja sänkyyn on hyvä olla olemassa, sillä ainakin tissivauvan niskap*skat on aika hurjia. Kosteussuoja suojaa patjaa myös pukluilta, joita niitäkin meidän vauvoilla on riittänyt.

Harsoja ei voi olla liikaa sanotaan, mutta pitäisin kuutta-kahdeksaa sopivana määränä. Meillä on ollut eri harsot pepun kuivaamiseen pesun jälkeen, ne on paljn parempia herkälle iholle kuin tavalliset pyyhkeet. Peppuharsot erottaa hyvin pukluräteistä sillä, että puklurätteinä käytettiin kuviollisia harsoja. Yksi vauvapyyhe on myös ollut oikein riittävä, sillä ei ole ollut niin justiinsa kuivata vauvaa satunnaisesti tavalliseen pyyhkeeseen.

Vaunuverho; BABY WALLABY; Tripp trap ; LASTENTARVIKE ; HArsot BABY STYLE ; VAunut; VAUNUAITTA ; Vaipanvaihtoalusta, harsot, sitteri, rintapumppu ja pullo JOLLYROOM; pyyhe LINDEX, voide ja lämpöpussi PIKKUVANILJA, amme BABYSTYLE unipesä FILLBABBA, kantoreppu IPANAINEN, sänky STOKKE lelu KÄRKKÄINEN


Amme kannattaa ottaa jalallisena, sillä kyykkiminen lattialla olevan ammeen yllä on ihan kamalaa. Toinen hyvä vaihtoehto on kylvettää pesualtaassa, mitä varsinkin nuorimman kanssa tehtiin paljon. Hoitoalustalle paras paikka on vesipisteen lähellä, sillä silloin pepunpesu on kaikkein helpointa. Meillä ei oikeastaan käytetä kosteuspyyhkeitä kuin reissussa, joten vesipiste on siksikin hyvä olla lähellä. Markkinoilla on rasvoja joka lähtöön, mutta tuo Butterflyn peppurasva on parasta ikinä. Sitä ennen liputin Medelan nappycreamia, mutta tuo vihreäkorkkinen on sitäkin parempi. Ja on meidän luottotuote atopiatäpliin. Toimii kortisoniakin paremmin.

Viihtymisen puolella nostan tutin ylitse muiden. Meidän lapset ovat kaikki syöneet tuttia, mikä on kyllä auttanut niin monessa tilanteessa, että pienempi paha se mulle on vieroittaa sitten pois tutista, kuin ettei sitä ikinä antaisi. Nuorin sai tuttinsa heti ekana yönä, mutta oli silti taitava tissiposki, joten en koe tutin olevan yhtään huono juttu (meidän kokemuksella). Tuttipulloja riittää hyvin yksi korkeintaan kaksi, varsinkin tissivauvalla. Sen sijaan kunnon rintapumppuun kannattaa panostaa, sillä se helpottaa äidin liikkumista hurjasti, kun joku muukin voi ruokkia vauvaa pumpatulla maidolla.

Sitterien aatelia ovat nuo Baby Björnin, jotka menee tosi pieneen tilaan ja hytkyy ihan pienestäkin kosketuksesta. Meillä tuo oli vain kuopuksella, mutta vakuutuin sen laadusta vaan entisestään siinä vaiheessa kun vauva itse hytkymällä sai viihdytettyä ja liikutettua itseään. Myös ergonominen rintareppu on panostamisen arvoinen, ei ehkä niin tarpeen ekalle vauvalle, mutta jos kotoa löytyy muitakin lapsia on reppu pelastus. Meillä manduca auttoi isosti niissä hetkissä kun vauva ei vaan millään halunnut olla itsekseen mutta myös silloin kun oltiin asuntomessuilla koko päivä tai kierreltiin Muumimaailmaa pitkin pitkospuita.

Syöttötuolina Tripptrapp ja Ikean antilop ovat mun suosikit, varsinkin jos löytyy molemmat on jo aika hyvissä kantimissa. Meillä oli tripptrapiin tuo newborn set myös, ja vaikka se jäikin vähän turhaksi meille, suosittelen sitä silti. On vaan kätevää, että vauvan saa välillä samaan tasoon muiden kanssa. Varsinkin, jos kotoa löytyy niitä isompiakin lapsia.

Tässä olikin aika tehokkaasti kaikki mun mielestä tarpeellinen. Erilaisia lelu- ja leikkimattojakin meillä on ollut, mutta aina ne on olleet enemmän tai vähemmän turhia, sillä mun mielestä ne vaan passivoi vauvaa paikalleen. Tai ainakin meidän vauvat on olleet aina kiinnostuneempia ympäristöstään kuin päänyläpuolella olevista leluista.

Löytyykö teiltä jokin ehdoton suosikki, jota ilman vauva-arki ei vaan onnistu? Tai mikä on osoittautunut kaikkein isoimmaksi turhakkeeksi? 

10 kommenttia:

  1. Taitaa kuitenkin olla se vauva tulossa, kun tämmösiä listoja kirjoittelet. Miksi muuten tarviitte yhdelle lapselle kahta syöttötuolia kotona?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, ei ole :D Rakastan vaan listoja ja on kiva miettiä mitä tekisi toisin.

      Ei oikeastaan kahta syöttötuolia tarvittaisi, mutta mun isällä oli kaksi antilop syöttötuolia tuplien aikaan, ja kun tuplat ei enää niissä istuneet jäi yksi turhaksi ja otettiin se meille sellaiseksi reissutuoliksi. Se on ollut kätevä vauvakavereiden kyläillessä ja kun antilop menee niin pieneen tilaan, on se ollut helppo ottaa mökille ja muihin kyläpaikkoihin mukaan.

      Tripptrapin syöttötuoli osan laiotin jo eteenpäin, kun meidän taapero tykkää istua tuolissaan enemmän ilman sitä, mutta antilop jää edelleen vaatehuoneeseen varatuoliksi. Meillä varmasti jatkossakin kyläilee vauvavieraita, niin on hyvä kun syöttötuoli on omasta takaa :)

      Poista
  2. Ymmärrän tekstin idean, mutta itsestään selvästi tokaistu lausauhdus siitä, miten joulu pakostikin tarkoittaa tavaraa, kuulostaa hurjalta. Varsinkin, että sitä tavaraa on alta pois monta Ikea-kassilta. En tiedä, mutta mua kyllä huolettaisi suhde kuluttamiseen, vaikka siitä olen samaa mieltä, että pähkäily ja listojen tekeminen onkin nautinto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet aivan oikeassa, että kuluttamiseen tulisi suhtautua tosi kriittisesti. Valtaosa meidän leluista on alunperinkin ostettu kirpparilta ja mulla on tapana kierrättää niitä näin. Kun kotoa kerätään leluja kipparille myytäväksi, voi kirpparilta ostaa taas uusia. Olen jo parin vuoden ajan ostanut lasten joululahjat joko kirpparilta tai ei-materiana.

      Tuo viittaus johtui siitä, että meillä lahjat kuuluu jouluun, joten väkisinkin sieltä uutta (tai meille uutta, toiselle vanhaa) tulee, kun lapsia on kuitenkin kolme. Mutta tosi hyvä nosto sulta! Kannatan kuitenkin aina ensisijaisesti käytetyn ostamista, jos ostettavaa on :)

      Poista
  3. Hei, meillä on nyt kolmosella tuo newborn set ja on kyllä aivan huippu keksintö! Vauva ei etenkään alkuun lattialla viihtynyt ollenkaan mutta tuossa tripp trappin "kaukalossa" tykkää olla ja seurailla muiden touhuja. Muun perheen ruokailun ajaksikin vauvan saa kätevästi pöydän ääreen ja juttelukorkeudelle.
    Meillä ei oo sitteriä ollut tällä kertaa ollenkaan eikä kyllä ole kaivattukaan, newborn set ollut vauvahankinnoista ihan paras :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on! Ja moni muukin kehuu, meillä vaan sitteri syrjäytti sen aikalailla. Mutta loistava tarvike juurikin noista mainitsemistasi syistä!

      Poista
  4. Teillä ei ilmeisesti ole ollut puklailevaa refluksikkovauvaa, ei nimittäin seitsemän bodya ja harsoa riitä edes päiväksi :D miten ihanaa olisikin, jos olisi niin vähällä selvitty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Refluksista ei ole varmuutta, ei koskaan haettu diagnoosia kun ei vauvaa itseään häirinnyt, mutta kaikki kolme kyllä puklailivat paljon. Me ei vaan vaihdettu vaatteita aina jos niissä vähän oli pukua ja puklurättejäkin käytettiin useamman puklun pyyhkimiseen. Mutta tuo on varmasti tosi käyttäjäkohtaista mikä riittää. Ja riippuu paljon siitäkin miten usein pesee pyykkiä. Meillä pyörii melkein päivittäin kone, niin 7 riittäisi meillä oikein hyvin. Ja saisihan niitä sitten lisää jos ei riitä, kaikki vauvat ei kuitenkaan sairasta refluksia :)

      Poista
  5. Tuli mieleen tosta lelujen kierrättämisestä, että laitatteko isompien poikien leluja jemmaan Justusta varten lainkaan? Meillä on melko iso ikäero lasten välillä, reilu neljä vuotta. Pohdin usein, että jaksanko jemmata pienemmälle niitä leluja, joista isompi on valmis nyt luopumaan vai laittasko vaan kiertoon. Varastotilaakin kun on vaan rajallisesti, mutta toisaalta taas jemmasta niitä voisi sitten pienemmälle kaivella kun tulevat ajankohtaseksi. Mutta sitten taas ei tiedä, kiinnostaako kuopusta samat jutut :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain joo, vauvaleluja oli esimerkiksi laatikollinen jemmassa. Mutta tällä hetkellä Justus leikkii tosi plajon samoilla leluilla kuin isot, niin näistä leluista mitkä kirpulle vietiin, ei otettu Justukselle mitään talteen. Ne oli enimmäkseen erilaisia autoja, transformers ukkeleita yms, joita löytyy kirpparilta sitten kuitenkin aina jos niille tarvetta on. Duploja tai junarataa esim ei laiteta eteenpäin ollenkaan, vaan ne säästetään pienimmälle.

      Mut että vastaus taitaa olla, että jotain "fiksuimpia" leluja säästetään, mutta enimmäkseen laitetaan vaan eteenpäin. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!