maanantai 29. tammikuuta 2018

Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Lupasin tätä postausta jo aika päiviä sitten, mutta pakko myöntää että onnellisesti unohdin sen. Ja olin myös hivenen saamaton kirjoittamaan listaa puhtaaksi, se kun löytyy meiltä ruutupaperille raapustettuna. Ei se tietysti olisi varmaan haitannut, vaikka olisinkin julkaissut sen sellaisenaan. Mutta tässä se nyt vihdoin on, meidän kuuden viikon kiertävä ruokalista, joka tekee arkiruuan kokkaamisesta hivenen vaivattomampaa ja kauppareissusta himpun verran helpompaa.

Jonkin verran sovelletaan listan sisällä. En aina tee ruokia listan järjestyksessä, tai jos tähteitä jää enemmän, en välttämättä tee uutta ruokaa. Tai jos teen, saatan tehdä sen pakastimeen, josta se sitten sulatetaan ja syödään sellaisina päivinä, kun en millään jaksa alkaa kokkaamaan. 

Välillä muhun iskee myös totaali kyllästyminen tähän listaan, silloin laitan sen kaapin perälle, enkä seuraa sitä lainkaan. Välillä tulee myös joku ruokahimotus, jota on tehtävä heti, ja silloin suunnitelmat siirretään seuraavaan päivään. Pääasiassa elellään kuitenkin tämän listan mukaan.


Välillä myös muokkailen listaa sen mukaan, jos olen bongannut jonkin reseptin joka nousee meillä suosikiksi. Otan pois ruokia, jotka ei ehkä juuri silloin kuulosta mieleisillä tai jotka on todettu sellaisiksi, ettei lapset niitä ihan mahdottomasti fanita. Jos haluan jotain uudistusta, etsin netistä reseptejä. En aina tee vaikka kasvispihvejä samalla tavalla, vaan saatan käyttää jotain netistä löytynyttä reseptiä pohjana. Seuraan myös jonkin verran kauden kasviksia. Jos listalla on vaikka kasvissosekeitto ja kukkakaali juuri tarjouksessa, valmistuu kasvissosekeitto kukkiksesta.

Listan ruuat ovat niitä ihan perusarkiruokia. Jos tuntuu, että halutaan syödä fiinimmin, tehdään se usein viikonloppuna. Silloin ruokaviikkosuunnitelman ruoka siirtyy vaan seuraavaan viikkoon tai sitten valmistan sen pakastimeen. Suurinpiirtein kuuden viikon välein pidetään pihistelyviikko, jolloin ei seurata listaa vaan syödään pakastimesta niitä sinne jemmattuja tähteitä. Jos tähteitä ei ole, kokkailen hyviksi havaittuja säästöruokia. Soijamakaronilaatikkoa, kinkkukiusausta, nuudeliwokkia, riisipuuroa..

Valmistan ruuat aina kahdeksalle henkilölle, jotta niistä riittää meille yhteen iltaruokaan ja lounaaseen. Usein niistä saa vielä pari annosta pakastimeenkin. Tämä on ollut ehkä paras oivallus mitä olen kokkailussa keksinyt, tällä nimittäin säästää ihan valtavasti aikaa ja rahaa. Nytkin isi kokkailee juuri keittiössä kasvislasagnea, jota luultavasti syödään myös huomenna iltaruualla. Olen meidän lihanvähennyksestäkin puhunut usein ja nykyisin se toteutuu niin, että osa lihasta korvataan kasviksilla ja kasviperäisillä proteiineilla. Kun ennen jauhelihakastike valmistui 400g jauhelihaa, käytetään siihen nyt 200g ja lisäksi vaikka soijarouhetta.

Listassa on paljon meidän lastensuosikkeja ja pitsaa löytyy pariltakin viikolta. Todellisuudessa syödään pitsaa melkein jokatoinen viikko, jolloin se syrjäyttää jonkin toisen ruuan.

Mutta tässä se on, meidän kirtävä ruokalista. Toivottavasti saatte tästä selvää, kirjoittelin tämän Macin Numbers-appilla, enkä ole ihan varma miltä se näyttää muilla laitteilla katsottuna.


arki
arki
arki
arki
arki
viikonloppu
viikonloppu
extra
viikko 1
BroilerikasvisWOKKI
Kalakeitto
Linssikasvispata
Liha/Soijamakaronilaatikko
Kasvisrisotto
Riistakäristys ja muusi
Broilerifilepata ja basmatiriisi
Kurpitsakeitto
viikko 2
Thaikeitto
Tonnikalapasta
Kasvispihvit ja couscous
Nakkikastike ja muusi
Jauhelihakastike ja perunat
Avokadopasta
Karjalanpaisti
PIZZA
viikko 3
Kinkkukiusaus
Savulohipasta
Kasviskookoskeitto
Broileripyörykät ja bataattimuusi
Spaghetti bolognese
Kanafajitas
Lasagne
Lihapata ja perunat
viikko4
Salviakanaa ja juureksia riisillä
Lohikiusaus
Kasvislasagne
Kermainen broileripasta
Jauhelihakeitto
Pizza
Mango-inkivääri broileri ja riisi
Kasvissosekeitto
viikko 5
Suikalekastike ja perunat
Sitruunaturska ja muusi
Bataattikeitto
Broileri-pekonipasta
Makaronilaatikko
Kaalilaatikko
Pitaleivät
Chilitomaattipasta
viikko 6
Lihapullat ja perunamuusi
Paistettu kuha ja perunat
Broileririsotto
Siskonmakkarakeitto
Sitruunainen pinaattibroileri ja riisi
Buttyt
Suikalepaisti
Broileripaprikapasta





























5 kommenttia:

  1. Oi, tänä oli kiva 😊👍 Meillä myös 6viikon lista extroilla, ja jotenkin kyllästyminen on siihen iskenyt totaalisesti...paljon löytyy samoja perusruokia kuin teiltä, mutta uudet ideat on enemmän kuin tervetulleita, joten taidan päivittää omaamme sinun listan avulla, josko sen taas ottaisi käyttöön kiireistä arkea helpottamaan 😊 Nämä ruokapostaukset on ihan mun lemppareita, "meidän päivä"-postausten ohella!

    VastaaPoista
  2. Hei oisko sulla reseptiä tuohon kuvassa näkyvään kana-kasvisvuokaan? Näyttää herkulliselta! :)

    VastaaPoista
  3. Näyttää hyvältä! Vielä kun reseptit saisi jakoon 😉

    VastaaPoista
  4. Mää haluaisin reseptit noihin broilerpyöryköihin ja sitten tuohon kana-kasvisvuokaan. :) Ja sulla oli instassa mun muistaakseni joku kanaruoka kuva myös? Siitä on jo hetki aikaa, mutta sen ohjetta kaipailisin myös jos vaan mahdollista?

    -M-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, mäpäs laitan sun toiveen korvantaakse! Josko vaikka parin viikon sisään onnistuisi! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!