tiistai 20. marraskuuta 2018

Black Friday tulee - kuinka kuluttaa järkevästi ?

Tuntuu, että vuosi vuodelta, Black Fraday hulinat alkavat aina vaan aikaisemmin. Voin kyllä rehellisesti myöntää, että kannatan ehdottomasti tällaista alennuspäivää (viikkoa tai kuukautta toisaalla) mutta mulla on iso toive siitä, että kuluttajat osaisivat kuluttaa silloin järkevästi, tehdä harkittuja ja tarkoin punnittuja hankintoja, ilman hutiostoja. Faktahan kun on se, ettei meidän maapallo kestä tällaista kuluttamista, jonka mukaan viime vuodet ihmiskunta on elänyt. Hyvänä muistutuksena tästä lienee vaikka viime kesä, ilmastonmuutoksen seuraus. Maapallosta ei kohta jää meidän lapsille mitään, jos tavaraa vaan ostamalla ostetaan.


Mä tiedostan kyllä itsekin monesti kannustavani ostamaan. Toimin vaikuttajana, ja mainostan tai markkinoin tuotteita ja hyödykkeitä. Vaikuttajan asemassa haluan kuitenkin myös painottaa sitä, että hankinnat ja ostokset tehtäisiin aina myös pohtien. Tarvitsenko todella, voisinko löytää tämän käytettynä ja kuinka pitkä käyttöikä tällä tuotteella on. Mä en koe, että nämä tavat sulkee toisiaan pois. Mä rakastan työssäni sitä, että voin kertoa teille uusista tuotteista. Näin sinäkin pääset lähemmäs kyseistä tuotetta ja voit ehkä muodostaa vieläkin laajemman kuvan siitä ja punnita näin tarkemmin tarvettasi. Ostopäätös on kuitenkin monen asian summa ja kun saatavilla on riittävästi tietoa tuotteesta, tulee herkemmin hankittua asioita oikeasti käyttöön ja tarpeeseen, kuin pölyttymään kaappeihin.

Black Friday on helposti kulutusjuhla. Ostetaan, koska halvalla saadaan, ei siksi että oikeasti tarvitaan. Mun ohjeeni onkin, että nyt kun tuohon THE päivään on vielä hetki aikaa, listaa paperille kaikki ne jutut, joita oikeasti tarvitset. Parhaimmillaanhan perjantaina nimittäin säästää isot summat rahaa, mikä ainakin meidän perheen kukkarolla on tosi kiva asia. Kun kaikki tarpeellinen on listattuna, pysy siinä. Älä tee ostoja listan ulkopuolelta, vaikka löytyisi mitä. Jos se ei ole tuntunut tarpeelliselta ja ostamisen arvoiselta tänään, ei se ole sitä perjantainakaan. Tai jos se silloin tuntuu siltä, lisää se toisellelistalle ja punnitse tarvetta pari viikkoa. JOulun alennusmyynnit ovat ihan nurkan takana, ja jos se todella on sinulle hyödyllinen, on se luultavasti alessa myös tammikuussa. Jos ei, ostat sitten täydellä hinnalla ja ainakin tiedät ostaneesi tarpeellista. 


Alennusten ja halpuuden varjolla ei pitäisi ostaa tavaraa missään tilanteessa. Omaa ostokäyttäytymistään kannattaa pohtia muutenkin, sillä niin voi säästää ihan oikeasti selvää rahaa. Eikä edes pieniä summia, sillä kuukausien hövelistä rahankäytöstä kertyy äkkiä isot joet. Etkä ole yhtään onnellisempi kahdenkymmenen merkkivaatteen omistajana kuin olisit kymmenenkään vaatteen omistajana. 

Kuinka me sitten vietetään Black Fridaya? Ostetaan kyllä, mutta olen listannut paperille jo pitkän ajan sellaisia oikeasti tarpeellisia juttuja, joita me tai lapset tarvitaan. Mieheni tarvitsee uudet kengät töihin, kunnolliset toppahanskat talviulkoiluun ja uudet farkut. Mä itse en tarvitse juuri nyt mitään, eikä lapsiltakaan puutu kuin merinovillalapaset jokaiselta ja isoilta merinovillakypärämyssyt. Näiden lisäksi ostetaan lapsille mummon ja ukin puolesta heidän toivomansa lelut, jos juuri ne alessa ovat. Siinä ne. Muita joululahjoja ei osteta, sillä hankitaan itse tänä vuonna kaikki lahjat aineettomina. Tämä on muuten harkitsemisen arvoinen juttu ihan kaikille, se ei nimittäin lisää kuluttamista lainkaan ja on luultavasti mielekkäämpi lahja muutenkin. Ainakin viime jouluna lapsille ostetut Leos Leikkimaa vuosikortit ovat tuoneet iloa meille ihan jokaiselle moneen kertaan, kuluneen vuoden aikana. 

Kuinka sinä ajattelit kuluttaa? Oletko jo tehnyt ostoslistan vai vietätkö BF:n sijaan Älä Osta Mitään -päivää? 

26 kommenttia:

 1. En aio hankkia juuri mitään. Olen ostanut joululahjat kannattaen oman paikkakunnan yrittäjiä lahjakorttien muodossa. En myöskään ole ostanut joulukoristeita tai valoja tänä vuonna. Tarvitsisin ehkä siistit kengät mutta niillä käyttökerroilla, joita tulisi, vanhat entiset kelpaavat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi oman kylän yrittäjien tukeminen on kyllä tosi ihana ajatus!

   Poista
 2. En osta mitään. Viime aikojen uutiset on kyllä pistänyt miettimään omaa kulutusta.
  Pyrin ostamaan kaiken käytettynä. Lapselle on muutama uutena ostettu juttu, kaikki muut tavarat hankittu käytettyinä.
  Tavaroiden hamstraaminen on kyllä tänä päivänä hullua. Ostetaan kaappiin vaatteita ja hintalaput jää kiinni. Tosi surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Mun sydän itkee joka kerta fbkirpuilla, kun tuotteita myydään lapullisina tai "kerran käytettynä".

   Poista
 3. En taida ostaa mitään nyt black fridaynä. En tarvitse mitään

  Lahjoja en ole vielä ostanut yhtään. Ei ole innostanut eikä ole ollut aikaa.
  Yritän pikkuhiljaa aloittaa, kolmelle lapselle pitäisi jotain lahjoja ostettua.
  Itse en toivo mitään, no ehkä valkoista joulua ja hyvää ruokaa, vähän suklaata ja kinkkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun toiveet kuulostaa ihanilta! Suklaa ja valkoinen joulu, sekä perheen kanssa yhteinen aika kuuluu myös mun toiveisiin <3

   Poista
 4. Itse haluan yhtyä tuohon joulun kulutus juhlaan.me hankimme lapsille vaan yhdet lahjat pojalle 8v lego paketin ja tytölle 2v kirjoja.näistä lapsille iloa joulun ajaksi ja myöhemmäksikin.isovanhemmat ja kummit antavat possuun rahaan.haluan opettaa ettei joulu ole lahjoja varten vaan yhdessä oloa varten.ihanaa viettää aikaa perheen kesken ja herkutella.lahjaksi itse annamme opettajille sukulaisille yms itse tehtyjä herkkuja ja lintujen rasvapötköjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä sun kuluttaminen kuulostaa kyllä oikein hyvältä. En itsekään ole kuluttamista vastaan, mutta toivoisin siihen johdonmukaisuutta!

   Poista
 5. En osta mitään en tarvitse. Ne ostaa joilla varaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sekin on totta, toisaalta keskittämällä ostot siihen kun tuote on halvimmillaan, on kyllä ihan fiksua.

   Poista
 6. Neljä omaa ja kahdeksan kummilasta, joille koitain black fridayna löytää joululahjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on jo vähän tekemistä! Meillä vain kaksi kummilasta, joille lahjatkin on jo tiedossa :)

   Poista
 7. Itselläni on lista mitä tarvitsen. Kahlaan BF tarjoukset, mutta en osta mitään jos ei löydy juuri sitä oikeaa. 😊

  VastaaPoista
 8. En oikeastaan tarvitse mitään. Sen verran aion seurata alennuksia, jos löytyisi jotain kivaa ja edullista kummilapsille joululahjaksi. Siellä on muutama toive alla, joten ne ostan jos löytyy hyvä ale (jos ei ole alennusta, niin ostan ne sitten normihintaisena).

  Yleenaä katselen mitä kaikkea saisi halvalla, mutta sit kuitenkin ajattelen sitä rahanmenoa ja turhaa tavaraa, niin jätän ostamisen vain katselun asteelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tää kuulostaa tosi tutulta! Mulle käy monesti samoin! Sitten jään miettimään liian pitkään ja tilaisuus menee. Tosin ehkä hyvä niin!

   Poista
 9. Mulla on alle 13 neliötä elintilaa, kimppakämpässä kun asun, ja tämä on mulle juuri passeli. Kaikki omistamani tavarat mahtuu tänne hyvin, mutta lukuisten muuttojen jälkeen (ja aina pienempään) oon kyllä alkanut punnitsemaan ihan jokaista asiaa minkä ostan. En ota vastaan tavaraa myöskään ilmaiseksi jos en sitä oikeasti tarvitse, koska mulle ei yksinkertaisesti mahdu. :D Tai no, vielä mahtuu, mutta haluankin pitää tilanteen tällaisena.

  Black Friday on mulle jotenkin ihan vieras asia, siis toki tiedän mikä se on, mutta en oo koskaan ajatellut että silloin pitäisi ostaa jotain. Mulla on yleensä ollut varaa ostaa oikeasti tarvitsemani asiat silloinkin kun ne on normihintaisia tai jossain muussa alessa. Ja suosin kans käytetyn ostamista, miesten vaatteita vaan löytyy huonosti kirppiksiltä niin siksi ostelen omat vaatteeni monet uutena. Mutta joo, ei siis ole listaa enkä ehkä ees uskaltais kauppaan perjantaina jos siellä on kamalasti ihmisiä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun tilanteessa ei varmasti kannatakaan täyttää tavaraa turhalla, vaikka ei se ehkä kannata kellään.

   Uuden ostamisessa ei mun mielestä sinänsä ole mitään pahaa, kunhan ostaa tarpeeseen eikö huvinvuoksi :)

   Miesten vaatteet on kyllä hankala, en tiedä mihin me omankaan mieheni hankinnoissa suunnataan!

   Poista
  2. Miesten vaatteita on jotenkin ihan murto-osa markkinoilla siitä mitä naisten. Tosin oon myös tehnyt sen havainnon että miesten vaatteet on usein laadukkaampia ja kestävät pidempään. Joskus jonkun yksittäisen saattaa löytää kirppikseltä, joskus hyödynnän Stockmannin aleja, ja sitten Dressmann ja Jack&Jones on sellaisia mistä usein löytyy. H&M myös, mutta pidän sitä ehkä eettisesti vähän arveluttavana ostospaikkana. Toisaalta en tiedä onko ero noihin muihinkaan ketjuliikkeisiin sitten niin suuri.

   Poista
  3. No niin on! Ja myös liikkeitä on tosi plajon vähemmän. Mutta tuoss alaadukkuudess aon pakko olla samaa mieltä, ainakin muutamien merkkien kohdalla! :)

   Poista
 10. Mekin osallistutaan älä osta mitään-päivään. Tämä kuluttaminen huolestuttaa. Ostetaan kun tarvii ja pyritään hyödyntämään kirpputoreja.
  Yllättävän usein ne "pakko saada"- tarpeet menee muutaman päivän mietinnällä ohi.
  Aineettomia lahjoja mekin suositaan,ja lapsille harrastuksiin liittyviä tarpeita. (

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on ihan totta! Ja jos ei mene, silloin se yleensä on tarpeellinen ja voi ostaa normihinnalla!

   Poista
 11. Pitääkö lastenkin sopia sisustukseen? Sun instassa näyttäisi et lapsetkin puettu mustaan ja valkoiseen. Eikö lapset voisi olla lapsia, väri ja sotku kuuluu elämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oikeastaan, vaikka houkutteleva ajatus. Meillä tosin lapset ovat niin kova äänisiä, ettei heitä saa sulautumaan seiniin edes musta-valkoisina ;)

   Itseasiassa, jos viittaa uusimpaan kuvaan, oli pojilla paljettikääntöpaidat siinä päällä :D ei vaan ehkä näkynyt kuvassa. Eli lapset saa todellakin olla lapsia ja sotku kuuluu ehdottomasti elämään! Värit on varmasti puhtaasti mielipideseikkoja.

   Poista
 12. Elämän ollesaa jakautuneena kolmeen maahan (äidin maa, isän maa ja asuinmaa) halvalla saadut lentoliput ovat kultaakin arvokkaampia. Meillä ei tule ku pienet joulumuistamiset lapsille mutta nyt ois toiveissa saada kohtuuhintaiaet liput Suomeen hiihtolomaksi. Eli kytätään kyllä tarjouksia BF:na.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä takuulla! Ihanaa, jos lentolipuistakin on mahdollisuus saada alennuksia perjantaina! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!