maanantai 18. syyskuuta 2017

Kolme lasta takapenkillä


Ja vielä turvallisissa turvaistuimissa. Mission impossible? Eipä olekaan, kiitos Jollyroomin avun. Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä JOLLYROOMin kanssa. 

Turvaistuinvalinnat ovat olleet itselleni ehkä kaikkein vaikeimpia valintoja vauvan- ja lastentarvikkeiden hankinnassa. Markkinat on istuimia pullollaan, miten ihmeessä voisi valita sen parhaan ja turvallisimman? Kiva olisi myös, että istuminen istuimessa olisi lapselle turvallista, hänen asettaminen sinne olisi helppoa ja sujuvaa ja kankaat saisi vielä penkistä irti mahdollisten vahinkojen sattuessa. Isofix, isofit, xp-pad, mitä näitä on? Koko se käsiteviidakko vaikuttaa äkkiseltään ihan kamalalta suolta ensikertalaiselle!

Alle neljävuotiaalle turvallisin tapa matkustaa autossa on isofix-istuimessa selkä menosuuntaan. PISTE. Tää on fakta, joka itselle tuli selväksi aika pian istuimia selatessa. Tämä oli myös ohjenuora, jonka mukaan mentiin meidän isompien lasten kanssa. Nyt he ovat jo neljä vuotta ja ovatkin siirtyneet matkustamaan kasvot menosuuntaan ihan tavallisiin turvavöihin. Justuksen kohdalla sovelletaan samaa. Hänen matkustussuuntansa tulee vielä vuosia olemaan selkä menosuuntaan.

Yhden lapsen istuimen asentaminen takapenkille on helppoa. Kaksi istuintakin sujahtaa auton kuin auton takapenkille helposti. Kolmen kanssa ollaan farmariautossa kovilla. Taatakseen turvallisuuden, istuimet ovat leveitä, niissä on korkeat sivutörmäyssuojat ja kunnon tuet niskalle ja selälle. Hieno juttu kaikilta muilta osin, kuin autoon sovittamisen suhteen. Me todettiin lukemattomilla istuimilla, ettei sovi. Kaksi selkä menosuuntaan reunoille ja yksi kasvot menosuuntaan vielä onnistuisi, mutta ei näin tällä kokoonpanolla joka meillä on.

Pyöriteltiin, kokeiltiin, vaihdettiin, runnottiin. Lopulta saatiin kaukalo keskelle ja turvavyöistuimet reunoille. Kaukalo ilman telakkaa, kiinnitys pelkillä auton vöillä, jolloin itselleni tuli seinä vastaan. EI, ei ja ei. Toinen vaihtoehto olisi istuttaa yksi nelivuotias etupenkille. EI. Lasten paikka on omasta mielestäni täysin yksiselitteisesti takapenkillä.

Me ajetaan paljon, käydään Lapissa, reissataan ympäri Suomea ja kyläillään isovanhemmilla Joensuussa. Lasten kuljettaminen autossa, niin ettei heidän turvallisuudestaan ollut takuita ei vaan ollut vaihtoehto. Oli aika ostaa turvallisempi auto. Näin pystyttiin valitsemaan turvaistuimet vain turvallisuutta miettien ja valittua auto sen perusteella, että turvaistuimet mahtuivat sinne.

Huomattiin oikeastaan samantien, että mahduttaakseen kolme turvallista turvaistuinta takapenkille, tulee autossa olla kolme täyslevyistä penkkiä. Parasta vielä on, jos ne penkit liikkuisivat syvyyssuunnassa, jotta tarvittaessa penkkien mahtumista voisi avustaa myös niillä säädöillä. Kolme täysleveää penkkiä tarkoittaa käytännössä tila-autoa.

Kolme lasta tarkoittaa kolmia turvavöitä. Yhdet viisipiste ja kahdet kolmi- tai nelipiste. Aikamoinen puljaaminen, joten tähän revohkaan otettiin kaikki apu mikä saatavilla on. Jollyroomin valikoimista löydettiin Justukselle Britax Römerin Dualfix -turvaistuin, jota voidaan käyttää jo vauva-aikana sen kuppimaisuuden ja erillisen vauvapehmusteen vuoksi. Se kääntyy 360-astetta ollessaan kiinnitettynä autoon, joten lasta nostettaessa autoon, penkin saa käännettyä ovea kohti. Tämä toiminne on jo nyt osoittautunut ihan valtavan käteväksi. Erityisesti meidän isi liputtaa tämän puolesta! Vöiden kiristäminen on helpompaa, eikä omaa yläkroppaa tarvitse työntää autoon saadakseen lapsi penkkiin.


Isoille pojille taas valittiin Britax Römerin Kidfix II XP -turvavyöistuimet , joissa vakuutti eniten vöiden kiinnitys, isofix ja muovilla vuoratut sivutörmäyssuojat. Turvavyöistuimet kiinnittyvät auton runkoon isofixeillä, joka on etu paitsi turvallisuuden myös helppouden näkökulmasta. Näin istuinta ei tyhjänäkään tarvitse kiinnittää vöillä. Turvavyöistuimeen lapsi kiinnitetään auton turvavyöllä joten kiva on, jos vyön kiinnittämiseen on riittävästi tilaa. Saatatte miettiä miksi tuo muovilla vuoraaminen on niin tärkeä juttu. Tämä johtuu ihan vaan siitä, että jos muovia ei suojaavien styroksiosien ympärillä olisi, hajoaisivat styroksit paljon herkemmin, vaikka vaan nojatessa niihin. Näin kävi jo yhdelle meidän entiselle istuimelle, ja silloinhan istuin on käyttökelvoton.


Meidän lapset viihtyy. Kaikki kolme penkkiä ovat pehmeitä ja muotoiltu niin, että lapsen on mahdollisimman mukava matkustaa. Tarvittaessa myös nukahtaa. Turvavyöistuimen nelipistevyöt tuovat itselleni turvallisuuden tunnetta, sillä hurjalta tuntuu asentaa noin pientä vain kolmipistevöillä. Turvavyöistuinten Xp-pad ja secureguard-järjestelmät ohjaavat turvavyön oikealle korkeudelle ja korkeat sivutörmäyssuojat suojaavat lasta törmäyksen tullen. Ja mitä tulee tuohon Justuksen penkkiin, siitä tulee mieleen munankuori, jonka suojissa pieni pulloposki on turvassa. Tässä istuimessa Justus myöskin viihtyy hyvin. Samaa ei voinut sanoa kaukalosta, joka tuntui hiostavan ja jossa nukkuma-asento oli huonompi.

Justuksen eteen asennettu peili helpottaa matkantekoa valtavasti. Välillä tulee tarve nähdä lapsi ja peilin kautta se on ajonkin aikana mahdollista. Peilistä myös Justus näkee meidät vanhemmat helpommin. Isoilla pojilla pitkiä matkoja helpottaa kuljettajan selkänojaan kiinnitetty tabletti. Kunnollinen teline pitää laitteen hyvin paikoillaan, eikä lapset yletä itse vaihtamaan ohjelmaa. Itse saan kuitenkin pelkääjänpaikalta vaihdettua ohjelmat helposti. Toki meillä pitkillä matkoilla mukana on myös kirjoja ja leluja, mutta tabletit tuntuvat viihdyttävän kaikkein parhaiten. Eikä ihme, tykkään kyllä itsekin räplätä puhelinta pidemmillä reissuilla. 


Me jatketaan nyt näiden turvaistuinten testailua ja tulen kirjoittamaan kumpaisestakin vielä teille uudemman kerran. Jos herää jotain kysymyksiä, voi niitä ilman muuta jättää kommenttina, osaan sitten vastailla viimeistään seuraavaan postaukseen!

yhteistyössä

turvaistuimet saatu

15 kommenttia:

 1. Me hommasimme meidän 3 kk pojalle tuon saman istuimen kuin Justuksella. Ajamme noin 500 kilometriä joka viikko plus tietenkin kaupunkiajot niin totesimme että kaukalo ei palvele meitä eikä ole mukava katsoa kun lapsi oikoo itseään koko ajan.
  Olemme tehneet nyt pari tuhatta kilometriä matkaa britaxin römeerin dualfixillä ja voin kertoa että poika vetää makoisia sikeitä ja viihtyy penkissään kun maisematkin näkyvät paremmin. Mikä parasta ei pojan tarvitse jatkuvasti oikoa itseään vaan asento on erinomainen.

  Meillä on lisäksi musta pienennysosa käytössä, otamme pois vasta kun istuin alkaa käymään ahtaaksi. Meillä myös isi tykkää kääntöminaisuudesta, mutta itse saan lapsen helposti vaikka penkkiä ei käännä. Eikä selkäkään ole sökönä! :)

  Kiitos kivasta postauksesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaukalo alkoi meidänkin pojalle jäädä jo pieneksi, vaikka matkaa paino ja pituusrajoihin vielä onkin. Mutta jotenkin se asento on hankala? Plus meillä hikoili vauva kaukaloss aihan hirveästi!

   Poista
 2. Mikä auto teillä on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on Opel Astra Sw ja siihen nämä istuimet ei mahdu. Kuvissa auto on VW Touran ja siihen menee kevyesti. Penkkien syvyyssuunnassa liikuttelu auttaa valtavasti :)

   Poista
 3. Miten tavallisesta turvavyöstä tulee nelipistevyö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa Kidfixissä on sellainen haarakappale, johon lannevyö kiinnitetään. Kuvaan sen tarkemmin sitten ko. penkin postauksessa.

   Poista
 4. Me jouduttiin just hankkimaan 9kk ja 3v lapsille uudet istuime oltuamme auto onnettomuudessa. Auto meni lunastukseen ja uusi pienempi auto kotiutui meille. Nooh, ei ollut helppoa löytää sopivat istuimet lapsille koska minun mieheni ja minun pituudessa on 19cm eroa, eli hän tarvitsee paljon enemmän tilaa ajaessa kun minä ja halusin ehdottomasti molemmat lapset selkä menosuuntaan vielä. Me päädyimme juurikin tuohon Britaxin Dualfix istuimeen kuopukselle ja ollaan nyt yhden päivän käytöllä olleet tosi tyytyväisiä! Esikoiselle on postissa tulossa Axkid Minikid istuin jossa hän voi istua 25kg asti selkä menosuuntaan (hän kun painaa jo 18kg).
  On ihanaa nähdä että sinua kiinnostaa lasten turvallisuus autossa näin paljon, hyvää työtä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui! Onneksi teille ei ilmeisesti käynyt pahemmin!
   Tuo pituus aiheuttaa kyllä tosiaan omat ongelmansa! Mun isä ajaa välillä meidän farkkua ja hänen on aina tosi haastava ajaa jos takana on selkä menosuuntaan istuin. Me ollaan molemmat niin keskimittaisia ettei ongelmia kummassakaan autossa ole :)

   Poista
 5. Hei, mikä auto teillä on, ts. missä on 3 isofix-paikkaa takapenkillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun autoja etsittiin, aika monessa tila-autossa oli! Osassa jopa kolmannen rivin paikoilla. Tää on Touran, mutta tässä on vain tolla keskirivillä. Farkuissa en oo törmännyt että missään olisi kolmea..?

   Poista
 6. Huomioni kiinnittyy tuohon Justuksen kaukaloon, mahtuuhan hänen istuin olemaan niin ettei ota kiinni apukuljettajan penkin selkänojaan auton ollessa liikkeessä?
  Muistan saaneeni ohjeet itse että välissä pitää olla tyhjää tilaa jotta istuin toimii oikein törmäyksen sattuessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo mahtuu :) toi penkin pyörittäminenkin vaatii oman tilansa, eli ei voisi olla edes asennettuna kiinni etupenkkiin :)
   En olekaan kuullut, mutta tosi hyvä tietää! :)

   Poista
 7. Ai miten noita saa, siis testiinkö?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, en nyt ihan ymmärrä? Siis turvaistuimia? Nämä on saatu vastineeksi blogi- ja somenäkyvyydestä. Mutta luultavasti ainakin kivajalkaliikkeistä saa ihan testiinkin, ainakin autoon sovituksen ajaksi.

   Poista
 8. Tää postaus tuli tarpeeseen. Meillä olisi jo akuutti tarve turvaistuimelle, kun nuorin herra on kaukaloonsa ihan kyllästynyt ja tää vaikuttikin tosi hyvälle! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!