tiistai 28. helmikuuta 2017

Meidän vauvahankinnat

Silloin joskus raskauden puolessa välissä kasailin listaa (TÄÄLLÄ) hankinnoista, joita vauvalle tarvittaisiin. Nyt alkaa kaikki olla pientä varten täällä odottelemassa, joten lienee aika katsastaa, mihin hankintoihin oikein päädyttiin.

Nyt kolmannen kohdalla, hankintojen teko oli aika helppoa. Vielä oli muistissa, että mitkä kaikki poikien vauva-aikana koettiin hyödylliseksi. Toisaalta tunnen meidän nykyistäkin arkea jo aika hyvin ja tiedän (tai luulen tietäväni) miten vauva sitä mullistaa. Kun nyt mukana on vielä kaksi kolmevuotiasta, kädet vapauttavia arjen helpotuksia tullaan varmasti tarvitsemaan. 

Muistuttelen vielä, että varmasti selvittäisiin ilman sitätätäjatuota, mutta tarkoitus onkin nyt näillä hankinnoilla lisätä sujuvuutta arkeen. Miksei käyttäisi hyödykseen, jotain joka helpottaa liikkumista/nukkumista/kotonaoloa ? Ja toki kaikkien hankintojen kohdalla pätee sekin, että se mikä yhdelle on turhaa, onkin toiselle kullanarvoista.

Vielä pitäisi kasailla jokin survival kit noille isoille pojille, josta sitten kaivaa tekemistä niihin tylsiin hetkiin, kun äiti istuu sohvalla kolmatta tuntia imettämässä. Tarrakirjat, värityskirjat ja sellainen pitääkin tsekkailla kauppareissulla taas kuntoon. JOulupukki onneksi täytti meidän muovailuvaha, taikahiekka ja vesivärivarastot, joten niitä ei nyt tarvitse onneksi miettiä!

LIIKKUMINEN

Meillä on vauvalle kolmet vaunut. Kuulostaa paljolta kun sen sanoo näin, mutta kaikilla näistä vaunuista on vähän eri funktio. Ihan ensimmäisenä on vauvan vaunut, Petite Cherien yhdistelmät,* jotka saatiin blogiyhteistyön merkeissä Jollyroomilta. Nämä on varmastikin se meidän pääasiallinen liikkumisväline vauvan kanssa, ensin vaunuina, sitten rattaina. Isojen pyörien vuoksi lenkkeily näillä on varmasti sujuvaa!


Toisina vaunuina on poikien jäljiltä tuplat. Nuo rakkausvaunut, jotka ostaisin edelleen jos meillä kaksoset tulisi. Kyseessähän on Bumbleride Indie Twinit vuosimallia 2013, jotka edelleen ovat uudenveroiset. Molempien takarenkaiden akselit on vaan kertaalleen korjattu, ne ei oikein kestäneet kuljetusta lentokoneessa.. Nyt vaunuihin hankittiin vauvalle käytettynä vaunukoppa ja toinen puoli jää vapaaksi jommallekummalle isolleveljelle. Luultavasti Rasmukselle, joka kaksosista on se laiskempi versio kävelyssä ja päättää aina silloin tällöin tehdä stopin ja kieltäytyä kävelystä kokonaan. Olin jo pariinotteeseen sitä mieltä, ettei me tuplia tarvita, eihän vaunut ole nytkään olleet käytössä kuin ihan paristi talven aikana, lähinnä helpottamassa muutamia päikkymatkoja bussilla. MUTTA. Juurikin tuon pienen jääräpään vuoksi mä päädyin päivittämään nämä sisarusversioon. Meidän liikkuminen tapahtuu hyvin pitkälle julkisilla ja koska mä en aio jäädä kolmen lapsen kanssa vain kotipihaan ja neljän seinän sisään, takaa nämä tuplat mulle helpommat mahdollisuudet liikkua kodin ulkopuolella kaikkien kolmen lapsen kanssa. Voihan nämä jäädä ihan turhiksikin, mutta sittenpä myydään pois. Nyt mä vaan näen nämä suurena helpotuksena tilanteissa, joissa yritän kiskoa kahta kolmevuotiasta kädestä, työntää yksiä vaunuja ja ehtiä vielä bussiin ajallaan.


Kolmansina vaunuina meillä on ns. travelsystem. Tuo ei tietysti ole sellainen oikea travelsystem, johon kaukalo vaan klikataan kiinni, mutta toimii vastaavalla tavalla. Emmaljungan scoottereita käytetään oikeastaan kaupungilla ja kauppareissulla. Silloin kun liikkeellä ollaan autolla, eikä isoja vaunuja viitsi pakata mukaan. Sitten vaan kaukalo vaunuun istuinosaan kyytiin ja menoksi. Isompana, kuudesta kuukaudesta ylöspäin nämä tietysti toimivat tällaisenaan matkarattaina. Mä en voi sietää niitä pieniä perinteisiä sateenvarjorattaita, joissa ei ole jousia ja renkaat sakkaa milloin mihinkin suuntaan. Tuntui järkevämmältä tehdä travelsystemin hankinta ajatellen pidemmällä tähtäimellä. Perinteistä travelsystemiä kun tulisi käytettyä kuitenkin vain hetki. Nämäkin on käytettynä hankittu ystävältäni.


Liikkumista helpottamaan meillä on tällä kertaa hankittu myöskin Manduca, jonka käyttöä pitäisikin palautella mieliin. Poikien vauva-aikana en sitä kokenut tarpeelliseksi, mutta nyt uskon että useaan otteeseen tulee tarve, että käteni ovat vapaana isoille pojille niin kotona kuin tien päälläkin. Haaveilen myöskin jo niistä reippaista kävelylenkeistä kevätauringossa, vauva manducassa ja isot pojat potkupyörillään*.

Liikkumisen alle lisäisin vielä vauvan kaukalon, joka meillä on yksi poikien vanhoista Graco Logico S -kaukaloista. Tuo kaukalo osoittautui ihan loistohankinnaksi silloin, pojat nimittäin mahtuivat siihen reilusti yli yksivuotiaiksi ja viihtyivätkin siinä yllättävän hyvin. Kaukalo kiinnitetään autoon telakalla, joten turvavöiden kanssa puljaamiselta vältytään! Tällä kertaa kaukalossa on vielä pukemista helpottamaan tuo Raskauskeiju-verkkokaupalta saatu lämpöpussi*, josta kirjoitinkin jo viime viikolla.


Liikkumista helpottamaan on myöskin hoitolaukku hankittuna, tuokin käytettynä, sillä loppupelissä käyttöaika on aika vähäinen. Muutamien ensikuukausien jälkeen, poikien tavarat kulkivat ainakin helposti mukana pienessä repussa.

KOTONA

Kotona meillä odottelee vauvaa Stokken newborn set, joka kiinnitetään tripp trapp -syöttötuoliin. Poikien vauva-aikana meillä ei näitä ollut, eikä niille silloin oikein ollut tarvettakaan. Silloinhan kotona ei juossut muita lapsia, joiden jaloista vauva pitäisi saada pois. Nyt luulen, että on kiva saada vauva välillä samalle tasolle meidän muiden kanssa, joko ruokailun tai ruuanlaiton ajaksi.


Newborn setin lisäksi meillä on sitterikin, baby björnin tällä kertaa. Luulen, että sitteri jää aika vähälle käytölle, luultavasti vauva sijoitetaan siihen vain suihkujen ajaksi, tai jos hän ei viihdy lainkaan lattialla jumppaillen. Pojillakin sitterit oli oikeastaan vaan päiväuni- ja ruokailukäytössä, ja muun ajan lojuivat turhina nurkassa.

Leikkimatto on tällä kertaa vauvalle hankittuna jo nyt, poikien kanssa se oli ihan pelastus ja he viihtyivätkin siinä hyvin köllötellen. Tälle vauvalle bongasin leikkimaton tuplien kirppikseltä ja se on kyllä valtavan suloinen!

Vaipanvaihtopaikka on meillä tälläkin kertaa sijoitettuna kodinhoitohuoneeseen. Viimeksihän meillä oli vaipanvaihtopaikkoja kaksi, mutta vain tuota kodaria käytettiin. Se on vaan niin kätevää, kun vaippoja vaihtaessa vesipiste on ihan vieressä. Hoitopöytä tuntuu aika turhalta, kun pisteen saa sijoitettua näin kivasti työtasolle sopivalle korkeudelle. 


Kodinhoitohuoneesta löytyy myös vaipparoskis, joka oli ainakin isojen poikien vauva-aikana kovalla käytöllä! Silloin tosin vaippojakin tuli päivässä aika paljon enemmän kuin luultavasti tulee tältä yhdeltä tulemaan!

NUKKUMINEN

Nukkumiseen meillä on vauvalle Jollyroomilta saatu Petite Cherien mooseksen kori,* jonka saa helposti siirrettyä sitten siihen paikkaan, jossa vauva milloinkin nukkuu. Luultavasti kehto tullaan sijoittamaan alkuun meidän sängyn viereen ja tarpeen mukaan sitä kuljetetaan sitten olohuoneen ja makkarin väliä.


Pinnasänky saapuu sitten vasta myöhemmin, mutta kolmet lakanat, pari täkkiä, kosteussuoja, ja DIY-makuupussi vauvalle on jo nyt hankittuna. Kolmet pussilakanat oli mun mielestä poikien aikana ainakin sopiva määrä, eikä isommalle tarpeelle ollut koskaan kysyntää. Lakanoita meillä on varmaan useampi, ehkä kuusi kappaletta, mutta luulen että vähemmälläkin selviäisi.

Ulkonukkumiseen, varsinkin sitten niitä kylmiä ilmoja ajatellen meillä on toppapussi* ja vaunuverho*. Kumpikin on saatu Jollyroomilta ja kummankin merkki on petite cherie. Kesä- ja kevätkeleihin tuon makuupussin tuunasin itse ompelemalla siihen uuden kankaan. Alla on vuoden 2008(?) makuupussi. 


HYGIENIA

Vauvalle löytyy kylpyamme, joka tosin on poikien vanha jo. Luulen, että siinä onnistuu kylpemiset oikein hyvin. Pyyhkeitä on hankittuna nyt yksi, se Baby shower -lahjaksi saatu. Jos toiselle tarvetta ilmenee, niin käytetään varmaan ihan tavallisia pyyhkeitä sitten.

Vaipanvaihtopaikalla on oikeastaan kaikki muu vauvan hygienia tavara. Vaipat, käsipyyhkeet pepunpesuun, kosteusvoide, kynsisakset, kuumemittari, bepanthen, peppurasva, hoitoöljy, hiusharja, lämpömittari.. Voiteista ja rasvoista mun mielestä tarpeellisia on vaan juurikin nuo mainitut perus- ja peppurasva, sekä bepanthen. Öljy oli hyvä karstaa pehmittäessä, mutta muita ei oikein käytetty poikienkaan aikana. Pumpulipuikkoja ja desinfiointiainetta on hyvä olla käsien ulottuvilla silloin kuin napatynkä ei ole vielä irronnut. Ja jonkinlainen vauvasaippua oli tarpeen varsinkin sen ensikakan kanssa, joka tuntui tarttuvan ihoon ihan supertiukasti!

Kerttispyyhkeet on hyviä reissussa, kotikäytössä ne on mun mielestä turhia. Kuivattaa vaan turhaan arkaa vauvan ihoa. Ja kun vesipiste on lähellä, vesipesu on helppo tehdä jos pyyhittävää on. 

Harsoja meillä on 12 kpl ja luulen sen riittävän. Niitä tosin tulee käytetty _ihan kaikkeen_ niin sängyllä ja sohvalla suojana, olkapäällä puklurättinä, hoitotasolla ihopoimujen kuivaamiseen.. Että voihan se olla, että vielä paketti pitää jossain vaiheessa hakea.

Hoitotasoa on kiva pyyhkiä välillä puhtaaksi myrkyttömällä puhdistusaineella, toki vesikin puhdistaa ne pienimmät likatahrat. Noi Maison Bellen tuotteet mulla on käytössä muussakin siivouksessa, ja ovat kyllä aivan ihania!Vauvan lääkekaapissa meillä on tällä hetkellä vain tuo jo mainittu kuumemittari, desinfiointiaine, yksittäispakattuja suolatippoja (jotka muuten oli ihan huippuhyviä Rasmuksen tukkoisuuteen parin viikon iässä) sekä nestemäinen kipulääke. Kipulääkettähän ei pienelle saa antaa kuin lääkärin määräyksellä, mutta jos sellainen määräys tulisi, on ainakin valmiina. Ja käyttöä tuolle kipulääkkeelle tulee ihan takuuvarmasti jossain vaiheessa, eli turha ostos se ei suinkaan ole. Suppoja en oo koskaan pojillakaan käyttänyt, joten niitä ei hankittu nytkään.

Lääkekaapissa on lisäksi nenäfriida ja pikkuniistäjä. Korvalääkäri ei tosin noita koskaan suositellut vaan neuvoi suolatippojen laiton nenään ja siitä seuraavan aivastuksen toimivan nenän avaajana paremmin. Mutta on noita silti meillä käytetty. Nenäfriidalla vaan saa kaikista parhaiten ne nenässä olevat limat ja kököt pois, vaikka vauvat sitä taitaakin ylikaiken vihata!

Lapsiperheen lääkekaappi meillä muuten näyttää tältä edelleen, vaikka postaus onkin vanha. Lisävahvistusta on tullut vaan allergialääkkeistä ja muutamista lääkerasvoista. Sitä otsakuumemittaria pyörittelen edelleen ja luulempa, että se pitää jollain Prisma-reissulla ostaa mukaan.

RUOKAILU

Vauvan ruokailua varten meillä on oikeastaan hankittuna tuo imetystyyny ja pari tuttipulloa. Tuttipullot varuiksi, jos tarve lisämaidolle tuleekin. Korvikettakin pitäisi ehkä olla pari tetraa ja rintapumppu mulla olisi vielä hankintalistalla. Imetysrintsikoita löytyy myös neljät ja muistimpa hankkia tuon nännirasvankin. Yhdet kunnolliset rintsikat hankin sitten vauvan synnyttyä ja maidonnousun tasauduttua. Noi mitkä multa löytyy on sellaisia kupittomia ja kaarettomia, jotka ei kovin paljon tue. Noissa en tykkää yhtään lähteä ihmisten ilmoille, mutta kotona ne toimii oikein kivasti! Huomasin, kun kaivoin nuo tuttipullot esiin, että niistä puuttuu tuttiosat, joten sellaiset pitää vielä seuraavan kerran napata kaupasta mukaan!


Imetystoppeja ja pari imetyspaitaa mulla on myöskin, mutta muuten luulen selviäväni omilla vaatteilla. Sellon kauppareissulta ostin yhdet tavalliset legginsit, mutta ehkä jotkut kotihousut olisi vielä paikallaan? Paitoja on luultavasti riittävästi, sillä muutenkin mun paita valikoima on aika löysää ja iso kaula-aukkoista, joten ne on sitten helppo vetää sivuun. Alle vaan imetystoppia ja liiviä, niin luultavasti pärjään! Imetyshommiin ajattelin hankkia vielä kunnollisen ison juomapullon, joka on sitten helppo varata imetyshetkiin viereen. Tuo pullo saattaisi olla paikallaan ottaa jo synnärille mukaan, sillä ainakin viimeksi unohdin juoda vaan koska mukit oli niin pieniä!


Liivinsuojuksia ostin paketin, toki niitä pitää sitten tarpeen mukaan hankkia lisää. Lisäksi mulla on noita ImseVimsen pestäviä suojia kuusi, pitää ainakin kokeilla onko ne kerttiksiä parempia vai ei. Maidonkerääjätkin on tallessa viime vauva-ajalta, tosin pitääkin tsekata missä kunnossa ne oikein on. Rintakumikin on hankittuna, vaikken poikien aikana oikein ymmärtänytkään kuinka se imetyksessä auttaisi. Mutta ompa olemassa jos tarve ilmenee!

VAATTEET

Vaatteita meillä on tarpeeksi, mun mielestä viisi vaatekertaa riittää oikein hyvin normaalille vauvalle, toki jos pulauttelua tai nipoja tulee usein, useampi vaatekerta lienee paikallaan. Meillä vaatekertoja 50-56 koossa on n. kymmenen, lisäksi pari jumppista ja neulehaalaria. Kevätvauva tarvitsee ulkovaatetta niin leudoille kuin vähän viileämmillekin keleille. Vauvaa on mun mielestä helpoin pukea kerroksittain, silloin välistä voi helposti ottaa yhden kerroksen pois, jos tuntuu että vaatetta on liikaa. Yksi ulkohattu ja pari sisäkäyttöön on sopiva, lisäksi villasukkaa ja tumppua muutama pari.TURVALLISUUS

Tällä hetkellä tämän otsikon alle tulee vaan vauvavakuutus. Poikien vauva-ajalta niin pakolliseksi todetut, ettei tämänkään vauvan kohdalla käynyt mielessäkään olla ottamatta. Nytkun ollaan vielä Lahdessa asuessa todettu julkinen terveydenhuolto ihan surkeaksi, on nuo vakuutukset taanneen nopean hoitoonpääsyn. Tällä hetkellä mun luottamus terveyskeskuslääkäreihin on kokolailla nollassa, joten arvostan kyllä sitä, että päästään vakuutuksen turvin erikoislääkäreille aina tarpeen tullen. Lisäksi ollaan tässä parin vuoden aikana löydetty pojille jo niin ihanat lastenlääkärit, korvalääkärit ja yleislääkärit, etten oikeastaan haluakaan vaihtaa.

Isojen poikien vakuutukset on neljän vuoden takaisen kilpailutuksen jäljiltä Lähitapiolassa, ne on vielä vanhoilla ehdoilla, jollaisia ei tälle uudelle oltaisikaan enää saatu. Nyt kuitenkin Suomen juhlavuoden kunniaksi, OP-pohjola tarjoaa vauvavakuutusta vuoden ilmaiseksi ja mekin päädyttiin lopulta siihen, vaikkei muita vakuutuksia meillä pohjolassa olekaan. Tästä huolimatta, oli tuo kattavin ja halvin vakuutus kaikista tarjolla olevista. Lisäksi, tuosta vakuutuksesta voi tarpeen mukaan rajata osia pois, jolloin myös hinta laskee.

Tää vakuutus muuten korvaa myös mun raskauteen liittyvät terveydenhuollon kustannukset. Tää olisi poikien raskaudessa ollut kyllä ehdoton, sillä silloin polimaksuja tuli melkein viikottain! Nyt olenkin niiltä säästynyt. Toistaiseksi.

Omaan silmään ja tän listan pituus huomioon ottaen, vauvaa varten taitaa olla kaikki aikalailla valmiina. Seuraavaksi voinkin varmaan siirtyä miettimään synnytystä ja pakata viimein sen sairaalakassin! Se nimittäin on edelleenkin ihan vaan ajatustasolla. Ja voi olla että sille tulee pian tarvetta. Eilen nimittäin saunan jälkeen supistukset yltyi jo niin koviksi, ettei nukkumisesta meinannut tulla mitään! Pikkuisen alkaa siis jo jännittää, että koska se lähtö oikein tulee! 

Tuleeko teille mieleen jotain ihan elintärkeää, joka vauvahankinnoista vielä uupuu? Jotain, mitä ilman ette olisi selvinneet?

* tähdellä merkityt tuotteet saatu

16 kommenttia:

 1. Kyllä sitä monennäköistä tarviketta vauvalle tarvitaan. Itse koin kolmannen kohdalla todella näppäräksi tuon kantoliinan ja rintarepun. Varsinkin kesällä oli näppärä ottaa vauva rintareppuun ja mukaan pihalle sekä kauppaan. Jäi kädet vielä vapaiksi, sai napattua vikkelän isoveljen talteen kaupassa. :) Niin, ja meille sattui useammat juhlat ja hautajaiset ko kesään. Näppärästi kuopus tuli mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, oon ihan samaa mieltä! Veikkaan, että toi manduca on meilläkin tosi tarpeen! :)

   Poista
 2. No tässähän alkaa jo ollakkin melkoisesti kaikkea. Ihana työ sänky <3. meillä oli se babynest. se oli kätevä kun vauva nukkui välillä olohuoneessa sohvalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Babynest olisi kyllä ihana <3 Vauva viihtyy siinä varmasti!

   Poista
 3. Varsin kattavalta vaikuttaa teidän varustelu, hyvä on pienokaisen syntyä kun kaikki on valmiina! 😊 Yksi vinkki tuohon hoitotasoon: Tuonne yläkaapiston "pohjaan" voi kiinnittää riemunkirjavia kuvia, vauvan iloksi ja äidin katseilta piiloon. 😂 Meillä on just samantyyppinen huoltopiste, ja se palvelee edelleen, vaikka "vauva" täyttää pian kaksi. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos vinkistä! Mulla olikin se neuvolasta saatu hymynaama tuolla kaapissa, en vaan oikein keksinyt sille paikkaa, just ton värikkyyden takia. Mutta nytpä se on teipattuna sinne kaapin pohjaan! ;)

   Poista
 4. Ei elintärkeää hankittavaa, mutta meneekö kehdon jalan alta sähköjohto? Se pois sieltä, ettei nirhaudu rikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siellä on puhelimen laturi näköjään :) Laturi ei tietysti siellä jatkuvasti ole, eikä tuo ole kehdonkaan virallinen paikka, joten vaaraa tuosta johdosta ei aiheudu :)

   Poista
 5. Hei, kiva hyödyllinen katsaus vauvatavaroihin! Huippua, meillä tuo kaikki tulossa myös yllättävän pian ajankohtaiseksi.. Missä vaiheessa raskautta otitte ton vauvavakuutuksen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varattiin vakuutus rv30, heti rakenneultran jälkeen sitä muistaakseni olisi voinut hakea! :)

   Poista
 6. Meidän arjen pelastaja on ollut kantoreppu. Vauva on voinnut turvallisesti olla ja jopa nukkua siinä sillä aikaa ku ajan vie isommat. Kätevämpi myös ulkona kantotakin kera jotta pääsee näpsäkästi pysymään isompien vikkeläjalkaisten perässä. Ilman sitä ois arki ollu hankalaa.

  VastaaPoista
 7. Vaikuttaa, että olette valmiita vauvelin tuloon! <3

  VastaaPoista
 8. Pakko on mainostaa että gracolla on myös hyviä travelsystem rattaita. Me ostettiin aikanaan gracon sport tour rattaat joissa on isot kohtuu leveät kennorenkaat ja mukaan kuului myös kantokassit ja kaikki. Vaikka ne on ns. Matkarattaat niin niillä on hyviä työntää myös meidän 3veetä joka mahtuu ihana kohtalaisesti vielä kyytiin, mutta ovat kuitenkin niin näppärät ettei vie tilaa juurikaan enempää kuin miraget. Näissä on myös sama yhden käden kasaus systeemi kuin mirageissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo uskon! Meillä vaan ei haluttu travelsystemiin laittaa kauheasti rahaa ja noi kunnolliset vaunut olisi maksaneet taas reilusti enempi. Siksi päädyttiin lopulta noihin second hand emmaljungiin! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!