perjantai 10. helmikuuta 2017

Meidän päivä

Muistin taas pitkästä aikaa ottaa kameran heti aamusta (melkein) käsiin ja kuvata meidän yhden aika tavallisen päivän tapahtumia. Viime kerrasta on ihan kamalan pitkä aika, enkä ole tainnut Meidän päivä -postausta tehdä kertaakaan täällä asuessa! Poikkeavaa tässä päivässä verrattuna muihin helmikuisiin oli se, että pojat olivat kotona. Normaalistihan he viettävät päivät vielä tämän kuun ajan päiväkodissa.

Henkan herätyskello soi kaksikymmentä yli kuusi, Rasmus on aamuyöstä kömpinyt meidän viereen ja pomppaa hänkin salamana pystyyn isin noustessa. Poika viipottaa jo vauhdilla keittiöön, ilmoittaa syövänsä muroja ja kukua (jugua) ja katsovansa pikku tabletista palomies samia. Mä jään vielä sänkyyn, olen nukkunut taas tosi huonosti koko yön. Kasperkin herää, pötkötellään hänen kanssaan vielä hetki. Kasper nukahtaa vielä uudelleen. Mä lähden jo aamutoimille ja jätän K:n vielä nukkumaan.

Rasmus ja isi ovat aamupalalla, Rasmus murokulhonsa ja isi puurokulhonsa kanssa. Mullekin on puuro keitettynä, joten liityn aamupesujen ja vaatteiden pukemisen jälkeen aamupalapöytään puurolle. Isi valmistautuu töihin, me syödään Rasmuksen kanssa ja Kasper nukkuu.

Siivoilen keittiötä, petaan lasten sängyt ja kerään kaapista päivän vaatteet. Rasmus on syönyt ja siirtynyt katsomaan piirrettyjä olohuoneen telkkarista. Annan pojalle vaatteet ja kehotan useampaan otteeseen riisumaan yöpuvun ja pukemaan vaatteet. Kasperkin herää ja pyllähtää olohuoneeseen piirrettyjen ääreen. Henkka lähtee töihin 7.30, halit, pusut ja heipat. 

Petaan meidän vanhempien sängyn ja infoan poikia, että pyörivän jakson loputtua tv sammuu. Pojat sammuttavat tvn oma-alotteisesti jakson päätyttyä. Laitan Kasperille puurojämät kuppiin, Rasmus leikkii helikopterilla. Kasperin syödessä siivoan keittiön vielä loppuun. Kasper pukee ja lähtee Rasmuksen seuraksi leikkimään. Käynnissä on joku rekkajuttu, jossa autoilla ajetaan eteisen, vierashuoneen ja vessan väliä.Mä otan kupin kahvia ja luen sähköposteja. Välillä selvittelen riitoja, kehotan pyytämään anteeksi tai muistutan rauhoittumaan. Pesaisen vielä poikien hampaat ja siirryn itse sohvalle kahvin juotuani. Vastailen samalla muutamiin sähköposteihin, tsekkailen sunnuntaille ajastetun postauksen linkit ja muut speksit kuntoon. Selaan instan ja facebookin, vastailen niiden viesteihin.

Poikienkin leikki päättyy ja pyllähtävät vuoronperää sohvalle kirjan kanssa. Ollaan käyty edellisenä päivänä kirjastoautolla ja sieltä löydettiin paksu eläinkirja, josta pojat ovat innoissaan. Sen parissa vierähtääkin pidempi tovi. Pojat selaavat kuvia, juttelen heidän kanssaan kirjasta samalla kun kirjoittelen sähköposteja.Kello on puoli 10 ja ruvetaan lähtemään ulos. Meille on tulossa leikkitreffiseuraa myöhemmin, joten aikaistetaan vähän ulosmenoa. Kerään lasten vaatteet lattialle, muistutan pissalla käynnistä ja aletaan pukea. Pojat ovat yllättävän omatoimisia tänään ja vaatteet menevät päälle enimmäkseen itsenäisesti. Päästän pojat pihalle ja jään pukemaan itselleni päälle.


Ulkona lasketaan mäkeä, haetaan edellisen päivän posti, lakaistaan kuisti.. Mä oikeastaan seisoskelen ja hytisen kun pojat juoksevat mäkeä ylös ja laskevat alas. Puoli 11 siirrytään sisälle, pojat aloittelevat taas leikkejään ja mä valmistelen keittiössä pientä välipalaa meille ja leikkitreffiseuralaisille.

Sanna ja Samu saapuvat vaille yksitoista ja pojilla onkin keskenään ihmeen hyvät leikit. Välillä syntyy kiistaa siitä, että kuka milloinkin saa käyttää mitäkin kaivuria ja rekkaa, mutta enimmäkseen ollaan sovussa. Syödään välipalaksi vihanneksia ja jälkkäriksi mokkapaloja. Sannan kanssa parannetaan maailmaa kahvin kanssa, kun pojat leikkivät keskenään.


Yhdeltä heilutetaan Sannalle ja Samulle heipat. Siivotaan poikien kanssa leikkihuoneen kaaos kuntoon ja kasataan heille superisojunarata. Mä menen keittiöön kasaamaan lounasta ja tyhjentelen samalla astianpesukonetta.Huhuilen pojat syömään ja syödään kaikki porukalla. Falafelpyörykät ei maistu kummallekaan, mutta pastat ja parsat kelpaa. Syötyään pojat palailevat leikkeihinsä ja mä siivoilen keittiön. Siirryn sohvalle selailemaan kirjastosta lainattuja kaksplussia. Pojilla on piirtelyt käynnissä ja mulla ihana rauha sohvalla. Pojille tulee joku riita ja hekin tulevat vuoronperää sohvalle. Laitan telkkarista palomies samin pyörimään ja pojat katselevat muutaman jakson sitä.


Kello tulee puoli kolme ja sammutetaan telkkari. Mikään leikki ei poikia tunnu kiinnostavan, kaikki on tylsää ja tyhmää. En jaksa lähteä uloskaan, joten kaivetaan jumppamatto käytävän lattialle ja ehdotan pojille siinä hyppimistä ja kuperkeikkoja. Se onkin hitti ja kumpikin innostuu leikistä oikein kunnolla. Välillä juoksevat leikkihuoneeseen kiipeilemään ja palaavat taas takaisin heittämään kuperkeikan. Annan heidän riehua, kunhan meno ei ylly liian vauhdikkaaksi. Pötköttelen itse sohvalla ja seurailen poikia.


Kello on puoli neljä, joten siirryn keittiöön valmistelemaan päivällistä. Pojat käyvät välillä auttamassa, haluavat mm. murskata valkosipulia ja keittää pastaa. Saatuaan vähän auttaa siirtyvät taas omiin touhuihinsa. Käyn välillä vilkaisemassa ja kummallakin on otsalamppu otsalla ja käynnissä joku retkileikki, jossa helikopterit välillä lentävät saunaan ja palaavat keittiön kautta leikkihuoneeseen. Pojat kattavat ruokapöydän samalla kun broiskut valmistuvat uunissa.

Isi tulee vähän ennen neljää ja pojat intoutuvat näyttämään kuinka äsken heittivät kuperkeikkoja hyppivät, kiipesivät ja keinuivat. Koko apinalauma juoksee hetken pitkin taloa, ennen kuin isi pyörittää jumppamaton takaisin varastoon ja aletaan kaikki syömään.


Poikien mielestä ruuasta löytyvät pinaatit on lehtiä ja saan Kasperilta aika tiukkasävyistä palautetta siitä, että äiti eihän nyt ruokaan voi lehtiä laittaa, ne kuuluvat ulos. Ruuassa on ruokaa ei lehtiä. Jepjep. Ruuan jälkeen Henkka siivoilee keittiötä ja käydään läpi samalla päivän juttuja. Isi ja Rasmus ovat lähdössä illalla junalla Joensuuhun, joten mietitään kuinka asemalle lähtö kannattaisi järjestää. Pojat ovat taas omissa leikeissään.

Mä pakkailen Rasmuksen viikonloppureissutavarat kassiin ja Henkka laittelee omansa. Istuskellaan sohvalla ja pojat leikkivät junaradalla. Päädytään lähtemään hyvissä ajoin asemalle, sillä kaupassakin pitää vielä ensin käydä. 


Kuudelta starttaillaan kotoa, mulla meinaa tulla itku, kun Rasmus on niin kovalla innolla lähdössä junaan, reppu selässään ja norsu kainalossaan. 

Haetaan kaupasta reissueväät ja mulle ja Kasperille viikonloppuruuat. Aikaa on vielä reilusti ennen vähän yli seitsemää lähtevälle junalle menoa, joten käydään vielä pesettämässä auto. Valutaan pikkuhiljaa asemalle ja saatetaan Kasperin kanssa isi ja Rasmus junalle. Heilutellaan vielä heipat laiturilta, ennen kuin ajellaan kotiin.

Kasper käy kylvyssä ja mä suihkussa ennen kuin laitan iltapalat Kasperille keittiön pöydän ääreen. Kasperille on hirveän vaikea ymmärtää, että miksi Rasmus ei käy hänen kanssaan nukkumaan vaan menee nukkumaan vasta mummolassa. Käydään asiaa moneen kertaan läpi iltapalan ääressä, ennen kuin mennään pesemään hampaat ja lukemaan iltasatua.Kello on vähän yli kahdeksan kun iltasatu on luettu ja Kasper jää sänkyyn odottelemaan unta. Mä siivoan vielä lelut paikalleen ja laittelen itselleni iltapalaa keittiössä sekä siivoan iltapalasotkut. Syön sohvalla, katson Greyn anatomian kakkoskautta ja herkuttelen irtokarkeilla. On tosi outoa olla illalla yksin kotona, edelliskerrasta on tosi kauan!

Kymmeneltä pesen omatkin hampaat ja katson vielä jakson Greytä läppäriltä sängyssä. Viestittelen välillä Henkan kanssa, heidän junansa on juuri saapunut Joensuuhun, Rasmus on ollut koko matkan tosi reipas eikä ole juuri malttanut leikkivaunussa paikallaan istua. Auton startatessa juna-asemalta, oli nukahtanut ukin autoon. Eipä ihme, olihan kello kuitenkin jo melkein 11.

Joskus yöllä Kasper on kömpinyt isin paikalle mun kainaloon. Mä heräilen totuttuun tapaan jo seitsemältä, mutta Kasper jatkaa uniaan vielä kahdeksaan. 


14 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Mistä teidän tv-taso on ostettuu?:)

  VastaaPoista
 2. Nukkuuko pojat päiväunia? Entä kuinka pitkät yöunet? Miten paljon osallistuvat kotitöihin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harvemmin, päiväkodissa aina välillä. Yöunet on yleensä 19.30-07.00. Kotitöihin osallistuvat oman osaamisen mukaan, auttavat siivouksessa, kattavat pöytää, vievät omat astiat pois ja kantavat likaiset vaatteet pesuun :)

   Poista
 3. Tosi kiva postaus. Pitääpä itsekkin tehdä pitkästä aikaa vastaava. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nää on kyllä kivoja, ja myöhemminkin kiva lukea sitten!

   Poista
 4. Tosi kiva postaus! Hauska lukee miten muilla menee päivä päivä lasten kaa. Aika samalla tavalla täälläkin vaikka hieman pidempää nukutaankin. Me nykysin harvemmin päästää ulos ennen lounasta kun nyt on 2,5 ja 6kk ikäset lapset ja täytyy ajoittaa pienemmän unille. Kiitos kivasta blogista! :) Oon jo reilun vuoden seuraillu mut ei oo tullu kommentoituu varmaan ikinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Tykkään lukea tällaisia itsekin!
   Voi olla, että meilläkin menee rytmit ihan uusiksi kun vauva tulee! :)

   Ole hyvä, kiva että tykkäät! :)

   Poista
 5. Olipa kiva tällainen postaus pitkästä aikaa :) Hauskaa seurailla teidän poikien juttuja ja haaveilla, että omatkin ois jo noin isoja ja 'itsenäisiä', vaikka toisaalta pitäisin heidät aina pieninä jos voisin <3 Mutta pakko kysyä, että miten paljon ootte poikia pitäneet erillään? Tai siis onko usein noin, että toinen viettää esim viikonloppua toisaalla.. Meidän kaksoset on siis 1,5 vuotiaita nyt ja maanantaina ensimmäistä kertaa neiti B menee päiväkotiin yksin, kun lähden toisen kanssa lääkäriin. Olen itse jo valmiiksi traumatisoitunut ajatuksesta, että he on erillään ja mietin tässä, että millonkohan tää helpottaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä se vielä tulee! Mäkin välillä ihmettelen, että milloin noista oikein tuli noin isoja ja omatoimisia!
   Harvoin meilläkin, yritetään aina välillä antaa pojille vähän yksinaikaakin, käydään kylässä vaan toisen kanssa, kaupass atai kaupungilla. Mutta ehkä kerran kuukaudessa? Tällasia pidempiä erossa oloja on ollut koko heidän elinaikanaan ehkä 4?

   Poista
 6. Minkä kokoiset toppapuvut pojilla on? :) Tässä yritän alesta etsiä haalaria pojalleni ja tämä kakx haalari tuntuu olevan tosi hyvä vaihtoehto. :) Osaisin vähän suunnitella kokoa jo ensi talvelle kun poikamme ovat aika samankokoisia.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo on 110 mutta aika reilut! 104 olisi menneet oikein sujuvasti myös, toisaalta nää varmaan menee ensi talvenakin! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!