tiistai 7. helmikuuta 2017

Lihan vähennys viikko

Olenkin jo aiemminkin kertonut, että ollaan pyritty lisäämään päivittäisiin ruokailuihin kasviksia, vähentämään lihaa ja ottamaan joka viikolle ainakin yksi täysin kasvisruoka ruokalistalle. Myönnettäköön, että vähän unohduksissa kasvisruoka on viime aikoina kuitenkin ollut. Nyt saatiin lisää buustia kokeiluihin, kun WWF haastoi meidät vähentämään lihan syöntiä radikaalisti, yhden viikon ajaksi. Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä WWF:n kanssa.

Itselleni ruuanlaittajana kasvisruoka on aina ollut vaikeaa. Omaan jonkin päähänpinttymän, jonka mukaan joka ruuasta tulisi löytyä jotain lihaa. Varsinaisesti punaista lihaa ei ihan kauheasti käytetä, kerran viikkoon jauhelihaa ja muuten syödään kalaa ja broilerin lihaa. Nyt karsittiin kuitenkin punainen liha  ruokavaliosta pois kokonaan, sillä tutustuttuani WWF:n toimittamaan lihaoppaaseen, totesin sen olevan kestävän kehityksen kannalta kaikkein huonoin vaihtoehto. Lihaopas toimi itselleni muutenkin hyvänä ohjenuorana, sillä aika hakusessa oli myöskin kaikki tietous kalasta ja siitä, mitkä kalat ovat kestävästi pyydetty ja kasvatettu.  Lihaopas ovasi myös silmiäni sille, että vaikka ongelmat ovat suuria ja ympäristöhaasteet laajoja, ei muutoksen tarvitse olla mikään supersuuri. Ei ole tarkoituskaan lopettaa kaiken eläinperäisen ruuan syömistä, vaan vähentää ja miettiä niitä parempia vaihtoehtoja. Parastahan tässä on, että ihan jokainen voi jollain tavalla vaikuttaa.

Lähdettiinkin WWFn haasteeseen sillä ajatuksella, että nyt tällä viikolla karsitaan kaikki punainen liha pois, otetaan ruokalistalle paljon enemmän kasviksia ja kasviperäisiä proteiineja, sekä paneudutaan hyviin kalavalintoihin. Kasvisten lisääminen kävi helposti, rakastan värikästä ruokaa ja nyt kevättä kohti kauppojen kasvishyllytkin pursuavat tuoreita ja hyviä vaihtoehtoja. Näissäkin kuitenkin pyrittiin satokauden mukaisiin tuotteisiin, sillä olen huomannut kasvisten lisäämisen kasvattavan myöskin ruokalaskuamme. Satokauden mukaisilla valinnoilla, ruokalasku taas pysyy järkevissä rajoissa. Ensimmäistä kertaa, meidän lautasille päätyi myöskin papuja, härkistä ja lapsille vielä melko tuntematonta munakoisoa!




Kasvisruuan valmistuksessa olen aina kokenut haastavana maustamisen. Nyt ratkaistiin ongelma kokkaamalla ruuat valmiista resepteistä, jotta opittaisiin vähän kasvisten maustamista. Yllättävän maukasta ruokaa saatiinkin aikaan, vaikka itsellä varsinkin oli aiheesta vähän ennakkoluuloja! Soijarouhe korvasi vähän turhankin sujuvasti naudan jauhelihan, eikä meillä lapset edes huomanneet eroa. Soijasta tehty jauhelihakastike upposi ihan samalla antaumuksella kuin se perinteinenkin. Helpointa kasvisruuan tuonti lautaselle oli keittojen muodossa, varsinkin erilaiset kasvissosekeitot ovat aina olleet mun herkkua ja nyt kehittelin siihen vielä superhelpon reseptin, jonka avulla keitto valmistuu jatkossakin helposti lounaaksi, vaikka vauva kainalossa! Suunnittelin myös, että keittelisin tätä keittoa ison satsin lähipäivinä ja pakastaisin sitä sitten varastoon. Näin mulla olisi aina lounas helposti saatavilla sitä tarvitessani! Tän oivalluksen resepti löytyy postauksen lopusta.

Mun on myönnettävä, että olen vähän sulkenut omia silmiäni ja halunnut olla miettimättä lihan syönnin vaikutuksia luonnolle ja maapallon hyvinvoinnille. On helppo ajatella, että ei yhden ihmisen muutokset paljoa vaikuta ja että loppupelissä ei edes syödä paljon lihaa. Todellisuus on kuitenkin ihan muuta, ja kyllä meillä lihaa menee aika reilusti. Ja oikeasti, myös yhden ihmisen tekemisillä on väliä. Me kuitenkin vanhempina vaikutetaan myös lastemme tuleviin ruokailutottumuksiin ja kasvatetaan heistä omalla esimerkillä joko valveutuneita tai silmänsä sulkevia kokkailijoita. Jos me ollaan hankkimatta toista autoa, koska halutaan pienentää hiilijalanjälkeämme, miksei tehtäisi samaa korjausliikettä ruuan kanssa. Ruoka nimittäin muodostaa 20% ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä, joka on ihan samanverran kuin mitä liikenteestä tulee.

Fakta vain on se, ettei maailma kestä nykyisenlaista lihan kulutusta. Lihankulutus ja -tuotanto on yksi merkittävimpiä metsäkadon aiheuttajia. Se kuluttaa valtavasti vettä, aiheuttaa kasvihuonepäästöjä ja rehevöittää järviä, sekä Itämerta. Peltojen kasteluvedet valuvat mereen tuhoten sen ekosysteemiä ja jatkuvasti raivataan lisää viljelysmaata karjalle tuhoten sen tieltä metsiä. Pian ollaan siinä tilanteessa, ettei vaan ole enää mitään mitä käyttää. Siksi olisi tärkeä herätä toimimaan, kun vielä on mahdollista valinnoillaan vaikuttaa siihen, kuinka pahaksi tilanne menee. Itselleni helpoin tapa oli tuo WWF:n lihaopas, josta helposti löysin tiedon paremmista vaihtoehdoista ja ratkaisuista. Kannattaa ehdottomasti tutustua!

Ja onhan kasvisten lisäämisellä ruokavalioon muitakin hyötyjä kuin tuo luonnonsuojelullinen näkökulma. Kasviksista saadaan huomattavat määrät vitamiinejä ja hivenaineita, ne ovat kevyitä, mutta täyttäviä. Ja värikäs ruoka on aivan ihanan näköistä lautasella! 

Kuulisinkin nyt tosi mielelläni, että millaisilla keinoilla te olette vähentäneet lihan syöntiä ja lisänneet kasvisruokia lautasella? Inspiroivimman vastauksen jättäjä voittaa 50 € arvoisen lahjakortin WWF:n verkkokauppaan! Muistakaa jättää kommenttiin myös sähköpostiosoite, jotta tavoitan voittajan! Kilpailun säännöt täällä. Kilpailuun voit osallistua viikon ajan, aina 14.2 klo 12 saakka!

Loppuun vielä maailman parhain Bataattikeittoohje!


BATAATTISOSEKEITTO
neljälle

1/2 kg bataattia
2 dl kuohukermaa
100g voita
1 valkosipulin kynsi
suolaa ja pippuria

1. keitä bataatit ja valkosipuli kypsiksi.
2. laita voi bataatit ja valkosipuli blenderiin ja soseuta.
3. kiehauta kerma ja lisää se soseeseen. Mausta maun mukaan.

TOMAATTISALSA

3 tomaattia
tuoretta basilikaa
oliiviöljyä
suolaa ja pippuria

1. Kalttaa ja kuutioi tomaatit.
2. Mausta suolalla ja pippurilla, lisää loraus öljyä sekä oman maun mukaan pieneksi silputtua basilikaa.

Tarjoile keitto kuumana paahdetun leivän sekä tomaattisalsan kanssa!



Yhteistyössä WWF

20 kommenttia:

  1. Meilläkin on pohdittu samoja asioita. Aiemmin oli pitkään se ajatus, että ruoka on jotain lihaa, kalaa tai kanaa, johon sitten yhdistetään lisäkkeeksi peruna, riisi tai pasta ja sitten vielä salaatti. Lopputulos on kasviksia tosi yksipuolisesti.

    Parempi lähtökohta olisi ehkä päättää ruoan pääproteiini eli esim. soija, raejuusto/mifu, pavut, härkis, nyhtis tai sitten ne perinteiset liha, kana, kala, kananmuna. Esimerkiksi tekee perinteisen makaronilaatikon, mutta korvaa jauhelihan soijarouheella. Yksi tapa vähentää lihan syöntiä on vähentää lihan osuutta siinä ruoassa. Esimerkiksi voi tehdä jauhelihakastikeen, mutta täydentää sitä perinteistä jauheliha-sipuli-kerma-jauhokastiketta porkkanaraasteella, tomaattimurskalla, paprikalla, varsisellerillä. Meillä usein makaronilaatikkoon kuuluu myös porkkanaraaste ja lasagneen laitetaan broilein jauhelihan lisäksi porkkana- ja kesäkurpitsaraastetta. Nykyään suunnittelen seuraavien päivien ruokalistan siten, että valitsen yhden liha-, kana-, kala- ja kasvisruoan ja näitä tehdään iso annos, jotta ruuista riittää ainakin melkein viikoksi. Tällöin kasvisruokapäiviä ainakin tulee.

    Meilläkin lasten lemppariruokaa on bataattikeitto, mutta siihen laitetaan punaisia linssejä sekä päälle vielä raejuustoa. Meillä raejuustoa käytetään lisäämään proteiinia aika moniin ruokiin, esimerkiksi tämän päivän punajuuririsottoon, joka muuten on hurjan herkullista ja upposi lapsille kuin veitsi sulaan voihin. Jos halutaan tehdä nopeaa ja helppoa kasvisruokaa, teemme esimerkiksi avokadopastaa tai kaupan valmiita aurinkokuivattu tomaatti-tortelliineja pähkinä-pinaatti-kermakastikkeella. Minuuteissa valmistuu tietenkin myös munakas, johon voi heittää tomaattia, porkkanaraastetta tai esim. edelliseltä päivältä jäänyttä keitettyä parsakaalia.

    Haasteena ainakin meillä on lapsille maistuvan ruoan löytäminen. Meillä pavut eivät ole kovin suosittuja eivätkä linssitkään sellaisinaan. Aika moni kuitenkin menee jauhettuna sileäksi esim. sosekeitossa, kasvispihveissä ym.

    Paula

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, huomaan että itsellä on ihan sama ajatus. JOtenkin sitä ajattelee, ettei ruoka ole ruokaa jossei siinä ole lihaa, vaan se on silloin vaan jotain kevyttä. Vaikka eihän se niinkään mene :D

      Raejuusto keitossa on kyllä tosi hyvä ja se sopii melkein sosekeittoon kuin sosekeittoon! Oi, tuo punajuuririsotto kuulostaa hyvältä!

      Meillä vihannekset uppoaa aika kivasti lapsille, haasteita tulee sitten jos yritän tehdä jotain vihannespullia tai pihvejä, ne jää joka kerta syömättä! :D

      Poista
    2. Hei! Blogin tekstissä ja yllä olevassa vastauksessa on hyvin samanlaisia ajatuksia kuin minullakin. Meillä on pienet lapset (3&5) ja ongelmana on just se, että saisin ruoan jotenkin maiistumaan heille. Mutta pikku hiljaa! Hyvin menee jo nyt kyllä. Makaronilaatikon teen herneproteiinista ja esim. tomaattikeitto maistuu hyvin!
      Saisinko tuon punajuuririsoton reseptin? Kuulostaa hyvältä!

      -Aino

      Poista
  2. Mää oon ihan vaan joitain blogeja selailemalla löytäny kasvisreseptejä mitä oon halunnu kokeilla. Todella inspiroivaa. :D Soijarouhetta oon kerran vaan testannu ku tehtiin siskon kans mökillä tortilloja. Mutta joo, en oo lihaa jättänyt, mutta testailen mielellään hyviä kasvis- ja kalareseptejä, kun vaan keksis mistä löytys lisää jotain, kun aina pyörittää samoja ohjeita. :)

    -M-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja se sähköposti nyt varalta. :) minnasie@gmail.com

      -M-

      Poista
    2. Blogit on kyllä hyvä ja pirkka-lehti on toinen mistä aina bongailen uusia reseptejä! :D

      Poista
  3. Meillä ollu kans haaveena vähentää lihan syöntiä, mutta jostain syystä se tuntuu tosi vaikealta! Ollaan varmaan niin kaavoihin kangistuneita :(

    Odottelen postausta sun edelliseltä neuvolakäynniltä :)
    Olis kiva kuulla miten oot saanu esim. painon pysymään niin hyvin kurissa! Mulla pysyi puoliväliin asti painonnousu tosi maltillisena, mutta nyt se yrittää väkisin nousta roimasti ylöspäin! Vinkkejä kaivataan. :) meneekö sulla sf-mitta muuten ihan keskikyrällä? Sun masu näytti tossa edellisessä kuvassa ihan pieneltä! Söpö! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tuntuu kyllä mustakin tosi haastavalta! Sitä varmaan on just niin tapoihinsa jumiss aniinkuin sanoit!

      Hei joo, mä oon sen ihan sivuuttanut, kun oli jotenkin niin pikakäynti, mut voisinkin kirjoittaa ne kuulumiset just tosta painonnousunäkökulmasta! Kiitos vinkistä! :)

      Sf-mitta mulla menee oikeastaan yläkäyrän yläpuolella :D et niin se vaan kuvat hämää :D

      Poista
  4. Rupesin laihduttamaan ja jätin lihan pois. Kerran viikossa syödään jotain lihaa sunnuntaisin. Itsekin olen huomannut ruokalaskun kasvaneen n.5 euroon päivässä per henkilö. Seurailen enimmäkseen yhteishyvän nettisivun ruokaohjeita ja olen todennut ne hyviksi. Kasviksia käytän sekä tuoreina että pakasteena. Kalliita härkiksiä enkä nyhtökauraa käytä. Soijarouhetta, linssejä ja papuja kyllä. Kasvisruokaan siirtyminen on ollut helppoa enkä kaipaa lihatuotteita ollenkaan. Kysymys on mielestäni vain hyvistä ohjeista. Myös K-kaupan nettiruoka sivuja olen seurannut. Maitotuotteita käytetään suositusten mukaan. Olen yllättynyt miten helposti siirtyminen kävi. Sanoisin muille, että rohkeasti mukaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sunnuntai lihapäiväksi kuulostaakin hyvältä!
      Yhteishyvä on kyllä hyvä ja muutenkin lehdet ja erilaiset nettisivut on hyviä reseptin lähteitä! :)

      Poista
  5. Olipa ihana nähdä sulta tämän suuntainen postaus! Itse pyrin tekemään kaikki kulutusratkaisut edes jokseenkin ympäristöä miettien ja vaikka arvostaisinkin alusta alkaen hyvin tehtyä kasvisruokaa papuineen ja muineen, on mun vinkkini "puolieineksiä". Sofinen tofukuutiot ovat tofua lihansyöjillekin valmiiksi maistuvassa muodossa ja ne menevät ihan missä vain: wok, tortilla, salaatit, keitot... Toinen suositus on Bon soyan nakit (S-marketista löytyy), joissa on hemmetin autenttinen nakkien maku, etteivät edes lapset irvistele. Bonuksena niissä on lihanakkeja paremmat ravintoarvot, joskin kukapa nakkeja ikinä terveelliset ravinoarvot mielessä söisi.
    Hyvä suunta, toivon sinnikkyyttä (makutottumukset muuttuu, eihän eläinperäinen ruoka pahaa ole, mutta joskus painaa muut arvot)!

    -Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva! Tofua en oikein yhtään oo osannut syödä, pitäisikin tutustua!

      Poista
  6. Olen jättänyt punaisen lihan ostamisen kokonaan, juurikin esimerkiksi näistä saastuttavista syistä. Tällä hetkellä ainoa punainen liha mitä tulee kotona laitettua on itse metsästetty hirvenliha (lähisukulainen käy hirvimetsällä). Sen luomummaksi ei varmaan liha mene, joten ihan hyvillä mielin tulee sitä käytettyä ruuanlaitossa aina sillontällöin, ja minusta hienoa on myös se, että hirvestä hyödynnetään meillä myös ne "huonommat" osat, joista sitten oma sekä sukulaisten perheen koira saa ruokansa. Muutoin olen alkanut panostamaan kasvisruokiin, ja esimerkiksi kanaakin tulee melko harvoin ostetua. Olen itse kasvissosekeittojen ystävä myöskin, ja nykyään kotiin kulkeutuu kaupasta mifua, nyhtökauraa ja härkistä. Niistä saa todella maittavia ruokia, eikä lihaa tule edes kaivattua. Ja onhan se mahtavaa, että kasviksia ym. tuotteita lisäämällä ja lihaa vähentämällä ruuan laatu ei suinkaan huonone, vaan paranee entisestään, etenkin terveysvaikutusten kannalta!
    Opiskelijana tulee myös hyödynnettyä yliopistoruokalat, joissa on nykyään yhä monipuolisemmat kasvisruokavaihtoehdot, joten 90% ajasta kouluruokaakin syödessä on helppo unohtaa liha ja valita herkullisia kasvisvaihtoehtoja :) Mutta kovin ehdoton en ole, esimerkiksi vieraiden luona syödessä olen "kaikkiruokainen" enkä sano ei punaiselle lihalle, jos sitä tarjotaan.

    katariina.huusela@gmail.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirvi on kyllä ihanaa! Meilläkin mun pappani käy metsällä ja se on kyllä herkkua jos sitä meillekin joskus tulee! Ja siitä ei kyllä luomu paljoa luomuunnu! :D

      Yliopistoruokalat on kyllä parhaita! Mulla on niin ikävä sitä helppoutta, joka siellä syömisessä oli!

      Poista
  7. Heippa, ollaan aina syöty suht terveellisesti, mutta nyt alkuvuodesta olen kiinnittänyt enemmän huomiota, että meidän pojat söisivät enemmän marjoja, kasviksia ja hedelmiä. Joitain kikkoja tässä: aamupuuroon marjoja, lounaalle ja päivälliselle kippaan valmiiksi niin paljon poikien lautasille kasviksia, että vaikka osa jääkin syömättä, niin suihin menee väistämättä suht paljon kasviksia. Välipalaksi oon vaan antanut nyt hedelmien ja vihannesten paloja, entisen leivän sijaan. Tacoihin ja smoothie-juomiin saa kanssa "piilotettua" vaikka mitä. ;) Ja tietty oma esimerkki on paras, eli jouduin itekin lopettamaan hillopaahtoleivät ja siirtymään puuroon ja marjoihin. :) Osallistun kiitos arvontaan! T. Sara S.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omalla esimerkillä mennään kyllä pitkälle! Hedu- ja vihanneslautaset on kyllä käteviä lapsilla, siinä vähän huomaamattakin tulee napsittua terveellisia herkkuja. Varsinkin jos ne saa syödä sohvalla niin meillä se on tosi pop! :D

      Poista
  8. Hei! Mikä on tuon herkullisen laatikkoruoan ohje missä mm paprikaa päällä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sillä oikeastaan ole ohjetta :D paljon vihanneksia, riisiä tai pastaa ja reilusti mausteita. Sitten kostukkeeksi joko maustettu kerma tai ihan tavallinen ja uuniin 45min. :)

      Poista
  9. Mahtavaa, että teilläkin on ryhdytty miettimään lihan laatua ja vähentämään sitä!:) Itse sain sysäyksen herkullisten kasvisruokien valmistamiseen Elina Innasen Chocochili-blogista, josta löytyy reseptejä myös uusille kasviproteiinivalmisteille, kuten nyhtikselle. Oli hauska huomata, miten helppoa on valmistaa ruokaa jopa täysin vegaanisena, jolloin sen kasvihuonekaasupäästöt ovat vieläkin pienemmät. (Tässä varmuuden vuoksi vielä s.posti: rooosa@hotmail.fi)

    VastaaPoista
  10. Tuo WWF:n opas ansaitsee jonkinmoisen papukaijamerkin! Tuo tapa, jolla lihansyönnin haitoista ei saarnata, vaan kannustetaan fiksumpiin valintoihin vaikuttaa loistavalta tämän kasvissyöjän kiikareiden lävitse, ehkäpä johtuen siitä, että omat valintani ruokavalion suhteen ovat pohjautuneet eläintuotteiden vähentämiseen pikkuhiljaa, ei täysstoppiin. Aivan liian helposti tämä aihe johtaa kuiluun pihvinpurijoiden ja ituhippivegaanien kesken, tuo opas yrittää rakentaa tuohon väliin erittäin kaivattua siltaa.

    Tällä monivuotisella matkalla kohti enemmän ja enemmän kasviperäistä ruokavaliota olen havainnut hyväksi monia tapoja lisätä kasvisruokaa/karsia eläinperäisiä tuotteita:

    1. Ota tuttu resepti ja käytä lihan sijaan muuta proteiinilähdettä samankaltaisessa muodossa, esimerkiksi soijasuikaleita broilersuikaleiden sijaan, härkapapurouhetta jauhelihan sijaan, härkistä pulled pork -annokseen, kasvisnakkeja hodareitten väliin.
    2. Osta pakkaseen (tai tee, riippuen ajasta/jaksamisesta) "10 minuutissa valmiiksi" -tuotteita, jotta kiireen ja väsymyksen yllättäessä kasvisruoka on helposti saatavilla. Kuten olitkin ajatellut, keitot toimivat tähän, samoin vaikka valmiit falafelit, kasvispihvit tai nakit. Yksi oma väsyneen hetken bravuurini on "itämaiset paistetut nuudelit": täysjyvänuudeleita kiehumaan, jäiset pakastevihannet (esimerkiksi herneenpalkoja ja porkkanaa, tai vaikka ihan hemape) pannulle, valutetut nuudelit kasvisten sekaan ja kun nuudeleissa hiukan väriä ja kasvikset kypsiä, pois lämmöltä ja sekaan sweet chili -kastiketta. Nuudelien kanssa heitän pannulle jotakin proteiinipitoista: yleisimmin kikherneitä, joita löytyy aina, joskus tofukuutioita (helpoimpia taitavat olla SoFinen). Aiemmin käytin muuten samaa ohjetta, mutta nuudeleiden jälkeen rikoin pannulle kananmunan tai pari kikherneiden/tofun sijaan tuomaan ruokaisuutta, suosittelen kokeilemaan! Oman kasvispikaruuan löytää vaan kokeilemalla, mutta se kannattaa etsiä niitä hetkiä varten, jolloin makaroni ja paistettu jauheliha kuulostaa houkuttelevalta, koska se ei vaadi "mitä tänään syötäisiin?" -pohdintaa.
    3. Mieti välipalat valmiiksi. Minulle se tarkoittaa, että hedelmäkulhossa on aina hedelmiä, porkkanatikkuja tulee kuorittua ja pilkottua muutaman kerran viikossa valmiiksi jääkaappiin (dippaan niitä hummukseen ja välipalan täyttävyys kasvaa roimasti) ja kannan mukanani pientä eväsrasiaa, jossa on rusinoita, pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä (tämä on minulle lähinnä terveellisyysajattelua, eikä ehkä niinkään eläinperäisen välttelyä).
    4. Uskalla käyttää mausteita! Olen havainnut, että kasvisruoka=mauton -ajattelu on edelleen hyvin vahvaa, mutta sen ei tarvitse olla niin. Pieni määrä pestoa, hiukan currytahnaa tai yrttisekoitus muuttaa monet pöperöt, aluksi kannattaa vaikka katsella reseptejä, mutta jos vaikka tietää pitävänsä vihreästä pestosta, kannattaa rohkeasti kokeilla sitä muuallakin kuin pastan seassa.
    5. Satokausiajattelu. Moni kokee kasvisruuan hintavaksi, mutta jos talvella vaikka tekee suomalaistettua ratatuoillea juureksista ja jättää kesäisemmät tomaatti-kurkku-salaatit sinne kesään, annoshinta ei kasva korkeaksi.
    6. Perustuotteet. Moneen ruokaan voi lisätä kasviksia lähes huomaamatta, ja tietyt perusaineet on hyvä pitää saatavilla. Itselleni se tarkoittaa porkkanaa, punaisia linssejä ja mustapapuja, joita kaikkia voi lisätä keittoon, muussata vaikka perunamuussin joukkoon, lisätä salaatin joukkoon yms.
    7. Yllätysvegaanisuus. Ostamalla kaurakermaa (halvin oman tutkimukseni mukaan Pirkan Suomessa valmistettu kaurakerma) jääkaappin ruokakerman asemesta, huomasin, että moni omista perusruuistani muuntui vegaaniseksi ilman, että kukaan muu kuin minä tiesin näin tapahtuneen. Pinaattikeitto, kantarellikastike pastalle, suolaiset lätyt.. vaikka mitä onnistuu, kun kaurakermaa voi helposti jatkaa niin, että kartongin huuhteluveden käyttää myös, jolloin saa enemmän kauramaidon tapaisen koostumuksen.

    Toivottavasti jostain näistä olisi inspiraationlähdettä muille!

    ieza.blog[at]gmail.com

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!