keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Joulukalanteri! Kymmenes luukku: Kulutusjuhla

Jokatoinen blogi täyttyy joulun toivelahjapostauksista ja kauppojen mainoslehtisiä tipahtelee postiluukusta monta kappaletta joka päivä. Osta sitä, osta tätä. Lapsillekin opetetaan jo pienestä, että mitä enemmän ja kalliimpia lahjoja, sen parempi. Missä meni vikaan? Eikös joulun koko idea ole se, että nautitaan joulunpyhistä läheisten ja hyvän ruuan kanssa. Eikös ne lahjat ole vaan se pikkubonus siinä? Missä vaiheessa lahjoista tulikin The juttu?

Ja joo, tiedän että omastakin blogista löytyy parin päivän takaa se toivelista. Lista, josta enimmäkseen löytyy vain uutta materiaa. No, saahan sitä haaveilla ;) Joka vuosi kuitenkin aina haaveilen, että vielä joskus toteutan joulun, jolloin pukinkonttiin ei päädy mitään uutena ostettua. Lahjat läheisille ostettaisiinkin kirpputoreilta tai hankittaisiin lahjakortteja tukemaan suomalaista työtä. Aika moni varmaan mielellään ottaisi vastaan lahjakortin kasvohoitoon tai hierontaan. Lapset avaisivat innoissaan paketeista HopLop-päivän kummin kanssa, tai elokuvaillan tädin kanssa.

Mä en itse pistäisi pahekseni, jos omastani tai lasteni paketista ilmestyisikin käytetty käyttötavara. Kirpparipöydät ovat pullollaan uuttavastaavia vaatteita, leluja ja kirjoja. Miksi ihmeessä ostaa vaan uutta tavaraa kaappeja täyttämään, kun toisaalta sitä saa huomattavasti halvempana. Moni designtuote säilyy uuttavastaavana käytössä, joten sama se olisi kotiuttaa sellainen käytettynä kuin uutenakin. (nim. jonain päivänä löydän Puppyni halvalla kirppikseltä..)

Nämä porot koristavat meidän joulua jo viidettä vuotta! <3
 Tai olisiko ennen joulua edes paikallaa omien kaappien tyhjennys ja sisällön vienti kirpparille, jotta edes muut saisivat sieltä hankittya hyvää käyttötavaraa paketteihin? Kirpparituotoista saisi sitten itselleen hyvät joululahjarahat, tyhjemmät kaapit, sekä hyvän mielen. Lapsetkin oppisivat, että saadakseen uutta jostain vanhasta pitää luopua.

Muutamia pojille kirppareilta hankittuja leluja.


Me suositaan kirppareita. Erityisesti lastenvaatteissa ja leluissa säästää pitkän pennin, kun säännöllisesti tarkistaa paikallisten kirppareiden tarjonnan. Seuraavaa kokoa voi ostaa jo vähän varastoon ja täydentää kaupanhyllyltä vaan ne puuttumaan jääneet vaatteet. Jos taas kirpparit ovat kaukana, fb-kirppikset toimivat lähes yhtä hyvin. Silloin ei vaan itse pysty tarkistamaan vaatteen kuntoa ja joutuu useimmiten pulittamaan myös postimaksun. Shoppailu kuitenkin onnistuu helposti kotisohvalta, joten vaivattomampaa se on kuin kirppistenkiertely!

Tämänpäivän (eilisen) kirppiskierrokselta löytyi tupperwaren aterimet, ikean säilytyskipot poikien pikkutavaroille, sekä käyttämättömän oloinen nalle puh -kirja. Aiempia kirppislöytöjä ovat tekstikyltti, palapelit ja omastakin lapsuudesta tuttu Choco-peli!


Pojat olivat parikuukautta kirjakerhossa viime keväänä. Senkin kuitenkin irtisanoin, sillä tuntui typerältä maksaa kahtakymppiä kirjasta, kun kirpparilta sillä rahalla saisi kymmenen. Usein vieläpä ihan uusia.

Omia vaatteita olen vähän huono ostamaan kirppareilta. En ikinä jaksa niitä siellä sovittaa, joten kovin kalliita en raaski kotiuttaa. Useimmiten käyn kirppareille poikien kanssa, joten pitkään ei tarjontaa voi edes tsuumailla. Keskitynkin siis tarpeellisempaan, eli lastenvaatteisiin.

Tämä mekko sattui yllättäen silmään tämän päivän (eilisen)  kirppiskierroksella, enkä voinut jättää rekkiin! Ihana hellemekko ensi kesäksi!


Poikien ollessa vauvoja kirppiksiltä löytyi vaatetta paljon paremmin. Nytkun pöydistä etsii vaatetta koossa 92cm, ovat vaihtoehdot usein nukkainen, reikäinen ja angry birds. Valtaosa pitää siis hankkia uutena kaupasta, kun kirpparilta ei löydykään. Mutta ompahan tarkistettu!

Tämän päivän (eilisen) kirpparisaalis oli normaalia parempi! T-paitoja pojille kesäksi ja ihan uudenveroiset farkut!


Monet lelut, vaatteet, palapelit ja kirjat ovat siis löytäneet uuden kodin meiltä. Jopa kaikki meidän talouden potat on ostettu kirpparilta. En oikein usko, että pojat ovat sen onnettomampia tai vähemmän rakastettuja, vaikka iso osa heidän tavaroistaan onkin toisen vanhoja. Päinvastoin, toivon tämän opettavan pojilleni järkevää kuluttumista ja lelujen oikeanlaista säilyttämistä ja käsittelyä. Rikkinäinen lelu ei mene kaupaksi, joten siitä saatavalla olemattomalla rahalla ei oikein saa uutta kivempaa tilalle.

Reissupotta ja potat molemmille pojille olisi kaupassa maksaneet yhteensä lähes 100e. Nyt nämä on hankittu meille alle kympillä.
 
Pinja postaili blogissaan hetki sitten hyvät tärpit kirpparikävijöille! Käykääpä kurkkaamassa TÄÄLTÄ!

Millaisia kuluttajia te olette? Käyttekö kirpparilla?

Ihanaa joulukuun kymmenettä kaikille! <3

30 kommenttia:

 1. Ehdottomasti käyn kirppareilla! Rakastan kirppareita, sieltä tekee usein ihan huikeita löytöjä. Ostan paljon myös tori.fistä ja huuto.netistä. Etenkin lapsen ulkovaatteet etsin netistä käytettynä. Ei yksinkertaisesti ole varaa maksaa haalarista lähemmäs kahtasataa. Ja monesti käytetystä haalarista tietää, että se kestää, jos on kestänyt edelliselläkin käyttäjällä :) Vasta löysin hyvökuntoisen Molokidsin talvihaalarin 25e! Meillä on tuo samanlainen potta kans löydetty kirpparilta ja mummolaan kans. En olis sitäkään raaskinut ostaa uutena (30-40e potasta?!) Kirpparilla on myös kiva juttu, kun sieltä löytää sellaisia vaatteita, mitä ei enää kaupasta saa. Itse pistän myös meidän pojan vaatteet aina kiertoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Mä en ole pitkään aikaan ostanut mitän huuto.netistä tai tori.fi:stä. Pitäisi taas selailla niitäkin!
   Vau, sä olet tehnyt tosi hyviä löytöjä!
   Joo, noi potat maksaa ihan kauheasti uutena.. Vielä kun ne ei käytössä mene miksikään!

   Poista
 2. Jatkuvasti! Mulla onkin menossa kirppis-teemaviikko blogissa. :)

  VastaaPoista
 3. Kirppistavaroiden kuluttuja täällä myös! En edes muista ostaneeni tuplille mitään vaatetta uutena...? Sen sijaan 7-vuotiaalle esikoiselle "joutuu" jo kaupastakin ostaa. Ja kyllä kirpaisee kun on tottunut maksamaan kirpparihintoja :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, sä olet selvinnyt hyvin!
   Aleista onneksi löytyy lapsille myös tosi kohtuuhintaista vaatetta, vaikka niissäkin monet merkkivaatteiden hinnat hirvittää! :D

   Poista
 4. Itse suosin kirppareita kaikissa hankinnoissa, ja mitä ei läydy niin bongailen alennusmyynneistä. Välillä tulee kyllä raahattua ylimäärästäkin kun "halvalla saa" ja sitten kun omista pitäisi päästä eroon, niin kirppismyyminen kävis kyllä ihan työstä... nimim. monta kassia tavaraa odottaa myymistään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sama! Varsinkin vauva-aikana vaatehankinnat lähti vähän käsistä.. :D

   Mulla myös ikuinen kirppiskasa vaatehuoneessa. Just meillä oli kuukauden paikka, mutta taas tavaraa olisi monta ikeakassillista! Mistä sitä oikein tulee?!

   Poista
 5. Jäi kommentti kesken. :) Huomasin itsekin, että poikien vaatteissa kokojen 86-92 kohdalla on kirppistarjonnassa "aukko", mutta sitten taas kokoa 98/104 löytyy ihan kivasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Kiva että seuraava koko on jo paremmin edustettuna!

   Poista
 6. Itse kirjoittelin juuri aikuisten joululahjoista ja niiden tarpeesta, koska minusta aikuiset eivät tarvitse joululahjoja, tai minä en ainakaan. Kirppareilla pyörin paljon, mutta miksi sieltä on niin vaikeaa ostaa lahjoja? Jotenkin ajattelen, että jos ostan lahjan kirpparilta, tulee saajalle olo, että olemme rahapulassa tai pihejä. Vaikkei siitä kyse olisikaan. Mutta mahtavaahan se olisi, jos lahjat ostettaisiin kirppareilta! Muuten meillä on paljonkin käytettynä ostettua. Harmittavan vähän poikien 92cm vaatteita enää kyllä löytää, kuten sanoit, mutta välillä niitäkin osuu matkan varrelle! Ne on hyviä päiviä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Aikuiset kuitenkin hankkii ne tarvitsemansa tavarat muutenkin ja sitten vaan ärsyttää saada sitä turhaa tavaraa nurkkiin pyörimään!

   Musta tuntuu ihan samalta! Siksi olisikin ehkä helpompi jos sopisi aikuisten kanssa, ettei lahjoja tänä vuonna :D

   Poista
 7. Tosi hyvä postaus ja niin asiaa kaikki! :)
  Sun blogi on yks lemppareista! <3

  VastaaPoista
 8. Kirppareita ei ajan puutteen vuoksi ehdi kiertää, vaikka intoa siihen kyllä olisi. Tämä harmittaa. Meillä kyllä sitten uutena ostetut vaatteet sun muut kierrätetään aika tehokkaasti eteenpäin, säästetään sisarukselle jne. Leluja ostetaan vähän ja harkiten. Eipä oikeastaan mitään ns. krääsää tai sitä sun tätä, vaan erilaisia leikkikokonaisuuksia ja sarjoja.

  Jouluna lahjat on meille aikuisille ihan sivuosassa, lelukuvastoja ei tule ja muutenkin se puoli joulusta ei nouse juurikaan meidän aikuisten toimesta esiin. Juttelin yksi päivä 4 v. lapseni kanssa joulun ajasta ja joulun merkityksestä, niin hän tokaisi aika ykskantaan "Mä oon kyllä äiti sitä mieltä, että lapsille joulussa on tärkeintä lahjat!" Että se siitä hengellisestä sisällöstä, ruuista, musiikista ja kynttilänvalosta :) No, yhdessäoloa ja kiireettömyyttä hänkin arvostanee, vaikka ei sitä vielä tärkeimpänä juttuna osaa pitääkään. Uskon myös, että me aikuiset esimerkillämme voidaan lasten ajatusmaailmaan kylvää niitä todellisia joulusanoman siemeniä, vaikka nyt lahjat onkin pääroolissa. Meillä lapset tekee kyllä toivomuslistaa, mutta vain yksi iso toive toteutuu ja pari pienempää lahjaa sitten siihen kylkeen. Lukuisa sukulaisten joukko pitää kyllä huolen siitä, että lahjoja tulee jokatapauksessa enemmän kuin tarpeeksi.

  Rauhallista joulun odotusta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihana teidän nelivuotias! :D Joo, veikkaampa että lahjat on lapsille pitkään se juttu. Ja miksei, muistaahan sen miten innoissaan itsekin odotti joulua ja niitä lahjoja!

   Ja tuo on kyllä totta, että kirpparilla saa aika amenemään hirveästi! Jos töissä kävisi, ei mullakaan olisi mitään mahiksia käydä!

   Poista
 9. kyllä käyn, olen shopannut n. 15 vuotta kirpparilta omat vaatteeni pääasiassa, miehellekkin joskus jotain, kotiin tietysti.
  nyt pojalle olen ostanut vaatteita ja leluja sekä jossain vaiheessa on tarkoitus ostaa tori.fi kautta sängynrunkokin pojalle sekä joku lelujen säilytys ratkaisukin. hyviä löytöjä olet tehnyt :) nyt kun etsin fisher pricen leluja niin tuntuu olevan kiven takana tai sitten huonokuntoisia ja kalliita. ja juu olen pistänyt merkille ettei 92 cm eteenpäin löydy hyvin vaatteita , varsinkaan hyvänkuntoisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ois kyllä huippua jos meillekin löytyisi sängyt käytettynä! Kahta samanlaista on vaan niin vaikea löytää! :/

   Poista
  2. torissa olen nähny välillä kaupan 2 samanlaista sänkyä, kannattaa välillä sieltä kurkkia :) jos vaikka osuis kohdalle!

   Poista
  3. Itseasiassa minä ainakin oon tori.fissä aika montakin kertaa nähnyt ilmoituksen jossa on myynissä kaksi samanlaista lastensänkyä. Mutta se on sitten eri asia että onko ne oikeaa tyyliä (ei väärän värisiä tms) :D

   Poista
 10. Moi!

  Meillä puolivuotiaat kaksoset. Oon tähän mennessä hankkinut kaiken uutena. Kirpparilöydökset kuulostavat tosi hyviltä ja kannatan kovasti, mutta minua mietityttää ostaa tuntemattomilta, kun asunnoissa voi olla homeongelmia. Ystäväpiirissämme on valitettavasti ollut kivoissa kodeissakin homeongelmia, enkä valitettavasti pääse siitä yli. Tuntuu todella hullulta ostaa tuplat potat satasella tms., mutta itiöpesäkkeitä en kotiini halua. Miten olet tämän itse ajatellut? Enkä luota, että puhdistuvat täysin astianpesukoneessa tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole jotenkin osannut tulla edes ajatelleeksi tuota.. Oon aika tarkka kirppishankinnoissakin, ja kaiken ostamani pitää olla hyväkuntoista. JOten uskon että sen homeisuuden paitsi haistaa että näkee tuotteesta. JOtenkin vaikea uskoa, että siisti ja hyväntuoksuinen vaate olisi imaissut itseensä hometta.. Eihän sitä tietysti voi koskaan tietää..

   Potat desifioin, mutta muuten lelut käy vaan astianpesukoneessa tai muuten pesulla ennen käyttöä.

   :)

   Poista
 11. Aivan loistava postaus!! Todentotta,moni blogi on täynnä hienompia joululahjatoiveita ja hankintoja. Uusia vaatteita,blogikirppareilla myynnissä jopa täysin uusia käyttömättömiä vaatteita,ym lastentarvikkeita. Melkoista kulutusjuhlaa! Loistava idea tuo hoplop reissu kummin kanssa ym! Lisää tuollaisia arkisia postauksia sekä ideoita, joka paikassa tuntuu olevan kova kilpailu,liikayrittäminen. Huah. Hyvää joulun alusaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Onhan se ostaminen toki kivaa ja uusi kaunista. Mutta :D

   Ihanaa joulun aikaa myös sinulle! <3

   Poista
 12. Mun on tunnustettava, että olen lähinnä entinen kirppistelijä, mutta mielestäni aika harkitseva kuluttaja. Vertailen ja pohdin hankintoja pitkään, enkä ostele itselleni juuri mitään. Lastenvaatteet ovat uusin heikkous ja kauniit sisustusjutut, mutta onneksi tämä uuden kodin laittaminen on loppusuoralla! Mä olen sanonut kaikille, että tänä jouluna en halua yhtään tavaralahjaa. Rahaa saa antaa, jos haluaa :D Säästän laukkuhaavettani varten... Niin ja siksi entinen kirppistelijä, koska uuden kodin myötä kirppareille on ihan liikaa matkaa! :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tarvitsisin kans omaan kuluttamiseeni vähän harkintaa.. Ihan liian helposti tulee tehtyä niitä ostohimoissaan hutiostoksia!

   Mut kodin laittaminen onkin ihanaa! Kerralla kuntoon niin ei tarvikaan hetkeen hankkia mitään ;)

   Poista
 13. Mäkin tykkään kirppiksistä ja nettikirppiksistä tosi paljon! En vaan nää järkevänä ostaa tosiaan kaikkia maailman leluja ja erityisesti lasten vaatteita uutena ja pulittaa moninkertaisia summia. Mainitsinkin sun taaperolelu-postauksessa etsiväni seuraavaks omalle pojalle nukenrattaat ja eilen mummu toi ne kirpparilta 3 eurolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Hei huippua! Meille kans löytyi toiset vaunut niin ei tarvitse ainoista riidellä! :D

   Poista
 14. Kirpparit on pop! Hyviä löytöjä oot tehny :). En oo pitkään aikaan saanu aikaseks käytyy...pitää ottaa niskasta kii ja mennä :)

  VastaaPoista
 15. Hyvin postattu ja mainioita löytöjä olet tehnyt! Tykkään kirppareista tosi paljon, mutta tulee käytyä liian vähän. Vuosia sitten kun asuttiin Joensuussa, siellä oli yksi aivan loistava kirppis siellä pienen matkan päässä keskustassa. Hyvin muistetttu, en muista enää kirpparin nimeä saatikka asuinaluetta.. Olisiko ollut citykirppis?

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!