tiistai 12. joulukuuta 2017

Pari sanaa kuluttamisesta ja käytetyistä lahjoista"Ostatko sä sun lapsille käytettyjä lahjoja?"

Tää oli kommentti joka sai mut joku aika sitten ihmettelemään. Osasin kyllä toki odottaa, sillä tiedostan, ettei käytetyn lahjaksi antaminen aina herätä positiivisia viboja. Moni tuon kommentin alle sitten kävikin kommentoimassa, että harrastaa itsekin käytettyjä lahjoja ja miksipä ei. Maailma on pullollaan ehjää ja siistiä tavaraa, miksi se lapselle annettu lahja pitäisi ollakaan aina se suoraan tavaratalosta hankittu ja alkuperäisissä kääreissä oleva? Lapsi ei vielä ymmärrä uuden arvoa. Hänelle lelu on yhtä hieno, oli se kirpparilla, lelukaupassa, neuvolan leikkitilassa tai kaverin lelukorissa.

Mä muistan omasta lapsuudesta ne kirppiskierrokset äidin kanssa. Äiti hankki meille paljon leluja, pelejä ja vaatteita kirppikseltä. Varsinkin mun pienemmille sisaruksille. Me mun siskoni kanssa usein kierrettiin kirppiksellä itsekseen ja ostettiin omilla rahoilla kynsilakkoja, leffoja ja leluja. Myöhemmin oon itse käynyt säännöllisen epäsäännöllisesti kirppareilla niin myymässä kuin ostamassakin. Välillä sieltä ei ole löytynyt mitään, välillä mukaan on saanut ottaa todellisia aarteita.

paita FB Nosh-kirppis 15e, kollarit 2e livekirpulta
kaikki livekirpulta. Popin farkut Kasperille 4e, Pompin kollarifarkut Rasmukselle 5e, 92cm paitoja Justukselle 1-2e/kpl, popin sukat Justukselle 0.2e, Vimman lettilegginsit Justukselle 4e (peppusaumassa reikä, jonka sai helposti korjattua)
Me & I housut 8e, Noshin body 10e ; molemmat fb-kirpparilta

Lastensaannin myötä mun kirppiskiertely muuttui enemmän ruudun takaa shoppailuksi. Liityin useille fb-kirppiksille ja hankin varsinkin isoille paljon lastenvaatteita sieltä. Kierreltiin myös livekirppuja kerran pari kuussa lasten kanssa keskenään. Mä tiirailen aina paitsi leluja, myös kirjoja ja vaatteita. Vaatteita katson varsinkin seuraavassa koossa, sillä harvemmin kirppiksellä törmää siihen mitä sieltä juuri sillä hetkellä etsii. Myös seuraavien kausien ulkovaatetta tiirailen jo hyvissä ajoin etukäteen. Kun muut ostavat toppahaalareita, mä bongailen kuorivaatetta. Melkein päivittäin katson jonkin kirpparin valikoiman ja usein odotellessani lasten nukahtamista, selaan facebookin kirppiskansioita. Viehän se aikaa, mutta kun sivuilta bongaa jotain itselle tarpeellista, on se monesti riittävä korvaus kuluneesta ajasta.

No nyt mä vähän eksyin aiheesta. Pointti siis oli, että käytän itse paljon kirppiksiä. Varsinkin Justuksen vaatteista iso osa on kirpparilta. Hänellä odotta aliuta laadukast aja siistiä ulkovaatetta seuraavassa ja sitä seuraavass akoossa. Hänelle on jemmattu niin isoveljien kuin serkunkin vanhaa vaatetta. Leluista en edes muista, milloin olisin ostanut jotain kaupasta. Ostan ja myyn ja aina jos jotain hankittavaa on, koitan bongailla sitä ensin kirppareilta, ennen kuin ostan sen meille kaupasta kotiin. Isot pojat tuntuu mun ilokseni pitävän kirppistä kauppana muiden joukossa. Esimerkiksi isänpäiväkuvausten jälkeiset palkinnot ostettiin heille kirpparilta. Heille kirppis on oikea aarreaitta, eikä heitä yleensä tarvitse maanitella kirpparikierrokselle. Mä niin toivoisin, että tuo asenne pysyisi heissä aina. Ajatus siitä, ettei käytetty ole yhtään sen huonompi kuin uusi. Päinvastoin. Aina kirpparilta ei löydy, eikä tietysti tarvitsekaan. Sitten ostetaan uutta, mutta siinäkin pyrin itse jatkamaan vaatteen kiertokulkua. Ettei ainakaan kävisi niin, että meille uutena tullut päätyisiin roskiin. Usein tämä varmistetaan hyvällä pyykkihuollolla ja huolellisella säilyttämisellä. Käytän aikaa pyykinpesuun, esipesen ja poistan tahrat tuoreeltaan. Vaatteen käyttöikä pitenee ja sen saa itse myytyä paremmalla katteella ja helpommin eteenpäin, kun se on puhdas ja siisti. Lelujen rikkominen ei ole meillä ollut koskaan ok. Lapset ei ole ikinään niin tehneet, mutta jos tekisivät otettaisiin ne heiltä pois. Me yritetään opettaa lapsillekin, ettei mikään säily hyvänä jos siitä ei huolehdi. Mikään ei ilmesty tyhjästä vaan kaiken hankkimiseen tarvitaan työtä, rahaa tai molempia. 

Ne suola- ja pippurimyllyt 5e
Justukselle kevääksi kuravaatteita. Takki 6e kurahousut 8e ja saappaat 10e Paikalliselta FB-kirpulta
Kevääksi Justukselle Softshell takki ja housut Name Itiltä yhteensä 15e paikallinen fb-kirppis
Justukselle kevääksi Windfleece ja kuorihousut Polarn o Pyretiltä. Takki 8e ja housut 10e. Eccon kengät hiekkalaatikolle 4e. Housut ja kengät livekirpulta ja takki paikalliselta fb-kirpparilta
Me eletään kulutusyhteiskunnassa. Uutta, kallista ja kaunista ihannoidaan ja käytetyn hankkimista pidetään harmittavasti edelleen köyhien juttuna. Eikö sulla ole rahaa ostaa uutta kun hankit lapsille käytettyä? Etkö sä halua, että sun lapset kulkee näteissä vaatteissa kun ostat kirppisrättejä. Ootko sä joku köyhä? Harvoin kyse kuitenkaan on varallisuudesta tai sen puutteesta. Tai voi tietysti olla, mutta monesti taustalla on ideologia ja eettiset valinnat. Mun oman kuluttamiseni ja käytetyn ostamisen takana on molemmat. Eniten eettinen ja ekologinen puoli, mutta myös se, ettei mulla millään olisi rahaa ostaa kaikkea kaikille lapsille uutena. Tai olisi ehkä, mutta sitten pitäisi luopua muista jutuista. Mä en myöskään näe kovin järkevänä ostaa kaikkea uutena, jos markkinoilla liikkuu siistiä käytettyäkin. Se siisti ja käytetty päätyy roskiin, jos sitä ei joku osta. Mä saan pienimuotoisia kiksejä siitä, että löydän laadukasta tavaraa kirppiksiltä halvalla ja käytettynä. Saatan hössöttää miehelleni vartinkin siitä, kuinka siistiä on, että bongasin Justukselle Popin siistit kuorihousut kevääksi vain kympillä. Tai että Rasmuksen toivoma betoniauto löytyi fb-kirpulta vitosella. Tai Kasperille uusi Noshin paita viidellätoista eurolla. Tai sitten se mun viimeisin rakkauslöytöni, jonka huomasin kirpparilla ihan sattumalta. Haaveilemani suola- ja pippurimyllyt, jotka Finnish Design Shopista ostettuna maksavat seitsemänkymppiä, ja jotka itse löysin käyttämättömänä paketissaan kirpparilta viidellä eurolla. 

Mä en pistäisi pahakseni, että joku olisi paketoinut nuo myllyt mulle joulupaperiin ja antaisi lahjaksi. Mua ei yhtään haittaisi, että Rasmuksen toivoma betoniauto tulisi meille käytettynä. Mua ei haittaisi, että Justuksen kuorihousut tulisi hänelle kirpparilta synttärilahjaksi. Ja miksi haittaisi? Eihän se, että vaatteessa tai tuotteessa ei roiku kaupan hintalappu, tai se ei ole pakattu pahviin tee siitä lahjasta mitenkään huonompaa. Vaikeampi se varmasti on löytää kuin suoraan kaupasta ostettu, mutta siksi näissä on hyvä ennakoida. Enemmän mua haittaisi, että meille tulisi turhaa ja tarpeetonta uutta tavaraa, josta sitten pitäisi päästä eroon. Kaapit vetävät vain tietyn määrän tavaraa, joten turha siellä on säilyttää tavaraa jota kukaan ei tarvitse tai jolla yksikään lapsista ei leiki.

Mä koen tärkeäksi opettaa meidän lapsille, ettei kaiken tarvitse aina olla uutta. Toisen käyttämä on ihan yhtä hyvä, ja tosiaan parempi. On ekoteko ostaa kirpparilta, sillä näin tuote saa pidemmän käyttöiän, se ei päädy roskiin tai kaatopaikalle, sen ympärillä ei ole taas uutta pakkausjätettä ja sen valmistus ei kuluta luontoa lisää.

Ainoa asia, joka mua käytetyn ostamisessa häiritsee, on vaatteissa olevat hajut. Kirpparilla kierrellessä voi its ekiertää kaukaa ne tuotteet, joissa jokin häiritsevä haju on. Olipa se sitten vahva pesuaine tai home. Fb-kirpparilta ostaessa hajuista ei voi tietää. Voi toki kysellä onko vaate pesty hajustamattomalla, tai onko koti eläimetön tai tupakoimaton. Mutta lopputuloksen näkee kun vaate saapuu postilaatikkoon. Mulle on useasti käynyt niin, että vaikka hajustamattomuutta lupaillaan, on vaat emeille saapuessaan niin voimakkaan hajuinen, että se päätyy viikoksi pakastimeen ja sen jälkeen vielä muutamaan etikkapesuun. Parit paidat olen joutunut laittaa uudelleen kiertoon, kun vanha pesuaineenhaju ei ole niistä lähtenyt. Mutta enimmäkseen meillä on käynyt tuuri vaatteiden kanssa. 

Softshellhaalari Name Itltä Justukselle ensi kesäksi ja syksyksi 10e paikallinen fb-kirppis
Luistimet 8e ja kypärä 5e paikallinen fb-ryhmä
Justukselle Gugguu jumppis koossa 92, otettiin käyttöön jo nyt, niin käyttöikä pitkä. 40e. Huppari 86cm 35e, ollut käytössä jo nelikuisesta. FB-kirppis
Alettiin miettiä lasten joululahjoja jo hyvissä ajoin syksyllä. Bongasin betoniauton fb-kirpparilta ja ostin sen. Mun veli kyseli meiltä pari viikkoa sitten, kaipailisiko pojat hänen vanhaa autorataa. Varmasti, ja se kääräistäänkin paperiin jouluksi. Autoradassa oli vieläpä ehjä paketti, joten paketoiminen on helppoa. Isot pojat rakasti vauvana meillä ollutta lelupuhelinta, joka nyt ei enää toimi. Bongasin samanlaisen Justukselle kirpparilta parilla eurolla. Hän varmasti ihastuu siihen, joten annetaan se joululahjaksi. Myös ksylofoni toimii tuollaiselle kaikkea hakkaavalle vauvalle, joten nähdessäni sen kirpparilla tiesin mikä meidän toinen lahja Justukselle tulee olemaan. Uusien tavaroiden tieltä myytiin vanhaa pois. Parkkitalo, jolla lapset ei enää leiki lähti toiseen kotiin. Siellä se kuulema paketoidaan jouluksi pakettiin. Leikkikeittiö pääsi ilostuttamaan jotakuta toista poikaa ja Ryhmä Hau leluauto lähti serkun leikkeihin. Lapset keräsivät itse leluistaan kassillisen pois, sellaista tavaraa, jota he eivät enää tarvitse. Osa myyntiin, osa lahjoitukseen. 
Kirppis- ja kirppislahjat on siis ehdottomasti pop. Ja vielä popimpaa on aineettomat lahjat. Meillä on ollut tapana antaa sellainen koko perheelle joka joulu. Tänä vuonna ollaan varattu kylpyläloma joulun välipäiville koko perheelle. Tiedossa on yhdessäoloa valmiin pöydän ääressä, ilman kotitöitä ja somea. Mä en usko, että ton parempaa lahjaa lapsille on edes olemassa. 

Lahjat ja lelut on kivoja, mutta loppupelissä sitä itsekin muistaa jouluista enemmän sen vanhempien läsnäolon ja ne perinteet. Tää on sama mitä haluan omille lapsille siirtää. Lahjat ovat vain osa joulua, isoin juttu on ne ihmiset ja läheiset.

Mitä sä ajattelet käytetyistä lahjoista ja tavaroista ?

15 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus :). Samaa mieltä kanssasi. Minkä nimisillä paikallisilla kirpputoreilla käyt? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Käyn oikeastaan vaan Lanttilassa. Välillä jos aikaa on, saatan pyörähtää keskustan Vadelmatarhalla ja Nastolan Matruskassa. Mutta pääasiassa vaan Lanttilassa :)

   Poista
 2. Huippuja löytöjä olet tehnyt kirppareilta! Täällä Joensuussa on aika huono livekirppari tarjonta :( fbkirppareilta tekee joskus löytöjä mut postimaksut kauhistuttaa jos tuotteita pitää lähetellä.

  Minkä kokoisia ulkovaatteita olet ostanut Justukselle ensi kevääksi? Minkä kokoisia vaatteita kaksoset käyttää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, huomasin saman joensuu-vuosina, ettei livekirpulta oikein löytynyt :/ MAmmuttitori(?) oli sellainen, että sieltä välillä bongailin kaikke akivaa!

   Postimaksut joo. Ne kyllä hirvittää, mutta sitte toisaalta jos löytää mieleisen vaatteen, niin.. Posti saisi kyllä tukea kirppistelyä enemmän! :)

   Justukselle olen varannut 80-86 kokoista. Softshell housut ja windfleece takki ovat 80cm ja softshelltakki ja kuorihousut ovat 86. Tuo haalari on 92 ja varmasti ihan liian iso keväällä, mutat jospa jo syksyllä menisi! Sadeasu on 86/92.

   Isot pojat käyttää nyt 116cm toppahaalareita, mutta 110 menisi varmaan nekin!

   Poista
 3. Samaa mieltä. Meillä ostetaan niin paljon esim.vaatteita kirpparilta kun vaan löydetään. Voin myöntää, että meidän pian 4kk poika ei ole saanut yhtään normaalihintaista uutta vaatetta. Kaikki on joko alesta tai kirppareilta. Parasta on päästä kirpparikierrokselle rauhassa ja tehdä hyviä löytöjä. Paras löytö pojalle oli Popin windfleece haalari hintaan 8,50€. Ja mä olin niin onnellinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuulostaa hyvältä! Oot kyllä tehnyt huippulöydön! Yksin kirppikselle pääseminen on kyllä parasta. <3

   Poista
 4. Olet tehnyt hyviä löytöjå! Olen kanssasi kyllä täysin samaa mieltä!

  Mukavaa Joulua teille :)

  VastaaPoista
 5. Meille saa kyllä ostaa kirpparilta lahjoja ja olen muutaman kerran itsekkin ostanut, lahjoiksi menevissä olen kyitenkin paljon tarkempi et pitää olla uuden veroinen. Meidän pojalla on todi vähän uutena ostettuja vaatteita lahjoiksi saatujen lisäksi.Olen kyllä aika vaativa siinä et hinnat pitää olla kirppushintoja siksi facebook kirppis ostot on jääny yhteen kertaan kun hinnat on niin kovia.Tässä on vaan se huonopuoli et vaatteita kertyy paljon aina tekee vaan parempia ja parempina löytöjä niin ei malta jättää ostamatta, kevättä oottaa nyt mm.takit: Kaks kuoritakkia(2€ ja 15€), kaks popin windfleeceä(5€ ja 8€), farkku- ja verkkatakki(2€ ja 1,20€).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, fb-kirppareilla hinnat nousee tosi herkästi hirveän korkeiksi!
   Vau mitä löytöjä oot tehnyt!

   Poista
 6. Meillä lapset oikein ite pyytää päästä kirpuille , ja mikä säästö syntyykään joka ikisestä kirppisostosta. Kirpparit on oikeita aarreaittoja❤ mulle on ihan sama vaikka lapset ymmärtäiski uuden arvon , arvokkaampaa on mielestäni kierrätys ja säästäminen mitä oppivat 😊

  VastaaPoista
 7. Hyvä kirjoitus ja asiaa! Meillä lapsilla harva vaate tai lelu on uutena ostettu, kun vähän ennakoi niin on joka sesongille ollut hyvät vaatteet. Varsinkin ulkovaatteissa tekee hurjia säästöjä kun saa ne ostettua käytettynä - mutta monesti kuiteskin uuden veroisina kunhan malttaa katsella. Ja tarpeettomiksi päätyneet vaatteet ja lelut ovat päätyneet jälleen kiertoon. Viehän tuo kirppistely vähän ylimääräistä aikaa, mutta eihän ne uudetkaan tavarat tyhjästä kotiin saavu. Ja käymme lasten kanssa yhdessä kirppiskierroksia ja kierrätyskeskuksessa, ne on tosiaan yhdenvertaisia ostospaikkoja heille muitten kauppojen ohella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ulkovaatteet on kyllä ehdottomasti ehkä isoin säästö ostaa käytettynä! Kirjat on sitten kans toinen juttu joiden hankkiminen kirppikseltä säästää tosi paljon.

   Poista
 8. Olen ehdottomasti samoilla linjoilla kanssasi. Meillä on myös kääräisty paketteihin kirppisleluja, joita olen haalinut pitkin syksyä aina kun on kohdalle osunut. Joissain on ollut jopa laput kiinni, mutta hinta on ollu murto-osan uudesta. 😊 Pyrin muutenkin siihen, että ostaisin lasteni vaatteet kokonaan käytettynä - ennakoin ja ostan aina kun löytyy jotain tarpeellista, välillä ennakoin jo vuoden eteenpäin 😊 meilläpäin täälä on useita hyviä kirppiksiä lähellä, joten kierrän suht usein nopean kierroksen. Meillä tytöt itekin välillä ehdottaa jos jotain pitää ostaa, että hei, mennään kirppikselle 😄 ei tunnu haittaavan siis pätkääkään vaikka tavara on jonkun käyttämää 😊

  Mukavaa joulun odotusta teille!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!