keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Aurinkolomalle lasten kanssa


Hitsi kun mieli kaipaa aurinkoon täältä kaamoksen keskeltä! Pari edellistä kesää on olleet ihan mitä sattuu, joten kaipuu lämpimään ja varmaan aurinkoon on varmaan siksikin niin kova. Selailen aina välillä niin paketti- kuin omatoimimatkojakin ja melkein olen jo paritkin varaillut. Nyt olisi helppo lähteä, kun itse en ole töissä ja lapset ei ole vielä koulussa. Mutta ollaanko ihan hulluja, jos edes mietitään ulkomaanmatkaa kolmen alle viisivuotiaan kanssa?

Itse kaipaisin lomaa niin kovin. Tiedättehän sitä, kun voi vaan maata aurinkotuolissa ja seurailla hiekassa leikkiviä lapsia. Mennä valmiiseen pöytään aamiaiselle ja nukkua jonkun toisen siivoamassa huoneessa. Huikeintahan tuo kaikki olisi ilman lapsia, mutta en kyllä oikein osaisi vielä olla niin kauaa erossa noista kolmesta. Isoista ehkä juuri ja juuri, mutta Justusta en voisi jättää vielä yöksikään, saati sitten kahdeksaksi yöksi. Toisaalta perhelomallekin pitää lähteä vaan sillä asenteella, että nyt reissussa ollaan lasten kanssa ja mennään heidän ehdoillaan. Nyt olisi muutenkin hyvä hetki lähteä. Justus lentää vielä ilmaiseksi, ei tarvitse miettiä koulun ja oman lomakertymän loma-aikoja ja satunhan mä täyttämään pyöreitäkin ensivuonna. Olisi siis syytä juhlaan! 

Yksi ulkomaanreissu isojen poikien kanssa ollaankin tehty syksyllä 2015, joten ihan täysiä ummikkoja ei olla. Ja ollaanhan me liikuttu lasten kanssa paljon muutenkin, että tiedossa kyllä on, että loma lasten kanssa sisältää paljon liikkuvia osia!

Mulla on oikeastaan kolme vinkkiä, joilla loma onnistuu varmimmiten lasten kanssa. Ehdoton ykkönen on asenne. Se on isoimmassa osassa, jos ja kun kaipaa sitä onnistunutta lomaa. Jos valitsee valittamisen, komentamisen ja nalkuttamisen, ei loma oikein millään voi onnistua. Lasten kanssa kannattaa muistaa, että mitä vaan voi tapahtua. Kun itse on liikkeellä rennoin ja stressittömin mielin on kaikki paljon helpompaa. Mulla itselläni on eniten tsempattavaa tuossa stressittömyydessä, sillä oon niin kova suunnittelija ja organisoija, että kun kaikki ei menekään niin kuin suunnittelin, alkaa kuppi mennä nurin. Ja eihän se yleensä koskaan lasten kanssa mene niin kuin suunnittelee. 


Ennakointi on toinen aika ehdoton juttu. Tuplien vauva-aikana opittiin aika tehokkaiksi ennakoijiksi ja sen huomaa nyt kuinka se kantaa hedelmää. Matka kannattaa suunnitella hyvin jo Suomessa, jotta kohteessa ei tarvitse sitten rönsyillä ja miettiä kuinka sinne hotelliin kentältä pääsikään. Lasten nälkä ja väsymys on ihan ehdottomasti syytä ennakoida, sillä kovassa nälässä ja väsymyksessä ne kiukut ja riidat usein tulevat. Nukkumaanmenoajan noudattaminen myös lomalla helpottaa kummasti, kun lapset tietävät millaisella rytmillä mennään lomakohteessakin.

Mene sieltä missä aita on matalin. Lasten kanssa ei kannata yrittää mitään kovin extriimeja suorituksia. Onko sillä nyt niin väliä, jos lomalla lasten ruokalista koostuu jätskistä, ransakalaisista ja limsasta? Tai että koko lentomatka pelataan tabletilla ja katsellaan telkkaria? Itsekin pääsee niinpaljon helpommalla ja vähemmällä komentamisella, kun jokaiseen pikkujuttuun ei tarvitse puuttua. Ruutuaikaa voidaan noudattaa taas arjessa kotona ja lautasmallin mukaan syödään sitten taas kotioloissa ja tuttujen ruokien kanssa. Hanki lapsille kunnon uv-vaatteet, niin ei tarvitse rasvailla jatkuvasti. Mä itse olen herkkä stressaamaan lasten palamista, ja hölväilen heihin rasvaa sitten kokoajan. Uv-vaatteissa rasvauksen voi unohtaa ja keskittyä vaan siihen hatunpäässäpitämisen muistutteluun. All inclusive on varmasti kaikista helpoin ratkaisu, kun joka kerta nälän iskiessä ei tarvitse etsiä ravintolaa tai kauppaa. Täysihoidon kanss amyös loman kustannukset on helpommin hallittavissa kun ruokalaskut ei yllätä. Mitään gourmetruokaa tosin ei kannata odottaa, mutta ainakin ruokaa on tarjolla nopeasti, helposti ja kohtuuhalvalla. 


Varustaudu aina mielummin vähän yli kuin alle. Kun lapsilla on aina mukana välipalaa, säästyy niiltä nälkäkiukuilta. Varavaatteiden mukana kantaminen on aikalailla pienipaha, vaikka ne jäisikin käyttämättä. Pieni ensiapu paketti on aina paikallaan lasten kanssa liikkuessa. Joku lentää aina polvilleen tai teloo itseään muuten. Pari varapärettä on myös ihan paikallaan, ja lasten kanssa liikkuessa kannattaa aina ensin hengittää pari kertaa syvään ja laskea kymmeneen. Unohtaa ne omat odotukset ja mennä vähän lasten mukaan tilanteesta toiseen. 

Oletteko samaa mieltä? Kuinka teillä on sujunut ulkomaanmatkat usean pienen lapsen kanssa? Millaisia vinkkejä antaisit? Mikä lomakohde on suosikkisi?

12 kommenttia:

 1. No mikä estää? Reissuun vaan, kun ei tarvitse maksaa vasta kuin neljästä 😊 Ja ehdottomasti koulujen loma-aikojen ulkopuolella, säästyy pitkä penni. Jos haluaa näin talvella oikeasti lämpimään, kannattaa suunnata esim. Aasiaan ja olla saman tien pari-kolme viikkoa 😊 Näin me on tehty 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Vähän ehkä vaan nuo mietinnöt siitä, miten selvitään kahden aikuisen voimin kolmen lapsen kanssa, laittaa harkitsemaan :D Mutta nyt tosiaan olisi hyvä aika mennä, kun J ei vielä maksa.

   Aasia olisi huikea, mutta miten ne pitkät lennot? Onko teillä sujuneethyvin?

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä ja noilla jo pärjää pitkälle! Oma asenne ja ennakointi ja turhista ei kannata hötkyillä, ne on meidänkin valtit. Kesällä oltiin yksi- ja kolmivuotiaan kanssa reissussa kaksi ja puoli kuukautta. Seitsemän eri lentoa, junamatkoja, linja-autoilua, takseja; kolme maata, erinäisiä yöpaikkoja. Aurinkoa ja ihanaa, vesisadetta, kuraa ja koleaa. Lasten ehdoilla onnistuu, oli upea reissu mutta silti oli kans kivaa palata arkeen jälkeenkäsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi vau! Teillä onkin ollut ihanan pitkä loma!
   Onhan koti aina koti, vaikka lomallakin on huippua! :)

   Poista
 3. Kolmen kanssa reissattiin vuosina 2013-2016 kuusi kertaa, iältään 3kk-6v sillä välin kaikki, nyt 8kk,4v,6v ja 7v ja yksi yhteinen reissu takana. Isi käynyt kahden isoimman kanssa yhden reissun keskenään sekä yhden reissun kaksin 4-v kanssa.

  Kaikki lomat olleet täyshoitolomia, halvemmaksi jää näin isolla porukalla kun kaikki ruoka ja juo mä kuuluu pakettiin, ja helppoa! Ei tarvitse etsiä ravintolaa/ruokakauppaa/kyyhöttää kokkaamassa huoneistohotellissa ja usein hotelleista saa eväspaketin jos päättää lähteä vaikka rannalle tms. Keittonurkkaus hotellihuoneessa on sinänsä kiva että hitaana aamuna voi lapsille olla jotain siellä tallessa tai aikuisille illaksi jos myöhään valvotaan ja illallisen jälkeen vielä jotain kaipaa syömistä. Ollaan laskettu että tyäshoidolla ruoissa säästää niin hyvin ettei tule takkiin syödä sitten useamminkin vaikka kaupunki kierroksella, rannalla yms jotain muuta/ylimääräistä

  Ollaan koottu itse matkoja lento+hotelli ihan tuurilla ja matkustettu kovinkin edukkaasti, mikä on kellekin sitten kelpo taso, se pitää itse määrittää! sekä sitten muutama Tjäreborg ja aurinko matkat paketti joissa laatu ollut priimaa!

  Lomamatkoilta hyödynnetty kahdesti isovanhempi ilmaiseksi tarjousta, näin mukaan on päässyt isovanhempi jonka rahatilanne ei muuten sallisi ja win-win meille hieman lisäkäsiä

  Erityisesti Tjäreborg maskotit hotellilla päivittäin lollo & Bernie ja ihanat lasten toiminnat ovat vieneet meidän lasten sydämet. Lapsille olisi ilmaisia kerhoja yms ja laadukasta ohjelmaa jos vanhemmat haluavat hetken ummistaa silmänsä altaalla,kuntosalilla yms.

  Meillä ei miehen työ anna yli viikkoa loma-aikaa kerralla, ja itse olen alkanut hieman laiskemmin suhtautumaan matkusteluun ( pakkaaminen,rokotukset, aurinkorasvaaminen, you know ;) joten Matkustelu jatkunee 1krt vuotuisella tasolla, joko sitten osalla porukkaa tai koko perheenä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii joo totta, täysihoito tosiaan tulee varmasti pidemmän päälle halvemmaksi! Ja onhan siinä vaan se oma helppous.

   Tuollaista isovanhempi ilmaiseksi tarjousta en olekaan edes kuullut. Ompas huippuidea!

   Joku tuollainen lastenkerho olisi kyllä kiva, muistelen omast alapsuudesta, että sieltä löytyi aina kavereita!

   Kiitos hyvistä vinkeistä sinulle! :)

   Poista
 4. Samat kikat käytössä :) lisäksi jos mahdollista niin esim. Isovanhemmat mukaan. Pääsee sitten vaikka kahdestaan syömään. suosittelen tuin perhehotelleja missä lastenkerhot ja ohjattua ohjelmaa lapsille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitääkin tiedustella jos reissaamishaluja sieltä löytyy! :)

   Poista
 5. Me ollaan lähdössä alkuvuodesta Thaimaahan lasten(4,5v ja 10kk)kanssa pariks viikkoa. Mennään ihan omatoimimatkalle, vaikka varmaan paketti ois ollut helpoin lasten kanssa :D Ollaan matkusteltu ennenkin, mutta ekaa kertaa noin kauas. Vähän jännittää, mutta eiköhän se hyvin mene kun ei stressaa liikaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi ! Varmasti mahtava reissu tulossa! Oikein hyvää matkaa teille! :)

   Poista
 6. Matkaan vaan! Meillä tytöt nyt 4 ja 6 ja ollaan neitien kanssa reissattu ensimmäisistä kuukausista lähtien, Eurooppa on lähellä ja helppo! 1-2krt vuodessa ollaan oltu pitkällä mm. Martinique ja Australia! Aina mennyt hyvin, kommelluksia ja sairaalareissujakin mahtuu mukaan, mutta asenne on tärkein! Ja aina ollaan lomasta nautittu ��

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!