keskiviikko 31. lokakuuta 2018

Pakkaspäivän kurpitsa-linssisosekeitto ja puurorieskat

Kasvissosekeitot on yksi mun suosikkiruuistani, eikä syy ole vaan maussa. Maku on toki se isoin juttu ja sen lisäksi tietysti muunneltavuus, sillä kasviksesta kuin kasviksesta saa tehtyä herkullisen keiton. Mutta isoin syy miksi meillä rakastetaan kasvissosekeittoja on se, että niiden avulle lapsille saa myytyä helposti eri kasviksia. Kasvissosekeitoss aon vähän sama mikä smoothiessa, sen avulla lapsetkin syövät liudan terveellisiä kasviksia ja vihanneksia vähän huomaamattaan.

Varsinkin toinen meidän isoista pojista on tarkka ruuan suutuntuman kanssa, eikä hän pidä lainkaan kylmistä kasviksista porkkanaa lukuunottamatta. Salaatit eivät hänelle uppoa ja uunivihannestenkin suhteen hän on valikoiva. Paras keino saada hänet maistelemaan uusia kasviksia on tehdä niistä kasvissosekeitto. Postaan nyt tämän ohjeen, sillä tämä nousi heittämällä poikamme suosikiksi. Vielä myyvemmänhän tästä sai mainitsemalla lapselle, että tää on muuten Halloween-keitto. (ja tomaattikeitto on ketsuppikeitto, sillä eniten ikinä hän vihaa tomaattia, mutta rakastaa ketsuppia)

Mä itse teen kasvissosekeittoja yleensä tuplasatsin (ohje on jo tuplattu), sillä silloin ruokaa riittää paitsi päivälliselle, myös seuraavan päivän lounaaksi. Näiden lisäksi pari annosta saa vielä laittaa pakastimeen, josta syön niitä yleensä itse siinä vaiheessa kun muu perhe haluaa vaikka jotain nakki- tai makkararuokaa. 

Linsseillä ruuasta saa täyttävämpää ja ne käyvät minkävaan vihanneksen kaveriksi, sillä ne ei juurikaan maistu keitoissa. Ruuasta tulee täyteläisempää, proteiinipitoisempaa ja riittoisampaa. 

Myskikurpitsa-linssisosekeitto

2 kg myskikurpitsaa
600g porkkanaa
4 valkosipulin kynttä
2 sipulia
4 dl punaisia kuivia linssejä
2 tl kurkumaa
2 tl chilijauhetta
4 dl kaurakermaa (paahdettu sipuli)
1 pkt koskenlaskijajuustoa
suolaa ja pippuria

Pilko sipulit, kurpitsat ja porkkanat lohkoiksi. Kuori valkosipulin kynnet ja laita kaikki kiehuvaan veteen niin, että ne peittyvät. Lisää huuhdellut linssit ja keitä kypsiksi. Lisää tarvittaessa vettä. Mausta halutessasi lorauksella kasvislientä tai lisää pari kasvisliemikuutiota ja keittämisen aluksi kattilaan.

Kaada vedet pois, mutta ota osa niistä talteen mikäli haluat löysempää keittoa. Lisää kermat ja murenna joukkoon koskenlaskija. Mausta ja anna hautua hetki kuumalla levyllä. 

Soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderissä. Blenderissä lisää keitinvettä reilusti, sillä keitto on muuten tosi soseista. Lisää keitinvettä sen mukaan, kuinka löysää keittoa haluat. Mitä enemmän vettä, sen riittoisampi keitto.

Keiton päällä toimivat öljyssä paahdetut ja chilijauheella maustetut kurpitsan siemenet. Lapset ja mieheni lisäävät myös mielellään raejuusto keittoon. 

Puurorieskojen ohje täällä.



7 kommenttia:

  1. Hei kokeileppa joskus vaihteluksi paprika, valkosipulinkynsi, bataatti, porkkana, peruna, kukkakaali, parsakaali, palsternakkasoppaa. Mukaan ruokakermaa ja kasvisliemikuutio. Ihan törkeän hyvää 😋 maistuu meidän samanikäiselle taaperoille kun teillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä! Paprikaa en olekaan koskaan laittanut kasvissosekeittoihin, nuo muut onkin pyörineet useammin :)

      Poista
  2. Nam ihanan näköistä!! :)
    Miltä tuo maistuu ilman koskenlaskijaa? Onko makua silti ilman juustoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ainakin tehdään kasvissosekeitot ilman juustoja, ja tulee todella makoisia niinkin. Mies laittaa usein joukkoon kookosmaitoa. Itse laittaa keittoihin purkin kaurakermaa tuomaan koostumukseen kermaisuutta. Keittoannosten päälle meillä laitettiin ennen raejuustoa, mutta kerran kun sitä ei ollutkaan, niin raastettiin päälle juustoa, ja siitä tulikin niin hyvää, että nykyisin syödään aina kasvissosekeitot juustoraasteen kera :)

      Poista
    2. On varmasti makua! Ehkä lisäisin itse vähän jotain yrttiä vielä, rakuunaa vaikka? Mutta maistuu varmasti ilman koskenlaskijaakin :)

      Poista
  3. Kuulostaapa herkulliselta! Meillä tehdään myös usein kasvissosekeittoja, joihin laitetaan linssejä sekaan, ja lapset rakastavat niitä. Tämä menee kyllä ehdottomasti kokeiluun :)

    Puurorieskoja tehdään meilläkin usein, ja ne ovat kyllä herkkua. Jauhoina tykkään käyttää erityisestä maissi- ja kaurajauhoja, joskus myös mantelijauhoja. Oon tuunannut alkuperäistä ohjetta lisäämällä joukkoon myös seesaminsiemeniä ja lorauksen hunajaa. Joskus raastan sekaan juustoa, niin kuin teilläkin taidetaan tehdä, ja/tai porkkanaa. Monesti keräilen kaurapuuron jämiä kattilasta monen päivän ajan jääkaappiin, ja sitten teen leipäsiä kerralla oikein ison satsin. Slurps!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvissosekeitot linssillä on kyllä mahtava arkiruoka! Ja usein tosi edullinen!
      Pitääkin kokeilla muitakin jauhoja, mä teen usein vaan vehnällä tai jollain sämpyläjauhoseoksella. Ja nykyään teen useimmiten ilman mitään raasteita, sillä niin saa nopeammin valmista. MUtta juustoraasteella noi on niin herkullisia! <3

      Poista

Kiitos kommentistasi!