maanantai 22. lokakuuta 2018

Pyykkimuijan paljastukset

Kyselin jokin aika sitten instagramini puolella seuraajieni pyykkäystottumuksia. Pyykkäjiä on varmaan ihan jokalähtöön, jokainen noudattaa vähän erilaista ideologiaa ja toimii eri tavoin. Tärkeintä varmasti on, että tulee puhdasta eikä kukaan koe pyykkäämistä liian kuormittavaksi. 

No mitenkäs meillä sitten pyykätään?

Meillä pestään vaatepyykkiä n. 3-5 koneellista viikossa, pyyhekoneellinen kerran viikkoon, siivousliina/keittiöpyyhe/keittiörätit kerran viikkoon ja kaksi pussilakanakoneellista kerran yhdessä tai kahdessa viikossa. Kaikkiaan pesukone pyörii meillä siis 6-8 kertaa viikossa. Melkein yhtä usein pyörii myös kuivausrumpu, sillä rummutan kaiken muun, paitsi aikuisten vaatteet ja pussilakanat. Toki myöskään herkät lastenvaatteet ei rumpuun päädy, kuten villavaatteet.

Meidän koneellisten määrä riippuu tosi paljon siitä, kuinka paljon lapset ovat sotkeneet viikon aikana. Aikuisten vaatteiden sotkeutumisprosentti on aika stabiili, eikä aikuisten vaatteet välttämättä pyöri edes viikottain. Pesen nimittäin lasten ja aikuisten vaatteet erillään, enimmäkseen siksi, että lasten pyykki pestään meillä 60 asteessa, kun aikuisten pyykki pyörii pääasiassa neljässäkympissä. 


Alusvaatteet pyörii yleensä lasten vaatteiden seassa pari kertaa viikkoon kuudessakymmenessä asteessa. Kerran kuussa pesen kaikki lasten bokserit yhdeksässäkympissä siivousliinojen kanssa, ihan vaan varmuuden vuoksi. Luin joskus jonkun artikkelin, jossa kerrottiin kolibakteereista, jotka vaativat yli kuudenkympin pesun tuhoutuakseen. Nuo bakteerit saattavat selvitä pesukoneessakin, siirtyen pesuissa vaatteista toiseen ja siksikin pidän tärkeänä tuota kuumaa pesuohjelmaa säännöllisin väliajoin. 

Yhdeksänkymmenen asteen pesu ei tosiaan ole ekologinen, ja siitä poden hieman huonoa omaatuntoa. Tärkeämmäksi kuitenkin nousee terveysaspekti, joten välttääksemme influenssa- ja muiden bakteerien leviämistä, käytetään meillä kuumia pesulämpötiloja. Alusvaatteiden lisäksi myös petivaatteet pyörivät aina yhdeksässäkymmenessäviidessäasteessa. Koen, että pesuväli voi olla vähän pidempi, kun pyykki pestään kuumemmassa. 

Kysellessäni pyykkäys- ja vaatteenvaihtotottumuksista, jakautui seuraajat 60/40 prosenttisesti niin, että 60% vaihtaa vaatteet vain niiden likaannuttua (näkyvästi, kokemuksellisesti tai hajullisesti) ja 40 % vaihtaa päivittäin, oli vaatteet likaisia tai ei. 70% toimi kuitenkin näin vain päiväkoti/koulupäivien jälkeen, ei niinkään kotipäivinä. Me mennään aikalailla tässä valtavirtaan, sillä meillä vaatteet vaihdetaan vasta niiden likaannuttua. Lika ei aina ole sitä näkyvää ruokatahraa ja jos lounaan jälkeen paidassa on pieni ketsuppitahra, ei paita meillä silloin mene pesuun. Päiväkodin jälkeen meillä pestään aina kädet, muttei yleensä vaihdeta vaatteita. Mä en ole oikeastaan koskaan ajatellut, että vaatteiden mukana päiväkodista tulee varmasti aika liuta pöpöjä kotiin, jotka sitten leviävät vaatteista meidän kodin tekstiileihin. 

Päiväkotipäivien jälkeen vaatteet päätyvät yleensä aina pyykkikoriin. Kotipäivien perään ne monesti päätyvät päälle seuraavanakin päivänä, varsinkin jos ne tuntuvat puhtailta. Jos ollaan käyty yleisillä leikkipaikoilla, päätyvät vaatteet aina kotiinpalattua pesuun ja lapset suihkuun. Tässä en yleensä ajattele niitä bakteereja vaan enemmänkin sitä, että lapset ovat ihan kuumissaan ja hikisiä, joten suihku on enemmän kuin tarpeen.

Suihkuun mennessä vaatteet menevät myös aina pyykkiin. Meidän lapset käyvät suunnilleen neljä kertaa viikossa suihkussa, kylvyssä tai saunassa, joten väliin jää kotipäiviä, jolloin vaatteita käytetään parikin päivää putkeen. Mä itse laitan vaatteeni pesuun vasta kun niissä on tahraa, ne haisee hielle tai tuntuvat muuten vaan likaisilta. Farkut käyvät pesussa tosi harvoin ja muutkin vaatteet saattavat käydä päällä useampana päivänä ennen pesuun päätymistä. Alusvaatteet ja sukat vaihtuu tottakai päivittäin, mutta vaikka legginsit saattavat olla kolmenakin päivänä päälläni, jos ne vaan tuntuvat puhtailta.


Meidän lapsilla ei ole erikseen päiväkoti tai -kotivaatteita vaan vaatteet on vaan vaatteita. Merkit ja merkittömät on meillä sulassa sovussa, sillä hoidetaan ja huolletaan kaikkia vaatteita samalla tavalla. Mä en pelkää tahroja, en mustikkaa tai vesivärejä, sillä oikeanlaisella tahranpoistolla kaikki on meillä aina lähtenyt. Yleensä isoihin ja voimakkaisiin tahroihin käytän hyväksi havaittua tahranpoisto tapaa. Ensin pesen vaatteen hanan alla sappisaippualla, valtaosa tahroista nimittäin poistuu jo näin. Jos tahra ei kokonaan lähde, laitan vaatteen hetkeksi likoamaan veteen, johon on sekoitettu jotain tahranpoistajaa. Tahranpoistajaa käytän tositosi harvoin, sillä oikeastaan kaikki lähtee tosiaan sappisaippualla hankaamalla ja sen jälkeen koneessa pyörittämällä. 

Itselläni on erikseen koti- ja työvaatteet, sillä kotona tykkään olla rennosti topissa ja legginseissä ja töihin tulee pukeuduttua siistimmin. Farkut vaihtuu oikeastaan aina kotiin tullessa legginseihin, ei oikeastaan niinkään mukavuussyistä vaan siksi, ettei farkkuja tarvisi pestä niin usein. 

Pyykki pestää meillä hajustamattomilla nestemäisillä pyykin pesuaineilla ja lorauksella pyykkietikkaa. Huuhteluainetta en käytä lainkaan, eikä hajusteita meillä ole kuin pesuaineessa joka on tarkoitettu villalle ja toisessa joka on ulkovaatteille. Rakastan kaikkein eniten puuhtaan pyykin tuoksua, eikä se meilestäni kaipaa mitään muuta hajustetta. 

Meillä rummutetaan oikeastaan kaikki lastenvaatteet, enkä ole huomannut niiden siitä kärsivän. Uskon vähän jopa siihen, että jos vaate ei kestä kuudenkympin pesua ja rummutusta, ei se ole riittävän laadukas vaate meidän käyttöön. Tähän mennessä yksikään vaate ei kuitenkaan ole mennyt pesussa pilalle, ellei lasketa yhtä villahaalaria, joka vahingossa meni kuivausrumpuun ja kutistui neljä kokoa pienemmäksi. 

Pyykkiä pesen monta kertaa viikossa, yleensä koneellinen päivässä tai pari koneellista joka toinen päivä. Koneet on täysinäisiä, muttei liian täynnä. Joskus koneellinen voi olla vajaakin, mutta koska pesukone punnitsee pyykin ja määrittää ohjelman sen mukaan, ei sekään haittaa. Pyykinpesu on mun mielestä ihanaa, mutta viikkaamista vihaan. Viikkaukset hoidankin yleensä yhtenä päivänä ja silloin projektia on kyllä kerrakseen!

22 kommenttia:

 1. Voisitko tehdä postauksen tuosta pyykkietikasta? Miten sitä käytetään yms? T.pyykkietikasta kiinnostunut

  VastaaPoista
 2. Mielenkiinnosta kysyn, miksi lakanat erikseen, pyyhkeet erikseen ja vaatteet erikseen? Kyllä meillä kaikki löytyy sulassa sovussa samasta koneesta toki värit ja lämpötilat huomioiden. Ja miksi aikuisten ja lasten vaatteet ei pääse samaan koneeseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nellihän kirjoitti, että petivaatteet pestään 90 asteessa ja lasten vaatteet 60 asteessa. Ehkä siksi ei samassa...

   Poista
  2. Tuolla postauksess akirjoitinkin, että lajittelen pyykit lämpötilan mukaan. Lakanat pestään meillä 95 asteessa, joten niistä tulee siksi omat koneellisensa. Ja jotenkin koen ne vaan helpommaksi pestä keskenään. Pienemmät vaatteet menee helposti pussilakanoiden sisään pesussa.

   Aikuisten ja lasten vaatteet on kyllä välillä samassakin koneellisessa, varsinkin trikoo. Mutta meidän aikuisten neuleita, farkkuja ja kauluspaitoja en pese kuudessakympissä kuten lastenvaatteita, joten ne pyörii omass aneöjänkympin pesussa. Aikuisten trikoo menee kyllä samaan koneelliseen lasten vaatteiden kanssa.

   Jaan pyykit pääasiassa 95, 60 ja 40 asteiseen ja niissä tunniin ja vaaleisiin.

   Poista
 3. Meillä on käytössä myös hajusteeton pesuaine (Omo sensitive) sekä saman merkin pyykkietikkaa, tuoksuna kesäsade. Käytän myös tuota samaa ulkovaatteiden pesuainetta. En tykkää yhtään sen tuoksusta ja onkin tarkoitus tutkia löytyiskö hajusteetonta vastaavaa. Meillä suurinosa pyykistä pestään 60 asteessa. Joskus harvoin joitain koneellisia 40 asteessa jos pyykkiin on kertynyt useampia vaatteita, jotka ei ehkä kestä niin hyvin kuumaa (mm. Jotku aikuisten vaatteet, neuletakit yms). Meillä myös sappisaippua kovassa käytössä :) pahimmissa tapauksissa liotan Vanish edessä. Ja kellertäville tahroille aurinko on ihan paras tahranpoistaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo tuoksu on kyllä tosi vahva! Mutta pieninä määrinä oon oppinut tykkäämään siitäkin :) Vinkkaa, jos löydät jostain hajusteettoman pesuainaan ulko/urheiluvaatteille!

   Sappisaippua on kyllä pelastus niin moness atilanteessa!

   Tuota aurinkoa moni kehuukin, en ole vielä koskaan itse tullut testanneeksi!

   Poista
  2. Lv:llä on hajusteeton pesuaine juuri näille 😊

   Poista
 4. Meillä pestään kaikki vaatteet 60 asteessa, sekä aikuisten ja lasten. Työvaatteet miehen ja omani pesen erikseen 60 asteessa myös.
  Lakanat pestään parin viikon välein 60 asteessa ja pyyhket erikseen 60 asteessa myös.
  Meillä myös joka päivä kun on tarhapäivä niin vaatteet vaihdetaan puhtaisiin ja likaiset menee pesuun.
  Koululaiset osaa itse vähän katsoa koska on likaiset ja saattavat käyttää koulussa monta päivää samoja vaatteita peräkkäin. Paitsi sukat yritetään vaihtaa joka päivä kun koulussa todellakin on likaiset lattiat, sukat on aina ihan likaiset, etenkin yläaste likalla.
  Alusvaatteet ja sukat samassa muiden pyykkien kanssa 60 asteessa.
  90 astetta en yleensä käytä, ainoastaan kun pesukone puhdistaa itsensä, meillä se taitaa olla tub clean nimellä pesukoneessa tuo ohjelma..
  Kuivausrumpuun menee melkein kaikki, myös lakanat.
  Ainoastaan ne mitkä ei kestä rumpua niin kuivuu telineessä.
  Lakanoissa ja pyyhkeissä tulee käytettyä tuoksullista nestemäistä ainetta, muut kaikki niin hajusteeton pesuaine ja loraus huuhteluainetta. Sekin hajusteeton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en uskalla omia farkkuja tai neuleita laitta akuuteenkymppiin, pelkään vähän niiden kutistumista :D

   Hyvin samanlaiselta kuulostaa teidän pesutottumukset kuin meidänkin! :)

   Poista
 5. Hei, voisit tehdä postauksen luetuimmista postauksista? Top 10? Kuukausikatsaus on varmasti myös tulossa? Se on kiva, mutta aivan liian pitkä aina, sitä voisi tiivistää. Kiitos kivasta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voisin! :) kuukausikatsausta tuskin tulee, en ole niitä aikoihin tehnyt kun jotenkin ne tuntuu vähän instan kertaamiselta :D mutta ensi vuodelle voisi miettiä tosiaan jotain suppeampaa versiota!

   Poista
 6. Minä olen alkanut laittaa kaikki sukat sukat kiinni sukkanipsuilla niin parit eivät häviä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on varmasti toimiva juttu! Meillä ainakin sukkia häviää ihan kamalasti!

   Poista
 7. Kuinka usein teillä vaihdetaan esim.käsipyyhkeet kotona?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole Nelli, mutta kommentoi tähän kuitenkin :)

   Meillä vaihdetaan kylpypyyhkeet kerran viikossa ja vessan käsipyyhe/pyyhkeet kaksi kertaa viikossa. Jos flunssaa tai muita tauteja liikkeellä niin vaihdetaan useammin.

   Poista
  2. Vaihdan aina kun pesen vessankin, eli pari kertaa viikkoon :)

   Poista
 8. Mietin tätä: "Nuo bakteerit saattavat selvitä pesukoneessakin, siirtyen pesuissa vaatteista toiseen ja siksikin pidän tärkeänä tuota kuumaa pesuohjelmaa säännöllisin väliajoin."

  Eihän siitä ole loogisesti ajatellen että JOSKUS pesee kalsarit 90 asteessa, koska jos niissä olisi se kolibakteeri ja ne käy koneessa 60 asteessa muiden vaatteiden kanssa niin se bakteerihan siirtyy jo muihin vaatteisiin, jolloin ne muutkin vaatteet pitäisi pyöräyttää 90ssä. 🤔

  Pesetkö muuten mikrokuidut (siivous) bokserien kanssa samassa ilman pesupussia? En suosittele. Mikrokuidut menee tukkoon puuvillasta irtoavista kuiduista ja menee siis pilalle ominaisuuksiltaan. Laadukas mikrokuitu pysyy hyvänä kun se pesee erillään muista materiaaleista (tai ainakin pesupussissa, jolloin muista pyykeistä irtoavat kuidut ei tuki sitä!). Vaikka siivoustekstiileistä tuleekin vajaa koneellinen niin se säästää niitä kalliita tekstiilejä. Ja kun mikrokuidun pitää hyvässä kunnossa niin sillä tulee puhdasta ilman pesuainettakin mitä tulee rasvaan/pölyyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kolibakteeri kuolee yleensä 60 asteessa, tuo 90 asteen pesu silloin tällöin on ehkä vähän mun mielenrauhan vuoksi, eikä niinkään tule mistään faktatiedosta vaan enempi fiiliksestä. Tuntuu kivemmalta ajatukselta kun tietää, että ne about kerran kuussa on menneet sellaisen pesun kautta, jossa takuulla joka ainoa pöpö kuolee :D

   Useimmiten siivousrätit käy itsekseen pesussa, mutta jos alusvaatteiden kanssa niin sitten liinat on pesupusseissa :)

   Poista
 9. Meillä vaihdetaan vaatteet aina kun tullaan päiväkodista kotiin. Ällöttää ajatus et lapset pyörii päivät päiväkodin lattioilla ja kotona istuisi samoilla vaatteilla sohvilla. Hyi. Myös vanhemmat vaihtavat kotivaatteet päälle kotiin tullessa. Myös esim. kaupasta tullessa vaihdetaan kotivaatteet päälle.

  Kädet pestään aina kun tullaan kotiin sisälle, vaikka "vaan" olisi käynyt viemässä roskat tai hakemassa pyykit kuivaushuoneesta. Toki ennen ruokaa pestä myös kädet. Lapset ovat hienosti oppineet ahkeran käsien pesun.

  Kotona ollessa (viikonloput,loma-ajat) käsiä pestään ahkerasti, joten vessan käsipyyhkeet vaihdetaan päivittäin. Valmiiksi märkään pyyhkeeseen on ikävä kuivata. Arkena käsipyyhkeet vaihdetaan pari kertaa viikossa. Kylpypyyhkeet vaihdetaan kerran tai kaksi viikossa, riippuu miten paljon niitä on käytetty. Lakanat pestään parin viikon välein.

  Kaikki lasten ja osa aikuisten vaatteista pestään 60 asteessa(paitsi tietysti villavaatteet yms). Lakanat, pyyhkeet, kestotiskirätit 60/90 asteessa.

  Perheessämme on 1v8kk ja 4v lapset sekä vanhemmat. En koe että pyykkiä olisi super paljon pestävänä,vaikka vaatetta ja pyyhkeitä vaihdetaan usein. Päiväkoti vaatteet menevät suoraan pyykkiin. kotivaatteet voivat olla paripäivää käytössä jos pysyvät puhtaana.

  KaisA

  VastaaPoista
 10. Mulla nyt ei ole lapsia, mutta oon pyrkinyt kyllä vaihtamaan vaatteet silloin kun tulin töistä, työskentelin siis päiväkodissa, ja tätä varmaan jatkan myös sitten kun työt siellä jatkuu. Muuten pesen omat vaatteet yleensä neljässäkympissä, ja pistän kyllä tosi herkästi pesuun vaatteen. Jos siinä on pienikin tahra, se "tuntuu" likaiselta, jos se kohta ehkä alkaisi haisemaan hieltä... :D En vaan siedä likaisia vaatteita yhtään. Lakanat vaihdan parin viikon välein, pyyhkeet useammin. Ja mä puolestani pidän hajustetuista pyykkiaineista, tällä hetkellä on joku Ecover, koska haluan myös vegaanisen pyykinpesuaineen. Huuhteluainetta en käytä. Omat vaatteet pyörii 1-2 kertaa viikossa yleensä, joskus vähän harvemmin, ja lakanat ja pyyhkeet ehkä siinä kerran kahdessa viikossa.

  VastaaPoista
 11. Itse pesen myös lakanat ja siivousliinat 90-asteessa. Varsinkin monet heittää siivousliinat roskiin kun ne on liian likaisia. Itselle on tärkeää pestä ne, paljon ekologisempaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!