sunnuntai 1. heinäkuuta 2018

Yhden aikakauden loppu on pian täällä

Nimittäin kokoaikaisen kotiäitiyden. Havahduin viime viikolla siihen, että elettiin toisiksi viimeistä viikkoa, jonka viettäisin lasten kanssa nelisin kotona. Siis luultavasti ikinä viimeisiä päiviä, kun kaikki lapset olisivat kotihoidossa ja arki pyörisi ihan vaan niin, kuin itse halutaan. Kesäkuu on mennyt jotenkin tosi äkkiä, meillä on ollut vaikka mitä touhua ja myönnettäköön, että itse olen laittanut kaikki paukut täysillä omaan projektiini, enkä ole tullut ajatelleeksi, että muutoksen tuulet ovat ihan lähellä jo.


Mikään superiso muutos ei onneksi tule olemaan, sillä tulenhan olemaan onneksi kotiäiti vielä jonkin aikaa. Mutta täysipäiväiseksi sitä en kyllä enää osaa sanoa, sillä onhan kaksi kolmesta lapsestani kolmena päivänä viikossa muualla hoidossa. Välillä mietin, että olisiko sittenkin pitänyt jatkaa tätä viime vuoden järjestelyä vielä puoli vuotta ja hoitaa kaikki lapset kotona niin kauan kuin se olisi mahdollista. Mutta tiedostan, että se osa joka minusta noin ajattelee, on se joka haluaisi pitää arjen helppoudesta ja yhteisistä hetkistä kynsin hampain kiinni. Iso osa minusta tietää, että tämä ratkaisu on kuitenkin meille kaikille se parhain. Ennen kaikkea, ratkaisu on tehty lasten parasta ajatellen.

Päiväkotiin isot pojat palaavat heti elokuun alussa. Parin päivän päästä alkaa isin loma, eikä sen jälkeen olekaan enää yhtään viikkoa, että oltaisiin lasten kanssa keskenään vaan kotona. Toki kotipäiviäkin tulee, onneksi, sillä millään en vielä raaskisi lapsia laittaa kokopäivähoitoon. Vaikka päiväkotimaailma onkin tuttu, jännittää se luonnollisesti hieman. Miten lapset pääsevät mukaan uuteen ryhmään. Löytyykö kavereita, sujuuko kemiat aikuisten kanssa ja onko päiväkoti yhtä ihana kuin edellinen. 

Mä jaksan uskoa, että meidän tyypit hanskaavat kyllä tämän homman ja päiväkotipäivät tulevat olemaan heille huippuja, toki väsyttäviä verrattuna totuttuun. Meidän onneksemme, lapset pääsivät juuri siihen päiväkotiin jota toivottiinkin. Se on uudehko päiväkoti, joka on rakennettu vain ollakseen päiväkoti. Se on logistisesti ihan mahtavalla paikalla ja sieltä löytyy myös pienten ryhmät, joten Justuskin toivottavasti pääsee sitten samaan päiväkotiin.

Vielä on tosi auki kaikki käytännön kuviot. Viimeksi oli selvää, että pojat olivat samassa ryhmässä, mutta eri pienryhmissä. Nyt tiedetään, että toivotaan heille ehdottomasti eri pienryhmiä, mutta ehkä myös eri ryhmiä. Tämä on päätös, joka luultavasti tehdään jo tämän vuoden aikana, mutta viimeistään ennen eskarivuotta. Nyt mulla on tunne, että niin hankalaa kuin tulevaisuus eri luokilla meille vanhemmille olisi, kiitos vanhempainillat ja muut tapahtumat, niin veikkaan eri luokkien olevan molemmille lapsille hyväksi. Tällä hetkellä heillä on niin voimakas yhteinen identiteetti, että kumpikin kaipaa ensisijaisesti tukea yksilöllisyyden ja oman identiteetin rakentamiseen. Mutta nämä ovat varmasti juttuja, jotka tulevat ratkeamaan myöhemmin, aluksi on varmasti vaan kiva, että veli on uudessa tilanteessa tukena ja turvana. Mutta kovasti mua kiinnostaisi tietää, miten muissa kaksosperheissa ryhmäjaot on toteutettu. Paitsi päiväkodissa, myös koulussa.


Mun olo on tosi haikea. Vaikka välillä olenkin vihannut kotiäitiyttä ja varsinkin sitä, että päätin hoitaa kaikki lapset kotona, on tämä kuitenkin ollut ihana tilaisuus ja olen niin iloinen, että tämä ratkaisu puolitoista vuotta sitten tehtiin. Mä en koskaan saa enää olla noin paljon lasteni kanssa, ja samalla kuin olen tosi iloinen että olen saanut kokea tämän, mua surettaa ymmärtää tää asia. Jatkossa joku muu näkee mun lasta päivisin tosi monta tuntia, kuulee hänen ilot ja surut ja puhaltaa pois harmit. Toisaalta, saadaankin paljon, onhan varhaiskasvatuksen kanssa jaettu kasvatusvastuu kuitenkin ihan tosi hieno juttu. 

Olen tosi iloinen, että saan pitää vielä tuon pienimmän kotona kanssani ihan kokonaan. Päästään ihan uuden tilanteen äärellekin, kun tullaan olemaan niin paljon kaksin. Tiedän, että tulen moneen otteeseen olemaan vielä ihan ihmeissäni, mitä teen sillä kaikella ylimääräisellä ajalla. Miten outoa tulee aluksi olemaan hoitaa vain yhtä lasta ja vastata hänen tarpeisiinsa. Mä toivon, että mulla tulee olemaan enemmän aikaa itselleni ja blogille, mutta myös lapsille. Kun kaikkien kolmen kanssa on yhdessä yksin, on heistä jokaisen välillä jouduttava jakamaan ja odottamaan. Toivon, että kun hoitopäivinä pystyn keskittyä vain Justukseen enemmän, voin sitten ei-hoitopäivinä ottaa paremmin aikaa vain Rasmuksen ja Kasperin kanssa. 

Kotiäitiys on ollut ja tulee varmasti olemaankin ihanaa. Onneksi sitä on vielä jäljellä. Mutta pieni suruitku pitää kyllä itkeä tämänkin aikakauden lopulle. Milloin ihmeessä mun pienet ovatkaan kasvaneet noin isoiksi? ❤

46 kommenttia:

  1. Mitä erikoista sä luulet lastesi saavan päiväkodissa? Mä en ikinä vois tehdä noin että jäisin yhden kanssa kotiin ja muut työnnetään hoitoon. Varsinkin jos tärkeintä tuntuu olevan saada omaa aikaa ja päästä helpolla. Ootko yhtään miettiny miltä isoista pojista tuntuu, kun joutuvat hoitoon ja pienin saakin olla kotona? Meillä oli kova paikka eskarilaiselle, kun joutui pakolliseen neljän tunnin eskariin ja äiti oli pikkuveljen kanssa kotona. En kuuna päivänä olis tunkenu isompaa hoitoon, jos eskarista sais olla noin vain pois. Ihan yhtälailla sitä toimintaa ja virikettä saa kotonakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ootko miettinyt miksi eskarilaiselle oli kova paikka joutua eskariin? Lapsi ei ollut tottunut toimimaan isossa lapsiryhmässä kun oli kasvanut äitin pumpulissa. Onneksi lapsesi "joutui" eskariin. Hän oppii ennen koulun alkua perustoimintoja,joita ei kotona äitin helmoissa opita. Lapselle on varmasti shokki aloittaa koulu jos ja kun ei ole oppinut toimimaan isossa ryhmässä eikä ole "itsenäinen".
      Minusta on hienoa,että Nelli on pitänyt lapset kotihoidossa. Mutta on minusta on myös hienoa ja rohkeaa laittaa lapset päiväkotiin,jossa uudet taidot kehittyvät sekä lapsia aletaan valmistella eskaria ja tulevaa koulu-uraa varten. Tuskin kotiäidit jaksavat kullannupuilleen järjestää yhtä kattavaa varhaiskasvatusta kuin päiväkodissa.
      Luulen,et anonyymin on vain kateellinen Nellille kun hän uskaltaa laittaa lapset päiväkotiin;)

      Poista
    2. Päiväkodin varhaiskasvatus ei kyllä ole mitenkään erityisen kattavaa. Meidän osaviikkohoidossa käyvä tyttäremme kertoo siellä olevan tylsempää kuin kotona, koska lapsiryhmä on iso ja puuhailu on lähinnä palapelejä, värityskuvia ja jumppailua ja sit omaehtosia leikkejä... ja noita kaikkia ja paljon muuta tekee kotonakin.
      Ei se päiväkoti nykyresursseilla mikään Eden ole.
      Terveisin, äiti ja varhaiskasvattaja.

      Poista
    3. Kyllä meijän tyttö oli ennen eskaria hoidossa 1v.4kk alkaen koska olin töissä. Eikä ole pumpulissa kasvanut.

      Poista
    4. Ano1. Ryhmätilanteita ja -toimintaa. Tiedostan kyllä päiväkodin rajalliset resurssit ja isot ryhmäkoot, kun ryhmätoiminta on se mitä en lapsilleni voi kotona antaa. Jos postausta luit, kirjoitin sielläkin kuinka kerho ei kyennyt antaa meidän lapsille heidän tarvitsemaansa ryhmätoimintaa, jossa olisivat ilman veljeä. En usko, että lapseni hyötyvät ryhmätoiminnoista, joissa edelleen toimivat pääasiassa yhdessä samassa ryhmässä.

      Sä et tekisi, eikä sinun tarvitse. :) Kannustan lukemaan postauksen uusiksi, niin saat luultavasti vastaukset asioihin jotka sinua mietityttää. Jos et, niin riittänee se, että tämä on meidän mielestä meidän lapsille ja meille paras ratkaisu.

      Ano2: Joo, mä koen että viisivuotias alkaa olla jo niin iso, että hyötyy jo isosti ryhmässä toimimisesta. Toki sen voi mahdollistaa muillakin tavoin, mutta meillä se ei tullut nyt kyseeseen. Ja toisaalta koen tän niinkin, että meillä oli tärkeä saada isot aloittamaan viskarivuosi jo heti alkuun elokuussa, eikä vasta tammikuussa. Mä uskon tän olevan hyvä juttu ryhmäytymisen ja uusien taitojen kannalta. Valmentaahan viskari jo tosi paljon tulevaan eskarivuoteen.

      Ano3: Ei varmasti valitettavasti ole niin kattavaa kuin saisi olla, harmi että säästös ja isot ryhmät syö hyötyjä. Mutta kyllä mä uskon että sinne isojen ryhmiin silti touhua ja retkiäkin mahtuu. Isojen kanssa voi kuitenkin tehdä paljon sellaista isossakin ryhmässä, mitä pienten mukana ollessa ei voi. Ja tää on yksi niitä ongelmia ainakin meillä, että pienimmän päiväunet ja muut tarpeet rajoittaa jonkin verran sitä, mitä kotona voidaan tai ei voida tehdä.

      Poista
  2. Eiköhän anneta hyvät naiset ja miehet kaikkien vanhempien tehdä omat päätökset lastensa suhteen. Ja kannustetaan toisia vanhempia tekemään ratkaisut oman perheen kannalta miten parhaimmaksi näkee. Sillälailla meillä on täällä jatkossakin suomessa hyvinvoivia vanhempia ja lapsia. Peace and love!

    VastaaPoista
  3. Siis hetkinen... isot päiväkotiin ja itse kotona? Miksi ihmeessä? Eikös ne isot kerkiä olla vielä päiväkodissa aivan kyllikseen ennen kouluun menoa? Ja onko nykyään niin paljon vapaita päiväkotipaikkoja että voi viedä laspet hoitoon vaikka itse kotona ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on mun mielestä juuri se hetki laittaa heidät päiväkotiin, jotta ehtivät päästä hyvin touhuihin mukaan ennen eskaria ja koulua. Kun punnittiin aloitusta elokuun ja tammikuun välillä, tuntui tää selvältä ratkaisulta, jotta pääsevät toimintaan ja ryhmään jo heti aluksi, eikä puolessa välissä vuotta.

      Subjektiivinen päivähoito-oikeushan takaa hoitopaikat kaikille lapsille :) Ja tulisihan nuo paikat meille joka tapauksess asitten kun mä lähden töihin.

      Poista
  4. Minä taas ymmärrän hyvin päätöksen laittaa isommat pojat päiväkotiin, 3 päivää viikossa.

    Monihan ihmetteli miksi pienimmän syntyessä isotkin pojt jäivät kotiin. Omsta mielestäni sekin oli hyvä ratkaisu, olivathan isommatkin vuosi sitten vuoden nuorempia.

    Esikoulu on jo rinnastettavissa kouluun ja on kiva, että isommat pääsevät tutustumaan tuleviin eskarikavereihinsa jo nyt ja totuttelemaan muutenkin ohjattuun toimintaan.

    Onhan lapsia, jotka eivät vielä 7-vuotiainakaan oikein ymmärrä, miksi eivät vaan saa olla kotona äidin kanssa. Toiset lapset taas tykkäävät olla hoidossa, varsinkin jo vähän isompina.

    Jokainen saa kuotenkin tehdä omat päätöksensä. Mielestäni tämä Nellin päätös on hyvä päätös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tää on kyllä hassua kuinka voimakkaita tunteita nää jutut herättää. Mun mielestä viisivuotias tarvitsee jo ryhmää, jossa äiti ei ole mukana. JOten päiväkoti oli mun mielestä selvä päätös. Neljävuotias taas on paljon pienempi kuin viisivuotias, eikä hyödy mun mielestä päiväkodista samallalailla kuin viskarissa oleva. Mutta nää on taas vaan mun fiiliksiä. Kerhokin olisi varmasti ihan hyvä, muttei täytä meidän tarpeita ja odotuksia nyt syksyä ajatellen. Plus, muutosten kannalta mun mielestä parempi aloittaa päiväkoti jo nyt, kuin vasta puolenvuoden päästä puolen vuoden kerhossa olon jälkeen. Lasten parasta ajatellen tehtiin tää päätös, joten moni kommentti tuntuu tässä valoss avähän hassulta :D

      Poista
  5. Meidän 6 v aloittaa syksyllä eskarin ja 2,5 v menee kahtena päivänä viikossa 4 h kerhoon. Samassa kerhossa oli isoveli pari vuotta. Monet kerrat olen saanut kantaa itkevän pikkuveljen pois kerhosta, kun hänkin olisi halunnut jäädä. Keväästä asti hän on hokenut "iso kerhopoika olen". :D Syksyllä olen siis kahtena päivänä tällä hetkellä 8 kk ikäisen neidin kanssa kaksin kotona. Suuri muutos arkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, voin kuvitella tuon pikkuveljen harmin, kun ei ole kerhoon vielä päässyt! Ihanaa, että nyt hän pääsee sitten isoksi kerhopojaksi! <3

      tsemppiä uuteen arkeen! <3

      Poista
  6. Muistan niin tuon tunteen, kun kotiäitiys alkoi lähenemään loppuaan. Aurinkoisia heinäkuun päiviä teidän koko perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! On nää isoja juttuja <3 Kiitos samoin sinne!

      Poista
  7. Itse olen kaksonen ja aikoinaan siskoni kanssa olimme päiväkoti ja eskari-ikäisinä samassa ryhmässä. Vanhempien päätöksellä kouluun mentäessä menimme eri luokille. Minä olin onnekas ja sain ensimmäiselle luokalle kaikki eskarikaverit ja siskoni joutui luokalle josta ei tuntenut ketään. Voi siis olla ihan hyvä että teidän pojat ovat eri ryhmissä jo päiväkodissa/eskarissa niin mahdollisesti kouluun mentäessä kummallakin olisi jo niitä omia kavereita tulossa samalle luokalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei iso kiitos kommentista! Mulla on nyt fiilis, että alkuun pojat olisi samassa ryhmässä, jotta alku alkaa hyvin ja sitten heidät eriytettäisiin omiin ryhmiin. Tosin täytyy jutella näistä sitten päikyssä vielä ja kuulla heidän mielipiteitään. Koulu voisi olla kiva aloittaa sitten yhdessä samalta luokalta :)

      Poista
  8. Eri ryhmät päiväkodissa ja eskarissa toimisivat mielestäni hyvin. Lapset oppisivat toimimaan ilman sitä parasta kaveria (veljeä).

    Koulussa taas laittaisin lapset samaan ryhmään, ihan vain helpottaakseni kaikkien arkea aikatauluineen. Mutta opettajalta pyytäisin, että pojat istuisivat eri puolilla luokkaa ja olisivat mahdollisuuksien mukaan eri ryhmätyöryhmissä jne.

    Muutamalla kaverillani on kaksoset ja heidän kanssaan on toimittu näin. Ensimmäisinä vuosina se sama koululuokka helpottaa mm. kouluun lähtemistä ja kotiin tulemista, koska aikataulut ovat samat. Kukaan tuntemistani kaksosista ei ole ollut enää alakoulun puolen välin jälkeen sisaruksensa "paras kaveri", vaan kaikki ovat löytäneet omat kaverinsa, vaikkakin myös yhdessä voi liikkua ja leikkiä samojen kavereiden kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Mun korvaan tuo kuulostaa myöskin aika hyvältä. Saisi hyödyt niistä erillään oloista, mutta koulun pääsisivät sitten aloittamaan samalla luokalla, ja olisi se varmaan helpompaa kaikille.

      Mua ei ehkä se veljen kanss aparhaana kaveruksena olo niinkään haittaa, mutta haluaisin että lapset saisi luotua itselleen sen yksilöidentiteetin ensin kunnolla, ennen kuin päätyisivät samoihin kaveriporukoihin :)

      Poista
  9. Meillä aloitti lapset päiväkodissa kun nuorimmat olivat 3v. Ero oli aluksi kivulias kun aloitin heti 8h päivässä 5päivänä/vko. Lopulta kyllä se vaan on niin että kaksosista on tullut parin vuoden sisällä huomattavasti itsevarmempia ja sosiaalisempia kuin niistä sisaruksista jotka olivat kotihoidossa kaksi vuotta kauemmin. Ja mun mielestä meillä oli silloinkin ihan aktiivinen ja tasapainoinen arki. Toinen hyvä puoli on se että mä en ole heidän elämässään enää itsestäänselvyys, vaan he arvostavat yhdessä vietettyä aikaa ihan eri tavalla. Arkisetkin pyllynpyyhkimiset ja pukemisessa auttaminen saaneet nyt isomman merkityksen <3 He ovat samassa päiväkotiryhmässä ja saivat ryhmänohjaajalta suosituksen että jatkavat näin, koska nuo päivät olisivat liian pitkiä erossa oloon. Jos hoitoaikaa olisi vähemmän saattaisin toivoa erottamista, kun ovat nyt entistä enemmän omia persooniaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kyllä päiväkodilla vaan ne hyötynsäkin on, turha sitä on lähteä kieltämään :)
      Kiitos kokemuksesta, ihania kesäpäiviä sinne! <3

      Poista
  10. Itse olen 4kk vauvan kanssa kotona, 4v esikoinen on kahtena päivänä viikossa päiväkodissa enkä pode asiasta mitenkään huonoa omaatuntoa! Isompi saa olla kavereiden kanssa ja vauva puolestaan minun kanssani ihan kaksin. Lisäksi kuopus menee päiväkotiin 1-vuotiaana, koska minä menen töihin, saman tein esikoisen kanssa. Enkä koe siitäkään huonoa omaatuntoa.

    Miksi täytyy ylipäätään arvostella toisten päätöksiä tai tapaa toimia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä pidäkään! Kyllä mä luulen, että jokainen tuon ikäinen tarvitsee ryhmätoimintoja kotiarjen rinnalle :)

      Poista
  11. Ovatko pojat ITSE sitä mieltä että haluavat hoitoon kun pikkuveli ja äiti kotona ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun mielestä tämä on asia, jota he eivät saa itse päättää. Jos saisivat, he olisivat tottakai vaan kotona, katsoisivat telkkaria, leikkisivät ja söisivät nakkikastiketta joka päivä.

      Viisivuotias ei mun mielestä ole kypsä päättämään asiasta, jolla on vaikutuksia ihan koko meidän perheeseen ja tulevaisuuteen :)

      Poista
  12. Jännittäviä muutoksia :) Olet ehkä kertonutkin, mutta minulla on mennyt ohi, kuinka kauan ajattelit olla vielä kotona Justuksen kanssa? Ihanaa lomaa ja tsemppiä uudenlaiseen arkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näillä näkymin olen kotona ensi tammi-helmikuulle ja palaan sitten töihin tekemään lyhennettyä viikkoa! :) Kiitos, ihanaa kesää myös sinne!

      Poista
  13. Herttileeri mitä kommentteja! Huolehtikaa ihmiset omista lapsista ja heidän tarpeistaan älkääkä arvostelko Nellin päätöksiä. Nelli on varmasti punninnut päätöstään tarkkaan ja tekee heille parhaan mukaan.
    Tsemppiä Nelli uuteen arkeen! Musta on ihanaa kun meidän likat menee viskariin eikä siellä ole pieniä ollenkaan. Ja mikä parasta - he odottavat itse sitä tosi kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanopas muuta, kyllä nää jutut tuntuu herättävän voimakkaita mielipiteitä! :D Mun mielestä tää viskariin meno oli aika selvä päätös, onhan toiminta tosiaan aika erilaista, kuin tavallisessa 3-5 vuotiaiden ryhmässä pienten kanssa.

      Poista
  14. Minä oon kuopuksen kanssa kotona ja 5 vuotias esikoinen on 4 tuntia päivässä päiväkodissaa. Tässä asiassa olen ajatellut lapsen etua ja keskustellut siitä myös hänen omanhoitajan kanssa ja yhdessä olemme sitä mieltä, että päiväkoti on hänelle hyvä juttu. Mulle ois helpompi pitää poika kotona, koska kuskaaminen on hankalaa. Hän itse haluaa päiväkotiin ja kaverit on hänelle todella tärkeitä. Poikaa harmittaa kun ei pääse kesällä päiväkotiin :) halusimme puolipäivähoidolla myös säilyttää päiväkotipaikka samassa ryhmässä. Nyt syksyllä tulee eteen harmillinen tilanne kun poika joutuu vaihtamaan puolipäiväryhmään. Ajattelin, että hän jäis kotiin sen vuoksi, mutta lapsi haluaa itse jatkaa myös syksyllä. Ja hän on niin reipas ja sosiaalinen että saa varmasti uusia kavereita :) Mukavia päiväkotipäiviä pojille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, olisihan arki rauhallisempaa ja aikatauluttomampaa, kun ei tarvitse ketään viedä hoitoon tai kerhoon. Tosin meillä isot selvästi turhautuu, jos päivät ei ole täynnä aktiviteetteja. Ja toki niitä heille tarjotaankin, mutta ei kotona ole aina mahdollisuutta kaikkeen samalla tavalla kuin päikyssä. Kotona on ne kotityöt ja muutkin askareet, ja pakko on tottakai myös sen pienimmänkin tarpeita ottaa huomioon :)

      Kuulostaa hyvältä teidän suunnitelmat, ihania hetki uuteen päiväkotiin! <3

      Poista
  15. On kyllä erikoisia kommentteja, pojat on jo isoja ja ymmärrän että Nelli haluaa pojat laittaa hoitoon muutamasti viikossa, olis kova pudotus laittaa pojat suoraan eskariin. Viskari kerho on hyvä ensiaskel eskaria harjoitellessa. :) Itse päiväkodissa työskentelevä 7 vuoden ajalta todellakin suosittelen päivöhoitoa ennen eskariin menoa, tottuvat hyvin päiväkoti arkeen ja käytäntöihin ja mikä tärkeintä saavat uusia kavereita ennene eskaria,koen hyvänä ajatuksena myös laittaa pojat jo päiväkodissa eri ryhmiin niin oppivat uusiin asioihin ja omiin mielipiteisiin ja kasvamaan yksilönä niin huomaa myöhemmässäkin vaiheessa onko tarvetta lisä harjoituksille ja tukea tarvitsevalle hoidolle jos siihen tarvetta, lapset kuitenkin ovat kaksosia ja tärkeää myös oppia kasvamaan yksilönä. :) olen seurannut blogiasi useamman vuoden ja olet harvoja vanhempia joita kunnioitan 100% arvostan tyyliäsi kasvattaa pojat, monet voisivat ottaa susta mallia ja keskittyä kasvattamaan lapset yhtä hyvin eikä valittaa muiden päätöksistä! Mukavaa kesää koko perheelle! ☀️😎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä koen myös, että kun toinen vaihtoehto oli aloittaa päiväkoti vasta ensi tammikuussa, niin uskon tän olevan näin paljon parempi. Plus saadaan porrastettua tuote aloitusta, siinä tulee varmasti Justuksen kohdalla olemaan riittämiin haasteita , joten helpottaa jos isot ovat jo tutustuneet päiväkotiin ja kavereihin :)

      Kiitos vinkeistä, luulen myös että eri ryhmiin heidät päädytään laittamaan! :)

      Ihanaa kesää myös sinne! <3

      Poista
  16. Huh mitä kommentteja. Näitä päiväkodin aloitus -juttuja lukiessa tajuaa miten nopeasti tää kesä meneekään. Tsemppiä pojille uuteen päiväkotiin :) meillä odotellaan kanssa kovasti syksyn uusia rytmejä kunhan ensin saataisiin avaimet kouraan ja muutto tehtyä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! Neöjän viikon päästä on jo elokuu!
      Onnea uusiin tuuliin ja muuttoon! <3

      Poista
  17. Joo jokainen tekee omat ratkaisunsa. Itselle ei kyllä tullut mieleenkään laittaa osaa lapsista hoitoon kun olin itse kotona. Kerkisivät olla siellä aivan kyllikseen ennen koulun alkua. Tuntuu vaan että ovat hetken pieniä niin jos mahdollista taloudellisesti niin olisivat kotona. Kukin tyylillään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikähän on sitä ehtimistä kyllikseen? Mun mielestä vuosi ennen eskari on juuri se hyvä aika opetella päiväkotijuttuja. Mutta kuten sanoit, kukin meistä tekee ratkaisut itse. Mä ajattelen, että talouspuolen lisäksi on tärkeä katsoa kokonaisuutta ja miettiä mikä lapselle on parasta :)

      Kukin tyylillään.

      Poista
  18. Oikein suututtaa noi kommentit!!!! Tässä taas näkyy tää miten äidit osaa olla julmia toisille. Teit niin tai näin, aina teet huonosti! Tulin pahalle mielelle Nellin puolesta.
    Meillä kaksi isompaa poikaa jatko osapäivähoitopalveluista hoitoa (tosin vanhempi oli jo eskarissa) kun nuorin syntyi. Se oli paras mahdollinen ratkaisu jota en oo missään vaiheessa katunut. Eikä ole pojakaan. Tsemppiä siis Nelli uuteen vaiheeseen! Meilläkin tuo reilu vuosi sitten syntynyt "vauva" menee syksyllä hoitoon että saan koulun loppuun. Esikoinen menee ekalle ja keskimmäinen samaan hoitopaikkaan nuorimman kanssa. Maailman haikeinta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kyllä, onneksi näistä paistaa kaikista se, ettei asioita osata katsoa kuin omasta tilanteesta. Mä ja me ollaan kyllä täysin sinut tän päätöksen kanssa ja olen iahn vakuuttunut tän oikeellisuudesta. :)

      Oijoi, tuo on varmasti tosi haikeaa, mä suren jo valmiiksia tammikuuta, kun Justuskin aloittaa. Ennen sitä pitää vielä muistaa nauttia syksystä ja aikatauluttomuudesta <3

      Poista
  19. Meneekö pojat hoitoon vaan siksi että sinä haluat vai onko esim.neuvolasta suositeltu? Jostain ymmärsin joskus että pojilla esim.puheen kehityksen kanssa ongelmaa. Suuresti kyllä ihmettelen näitä, jotka huvikseen vaan vie hoitoon, että itellä olis kivempaa. Siinä menee taas joltain oikeasti tarvitsevalta hoitopaikat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensisijaisesti tehtiin päätös yhdessä, me vanhemmat siis, jo silloin puolitoista vuotta sitten kun pojat jäivät kotiin. Jo silloin oli tarkoitus, että ovat tähän kesään kotona käyden kerhossa ja menvät sitten viskariin, jotta eskariuran aloitus on helpompaa. Toki juteltiin tästä silloin jo niin neuvolan, silloisen päiväkodin ja puheterapeutin kanssa, jotka eivät hekään nähneet päätöksessä mitään vikaa. Kaikki tahot kokivat, että kunhan jokin ryhmätoiminto olisi, oli se sitten kerho tai päiväkoti, olisi se vaan hyvä. Me sitten itse koettiin, että viisivuotiaana on parempi jo mennä päiväkodin piiriin, ja tää tunne vaan vahvistu kun kerhot ryhmätoiminta ei taannut riittävästi pojille yksinoloa ryhmissä, vaan touhuilivat ryhmissäkin usein yhdessä.

      Molemmilla on puheenviivästymää, mutta tällä hetkellä puhuvat kokolailla ikätason mukaisesti. Puhe ei suoranaisesti ollut syynä tähän aloitukseen, vaan kokonaisuus :)

      En tiedä mitä tarkoitat hoitoon viemisellä että itsellä olisi kivempaa. MÄ ainakin olisin mielummin vaikka joka päivä lasten kanssa, mutta kyllä he vaan tarvitsevat muutakin virikettä ja toimintaa kuin äidin ja äidin mammakaverit.

      Ja mitä tulee oikeasti paikantarvitseviin, eiköhän meidänkin lapset ole niitä jotka ihan oikeasti tarvitsevat paikan. Koen, että meillä veronmaksajilla on yhtälainen oikeus hoitopaikkoihin kuin joillain muillakin. :)

      Poista
    2. Oikeus päivähoitoon on subjektiivinen ja on kunnan velvollisuus huolehtia, että kaikki saavat paikan, ei yksittäisten perheiden. Jos pienten sisarusten kanssa kotona olevat vanhemmat (tai työttömät) jättäisivät oikeuden käyttämättä, se ei suinkaan lisäisi paikkoja, päin vastoin. Kyllä päiväkoteja pidetään täysinä ihan taloudellisista syistä eikä ole toisten tehtävä määritellä kuka tarvitsee paikkaa eniten.

      Poista
  20. Jos olisin itse samassa tilanteessa niin veisin myös pojat osa-aikaisesti päiväkotiin. 5-vuotias hyötyy varhaiskasvatuksesta ja ryhmätoiminnasta. Luo hyvää pohjaa eskariin ja kouluun. Tätä mieltä ollaan selkeästi laajemminkin koska nyt alkamassa kokeilu jossa useammassa kunnassa 5-vuotiaat saavat 20h/vko ilmaista varhaiskasvatusta. :) Aiheesta lisää: https://minedu.fi/artikkeli/-/asset_publisher/neljasosa-5-vuotiaista-maksuttoman-varhaiskasvatuksen-kokeiluun

    Hyvää kesää teille!! :)

    VastaaPoista
  21. Sä osaat jotenkin ihanasti pukea sanoiksi samat asiat joita itsekin ajattelen, ja joiden kanssa painiskelen nyt. Omat lapseni (4,5v ja 2,5v) aloittavat päiväkodin elokuun alussa ja viime viikolla taisin tirauttaa jokusen kyyneleenkin, kun tajusin että miehen loman alettua meidän trion arki päättyy tähän :') Todella haikeaa, mutta samalla jännää. Meidän lapset menee pieneen yksityiseen luontoseikkailupäiväkotiin, jossa saavat olla samassa ryhmässä. Tämä helpottaa varmasti molempien aloitusta 😊

    Ihanaa heinäkuuta, ja kiitokset hyvää mieltä tuovasta blogista!

    VastaaPoista
  22. Mäkin tekisin noin, miten sinä. Viisivuotias tarvitsee paljon jo ohjelmaa ja ikätovereita. :) Jo 4-vuotiaalle on jo haastavaa keksiä koko päivälle puuhaa, kun kerho on tauolla. Ja ennen kaikkea huomaan, että 4-vuotias kaipaa kavereita.

    Munkaan mielestä tämä ei ole lapsen päätös vaan vanhempien, meneekö lapsi hoitoon vai ei. Jos olisi aikanaan kysytty meidän 3-vuotiaalta, meneekö kerhoon vai jääkö äidin ja vauvan kanssa kotiin, niin aivan varmasti olisi jäänyt kotiin, mutta mistä kaikesta kivasta ja hyödyllisestä olisi jäänytkään paitsi. Kerho ollut ihan huippu!

    Miten muuten pvkotimaksut menevät, jos toinen vanhemmista on vaan töissä?

    VastaaPoista
  23. En tiedä miten Lahdessa on eka, tokaluokkalaisten systeemit järjestetty. Asun itse Järvenpäässä ja meidän koulussa ekaluokkalaisia oli kahden luokan verran. Ovat periaatteessa yksi iso luokka, jotka jaettu neljään väriryhmään, ja opettajia kaksi. Kaksi väriryhmää / opettaja. Ryhmillä on omat nimikko-opensa, mutta oppilaat vaihtelevat luokkia välillä eli kumpikin opettaja opettaa. On ilmeisesti uuden OPSin hengen mukainen systeemi. Kahdella ryhmällä on aikaiset aamut ja kahdella ryhmällä myöhemmät, joten tuolla systeemillä saa samaan aikaan alkavan koulun ja eriryhmät. Meillä ainakin on voinut toivoa yhden lapsen kanssa samat aamut, ja toiveita kuunneltu. :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!