torstai 26. heinäkuuta 2018

Automatkailu lasten kanssa

Pieni tila, monta lasta ja paljon kilometrejä. Kuulostaa helposti aika kauhealta yhtälöltä, mutta muutamilla pikku tipseillä, sekin hoituu jos ei nyt helposti niin ainakin sujuvasti. Lasten kanssa matkustaess apitää ottaa paljon enemmän huomioon kuin aikuisporukalla. Toisaalta lasten kanssa matkustaminen on myös monilta osin antoisampaa ja hauskempaa. Kotimaanmatkailussa ABC -asemat ovat tulleet meille tutuiksi vuosien saatossa, ja tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä ABC -asemien kanssa.

Meidän molempien perheet, ystävät ja suvut ovat levittäytyneet ympäri Suomea, joten ajokilometrejä kertyy meille pitkin vuotta ihan pakostakin. Matkustellaan myös mielellämme lomaaikoina ja extempore pitkin Suomea, joten matkailusta on kiva tehdä pikkuisen miellyttävämpää pienillä muutoksilla. 

Lapset matkustavat meillä keskenää takapenkillä ja hienosti matkustavatkin. Luultavasti sen ansiosta, että ollaan ajettu paljon, on lapsistakin tullut tottuneita matkalaisia. Pitkille matkoille pakkaillaan mukaan tekemistä, värityskirjoja, satukirjoja, leluja tai tabletti. Tabletti onkin meidän pisimpien matkojen pelastus, sillä siihen pyörimään laitettu leffa jaksaa viihdyttää lapsia pitkän tovin! 

Justus ei toki tablettia vielä katsele, tai oikeastaan siitä mitään ymmärräkään, hänen viihtymisensä takaa matkustusajan sijoittaminen päiväuniaikaan, jolloin pieni mies nukkuu sen parikin tuntia putkeen. Yleensä ajetaankin koko Justuksen nukkumisaika, ennen kuin pysähdytään.

Pysähdykset ovatkin se isoin helpotus ja lasten matkustusmukavuutta lisäävä juttu. Ollaan jo vuosia suosittu pysähdyspaikkoina ABC-asemia, sillä siellä hoituu helposti kaikki kerrallaan. Muutamat asemat tulivat meille jo tutuimmiksi ennen lapsia, sillä ne helpottavat hurjasti myös aikuisten matkantekoa. Suositaan paljon muutenkin S-ryhmää, joten keskittäminen myös polttoaineen ostossa sinne on hyvin looginen jatke.

Me matkustetaan kaikkein eniten Lahti-Joensuu väliä, joten sen tien ABC-asemat ovat tulleet meille tosi tutuiksi tämän 12 vuoden aikana, joka mieheni kanssa ollaan oltu yhdessä. Useimmiten pysähdytään Kuortissa tai Varkaudessa, joista kumpikin on ihan hetki sitten uusittu. Mutta myös tien varrelta löytyvät Mikkeli ja Juva ovat tulleet meille tutuiksi. Samaisella tiellä oleva Heinolan ABC taas sattuu meidän mökkimatkojen varrelle ja siellä poiketaan melkein aina niin mennessä kuin tullessa. Aina tarvitaan kuitenkin jotain mökille viemistä, joka matkasta sitten unohtuu. Jos ei muuta, niin vesikanisterit saa täytettyä siellä kätevästi.

Meidän pysähdykset venyvät usein reiluun tuntiin, sillä tauko on se hetki kun lapset purkavat energiansa leikkipaikoilla, täytetään mahat ruualla, virkistetään aikuisten mielet kahvilla ja haetaan vielä jotain pientä matkaherkkua kaupasta. Me ei juurikaan syödä autossa, mutta jotain pientä yleensä aina tarttuu kuitenkin mukaan, jota sitten on kiva matkan aikana maistella. Vessatauot ja vaipanvaihdot kuuluvat myös oleellisena osana pysähdykseen, kuten sitten polttoaineentankkauskin.

Tämän kampanjan myötä tutustuttiin myös ABC:n uuteen mobiilisovellukseen, sekä sen myötä entistä sujuvammin toimivaan mobiilitankkaukseen. Todettiin palvelu heti juuri meille sopivaksi, ja erityisesti isi intoutui siitä ja koki sen helpottavan kovasti työmatkojaan auton ratissa.  Me törmätään tosi usein tilanteeseen, että lompakko on jossain takakontissa, vaippojen ja kosteuspyyhkeiden alla juuri sillä hetkellä, kun tarvittaisiin sitä tankilla. Täydestä takakontista sitä on tosi tylsä alkaa kaivaa. Toinen tilanne on sitten se, että lompakko ihan kokonaisuudessaan unohtunut kotiin tai mökille juuri sillä hetkellä kun tankki huutaa tyhjyyttä. Koettiin, että juuri näihin hetkiin mobiilitankkaus on kätevä. Puhelin on kuitenkin oikeastaan aina matkassa mukana, vieläpä etupenkillä, ja sovellukseen saa äkkiä näppäiltyä mitä tankataan ja minkä verran.Me testattiin mobiilitankkausta niin, että mä näpyttelin puhelimeen ja isi nousi autosta tankkaamaan. Ehdin hienosti valita oikeat tiedot ennen kuin isi ehti edes kiertää autoa ja valita pistoolia josta tankkaa. Näkisin tämän muuten toimivana erityisesti kovilla pakkasilla, kun ulkona ei huvita olla hetkeäkään liian pitkään, tai vielä vähemmän miettiä sitä tunnuslukua maksupäätteellä.  Tykättiin myös siitä ominaisuudesta,  että kuitit tulivat talteen sovellukseen. Sovelluksesta löytää myös helposti lähimmät ABC -asemat ja niiden aukioloajat sekä tarjoamat palvelut.

Mobiilitankkaus on turvallinen palvelu, sillä sitä käyttäessä ei tarvitse pelätä kortin kopiointia maksupäätteellä. Laittamalla puhelimeen vielä turvakoodin, ei ulkopuolisetkaan pääse siihen käsiksi, vaikka puhelin joutuisikin vääriin käsiin. Maksamalla tankkauksen mobiilisovelluksen kautta, kerryttää myös maksutapaetu, saa bonukset ihan tavallisesti ja saa vielä lisäksi tankkausbonusta.

Tällä kesälomalla lähdettiin ajamaan Lahdesta Joensuuhun aamupäivällä, joten Kuortin liikenneasema sattui juuri sopivasti lounasaikaan meidän matkan varrelle. Asema on ihan hetki sitten uudistettu ja se sattuu muuten olemaan yksi suosituimmista ABC-asemista koko Suomessa! Miljöö olikin ihana, Isin jäädessä pesemään tuulilasia ja pysäköimään autoa, me suunnattiin lasten kanssa katsomaan uutta leikkipaikkaa. Koko asema on sisustettu Saimaa-teemalla ja ruokasali on kyllä kaikkea muuta kuin perinteisen huoltsikan näköinen! Ilme oli tosiaan freesautunut ja ABC:n vanha riemunkirjava teema oli jäänyt unholaan. Lapset ihastuivat leikkipaikkaan, joka oli kyllä yksi isoimmista jota ainakaan itse olen nähnyt. Edellinenkin Kuortin leikkipaikka oli kyllä iso, mutta nyt kokoa on tullut vielä enemmän lisää.

Lapset viihtyivät hienosti leikeissään ja Isin tullessa takaisin, pohdittiin me hetki ruokia. Oltiin ajateltu testata Ala Carte -listaa, mutta koska buffetlounaskin näytti niin hyvältä, ja sisälsi lasten suosikkiruokaa, päädyttiin koko porukalla siihen. Mä kävin hakemassa ruuat koko meidän jengille isin leikkiessä lasten kanssa.

Mun on pakko sanoa, että salaattipöytä oli tosi kattava. Mietin hetken pelkkää salaattilounasta, sillä siihen olisi saanut vielä lisäksi mun rakastamaa vuohenjuustoa, mutta päädyin sitten lopulta samaan kuin muukin perhe, eli lihapulliin ja muusiin. Lihapullat olivat muuten hyviä! Ei lainkaan sellaisia einespullia, vaan tosi lihaisia ja maistuvia. Jälkkäriksi haettiin vielä aikuisille kahvit ja lapsille mehujäät. Tykätään Apsin buffasta ihan hinnankin puolesta, sillä aikuisten ruuat maksavat kympin, viisivuotiaiden vitosen ja taapero syö ilmaiseksi. Ei maksa montakaan euroa enempää kuin pikaruokaloiden hampparit, ja ruoka on kuitenkin laadultaan paljon parempaa ja monipuolisempaa.

Ruokailun päätteeksi isot menivät vielä leikkimään ja me vanhemmat saatiin kaikessa rauhassa juoda kahvia ja pohtia kauppaostoksia. Justuksen päiväuniaika alkoi lähestyä, joten ruvettiin tekemään lähtöä. Lapsille oltiin luvattu jotkut pienet matkanamit ja mä kaipailin matkalle lukemista. Isi oli huomannut auton lasinpesunesteen olevan lopussa, joten hän nappasi matkaan vielä yhden sellaisen. Saatiin kaikki ostokset kätevästi yhdestä kaupasta ja lähdettiin vessojen kautta jatkamaan matkaa. 

ABC on ollut lapsille aina yhtä kuin huoltoasemat, ja olipa ketju mikä vaan he kutsuvat sitä apsiksi. Ja kutsuvat nyt varmasti entistä enemmän, kun saivat kamppiksen myötä vähän Apsi-apina teemaista viihdykettä autoon. Apsi-levyä kuunneltiin monta kertaa matkan aikana ja tehtäväkirja sattui olemaan suunnattu juuri meidän poikien ikäisille. Apsi-apinasta vaan syntyi kina, ja nyt se vuorotteleekin lapselta toiselle yhden yön välein.


KILPAILU: Millaisia mobiilipalveluita sinä kaipailet ABC -liikenneasemille? Mitä muuta haluaisit maksaa mobiilisti kuin polttoainetta? Kommentoi vastauksesi ja jätä sähköpostiosoitteesi, niin olet mukana 20 €:n arvoisen S -ryhmän lahjakortin arvonnassa! Kilpailu alkaa nyt ja on voimassa 31.7 saakka. Kilpailun säännöt täällä

21 kommenttia:

 1. Olis kiva kun pystyis ennakkotilaamaan ruuat ja näkis kaikkien abc lähiasemien diisselin hinnan sovelluksesta, jotta tietää onko esim. seuraavalla asemalla halvempaa.

  minnasie@gmail.com
  -M-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Mä lukisin mielelläni nämä samat jutut sovelluksesta! :)

   Poista
 2. Tuo oiski hyvä sovellus, jotta pystyy polttoaineen maksamaan.
  sarakortesoja_90@hotmail.com

  VastaaPoista
 3. Olis kätevä jos polttoaineiden hinnat näkis sovelluksesta.

  VastaaPoista
 4. Yhtä asiaa on abc-asemilla ihmetellyt - lastenhoitohuoneessa/perhevessassa/mikä nyt onkaan, on lasten vaikea yltää pesemään käsiä. Huone kun on suunniteltu nimenomaan pienille lapsille, mutta silti tällainen tärkeä asia on ihan unholassa. Toki sama juttu muuallakin lastenhoitohuoneissa.

  Meillä lapset matkustavat ns. vanhanaikaisesti ilman viihdykettä. Hyvin ovat siihen tottuneet. Nyt on pidemmillä (esim. 5-6 h) matkoilla kuunneltu välillä lastenlauluja. Sit pelataan klassisia matkapelejä, esim. Bongataan auton värejä , korvataan oman nimen alkukirjainta rekkareista tms.

  Nuo leikkipaikat on lapsille todella mieluisia ja jos aikaa on, niin puretaan niissä energiaa. Kääntöpuolena niihin kans kinutaan aina. Ylipäätään meidän lapset haluaisivat myös ruokailla aina, kun vähänkin ajellaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Joissain asemilla on koroke lapsille, mutta nyt en muista onko vaikka Kuortissa! Laitanpa toivetta eteenpäin, josko saataisi tästä parannus aikaan! :)

   Lastenlaulut on kyllä huippuviihdyke ja meillä tykkäävät kuunnella myös satuja storytelistä! Ja viihdyttäähän ne aikuistakin 😊

   Poista
 5. En tiedä miksi mutta me etsitään aina vaihtoehto aakkosille.
  Ollaan jo ennen taaperon olemista tehty ympäri Suomen reissua jossa on oikein sovittu että niihin ei mennä 😊 Suosimme pienempiä ketjuja ja jos mahdollista myös pienyrittäjiä mahdollisimman paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pienyrittäjien suosiminen on tottakai sekin mahtava juttu! :)

   Poista
 6. Mä oon miettinyt blogeja yleisesti lukiessani miksi lapsen/lasten isästä kirjoittaessa kirjoitetaan isästä niin kuin se olisi kirjoittajan isä :D Mulla se vaan särähtää joka kerta korvaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle se tulee jotenkin luonnostaan! :D kirjoitan välillä myös nimellään, tai mieheni, mutta kun lapsetkin esiintyy tekstissä, on isi jotenkin luonteva :D

   Poista
  2. Joo eihän se vakavaa ole :D Hymyiluttää vai :) Kivaa elokuun alkua sinne.

   Poista
 7. Täytyy sanoa, että en erityisemmin kaipaa mobiilipalveluja, mutta ehkä jos ruoan voisi tilata/maksaa etukäteen, voisin sitä palvelua käyttääkin.

  Kivasti näyttää olevan lapsille viihdykettä ABC:llä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Se olisi hyvä varsinkin ruuhka-aikoina, säästyisi jonottamiselta!

   Poista
 8. Olisi kätevää jos myös kauppaostokset saisi maksettua mobiilissa :)

  -salli.salminen(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 9. En kaipaa mobiilipalveluja minäkään mutta hienoa jos vaikka ruuat voisi tilata ja maksaa etukäteen jo.
  Sähköpostiosoitettani saa käyttää voitosta ilmoittamiseen.
  aiholapp at lailanet.fi

  VastaaPoista
 10. Lapsiperheen äitinä olisi kätevää tilata ja maksaa etukäteen syömiset.

  henna.holappa1@luukku.com

  VastaaPoista
 11. Ruokien tilaaminen ja maksaminen etukäteen sovelluksella olisi kiva etu lapsiperheelle :) rannekaroliina@gmail.com

  VastaaPoista
 12. Tuo ruuan tilaaminen mobiilisti etukäteen olisi kyllä hyvä palvelu, joskus ruuhka-aikoina pysähdykset venyy turhan pitkiksi jos ruokaa täytyy odottaa pitkään.

  VastaaPoista
 13. Lasten kanssa kun ollaan liikkeellä niin helpottaisi kovasti jos olisi ruuat jo tilattu etukäteen ja maksettu, aikaa tuppaa menemään pieneten reissulaisten kanssa muutenkin syömisessä ja vessoittelussa.
  Petri
  peholapp at lailanet.fi

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!