tiistai 24. heinäkuuta 2018

Päiväkoti Checklist

Koko ajan olen tiedostanut, että isojen päiväkoti alkaa elokuun alussa, mutta niin se vaan silti pääsi yllättämään! Viikon päästä jo mennään ekan kerran katsomaan, millaisissa tiloissa ja millaisessa seurassa seuraava vuosi tullaan viettämään. Vaikken päiväkotilaisen äitinä ihan ummikko olekaan, on kummasti parissa vuodessa jutut päässeet unohtumaan. Mitäs sinne päikkyyn tarvittiinkaan ja minkä verran.

1. Nimikointi. Tämä on ehkä se tärkein juttu, sillä jos vaatteissa ei ole nimiä, ei ne löydä kadottuaan takaisin kotiin. Meillä ei ole ikinä mitään isompia juttuja hävinnyt, en tiedä onko kiittäminen hyvää nimikointia vai tuuria, mutta nytkin ajattelin nimikoida vaatteet ihan niistä sukista ja boksereista lähtien. 

Viimeksi nimikoin pääasiassa kynällä, mutta nyt tilaukseen on laitettu paljon kehutut Tarramonsteri-tarrat. Mielenkiintoista nähdä, pysyykö tarra miten hyvin paikallaan. 

2. Reppu. Uuden repun hankinta oli mulle itselleni kaikkein tärkein juttu koulun alkamisessa ja sitä perinnettä olen lastenkin kanssa pitänyt yllä. He ovat joka vuosi saaneet valita uuden repun niin päiväkotiin kuin kerhoonkin. 

Mun mielestä paras päiväkotireppu on riittävän iso ja kevyt, jotta se kulkee helposti mukana. Se pitää olla niin isohihnainen, että aikuinenkin saa sen helposti ainakin yhdelle hartialle ja niin iso, että sinne mahtuu varmasti kaikki vaihtovaatteet. Varsinkin syksyllä mukana kulkee laaja repertuaari tavaraa, kun kelit voi aamulla olla ihan erit kuin iltapäivällä.

3. Tossut. Nämä on olleet repun tapaan se juttu, jonka lapset ovat vuosittain valinneet itselleen. Nyt edelliset tossut mahtuvat vielä hyvin, joten uusia ei ainakaan nyt juuri hankita. Tossuja me säilytetään aina päiväkodilla, ettei ne sitten vahingossakaan jää kotiin.

Reppu: JOLLYROOM Juomapullo: LIFEFACTORY Kengät: STADIUM Tossut: TOHVELISANKARI Verkkarit: STADIUM

4. Vaihtovaatteet. Mä olen tykännyt pitää vaihtovaatekassia aina päiväkodilla. Silloin ei vaatteet kulje mukana repussa kodin ja päiväkodin väliä, vaan vaihtovaatekassi odottelee päiväkodilla niitä hetkiä kun sitä tarvitaan. Vien vaatetta aina kerralla enemmän, jottei niitä tarvitse tuoda lisää viikon aikana. Perjantaina meillä on ainakin aiemmissa päiväkodeissa pitänyt tyhjentää lokero ja silloin kuskaan vaihtovaatteetkin kotiin ja kurkkaan tarvitseeko kassi täydennystä.

5. Kuravaatteet. Varmaan päiväkodeissa on eroja, mutta meidän kokemuksella päikyt toivovat kurahousuja ja -takkeja päiväkodille. Kotiäitivuotena ollaan enemmän käytetty kurahaalareita ja niitä varmaan tullaan käyttämään jonkin verran myös syksyllä päiväkotiulkoiluissa. Viedään kuitenkin myös sadevaatekerta päiväkodille, jotta se on siellä heidän käytettävissään tarpeen mukaan. 

Aiempina vuosina meillä oli yhden kurahousut kotona ja sadeasusetti päiväkodilla. Kumisaappaita oli myös yhdet niin kotona kuin päiväkodillakin. Kurahousut ja saappaat meidän pitäisikin lapsille hankkia, edelliset housut ovat jo pienet ja yhdet saappaat on kiva pitää kotona. Myös kurahanskat kaipaavat päivitystä. 

Takki ja housut: NAME IT Kengät REIMA Saappaat: JOLLYROOM Sadeasu: LEKMER Pipo POLARN O PYRET

6. Sisäliikuntavarusteet. Tämä on varmasti myös juttu, joka riippuu ihan hoitopaikasta, mutta poikien päiväkodilta löytyy iso liikuntasali, joten päiväkotiin olisi hyvä viedä myös sisäliikuntavaatteet. Tavalliset shortsit ja t-paidat kuitenkin riittänee, eikä sen ihmeempiä tarvita. Juomapullotkin hankittiin kerhoon, joten niidenkin ostolta vältytään.

7. Säänmukaiset ulkoiluvaatteet. Tämä päiväkodissa ehkä onkin vaikeinta, että aamulla pitäisi osata laittaa sellaista vaatetta, että lapsi pärjää päivän ulkoilut. Helpoin se on mun mielestä toteuttaa laadukkailla ulkovaatteilla, jotka pitävät lämpimänä ja kuivana. Kesällä tämä tarkoittaa tietysti hyviä kenkiä ja aurinkorasvaa, syksyllä kosteutta ja tuultapitäviä ulkovaatteita ja kenkiä. 

Pojilla on syksyksi kaksi settiä vaatetta, nämä Jollyroomilta saadut kuorivaatteet, jotka jäivät tosi vähälle käytölle keväällä, onneksi niistä tuli valittua reilumpi koko! Sekä Name it softshell-setit, joita meillä on pidetty vähän parempana settinä. Lisäksi on vielä fleecevuorelliset kurahaalarit Ellokselta ja Adidaksen/Warpin verkkapuvut. Luulen, että ulkoilut hoituu tällä valikoimalla hienosti. Kengissä mennään kolmen paketilla, saappaat, lenkkarit ja goretex -kengät, joista valitaan sitten kelien mukaan sopivin.


19 kommenttia:

 1. Tämä nyt ei liity mitenkään tähän postaukseen, mutta kysynpä silti! Huomasin instan puolella Justuksen istuvan nyt BeSafen istuimessa, eikö teille tullutkin se Britaxin Dualfix joskus? Oliko siinä tai sen käytössä jotain ongelmaa? Meillä Dualfix nyt mietinnässä niin siksi kyselen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Meillä on toisessa autossa besafe, kun ei jakseta siirrellä penkkiä. Vaikkei siinä nyt niin iso homma tietty ole, mutta kuitenkin :D enimmäkseen käytetään dualfix ja se on mun kokemuksen mukaan paras istuin mihin oon törmännyt, eli en voi kun suositella! Tuon besafe voittaa mennen tullen, vaikka hyvä istuin besafe kin toki on! Eli eikun hankkimaan, et tuu varmasti pettymään! ❤️

   Poista
 2. Hei...kyselen että minne joutuu ne "käytetyt" reput jos jokaiseen kerhoon ja päiväkotiin pitää uusi hankkia...ajattelin vaan että laitatko hyväntekeväisyyteen vaiko kirpparille tms . ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Yleensä kirpparille, jos siellä ei tee kauppaansa parilla eurolla, niin sitten keräyslaatikkoon. Justus perii myös isojen reppuja, hänelle on se parempi kuntoinen viime vuotinen jemmattuna syksyn harrastuksia varten. Varmaan jos reppu pysyisi oikein hyvässä kunnossa, voisi sitä oikein hyvin pitää parikin vuotta käytössä. Mutta meillä ei ainakaan reput loputtomiin kestä, tän hetkiset ovat isoille kolmannet. :)

   Poista
 3. Nimikoinnissa tosi hyvin toimii myös ihoteippi (sellainen perus ruskea mitä saa apteekista) ja siihen esim. tussilla kirjoitettu nimi. Pysyy esim. villasukissa yms. Nimikointi on kyllä tosi tärkeetä, tai siis helpottaa meidän päiväkodissa työskentelevien työtä huomattavasti. Se on kaikista hankalinta jos jollakin on käytetty vaate ja siellä lukee jonkun toisen lapsen nimi, etenkin jos ryhmässä sattuu olemaan sen niminen lapsi kuin sen vaatteen edellinen omistaja on ollut. :D

  Niin ja siis mun kokemuksen mukaan noi kurahaalarit on vaan maailman parhainta. Lapset tuntuu itse pitävän niistä paljon enemmän kuin perus kuriksista, ja niitä onkin nyt näkynyt enemmän. On myös näin aikuisena helpompi kun lapsi vetäsee vaan itte sen yhden kerroksen vaatetta päälle (siis jos on sen verran iso että ylipäätään jo pukee itte) kuin että tarttis auttaa kurahousunen olkaimien ja nousevien alla olevien lahkeiden kanssa. :) Mutta riippuu tietty varmaan ihmisestä mitä pitää helppona, mut musta noi on tosi kätevät!

  Ja se piti vielä sanoa että ihanaa jos joku siivoaa lapsensa lokeron esim. kerran viikkoon ja vie sieltä kaiken pois, etenkin vuorohoitopäiväkodissa törmäsi usein siihen ongelmaan että siellä lokerossa oli kaikki viime viikkojen yökkärit/unikaverit/koko elämä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Sukissa ei taida oikein mikään muu pysyäkään 🤔

   Kurahaalari on kyllä arjen pelastus, toivotaan että se meidänkin päikyssä toivotetaan tervetulleeksi!

   Toivoisin kyllä tota siivousta kaikille, eihän siinä iso homma ole! Ehkä tuollainen pakko sitten toimii parhaiten? :D

   Poista
 4. Meillä on ollut tarramonsterin tarrat käytössä jo kolme vuotta, ne on hyviä! Yhdestäkään vaatteesta ei ole tarrat tainneet irrota, paitsi jossain oli jotenkin tosi omituinen lappu, jossa ei kyllä tarrat pysyneet. Kengissä ne toimii myös tosi hyvin pohjallisessa kantapään kohdalla. Tosin en tiedä, jos teillä on käyttäjät rajumpia kuin meillä, mutta uskaltaisin luottaa :D Meillä on nimittäin se ensimmäinen hoitoreppukin edelleen priimaa ja käytössä, alkaa vain jäädä pieneksi vaatteiden ollessa isompia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Meillä ei vielä ole kokemusta mutta jostain kirppisvaatteista on saanu työllä ja tuskalla niitä repiä!

   Meillä hoitoreput pysyi vielä jotenkin hyvinä, olihan ne melkein pari vuotta käytössäkin. Mutta viime vuotiset kerhoreput oli aika valmiita roskiin, varsinkin toinen. Ilmeisesti kerhomatkojen kuraleikit ja reppuun kaatuneet eväät teki vuoden aikana tehtävänsä :D toinen reppu siirtyi kyllä onneksi justukselle :)

   Poista
 5. Hei, eikös nuo reput maksa hurjan paljon mitkä on kuvassa...? En kyllä raaskisi osta itse joka vuosi uusia....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvan reppu oli Jollyroomilta 38e. Ei toki halvimmasta päästä, mutta löytyyhän edullisempiakin jos tarve on. Kirpparit ovat myös huippupaikka bongailla!

   Poista
 6. Miten kalliit nuo reput on ja olisitteko ostaneet itse ne kun nytkö olette ne saaneet ...?! Meillä ei kyllä vara ostaa Nikeä ja Adidasta kun 3 lasta , siirtyy kyllä vanhemmalta nuoremmalle jos suinkin käyttökelpoista on. Mutta jokainen ostaa ( saa ) sen mihin on vara.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen toki ostaa varojensa mukaan kaiken mitä päättää ostaa. Mun mielestä on ehkä vähän turha miettiä, miksi joku hankkii jos itse ei hankkisi. Kukin ostaa sitä minkä näkee tarpeelliseksi ja itselleen sopivaksi.

   Meilläkin kierrätetään ja suositaan käytettyjä. Kerroinkin jo paristi, että edelliset reput eivät enää toimineet päiväkoti käytössä.

   Repun hinnan voi itsekin katsoa jollyroomin sivuilta, reput ovat koosta riippuen 25-70e :)

   Poista
 7. No kas kummaa kun reput on saatuja niin kai on varaa "hommata" joka vuodelle uudet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmaista lounasta ei olekaan, vaikka reput on tulleet blogin kautta, ei ne ole meille ilmaisia. Jokaisen yhteistyön ja tavaran vastaanoton takana on prosessi, jossa pohdin onko tuote meille tarpeellinen ja koenko sen blogilleni tai iglle sopivaksi. Tästä prosessista voin kirjoittaa joskus tarkemmin.

   Poista
  2. Jään odotteleman tuota kirjoitusta...

   Poista
 8. Minäkin muistan että joka syksy saatiin uudet reput kouluun, ja se oli kyllä tärkeä juttu pienelle koululaiselle. Silloin 90-luvulla maalla ei hirveästi shoppailtu muuten kuin tarpeeseen, joten kesäloman lopussa kun mentiin kaupungille ostamaan reppua ja muutamia kouluvaatteita se oli myöskin seikkailu. Ja minä muistan vielä miltä ensimmäiset koulureput näyttivät 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä myös muistan ekan koulureppuni tosi hyvin! Oli s evaan niin huippu fiilis päästä sitä uutta reppua ja koulutarvikkeita valitsemaan! <3

   Poista
 9. Aika tylsät reput 5v:lle. Oikeastiko lapsi itse haluaa tuollaisen repun, jos saa valita? :o vai vanhempiko sitä sitten häpeää, jos omalla lapsella on "hirveä ryhmä hau-reppu selässä, mitähän ne muutkin vanhemmat meistä ajattelee...". Hmph. Lapsi ei saa olla vanhemman egon jatke eikä reppu kai oo mikään sisutuselementti.

  Ihaninta uudessa repussa lapsena oli just se, että sen sai itse valita ja olla ylpeä omasta valinnastaan! Ja nykyreput kestää kyllä vuoden vaikkei mitään hightechiä olekaan. Lapselle tekee hyvää saada valita itse, vaikka sit se ryhmä hau. Lapsi on lapsi, ei pieni aikuinen, joka pitää olla designattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä sun kanssa asiasta. Meijän lapsi ei ainakaan huolis. Tarkkaan ja pitkään valittiin tulevaa koulureppua ekalle luokalle ja itse annoin valita just sen mikä hyvältä tytöstä tuntui. Toki neuvoa annoin vähän mikä koko olisi sopiva.

   Poista

Kiitos kommentistasi!