keskiviikko 25. heinäkuuta 2018

Lapset auringossa

Helteet ne vaan jatkuu ja vaikka tämä aika ihanaa on, piilee helteessä myös vaaransa. En itse ole aiemmin juurikaan joutunut lasten kanss amiettiä, että kuinka paljon päivän aikana ollaan auringossa, onhan Suomen kesät olleet ainakin nämä pari viimeistä enenmmän tai vähemmän pilvisiä ja kylmiä. Nyt kun helteitä mennään melkein kolmatta kuukautta, on pakko välillä rajoittaa ulkoiluaikaa.

Meillä toimii hyvin se, että ollaan auringossa aamupäivällä ja iltapäivällä. Keskipäivällä kuumimpina hetkinä yritetään olla sisällä, katsella leffaa tai käydä kaupoilla. Lapset ei ole juurikaan itse kokeneet kuumuutta ongelmaksi, vaan he tietysti ulkoilisivat ihan jatkuvasti.


Helteen ja auringon tuhoja iholle yritetään välttää niin paljon kuin voidaan rasvauksen ja vaatteiden avulla. Kerroinkin jo keväällä, että varsinkin pienimmäistä suojataan niin pitkälle vaatetuksella kuin voidaan, mutta myös isoille valitaan päälle mielummin pidempia shortseja ja suojaavampia t-paitoja. Uv-vaatteet ovat myös yksi tapa, jolla yritetään välttää lasten ihon altistumista auringolle. Paidat erityisesti uidessa ja pihalla vesileikeissä on todettu meillä ihan mahtavaksi, niiden avulla kun lapsia ei tarvitse rasvata kuin niiltä osin, jotka jäävät paitojen ulkopuolelle. 

Isommat lapset tykkäävät uv-vaatteista erityisesti, he kokevat niiden olevan osa heidän uintiasuaan, eivätkä vielä koskaan ole osanneet kieltäytyä paidoista. En myöskään usko niiden olevan erityisen epämukavat, sillä kangas kuivuu äkkiä ja viilentää mukavasti uidessa. 

Hattu ja aurinkolasit ovat myös iso osa auringolta suojautumista. Isot pojat rakastavat erilaisia hattuja ja oikeastaan vaan uidessa heitä joutuu muistutella hatun käytön tärkeydestä. Uidessa tosin ymmärrän, etteidät he oikein haluaisi sitä päähänsä, onhan se toki hankala sukellellessä. Suomessa ollaankin annettu heidän uida ilman kunhan hattu on päässä aina maalla ollessa. Ulkomaille pitää miettiä jotain huivi ratkaisua, sillä siellähän vedessä ollaan melkein nonstop.


Aurinkolasien kanssa on se isoin haaste, lapset mielellään jättäisivät ne pois, sillä kokevat niiden olevan tiellä. Pienin ei siedä laseja lainkaan, hän repii ne päästään ihan samantien. Joku kikkakolmonen tähän pitäisi keksiä, sillä silmien suojaamisen kannalta aurinkolasit ovat kaikki kaikessa!

Oma ihoni ruskettuu helposti eikä pala juurikaan, jos vaan muistan huolehtia rasvauksesta riittävästi. Itselle olenkin nyt käyttänyt Acon öljysprayta suojakertoimella 30 ja lapsille Orionin pelkkää fysikaalista suojaa sisältävän voiteen kertoimella 50, sekä pumppupullossa olevaa sekä fysikaalista että kemiallista sisältävän 50 kertoimisen. Lapsille mun mielestä kuuluukin käyttää tuota vahvempaa ja lisäillä sitä tarpeen mukaan. Tai en ainakaan meillä ole kokenut sitä yhtään liian vahvaksi. 

Juominen on ehkä se kaikkein tärkein juttu. Parhaiten juomisen muistaa, kun koko porukalle on vesipullot, omat sellaiset, jolloin niistä huomaa kuka on juonut ja kuka ei. Muutenkin juomisesta tulee muistuteltua lapsia ja itseä jatkuvasti. Helteellä kun on vaikea juoda liikaa. Nesteytyksestä huolehditaan myös syömällä suolaista, sillä se jos mikä laittaa janottamaan. Varsinkin rannalle varaan lapsille mukaan suolakeksejä tai -tikkuja, joiden ansiosta janokin tulee herkemmin. Myös pillimehut ja vissyt ovat meidän lapsille helppoa janojuomaa, ne kun ovat niin herkkua, että tulevat juoduksi äkkiä.

5 kommenttia:

 1. Jättäisin kemialliset aurinkosuojavoiteet kauppaan. Ne häiritsee hormonitoimintaa ja aiheuttaa tutkimusten mukaan syöpää. Eli hyöty on ehkä pienempi kuin haitat.
  Kannattaa perehtyä, tästä on puhuttu yleisesti jo aika kauan.
  Ainakaan lapsia en altistaisi kemiallisille aurinkosuojille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, jokaisen kannattaa perehtyä ja valita se omalle perheelle paras vaihtoehto! :)

   Poista
 2. Hei! Saisko kysyä, mistä noi isojen hatut on? Vaikeaa löytää kalastajanhattua joka pysyisi kunnolla päällä, mutta noi näyttää hyvän mallisilta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on polarn o pyretin ja ovat kyllä hyvää mallia. Uppoavat silleen sopivasti päähän, niin ei lähde pikkutuulessakaan! :)

   Poista
  2. Kiva, kiitos! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!