maanantai 30. huhtikuuta 2018

New Fit me - laihduttajan ruokavalio

Syö vähemmän, laihdut. Simple as that, mutta ainakin itselleni jotenkin tosi vaikea sisäistää. Olenkin aiemminkin kertonut, että omia ongelmiani on napostelu, iltasyöminen ja päivittäinen herkuttelu. Herkut ovat taaksejäänyttä elämää, uskallan sen nyt jo julistaa, sillä kolmen viikon herkuttomuuden aikana himot makeaan ja naposteluun ovat unohtuneet. Alku oli tietysti vaikeaa ja itseään sai olla sparraamassa ja tsemppaamassa, mutta nyt kun tuloksia näkyy jo kivasti vyötäröllä, on helppo olla ilman niitä suklaapatukoita ja karkkeja. 

Mä olen kokeillut jos jonkinlaista dieettiä, ruokavalioa ja laihista. Mutta kaikkein parhaiten on tehonnut syöminen. Kuulostaa hassulta, mutta kuten ehkä kohta ruokapäiväkirjastani näette, mä todellakin syön, ruoka vaan on laadultaan parempaa kuin se vanhan elämän pakastepitsa ja suklaapatukka. Vähempi syöminen laihduttaa, mutta siinäkin on vissi ero, milloin syöt liian vähän. Omasta kokemuksesta voin kertoa, että tuhannella kalorillaki nelää oikein hyvin, mutta siinä vaiheessa kroppa menee säästöliekille, eikä paino putoa tai lihasta kerry.


Tapoja on tietysti monia, ja mun tapani vain yksi niistä. Olen kuluttanut hetkisen jos toisenkin lukiessa netistä laihduttamisesta ja painonpudottamisesta. Siitä, milloin ravintoa tulee tarpeeksi, mikä on oikea ruokailurytmi, mikä ravintoarvojen suhde on paras. Tietoa on välillä liikaakin, mutta aika äkkiä siitä tietomäärästä saa sen oleellisen. Syö tarpeeksi, riittävästi rasvaa, proteiinia ja hiiliria, vältä sokeria, suolaa ja piilokaloreita. Liiku riittävästi ja tarpeeksi haastavasti, jotta aineenvaihdunta pysyy käynnissä eikä paino tipu niistä työllä ja tuskalla hankituista lihaksista.

Ja tiedän, tää kuulostaa liian helpolta, mutta eihän se toki sitä ole. Painonpudotus ja kiinteytys on kovaa työtä, ei se monestikaan hoidu siinä sivussa ja huomaamatta. Mun projektini isoimpia iloja on ehdottomasti tukijoukot, meillä on äitiystäväni kanssa oma sparrauschatti, jossa tsempataan toisiamme, jaetaan fiiliksiä ja puidaan edistymistä. Vertaistuki on parasta ja mun vertaistukeni tuntuu olevan mun sister from another mother, sen verran samankaltaisia ollaan. Sillä poikkeukselle, että tuo SFAM tekee työkseen PT-hommia, on kahden pienen lapsen äiti ja on muutenkin ammattilainen liikunta-alalla. En varmaan voisi siis saada tsemppausta paremmalta taholta? Toinen tsemppari onkin siskoni ihan siitä samasta äidistä, joka myöskin liikuntaalan ammattilaisena antaa mulle kenties ne parhaat vinkit siitä, missä menen metsään ja mitä pitäisi tehdä toisin. Ja sitten se isoin tsempparini arjessa on tietysti aviomieheni, joka ilman mukinoita lähti mukaan mun herkuttomuuteen. Ei nimittäin olisi kovin helppo olla kotona syömättä herkkuja, jos niitä toinen syö siinä vieressä..

Mun ruokavalio on hyvin yksinkertainen ja selkeä. Tiedän, että joinain päivinä pitäisi syödä enemmän, toisina vähemmän ja laadukkaammin. Lapsiperhearjen keskellä laadukkaan ja terveellisen ruuan syöminen on välillä vaikeaa, keho on välillä liian tottunut siihen kahvilla elämiseen lounaaseen saakka ja lounaan korvaamiseen leivällä. Mutta babysteps, niinkuin olen sanonut oikeastaan koko projektini aikana. Tän viikon aikana tulee kuukausi täyteen ja olen oikeasti tosi ylpeä siitä, miten hienosti olen tämän homman hoitanut. Viikon päästä sitten kirjoittelen vähän enemmän lähteneisetä (toivottavasti) kiloista ja senteistä, sekä siitä millaisia tavoitteita itselleni olen seuraavalle kuukaudelle asettanut, miten liikun ja millaisia liikunnan tavoitteeni ovat.



RUOKAPÄIVÄKIRJA


maanantai

Aamupalalla kaksi ruisleipää, pippurista broilerileikettä, oivariinia ja kurkkua.  Kahvia
Lounaaksi kananfile, pestopastaa ja reilusti salaattia.
Välipalaksi kahvia, smoothie rahkasta, maidosta, mustikasta, mansikasta ja avokadosta
Päivälliseksi kananfilettä, pestopastaa ja reilusti salaattia
Iltapalaksi rahkaa, ananasta, cashewpähkinää ja mustikkaa, sekä kaksi palaa ruisleipää oivariinilla, broilerilla ja kurkulla

tiistai

Aamupalalla kaksi ruisleipää ja kaksi kananmunaa
Lounaaksi broilerin file ja salaattia
Välipalaksi kahvia, banaani ja kourallinen pähkinöitä
Päivälliseksi broilerin file, salaattia ja basmatiriisiä
Iltapalaksi kaksi ruisleipää tonnikalalla, ananaksella, juustolla ja aurajuustolla

keskiviikko

Aamupalalla kaurapuuro mustikoilla ja ruisleipä kananmunalla
Lounaaksi munakas neljällä valkuaisella, kahdella keltuaisella ja vihanneksia
Välipalaksi smoothie rahkasta, jogurtista, avokadosta, mustikasta, puolukasta ja banaanista
Päivälliseksi kananfile salaatilla ja riisillä
Iltapalaksi rahkaa, jogurttia ja marjoja sekä kahden munan munakas tomaatilla ja sipulilla


torstai

Aamupalalla kaksi ruisleipää broilerilal ja kurkulla
Lounaalla kasvissosekeitto myskikurpitsasta, kukkakaalista, porkkanasta, linsseistä, kermasta ja koskenlaskijasta
Välipalalla vohveli rahkalla ja marjoilla
Päivälliseksi samaa kasvissosekeittoa
Iltapalalla salaatti tonnikalalla ja fetalla

perjantai

Aamupalalla kaksi ruisleipää kahdella kananmunalla
Lounaalla Broileri couscous -salaattia
Välipalaksi smoothie banaanista, rahkasta, mustikasta ja avokadosta
Päivälliseksi broileri couscoussalaattia
Iltapalaksi kaksi ruisleipää broilerileikkeellä ja kurkulla, sekä puolikaspurkki proteiinijäätelöä

Lauantai

Aamupalalla smoothie mustikasta, puolukasta, banaanista ja jogurtista, kaksi ruisleipää kananmunalla
Lounaalla kasvissosekeittoa
Välipalaksi tupla proteiinipatukka
Päivälliseksi jauhelihakastiketta ja spaghettia, parsa- ja kukkakaalia
Iltapalaksi puurorieskoja ja mustikkarahkaa

Sunnuntai

Aamupalalla vohveli rahkalla ja marjoilla
Lounaalla salaatti fetalla ja kvinoalla
Välipalalla smoothie mustikasta, ananaksesta, rahkasta ja avokadosta
Päivälliseksi jauhelihakastiketta ja pastaa, porkkanaa ja tomaattia
Iltapalalla kaksi ruisleipää kananmunalla, banaani


Aika broileripainotteinen viikko, mutta johtui enimmäkseen siitä, että mealpreppasin ruokiani helpottamaan syömistä. Lapset söivät härkistomaattikastiketta pastalla ja nakkikeittoa kahtena päivänä, joka ei sitten taas itsellen oiekin maistu. Broileri on muutenkin mulle sellainen helppo ja hyvä ruoka, joka maistuu monen kanssa! :)

10 kommenttia:

  1. Mukava postaus ja vinkkejä omaankin ruokavalioon. Täällä operaationa muutaman kilon pudotus, eikä kiinteytyskään ole pahasta. Haastavinta itselleni on juurikin tuon ruoan vähentäminen, pienemmällä kun tulisi toimeen, mutta ruoka kun on niin hyvää. :)
    Mukavaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ootko Kaisa kokeillut tiedostavaa syömistä, eli sitä, että syö hitaasti ja nautiskellen, ja pyrkii tunnistamaan milloin vatsa on täynnä? Ja jos huomaa vatsan olevan täynnä, mutta tekisi mieli silti, voisi pysähtyä kysymään itseltään: tekeekö tämä minulle hyvää, eikä vain antaisi impulssien tai vanhojen tapojen päättää puolestaan.

      Tällaisen pienen mutta samaan aikaan suuren muutoksen avulla mä olen pystynyt auttamaan mun asiakkaita.

      Tsemppiä sinulle! Ja hyvää vappua!

      Terveisin http://www.anna-mariak.com/

      Poista
    2. Tuttu tunne! Ruoka on hyvää ja syöminen on ihanaa! Mutta oon ainakin nyt oman projektin kohdalla huomannut, että isot annokset on myös tapa ja niistä voi oppia pois. Tsemppiä siis sinne!

      Anskulla onkin tuossa hyvät vinkit!

      Poista
  2. Krapulassa ei ole helppoa miettiä noita ruokailuja. Aina jotainmielitekoja tulee. Noh, paremmalla tsempillä huomisesta alkaen. Kiva seurata ja saada vinkkejä sinulta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta :D Toukokuun toinen on huippupäivä aloittaa sekin!

      Poista
  3. Onpa inspiroivan näköisiä annoksia, nam!

    VastaaPoista
  4. Saisiko tuon broilericouscous salaatin ohjetta? :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki! Siinä on oikeastaan vaan salaattitarpeita, tomaattia, kurkkua, paprikaa, avokadoa, salaattia, broilerin filepaloja, fetaa ja couscousia. :)

      Poista
  5. Mites teit tuota härkiskastiketta? :) sitå voi siis antaa lapsillekin? En ole vielä ehtinyt tutustumaan noihin resepteihin. Mifua syödään joskus aikuiset

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!