sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Liikkuuko lapsesi tarpeeksi?

Tämä on aihe, joka on ollut tapetilla jo pitkään. UKK on tehnyt viralliset liikuntasuositukset kouluikäisille, joiden mukaan lasten tulisi saada liikuntaa ainakin puolitoistatuntia päivässä ja siitä puolet saisi olla reipasta liikuntaa. Luuliikuntaa, eli hyppimistä, pomppimista ja suunnanmuutoksia sisältäviä pallopelejä, saisi tulla ainakin kolmesti viikossa tunnin ajan. Viimeisimpien suositusten mukaan, alle kahdeksanvuotiaiden tulisi saada liikuntaa jopa kolmen tunnin ajan yhdessä päivässä. 

Toteutuuko?


Väittäisin, että ilman vanhempien puuttumista ja panostamista, ei toteudu. Mä ajattelen, että vanhempien rooli lasten liikkumisessa on ihan valtava. Toki lapset ovat luonnostaankin liikkuvaisia, ainakin meidän lapsilla tuntuu, ettei mikään määrä liikuntaa ole tarpeeksi. Ja hyvä näin, mun mielestä on ihana nahdä innoissaan juoksevat lapset, jotka posket punaisena vain jatkavat, vaikka alkaakin jo hengästyttää. Meillä liikkumiseen kannustaminen koetaan yhdeksi tärkeimmäksi vanhemmuuden osa-alueeksi, heti hellyyden ja kasvatuksen jälkeen. Tämä on myös yksi mun parentgoals:seista, sillä koen että ollaan isojen lasten kohdalla onnistuttu tässä hienosti.

Vaikka meillä liikutaankin paljon ja monipuolisesti, voin ihan rehellisesti todeta ettei kolme tuntia täyty läheskään joka päivä. Toki riippuu miten sen laskee, mutta itse en laske sisällä tapahtuvaa liikkumista tähän. Saahan tietysti sisälläkin liikuntaa, mutta on se silti aika pientä verrattuna ulkoiluun. Mä ajattelin, että lapset saisivat liikuntaa kaksi tuntia päivässä, josta suunnilleen puolet olisi reipasta. No, nyt ei tarvitse mennä enää mututuntumalla, sillä saatiin Jollyroomilta tämän pyöräkärryn kylkiäisenä North 13.5 GPS-kello, jolla lasten aktiivisuuden mittaaminen sujuu helposti.

Kello toimii aktiivisuusrannekkeen tapaan, se laitetaan lapsen ranteeseen ja se lähettää erikseen puhelimeen ladattavaan sovellukseen tietoja lapsen liikkeistä. Kun GPS on päällä ja kello lapsen ranteessa voi sovelluksen kartasta seurata tarkasti lapsen menemisiä ja tekemisiä. Kello tallentaa sovellukseen reitit ja ajat sekä lapsen ottamat askeleet. Nyt ei tarvitse enää miettiä kuinka paljon lapsi liikkuu, sillä tuon kaiken pystyy tarkistamaan sovelluksesta.


Meillä lapset käyttivät kelloa kerran Leon leikkimaassa ja kerran tavallisena arkipäivänä kotioloissa. Varsinkin tuo Leon leikkimaa käynti oli huikea, sillä se kaksituntinen joka siellä vietettiin yllätti ainakin itseni ihan totaalisesti! Lapset olivat juosseet kaikkiaan kahdeksantuhatta askelta. Eli n. 4 kilometriä. Kun päälle lisäsi vielä puolentoista tunnin pyörälenkin ja leikkipuistossa touhuamisen, oli sille päivälle aktiivisuutta tullut roimasti. Tavallisena arkipäivänä lapset liikkuivat sen arvioimani parituntisen ulkoillen ja sen päälle vielä sisälläkin yllättävän paljon. Mutta selvästi meidän arkiliikunnassa olisi petraamisen varaa.

Kello olisi kätevä myös isolle lapselle, sillä sen tietojen avulla vanhempi pystyy hyvin tsekkaamaan missä lapsi liikkuu. Voisin kuvitella, että varsinkin ala-asteikäisen vanhemmalle lapsen olinpaikka on hyvinkin tärkeä tieto. Kelloon saa tallennettua myös muutaman hätänumeron, johon lapsi pystyy soittamaan, sekä rajoitetun alueen jolta poistuttaessa kello alkaa hälyttää. Pienten kanssa aikuinen kulkee tietysti paljon mukana, joten sijaintitiedolla ei niin paljon tee. Mutta liikkumismäärätieto oli kyllä ainakin meille tosi mielenkiintoinen, sillä nyt ainakin tiedetään missä voidaan parantaa.

Meille tuli vain yksi kello, mutta kelloja on saatavana Jollyroomilta myös tuplapakkauksina, jos lapsia on enemmän. Toisaalta meillä ainakin lapset liikkuvat hyvin pitkälle samallatavalla, eli riittää kun kello on toisen ranteessa, niin tiedetään myös toisen liikkumiset. 

Mitä luulet, liikkuuko lapsesi riittävästi? Tai liikutko itse? 

* kuvissa näkyvä kello ja ulkovaatteet on saatu Jollyroomilta

7 kommenttia:

 1. Kyllä meillä on kahdella lapsella ihan kännykät ja siinä ilmainen ohjelma mistä näkee lapset liikkumiset yms voi seurata missä on yms. Eiköhän aika monella lapsella ole kännykät, oot out jos ei ole puhelinta :D ainakin niin tokaluokkalainen Tyttäreni sanoo :D ennen kun ei ollut puhelimia niin ehkä tommonen olisi ollut ihan kätevä laite.
  Puhelimeen saa myös ilmais sovelluksia mistä näkee paljon liikkuu päivässä esim. Itselläni on parikin sellaista. Ehkä tuollainen ranneke on ok nuoremmalle lapselle, alle kouluikäiselle esim. En itse hankkisi tuollaista kylläkään, eiköhän jokainen vanhempi voi laskea kuinka kauan se lapsi liikkuu jos on mukana esim ulkona :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo ohjelmat kännykässä on kyllä käteviä! Tykkään itsekin käyttää :) Kello on ehkä juuri kätevä lapselle jolla ei puhelinta ole tai tilanteisiin joiss apuhelinta ei ole kiva kanta amukana :)

   Poista
 2. Mistä voit olla varma, että kumpikin poika liikkuu samalla tavalla? Juuri edellisessä postauksessa painotit että ovat erillisiä yksilöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voikaan, mutta oletan että jos lähdetään lenkille, molemmat ajaa saman lenkin eikä jää puoleen väliin matkaa ;) Tai jos leikkivat pihalla leikkivät siellä pääasiassa yhdessä. Meillä pojat ovat sen verran laumasieluja molemmat etteivät viihdy juurikaan yksin leikeissään ja touhuissaan.

   Poista
 3. Meillä ainakin todella usein liikutaan tuo kolme tuntia päivässä jollain tavalla. Itse miellän kyllä myös sisällä liikkumisen liikkumiseksi. Eihän se toki samaa menemistä ole kun ulkona mutta liikkumista kuitenkin. Me liikutaan paljon kävellen ja nyt pyöräillen, kun kelit taas sallii. Ulkona on ihana huomata miten tyttö ei kulje suorinta reittiä vaan kiertää kaikki vastaantulevat portaat ym.mutkat. Vielä lisänä kotiliikuntaan tyttö käy kerran viikossa temppujumpassa ja eskarissa liikutaan päivittäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua! Tiedän monia lapsia joilla puoletkaan ei täyty juuri koskaan. Joo, toki sisälläkin tulee liikuttua ja huomasin tuon kellon myötä kuinka paljon loppupelissä sisälläkin touhuttiin. Mutta mainasin sellaista samanlaista aktiivisuutta mitä pihalla tehdään, kun juostaan suuntaan ja toiseen :)

   Tuo on kyllä lapsissa ihanaa, että siinä missä aikuinen oikoo ettei tarvitsisi kulkea liian pitkää matkaa, lapsi koukkaa jokaisen rappusen ja kiven kautta :D

   Poista
 4. Kivan näköiset vaatteet pojilla.oletko mistä ostanut,etsin juuri tarhaan jotain kivaa settiä meidän tytölle.plussana olisi että kestää vettä vähän edes,tarhassa yleensä laittavat miestenvaatteet päälle jos on märkää.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!