tiistai 30. huhtikuuta 2019

Näin sain liikuntamotivaationi takaisin + alekoodi valmennukseen


Postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä LAADUKAS ELÄMÄ BY MIA kanssa.

Tiedättekö sen tunteen, kun haluaisi tehdä vaikka ja mitä, mutta silti ei saa aikaiseksi mitään. Olisi kiva syödä terveellisesti, herkutella sopivasti, liikkua tarpeeksi ja nukkua hyvin. Mutta silti jokin tökkii, eikä yksikään onnistu. Ja ainakin mun omalla kokemuksella, kun yksi noista on retuperällä, niin sitten on helposti kaikki muutkin. Ja kun taas yhden saa kuntoon, seuraa loputkin pikkuhiljaa perässä. Mutta mistä ihmeestä saisi voimaa, motivaatiota ja tukea lähteä korjaamaan jotain ongelmakohtia elämässä? Mulle treenimotivaatiopulaan apu löytyi neljän viikon hyvinvointivalmennuksesta, jonka aikana sain taas kiinni liikunnan ilosta ja paransin samalla myös noita muita osa-alueita arjessani. Valmennuksen veti Mia Rantamäki ja tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Laadukas elämä by Mia:n kanssa. 

Lähtötilanne

Muistatte ehkä, että aloitin elämäntaparemontin lähes tasan vuosi sitten. Silloin vauvavuosi oli juuri taputeltu ja mä lopettelin imetystä. Harmikseni raskauskilot eivät olleetkaan lähteneet imetysaikana, vaan kiloja oli kertynyt talven aikana huomaamatta kymmenen lisää. Liikunta ei kiinnostanut, säännöllinen ruoka ei kiinnostanut, eikä väsyneenä jaksanut sanoa ei herkuille. 

Imetyksen loputtua heräsin jostain transsista ja tajusin, että jotain olisi tehtävä. Mun ei ollut hyvä olla omassa kehossani, eikä elämäntapani ollut millään tavalla terveellinen. Puolessa vuodessa pudotin lopulta kaikkiaan 14 kiloa ja löysin motivaation niin liikkumiseen kuin fiksusti syömiseenkin. Tuntui, että kaikki oli tasapainossa. 

Syksyn aikana ote kuitenkin taas lipsui. Sairasteltiin koko perhe pitkään ja itsekin olin melkein kaksi kuukautta putkeen poissa kunnon treeneistä. Olin vetänyt koko kesän ja kevään niin tiukasti, että kohtuus ja normaaliin palaaminen oli tosi vaikeaa.

Tammikuussa palasin töihin ja varsinkin liikunnan pitäminen mukana arjessa oli vaikeaa. Yhtäkkiä arki oli niin paljon hektisempää, etten yhtään tiennyt millä ajalla olisin mennyt jumpalle tai lähtenyt lenkille. Oli helpompi jäädä vaan sohvalle ja napostella herkkuja. Havahduin taas helmikuussa siihen, että hienosti opeteltu fiksumpi ja säännöllisempi tapa syödä oli taas palaamassa vanhoihin uomiinsa. Painokin oli noussut taas muutamia kiloja ja kauhulla mietin, valuisiko kaikki kovalla työllä pudotetut kilot takaisin jo ennen kevättä.

Mun avukseni tuli onneksi Mia, jonka valmennukseen lähdin tavoitteena saada liikunta taas normaaliksi osaksi arkea, tukemaan mun projektini loppuun saattamista ja tavoitetta elää kolmekymppisenä paljon terveellisempää ja hyvinvoivempaa elämää kuin kaksikymppisenä. Tavoitteena lopettaa painonjojoilu ja saavuttaa tasapaino, sekä kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Mistä valmennuksessa on oikein kyse?

Mistä sitten Laadukas elämä by Mia -hyvinvointivalmennuksessa on oikein kyse? Pähkinänkuoressa, verkossa tapahtuvan valmennuksen ajatuksena on auttaa asiakasta pääsemään tavoitteeseen. Mun tavoite oli lisätä liikuntaa ja sen kautta innostua uudelleen kokonaisvaltaisen tasapainoisesta elämästä. Mutta yhtälailla tavoite voi olla painonpudottaminen, lihaksen kasvattaminen tai ihan mitä vaan muuta. 

Tapoja osallistua on oikeastaan kaksi.  Valitsemalla Laadukas elämä -jäsenyyden, pääset nettisivuilla olevaan verkkoympäristöön.  Verkkoympäristössä saat käyttöösi ruokaohjelmat, treeniohjelmat sekä paljon erilaisia ohjeita kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.  Jäsenyyteen ei kuulu valmennusta, vaan voit omaan tahtiin käyttää verkkoympäristön sisältöä oman tarpeesi mukaan.  Sisältöä päivitetään jatkuvasti ja joka kuukausi vaihtuva teema takaa sen, että saat monipuolisesti erilaista sisältöä hyvinvointisi tueksi.

Laadukas elämä -verkkovalmennus on henkilökohtainen valmennus verkossa, jossa saat jäsenille tarkoitetun sisällön lisäksi oman valmentajan, jonka kanssa teette yhdessä työtä juuri oman tavoitteesi eteen.  Valmennukseen kuuluu viikkottaisia tehtäviä, joista saat palautetta ja vinkkejä valmentajalta. Tämä jälkimmäinen oli juuri se, mihin itse osallistuin.


Ensimmäinen viikko

Mä lähdin tekemään Mian kanssa neljän viikon mittaista verkkovalmennusta. Mun lähtötilanteeni oli tosiaan se, ettei liikunta ollut osa arkea, mua ei huvittanut se, enkä oikein osannut motivoitua tekemään mitään. Syöminen oli perushyvää ja pääasiassa säännöllistä, mutta lipsui huonoihin valintoihin tosi helposti. Olin isosti mielihalujen ja mielialojen vietävissä. 

Aloitettiin Mian kanssa alkukartoituksella, jossa vastasin erilaisiin kysymyksiin ja pohdin omaa tilannettani. Todettiin kartoituksen jälkeen, että hyötyisin nimenomaan eniten Laadukas liike -ohjelmasta. Mia tsemppasi mua lähtemään liikkeelle, sillä liikkumalla saisin motivaatiota ja energiaa myös muihin kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osa-alueisiin. Sain tunnukset treeniohjelma -sivulle ja vinkkejä, kuinka liikunnanaloittaminen olisi helpompaa. 

Asetin itselleni tavoitteita, halusin liikkua ainakin 30 min päivittäin ja parantaa päivän aktiivisuutta. Viikon aikana sain Mialta uuden kyselyn, johon vastasin viikon kokemusten perusteella. 

Ensimmäinen viikko oli vaikea. Taisin toteuttaa liikkumisen kolmena päivänä ja oma fiilis oli vähän maassa, kun motivaatiota ei tahtonut löytyä. Mia muistutti mua, ettei itseltään kannata kuitenkaan vaatia liikoja. Onko mulla ehkä jotain tekosyitä ja haasteita, miksi liikkumaan lähtö on vaikeampaa? Ensimmäisen viikon jälkeen listasin haasteita ja ongelmia, joihin Mian kanssa yhdessä mietittiin ratkaisuja. 

Toinen viikko

Toisella viikolla mä koin jotenkin heräämisen. Laskin vähän tavoitteita ja yllätyksekseni huomasin, että pääsinkin tavoitteeseen. Sain Mialta taas uudet tehtävät, joiden aikana pohdin, miksi motivaatio on hukassa. Huomasin, että kunhan vain saan lähdettyä liikkeelle, ei väsymyskään haittaa. Aloittaminen ja liikkeellelähtö oli aina hankalinta. Tein myös sen muutoksen, etten vaatinut itseltäni aina sitä tunnin salitreeniä tai tunnin hikilenkkiä. Leikkipuistotreeni lasten kanssa lasketaan myös ja ennen työpäivää kiivetyt rappuset kasvattavat aktiivisuutta kummasti!

Mian tukemana aloin ymmärtää enemmän niitä mun kompastuskiviä. Miksi helposti päädyn siihen jojoiluun ja miksi liikkuminen menee usein kausittain ja kuureittain. Mia antoi mulle palautetta, joiden avulla saisin liikkumisesta enemmän säännöllisen elämäntavan, kuin satunnaisen kuurimuotoisen tsemppirutistuksen. 

Siinä missä ekan viikon jälkeen mietin paristi, miksi ihmeessä lähdin valmennukseen mukaan kun aika ja jaksaminen ei tunnu riittävän, koinkin toisella viikolla ihan eri fiiliksiä. Mua motivoi ihan kauheasti se, että sain tavoitetreenini tehtyä ja vaakakin näytti matalampia lukuja. Herkuttelua en silti ollut vähentänyt yhtään niin paljon kuin olisi pitänyt, mutta oli ilo huomata ettei se niin haitannut. Kun muut jutut oli kunnossa, ei viikonloppukarkitkaa olleet paha juttu.

Kolmas viikko

Nälkä todellakin kasvaa syödessä ja kolmannelle viikolle lähdin taas ihan uudella sykkeellä ja innolla. Mian valmentamana huomasin myös sen, että mulla oli taipumuksena vaatia itseltäni ihan kauheasti ja lannistua sitten jos en päässytkään tavoitteeseen. Mietittiin yhdessä niitä mun tekosyitä ja yleisimpiä liikunnan esteitä ja huomasin itsekin miten olemattomista asioista lopulta oli kyse. Isoin estehän kaikille oli kuitenkin vain minä itse.

Kolmannella viikolla sovittiin koko perheen voimin, että lähdetään joka ilta töiden jälkeen yhdessä ulkoilemaan. Ei välttämättä lenkille, vaikka niitäkin tehtiin, mutta välillä ihan vaan lähileikkipuistoon viettämään aikaa. Innostuin pitkästä aikaa taas puistotreeneistä ja huomasin ettei liikkuminen todella ole mitään rakettitiedettä. Kolmekymmentäminuuttia liikuntaa tulee täyteen ihan tosi nopeasti touhutessa lasten kanssa leikkarilla. Nykyisin onkin enemmän sääntö kuin poikkeus, etten enää istu penkillä katselemassa lasten touhuja, vaan teen itse omaa treeniä siinä sivussa.

Mian kannustamana opin tosi paljon omista huonoista tavoista ja siitä, mikä juuri minua estää lähtemästä liikkumaan. Lopulta näissäkin oli kaikki kiinni pienistä jutuista. Oma asenne oli avainasemassa ja kun hoksasin sen merkityksen, alkoi kaikki mennä paremmin. Työpäivän jälkeen en enää istahtanutkaan sohvalle vaan pysyin aktiivisena. Kummasti salille lähtö tuntui helpommalta kun sinne lähtemistä ei tarvinnut miettiä sohvan pohjalta.


Neljäs viikko

Siinä missä kolmas viikko oli oikeaa oivaltamisen aikaa, sujui neljäs sitten vaan tehdessä ja toimiessa. Sain Mialta vinkkejä kuinka myös kotitreenejä olisi helpompi ajoittaa arkeen mukaan. Aina kun ei tarvitse lähteä pois kotoa päästääkseen liikkumaan ja treenaamaan. Myös arjessa pystyisin varastamaan pieniä hetkiä parantaakseni omaa hyvinvointiani. 

Neljännellä viikolla sairastuin ja mua alkoi tosi paljon jännittää kuinka se vaikuttaisi takaisin saamaani treeni-intoon. Mulla kun on ollut taipumuksena innostua vauhdilla ja yhtä vauhdilla sitten lopahtaa sen innostuksen kanssa. Nyt kuitenkin motivaatio pysyi ilokseni korkealla ja olen saanut treeneihin vauhtia entistä enemmän. Olen vähän yllättynytkin tästä uudesta minästä ja treeni-innostani. Kummasti tämä vaan helpottaa saavuttamaan tavoitteita kaikilla muillakin hyvinvoinnin osa-alueella. Uskon, että kesään mennessä saavutan monta omaa tavoitettani ja vuoden loppuun mennessä vieläkin enemmän.

Neljännen viikon palautekeskustelu käytiin Mian kanssa puhelimitse ja mun mielestä oli jotenkin tosi huippua kuulla miten mulla oli mennyt. Toki palautetta oli tullut koko neljän viikon aikana ja olihan Mia välillä saanut muistutella mua tekemään pohdintatehtäväni. Oltiin molemmat aikalailla samaa mieltä siitä, että Laadukas liike -ohjelma oli toiminut mun kohdallani hyvin. Toki, lähdin projektiin ihan tosissani ja aikomuksena todellakin onnistua. Silti vähän yllätyin, kuinka iso prosessi käytiin juurikin sillä mentaalipuolella. Miten iso osa sillä kaikella prosessoinnilla ja haasteiden ylöskirjaamisella lopulta oli. Mä opin itsestäni tän projektin aikana ihan hirveästi!

Kuinka tästä eteenpäin?

Mä en ole enää melkein kuukauteen ollut Mian valmennuksessa, vaikka olenkin päässyt nettisivujen materiaalien pariin. Varsinkin ruokapäiväkirjat otin ilolla vastaan ja koostin niiden pohjalta itselleni suuntaviivat omaan syömiseen. En halua vetää mitään tiukkaa dieettiä tai tarkkaa ruokapäiväkirjaa, mutta oli mukava saada ihan konkreettiset vinkit fiksuun syömiseen. Mitä ja minkä verran on hyvä. Samalla huomasin, että kuten olin ajatellutkin, mun perussyöminen on oikein hyvällä tolalla. Liikuntamotivaatio oli juuri se, mihin tarvitsin apua. 

Nytkun liikkuminen tuntuu taas luonnolliselta osalta arkea, on mun paljon helpompi pitää koko muukin paketti kasassa. Herkkuja en tunnu kaipaavan yhtään niin paljon kuin aiemmin ja olen päässyt eroon siitä ainaisesta naposteluntarpeesta. 

Liikunta on ilokseni pysynyt hyvin mun arjessa mukana ja kohta voisin hyvin lisätä sitä päivittäistä liikuntamäärääni 60 minuuttiin, sillä se toteutuu jo nyt viitenä päivänä viikolla. Mulla on jotenkin tosi hyvä fiilis itsestäni ja omasta olemisesta. Ja se tuntuu paistavan myös muualle, sillä arkikin kotona tuntuu rullaavan paremmin kun kaikki osa-alueet on kunnossa.

Mun on myönnettävä, että olin pienesti skeptinen alkuun siitä, voisiko verkkovalmennus olla tehokasta ja saisiko siitä todella tarpeeksi irti onnistuakseen. Onhan kuitenkin ihan eri juttu tavata valmentajaa sähköpostin välityksellä kuin kasvotusten. Mutta ainakin omalla kokemuksella suosittelen valmennusta lämpimästi. Verkkovamennuksesta saa ehkä juuri kaikkein eniten irti sitä mentaalipuolta, joka on ihan yhtälailla tärkeää fyysisen tekemisen rinnalla. Kun on pakko pohtia omaa tekemistä itse ja kirjata se ylös, tulee tehtyä oivalluksia joita ei muuten luultavasti tekisi. Tutustu ihmeessä Laadukas elämä by Mia -palveluihin! ❤

Mulla on ilo tarjota teille kaikille seuraajille alekoodi Laadukas Elämä by Mia -palveluihin ja nyt saattekin koodilla NelliK -20% valmennusten hinnasta pois. Eli eikun innostumaan ja lähtemään innolal mukaan! 

4 kommenttia:

 1. Moi! Mikä urheilukello sinulla on käytössä? Oletko ollut tyytyväinen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Mulla on Garminin Vivomove HR sport ja oon tykännyt tosi paljon! Musta on kiva, ettei urheilokello näytä sykemittarilta vaan ihan tavalliselt akellolta :) Toiminnot on varmaan suppeammat kuin hifistelykelloissa, mutten ol evielä kaivannut tähän mitään muita toimintoja kuin mitä tässä on. Eli sopii tällaiselle perusliikkujalle just hyvin. Tallentaa tiedot sovellukseen, josta on helppo seurata kehitystä. Olen siis ollut tosi tyytyväinen, suosittelen! :)

   Poista
 2. Hei, kiitos vastauksesta! Kello on kyllä tosi nätti 😊

  VastaaPoista
 3. Lahden Kariston Touhulan pihalla kuvat otettu? Tuttu paikka :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!