sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Pitäisikö sun keittiö kaapata ?

Katsoin tänään pitkästä aikaa Kaappaus Keittiössä -jakson. Oikeastaan innoitus tuohon tuli eräästä äitiryhmästä, jossa taas tuttuun tapaan käytiin läpi sitä, miksi joku syö einesruokia. Ihan alkuun on pakko sanoa, että Kari Aihinen on mun suurin kokkicrush ikinä, hän nimittäin tuntuu edustavan juurikin sitä omaa ruokaideologiaani ihan täysin. 

Varsinkin tuota keskustelupalstaa lukiessa aloin miettiä, kuinka kujalla syömisessä oikein ollaan. Valmisruokien päivittely vei tuossakin keskustelussa sen isoimman osan, eikä osattu ymmärtää mikä ero kaupan ja kotitekoisen makaronilaatikon välillä muka on. Vedettiin taas se kortti, että itse elin lapsuuteni muroilla ja einesruualla ja olen hengissä. Niinkuin se olisi jokin mittari, että kun itse hengissä selvisin, niin valinta ei voi olla huono. Toinen puoli oli sitten se, että einekset on vaan *aatanasta, ilman poikkeuksia. 


Se mikä mun mielestä näissä aina menee pieleen, on kasvikset ja vihannekset. Kaikille on ihan fine, että makaronilaatikko vedetään sellaisenaan, lisäkkeenä vain ketsuppi. Kauhistelua herättää vain se, että se on einestä, ei se, että lautaselta puuttuvat kaikki ravinteet ja vitamiinit. Einesruoka ei takuulla ole parhaasta päästä, mutta ei se äitientekemä laatikko nyt NIINNIIN paha ole. Puuttuvat kasvikset se on se ongelma. 

Mä ymmärrän oikein hyvin, ettei aina vaan jaksa tehdä itse ruokaa. Eikä tosiaan tarvitse. Hyvänä esimerkkinä voisin antaa vaikka meidän ruokia viime viikolla. Yhtenä päivänä haettiin iltaruoka drive in:sta ja toisena tein lihapullakastikkeen kaupan lihapullista. Ihan vaan, koska sairaana en ole jaksanut kokkailla. Roskaruokaa ei tietysti puolustella millään, se kun on pääasiassa vaan transrasvoja ja suolaa. Mutta toisinaan syötynä, ei sekään ole paha. Lihapullat taas voi valita kaupasta vähän parempina. Ei niitä kaikkein teollisimpia, vaan vähän fiksummalla ravintosisällöllä.

Meillä syödään enimmäkseen hyvin. Useimmiten meidän kotiruoka on käsittelemätönsä ja puhdasta. Ei juurikaan käytetä maitotuotteita, eikä puolivalmisteita. Ruoka tehdään itse valmiista raaka-aineista ja lautasella on melkein aina reilusti kasviksia ja vihanneksia. Useimmiten päivän minimisaantisuositus vihanneksista täyttyy ihan meillä kaikilla. Lasten kohdalla tehdään paljon smoothieta ja vihanneslautasia, jotta hekin söisivät riittävästi vihreitä. 

Terveellinen ja ravitseva ruoka kuuluu mun mielestä vanhemman velvollisuuksiin. Siinä missä aikuisen kuuluu huolehtia lapsen fyysisestä terveydestä, kuuluu vanhemman varmistaa lapsen terveellinen ruokavaliokin. Eikä aina tarvitse mennä oppikirjan mukaan. Ei edes useimmiten. Todellakin riittää että tekee parhaansa, mutta pitää silti yrittää. Sellainen silmien ummistaminen ja vaan toteaminen, ettei lapsi tykkää vihanneksista on mun mielestä vähän vaan sitä, että itsensä päästää helpolla. Välillä pitää olla inhottava, ja kieltää ne roiskeläppäpitsat ja käskeä syömään porkkanaa.

Eihän ne kaikki lapset aina tykkää. Mutta pitää maistaa. Ja tarjota sitten niitä kasviksia ja vihanneksia joista tykkää. Sillä tekee kyllä lapselle karhunpalveluksen, jos ei edes yritä totuttaa häntä kasviksiin ja vihanneksiin. Pikkuhiljaa, toistolla ja maistamisella krantumpikin lapsi oppii tykkäämään erilaisista vihanneksista. Ja todellakin, been there. Ei se terveellinen ruoka tietysti aina ole helppoa. On nopeampaa ja kätevämpää ostaa niitä valmisjogurtteja ja muroja kuin valmistaa hedelmälautanen tai smoothie itse. Mutta kyllä se palkitsee lopulta, kun lapsikin jaksaa paremmin ravinteikkaalla ruualla. 

Eikä tätä tietenkään kannata rajata vaan lapsiin. Terveellinen ja ravitseva ruoka on ihan meidän kaikkien oikeus. Aikuinenkaan ei voi hyvin valmisruuilla ja lihapiirakoilla. Ei ainakaan niin, että ne kuuluvat päivittäiseen tai edes viikottaiseen ruokavalioon. Terveellinen ruoka vaatii paljon ennakointia ja suunnittelua, jotta kaupasta tulee hankittua riittävästi vihanneksia ja kasviksia. Se vaatii paljon preppailua, varsinkin niille joilla päivisin ei juurikaan ole aikaa kokkailla. Mutta se palkitsee paitsi omalla hyvinvoinnilla myös sillä, että lapsetkin voi paremmin.

Joten, mä haastan teidät kaikki nyt jättämään ne hernemaissipaprikat kauppaan ja valitsemaan tilalle monipuolisesti kasviksia ja vihanneksia. Ainakin neljää eri lajia jokaiselle aterialle. Tuore on aina parempaa, mutta hyviä valintoja ovat myös pakastevihannekset, joilla saa nopeasti ja helposti väriä ja vitamiineja lautaselle. Ootko mukana?

38 kommenttia:

  1. Ehdottomasti mukana! 3v syö kasviksia hyvin, mutta 5v tahtoo nirsoilla vaikka aina tarjotaan ja pitää maistaa! Omana haasteena vuorotyö ja kiireinen arki, mutta yritän saada valmisteltua etukäteen ruokia ja erityisesti kasviksia ettei tulisi kiirepäivinä mentyä sieltä aidan ali aina...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etukäteen tekeminen pelastaa kyllä moness atilanteessa, se on ihan totta! :)

      Poista
  2. Eikö tuo viimeinen kappale tekstistä ole vähän ristiriitainen ensin kehotat jättämään hemapan kauppaan ja sitten kehut että pakastevihannekset on ihan ok?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin mietin samaa. Ja mikäs vika siinä hemapassa on? Kai nekin on parempia kun ei vihanneksia ollenkaan?

      Poista
    2. Joo totta, siinä jäi kenties ajatus vähän kesken. Idea oli se, ettei hemapa tietysti huono ole, mutta muistaakseni se on suomalaisten eniten käyttämä puolivalmisvihannes, joten monipuolisuutta ajatellen voisi laajentaa valikoimaa muihinkin ja jättää hemapan kauppaan. Siinä on vielä sekin, että 90% siitä on hernettä ja maissia, joiden ravintosisältö ei ole kovin ravinnerikas ja ne sisältää pääasiassa sokeria. Mutta monipuolisuus tässäkin varmasti se paras, kun käyttää vihanneksia monipuolisesti on se kaikkein parasta! :)

      Poista
  3. Ai Mäkkärin ruoka kuraa ja roskaa ??? No mitäs sitten käyt siellä jos ei kelpaa? Mikään ruoka ei ole roskaa...ajattelepa vaikka niitä lapsia Afrikassa jotka kuolevat nälkään! Ja ehkä kaikilla ei ole varaa valita neljää lajia joka aterialle ! Jokainen syö sitä mitä haluaa ja mihin on varaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän sitä nyt mihinkään afrikkaan aletaan vertaa. Täyttä kuraahan se on. En kyllä omille lapsille semmosia ala syöttään. Eiköhän sitä jokaisen vanhemman kuulu huolehtia, että lapset pysyy terveellisen kokoisena eikä kuormiteta sydäntä rasvoilla ja suolalla jo pienenä. Hyvä postaus..

      Poista
    2. Asiat on huonosti Afrikassa syödään länsimaissa roskaruokaa tai ei, mun mielestä se ei oikeastaan kuulu tähän keskusteluun.

      Mutta onhan se mäkkiruoka hyvää toisinaan, vaikkei ravintosisällöltään laadukasta olekaan.

      Jokainen tietysti syö sitä mihin raha riittää. Valitsemalla kauden kasviksia ja vihanneksia, säästää mukavasti. Ja valintojahan ruoka toki on, ei siihen varmasti ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa :)

      Poista
  4. Hyvä postaus, olen samaa mieltä! Välillä voi ja pitääkin oikaista kiireen keskellä, kun tarjoaa esim. eineksien lisänä kasviksia. Ja kun lapset välillä saa harppareita jne. ”roskaruokaa” he myös syövät taas muutakin paremmin, ainakin meillä, kun välillä ns.palkitaan 😊 Tosin olen siitä onnellisessa asemassa, että molemmille maistuu kasvikset yleensä loistavasti, välillä jopa pitää patistaa syömään enemmän muutakin... Ruokapostaukset on ehdottomia lemppareitani, olisi mielenkiintoista lukea teidän viikon ruokalistasta nyt kun elätte jälkeen ” ruuhkavuosia” 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Postailen tuon postaustoiveesi mahdollisimman pian! :) kiitos vinkistä!

      Poista
  5. Kiva postaus vaikkakin haukut Mäkkärin ruokaa roskaksi, outoa,

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitus ei ollut pahoittaa kenenkään mieltä, yleistän vaan kaiken roskaruuan ravintosisällöltään köyhäksi ja siitä tuli tuo karrikoitu roska. Tietysti mikään ruoka ei sinällään ole roska, olet siinä oikeassa :)

      Poista
  6. Olis mielenkiintoista tietää paljonko teidän perheellä kuluu viikossa kasviksia ja vihanneksia, kun syötte niin monipuolisesti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitatko määrällisesti? Tosi vaikea sanoa, pitäisi kurkistaa kauppakuitit ja katsoa niistä. Veikkaisin, että hedelmiä menee joku 6-8kg, marjoja 2-3kg, porkkanaa pari kiloa, muita kasviksia ja vihanneksia 4-5kg.

      Riippuu niin paljon millaisia ruokia tekee :)

      Poista
  7. Jokainen (täysi-ikäinen) syököön mitä haluaa, kunhan ei tuputa omaa ruokafilosofiaansa muille. Nyky-yhteiskunnassa syyllistetään liikaa muiden tekemiä valintoja ja kaikki on kiellettyä.

    Einesten syönti on ok silloin tällöin. Kannattaa myös muistaa miten monen nuoren tai iäkkäämmän ruokailuhetken ne pelastavat, kun ei pystytä tai osata tehdä ruokaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Syyllistämisestä olen ihan sama amieltä, mutta toisaalta sellainen kevyt ohjaus ei mun mielestä ole pahitteeksi. Onhan terveellinen ruoka jo perusta hyvälle kansanterveydellekin :)

      Eines on ehdottomasti hyvä, varsinkin silloin tällöin. Painottaisinkin itse niiden kasvisten lisäämistä myös siihen eineslautaselle :)

      Poista
  8. Olen mukana. Meillä tosin syödään ravinnerikkaasti jo valmiiksi. Ihan jo lapsuuden kodista on lähtenyt oppi jota jatkan omalle perheelle. Peruskoti ruoka tulee huomattavasti halvemmaksi kun valmispöperöt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi on niin huippua! Että lapsuuden kodista tulee jo se perusta terveelliselle ruualle :) Meilläkin oli kyllä kotiruokaa, mutta kasviksia ja salaattia niukasti. Olen itse saanut aikuisiällä opetella syömään monet kasvikset :)

      Poista
  9. Vähän jeesustelun makua nyt. :D

    Toki terveellistä ruokaa on hyvä olla, mutta eletäänkö täällä ikuisesti tai välttämättä edes merkittävästi pidempään, vaikka kieli vyön alla stressataan syömisistä? Kohtuus kaikessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei kai :D
      Eikö jokainen halua elää mahdollisimman terveenä, ja jos ruualla voi siihen vaikuttaa niin eikös se vaan ole hyvä ottaa huomioon?

      Toki rentous on hyvä säilyttää, mutta eikai hyvän ja monipuolisen ruuan tarvitse olla stressaavaa?

      Poista
  10. Jokainen syö mitä haluaa ja mihin on varaa. Ehkäpä vanhukset tai sinkut eivät pysty/halua laittaa itse ruokaa joka päivä, Lienet itsekin nuoruudessa syönyt eineksiä tms. Mutta mikään ruoka ei ole roskaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki, mutta voikai näistä asioista silti keskustella ja pohtia, olisiko omassa toiminnassa korjattavaa ja haluaisiko sitä korjata ihan itsensä takia.

      Ehkäpä ei, mutta se on toki jokaisen oma asia. Jos luit postauksen kunnolla, en missään vaiheessa sano että eines olisi paha. Kehotan vaan lisäämään niiden kaveriksi kasviksia ja vihanneksia, jotta annos on ravintosisällöltään parempi.

      Olen syönyt eineksiä ja syön edelleen ,se ei kuitenkaan ollut tämän postauksen pointti :)

      Poista
  11. Mielestäni tämä postaus oli juurikin tasapainossa. Jos samassa tekstissä kerrot syöväsi mäkkärissä, valmisruokaa ja itsetehtyä kotiruokaa kasvisten kera, niin silloinhan se tuokailu on juurikin tasapainossa ja hyvinkin normaalia. Ja kaikki varmaan tietää mikä näistä ruuista on se terveellisin.

    Olisi aivan eri, jos tässä olisi täysin haukuttu kaikki valmis tai puolivalmis ja kehotettu valmistamaan alusta asti kaikki itse, mielellään kasvattaen myös ne kasvikset..

    Kyllä, vihanneksia, kasviksia ja hedelmiä tulisi aika monenkin lisätä ruokavalioonsa,jopa minun itseni. Kauden kasvikset ovat todellakin edullisia ja maukkaita ja käyttämällä juurikin kauden kasviksia, saa myös vaihtelua lautaselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näin, kaikilla varmasti on peiliin katsomisen paikka syömisten kanssa. Minullakin, on helppo sanoa miten pitäisi tehdä, sen toteutus on aina paljon vaikeampaa! :)

      Poista
  12. Oman lapsen vuoden kestänyt syömättömyys (siis nirsoili älyttömästi ja söi erittäin niukasti), opetti hölläämään sokerittomuudesta ja muusta ylimääräisestä. Suurimmaksi osaksi syödään kotiruokaa toki ja yritän valita terveellisiä vaihtoehtoja ja kasvisruokia jne. ja lisukesalaatti on aina tarjolla. Kuitenkin nykyään pidän pääasiana sitä, että syö edes jonkun verran kaikkea lautaselta. Toisen lapsen monipuolinen ruokavalio ja innokkuus maistella kaikkea taas vapautti minut "syyllisyydestä", kun mietin olenko tehnyt esikoisestani nirson.

    Kuitenkin osaan maalaisjärjellä ajatella että mahdollisimman puhdas ja monipuolinen ruoka on parasta! Miten joku voi valittaa tämän faktan toteamisesta?
    Totta kai kodittomalle tai Afrikan lapselle jokaikinen ruoka ja mäkkärin euron juusto kelpaa ja kaikki ravinto on plussaa, mutta jos on mahdollisuuksia parempaan, niin miksei pyrkisi parempaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veit kyllä sanat suustani! Meillä tuplat on molemmat olleet enimmäkseen hyviä syöjiä, joten nyt tämä nirsoileva kolmonen on avannut silmiä yhä enemmän sille, että pienillä askelilla todellakin.

      Aina löytyy niitä ääripäiät, joiden kohdalla poikkeukset ja isommat joustot on tottakai kohdallaan, mutta useimmille tekee takuulla ihan hyvää katsoa omaa syömistä kriittisesti. Ja puhun nyt myös ihan itsestäni. Se avaa usein silmiä, kun pohtii toisia näkökulmia ja tapoja :)

      Poista
  13. Se on totta, että näinhän meidän jokaisen tulisi syödä. Kohtuus kaikessa. Mutta on perheitä joilla menee suurin osa ajasta toimeentulosta huolehtimiseen, kenties mielenterveysongelmiin, työttömyyteen, läheisen päihdeongelmaan. Näillä perheillä/vanhemmilla ei riitä voimavarat miettimään onko heidän lapsensa syöneet tarpeeksi kurkkua päivän aikana. Päiväkodissa saatu lounas on monelle päivän ainut lämmin ateria. Se on hienoa, että teillä syödään hyvin. Mutta jätetään muiden syyllistäminen. Me nähdään vaan kolikon toinen puoli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta sekin, mutta ei kaikessa aina vaan voi ajatella, että jollain menee niin huonosti ettei perusasioista voi huolehtia. Tottakai menee, mutta lähtökohtaisesti se tilanne on kuitenkin poikkeus. Jos mielenterveyden kanss aon ongelmaa, silloin syöminen ei ehkä olekaan se ensimmäinen asia mielessä, vaan se oma terveys. Mutta toisaalta, hyvällä ruualla taataan myös terveys. Että siinä mielessä pieni syyllistäminen on paikallaan. Toki, syyllistyminenkin on lukijasta kiinni, sanon postauksessa myös, että riittää kun yrittää. :)

      Poista
  14. Hyvällä ruualla kyllä ei taata sitä ettei sairastu mielenterveysongelmiin. Ja tosissaan kaikilla vaan ei yksinkertaisesti ole muuhun rahaa kun ihan perus halpaan kotiruokaan. Ei tuoreisiin vihreisiin tai hedelmiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En väittänytkään niin :)

      On tosi ikävä jos varaa ei ole, mutta sitten on mentävä niillä millä on. Tehdä niin monipuolista ja terveellistä kuin pystyy. Kauden vihannekset ja kasvikset ei onneksi ole kalliita ja marjoja on metsät täynnä kesäisin. Moni asia on myös ihan omista valinnoista kiinni. Ei toki kaikki, mutta moni.

      Poista
    2. Kyllä. Siksi itse hyödynnän sienet ja metsän marjat. Samoin kalastan kesäisin ja talvisin kuhaa ym kaloja. Näin syöminen tulee edes vähän halvemmaksi ja monipuolisemmaksi.

      Poista
    3. Kuulostaa hyvältä! VOi kun osaisi itsekin kalastaa, tai mies olisi siitä kiinnostunut! :) Kala on nimittäin todella kallista!

      Poista
  15. Moi Nelli, onpas täällä nyt ankea vastaanotto tästä aiheesta :) Itse ainakin ymmärsin tuon "roskaruoka" maininnan juurikin niin, että se ei ole ravintoarvoiltaan rikasta, joten siksi vähän turhaa ruokaa. Toki jokainen varmasti silloin tällöin syö epäterveellisesti eikä siinä mitään väärää ole. Minulle kuitenkin on ihan itsestäänselvyys, että syömällä puhdasta ruokaa (itse olen ollut myös kasvissyöjä yli 3 vuotta)keho voi hyvin ja näin tuo myös tosi paljon energiaa enemmän, kuin syömällä joka päivä eineksiä ja herkkuja.

    Olen myös innolla katsonut kaikki Kapen kaappaus keittiössä jaksot, odotin tätä uutta kauttakin innolla alkavaksi. Välillä kyllä järkyttyy siitä, millaisia ruokailutapoja ihmisillä on. Juurikin tuo, että esim. ekassa jaksossa perheellä oli jääkaapin vihanneslaatikko täynnä kurkkua ja salaattia, mutta siltikään ne eivät päätyneet sen einesruoan kanssa lautaselle, vaan mielummin niiden annetaan mädäntyä kaapissa ja heitetään sitten vain pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, roskaruoka on kuitenkin aika yleistynyt nimitys ravintoarvoiltaan köyhälle ruualle. Mutta toki roskaa sinänsä mikään ruoka ei oikein ole.

      Olen niin samaa mieltä sun kanssa, että kehosta huomaa kyllä mitä on syönyt. Puhdas ja ravinteikas ruoka saa vatsankin toimimaan ja olon paljon paremmaksi!

      Poista
  16. Täällä sä kerrot kuin terveellisesti syödään ja heti vatsataudin iskiessä pienimmälle ranuja ja jaffaa..apua. Se 2-v pärjäis ihan hyvin maidollakin. Ja sitä paitsi jaffaa ei ees suositella vatsatautiin. Kyllä ne lapset syö sitten kun taas terveitä ovat. Juoko teillä lapset kuinka paljon muuten limppareita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nii :D ai kauhee. JOs luet postausta tarkemmin, huomaat ehkä ettei meillä olla erityisen ehdottomia minkään ruuan kanssa. Välillä käydään hesellä, välillä pidetään karkkipäivä. Ja vatsataudin aikana lapset saa syödä sitä mikä kelpaa. Tärkeintä, että syövät ja juovat jotain. Myös se vajaa kaksi vuotias :)

      Oksennustautiin ei limppareita suositella, olet oikeassa, mutta ripulin kohdalla ne ei kyllä ole ollenkaan ongelmaisia :)

      Meillä ei oikeastaan osteta limpparia koskaan. Jos käydään hampurilaisilla niin silloin ja joskus synttäreille. Enemmän he tykkäävät kivennäisvesistä.

      Poista
  17. Mä kyllä annoin vatsataudin ollessa päällä ja toipuessa ihan mitä lapsi vaan suostui syömään. Meillä syötiin sipsejä! Niistä sai vähän suolaa kun mahalaukku tyhjentynyt oksentelujen jälkeen!
    Älä välitä tollasista kukkahattutädeistä jotka ei ilmeisesti omista tilannetajua eikä maalaisjärkeä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siinä vaiheessa ei kannata ehkä olla kovin tarkka. Joku sanoi instan puolella aika osuvasti, mielummin sipsit ja ranskalaiset kuin sairaalan tippaletku :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!