sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Painonpudottajan paras lounas


Mä rakastan salaatteja. 

Siis oikeasti rakastan, eikä tuo rakastaminen edes ole kovin liioiteltua. Voisin elää ihan oikeasti erilaisilla salaateilla, eikä varmaan tulisi erityisen ikäväkään lämmintä ruokaa. Tällainen ajattelu tietysti vaan helpottaa painonpudotusta, sillä erityisesti silloin salaatit ovat isona osana ruokavaliossa. Salaattia ei tarvitse mieltää pupunruuaksi tai edes kovin kevyeksi lounaaksi, sillä muutamalla fiksulla valinnalla salaatista saa tosi ruokaisan, maistuvan ja herkullisen. 

Itse söin salaatteja paljon jo ennen painonpudotusta ja tehtiin niitä usein miehenikin kanssa iltapalaksi. Isoin paheeni salaateissa on varmasti se, että tykkään lisätä niihin ison läjän juustoa, mikä on varmasti ollut se kompastuskii ennen painonpudotusta. Mä kuitenkin uskon myös siihen, että vaikka painoapudottaakin, ei salaateista tarvitse jättää juustoa pois. Juustollakin, salaatista saa tosi fiksun lounaan. 

Isoin syy siihen miksi juustot pysyivät mun ruokavaliossani myös painonpudotuksen aikana oli se, etten aio niitä poistaa ruokavaliostani myöhemminkään. Painonpudotuksessa mulle tärkeintä oli se, että syömiseni olisi sellaista, jota voisin jatkaa jatkossakin. Superdieteillä ja pussikeitoillakin varmasti saa hienoja tuloksia ja nopeita pudotuksia, mutten hetkeäkään usko niiden pitkäaikaiseen tehoon. Minimaalisilla kaloreilla saavutettu painonpudotus tulee helposti takaisin heti, kun aletaan syödä tavallisesti.

Pianoapudottaessa vähensin kyllä juuston määrää salaateissa, mutta en siitä kokonaan luopunut. En oikein koskaan ole käyttänyt salaatinkastikkeita, joten niitä en oikein kaivannutkaan, ne kuitenkin ovat sellaisia jotka suosittelen karsimaan, tai jättämään ainakin minimiin. Mun salaattini koostuu milloin mistäkin, yleensä niistä raakaaineista joita kaapista löytyy. Salaatissa on aina pääproteiini (broileri, kala, kikherne, feta, kvinoa yms.) vähän fetaa tai muuta juustoa, ellei se ole jo pääproteiini, pestossa pyöriteltyä pastaa tuomass aruokaisuutta ja lisähiilaria, sekä iso valikoima erilaisia kasviksia ja vihanneksia. 

Broileri on mulla aina maustamatonta, en tykkää lainkaan mistään marinadeista tai valmiiksi maustetuista lihoista, vaan maustan lihat mielummin itse. Tällöin pystyy vaikuttaa suolan määrään ja makumaailmaan paremmin. Saa jätettyä arominvahventeet ja e-koodit kokonaan pois ja broileri maistuu paljon paremmalta. Useimmiten broilerini maustuu pippurilla, suolalla, currylla, paprikalla ja cayannepippurilla. Basilika, timjami, rosmariini ja korianteri toimivat kanan kanssa myäs tosi hyvin. MAustamisess amun mielestä more is more ja tykkään tehdä kanasta varsinkin tosi mausteista ja tulista. 

Juustoista käytän eniten fetaa. Painoapudottaessa lisäsin 5-10 fetapalaa, kun tällä hetkellä määrä on tuplaten tuo. Sipulin olen jättänyt salaateista kokonaan pois, sillä huomaan ettei raaka sipuli sovi vatsalleni lainkaan. Muuten punasipuli toisi salaattiin ihanan lisän. Toinen juusto suosikki on vuohenjuusto ja jos ajatuksena on tehdä oikein herkkusalaatti, ostan ison kiekon vuohenjuustoa, käytän sen pannulla ja lisään salaattiin kanan kaveriksi sen. Tämä setti on kuitenkin vaan niihin herkuttelu hetkiin, sillä kalorimäärät tässä salaatissa ovat ihan omaa luokkaansa. 


Lihaton versio mun salaateiss aon useimmiten feta + kvinoa, tai kikherne + pasta. Kikherneisiin saa kivasti makua paahtamalla ne pannulle ja lisäämällä cayannepippuria, jolloin niistä tulee kevyesti tulisia. Kalana käytössä on kaikkein eniten tonnikalaa ja lohta, jotka ovat mielestäni parhaita salaateissa. 

Salaatissa on parasta se, että muutelemällä sen sisältöä ja pääraakaaineita, syntyy aina tosi erilaisia variaatioita. Mukaan voi laittaa myös paahdettua punajuurta ja ohuita porkkanalastuja tai paistettua bataattia. Näin salaattia saa aina vaan uudistettua ja tehtyä siitä sellaisen puoli lämpimän. Mutta yleisin salaatti on silti tämä kuvissa oleva. Kana-feta, tomaatilla, paprikalla, kurkulla, salaatilla ja pestolla maustetulla pastalla. Niin hyvää, niin ruokaisaa ja lapsillekin maistuvaa lounasherkkua. Tästä ohjeesta syö nelihenkinen perhe kertaalleen.

300g maustamatonta broilerin suikaletta
200g vihreässä pestossa pyöriteltyä pastaa
fetaa
1 kurkku
1 pkt miniluumutomaatteja
2 keltaista paprikaa
kourallinen cashewpähkinää
1 salaatti
mansikoita



9 kommenttia:

  1. Vaikket kysynytkään, niin ehkä myös uudet ideat on silti aina tervetulleita. :) Mun lempparisalaatti koostuu perus salaatin, kurkun, tomaatin, paprikan, punasipulin jne. lisäksi omenasta, välillä laitan joukkoon vähän aurinkokuivattuja tomaatteja (ne on kyllä tosi suolasia) ja sitten tofusta. Olen siis itse vegaani, mutta tuo tofu oikein laitettuna on aivan huippuhyvää salaatissa. Tärkeintä on vaan sen huolellinen kuivaus (esim. talouspaperin välissä, niin että sitä ihan painaa esim. leikkuulaudalla tai lautasella kuivaksi). Sen jälkeen oon viipaloinut tofun, laittanut lautaselle, päälle soijakastiketta (toki tääkin on melko suolaista) sekä pippuria, ja sitten vaan kuumalle pannulle rypsiöljyn kanssa, lautaselta voi loput soijakastikkeetkin kaataa siihen, ja sitten paistelee vain tofun rapeaksi. Tulee muuten ihan superhyvää! Niin ja yksi mun suosikki on lisätä pähkinöitä salaattiin, ne on oikeeta herkkua. Itse korvaan joskus fetan salaattivuustokuutioilla joita ainaskin S-ryhmän paikoista yleensä löytyy, toki ne nyt on vaan kasvirasvaa eli eivät mitään superterveellisiä, mutta hyvin korvaavat fetan silloin kun sitä kaipaa. On kyllä kiva lukea aina muiden ruokatottumuksista, saa itsellekin uusia ideoita, ja moni ruoka on aika helppo kuitenkin muuttaa vegaaniseksikin, siis kun itseäni ajattelen.

    Heh, tästä tuli nyt tällainen pitkä ruuanvalmistusohjekommentti, sori siitä, innostun vaan aina kun toi tofusalaatti on musta niin huippuhyvää. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kun kävit vinkkaamassa, mietin nimittäin tätä kirjoittaess akuinka olisi ihana voida korvata osa syömistäni kanasalaateista tofulla. En vaan osaa yhtään valmistaa sitä, paristi olen yrittänyt ja aina maku ollut jotain ihan kamalaa. Ehkä rohkenen näillä ohjeilla kokeilemaan uusiksi! Kiitos! :)

      Poista
    2. Heh joo tofu voi olla tosi pahaakin. :D Yks hyvä on hei muuten kans quorn-viipaleet (pakkasesta), ne ei ole vegaanisia niin en itse niitä syö, mutta kun vielä söin niin tykkäsin valtavasti!

      Poista
  2. Mulla sama että rakastan fetaa ja kun pudotin painoa aloin käyttää 3prosenttista fetaa,ei tarvinnu mausta tinkiä ja paino tippui, vaikka lisäsinkin edelleen juustoa salaattiin. Toki tein siis paljon muita muutoksia ja vähän vähensin fetan määrää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, haluan kans uskoa, että muualla voi tehdä muutoksia sitten enemmän, niin fetasta ei tarvi tinkiä! :) Ja onhan se jo iso juttu vähentää määrää tai vaihtaa vähempirasvaiseen kuten sanoit! :)

      Poista
  3. Mä voisin myös elää erilaisilla salaateilla. Kana-fetasalaatti on yleisin lounas mutta tykkään kokeilla uusia makuyhdistelmiä. Uusin suosikki on lisätä kana-fetasalaattiin uunissa paahdettua bataattia, joka on fetan kans täydellinen kombo! Myös babypinaatti sopii salaattipohjaan hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataatti ja feta on kyllä ihan täydellistä! Tosin niin on bataatti ja kanakin, eli pitää ehdottomasti tehdä taas pitkästä aikaa! :)

      Poista
  4. Täällä myös yksi salaattien ystävä, ja jos en juustoa lisää niin sitten salaattia täydentää majoneesi tai kermaviili.

    Ethän muuten pahastu, mut nyt on pakko huomauttaa että olipa paljon kirjoitusvirheitä😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salaatit on! <3
      Hyvä kun sanoit, tallennuksessa on luultavasti mennyt jotain pieleen, kun oikoluettu versio ei ole tallentunut. Korjailempa nuo pikapikaa! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!