tiistai 16. lokakuuta 2018

Millainen oli maanantai 8.10 ?

Eri kanaviini on tullut paljon toiveita Meidän päivä -postauksista, joten tässäpä olisi yksi sellainen. Tämä päivä sattui vieläpä olemaan tosi tavallinen, vaikkakin kiireinen, siinäkin mielessä hyvä avattavaksi.

Justus on herännyt yöllä kertaalleen, mutta on jatkanut uniaan tutin nostolla. Rasmus on kömpinyt mun kainaloon joskus puolen kuuden aikaan ja nukkuu siinä kellon soidessa puoli seitsemältä. 

Puoli seitsemältä isi nousee ja me jäädään Rasmuksen kanssa nukkumaan. On siinä mielessä tosi epätyypillinen aamu, että Justus ei ole herännyt kellon sointiin, vaan jatkaa uniaan. Mä nousen seitsemältä ja käyn totuttuun tapaan vaa'alla. Kaikki lapset nukkuvat vielä, joten saan rauhassa tehdä omat aamupesut. Isi syö aamupalaa ja on keittänyt kahvia mullekin. Mä en viitsi vielä syödä, vaan hörpin kahvia sohvalla somea selaillen villasukissa ja yöpuvussa.

Rasmus herää ja tulee mun kanssa sohvalle katsomaan piirrettyjä. Justuskin herää ääniin ja haen hänetkin olkkariin. Hän suuntaa heti isin seuraan aamiaispöytään kärkkymään puuroa. Haen lapsille kaapeista päivävaatteet. Annan Rasmukselle vaatteet ja käyn herättämässä Kasperin. Pakkaan päiväkotireppuihin ulkohousut ja hanskat, laitan ne valmiiksi naulakkoon ja keräilen poikien ulkovaatteet lattialle odottelemaan heidän lähtöä. Pojat pukevat ilman isompia muistutteluja ja katselevat vielä hetken piirrettyjä. Kaksikymmentä vaille kahdeksan kehotan heidät hammaspesulle ja pukemaan ulkovaatteet päälle. 

Isi lähtee isojen poikien kanssa vähän ennen kahdeksaa kohti päiväkotia. Me jäädään Justuksen kanssa heiluttamaan ja aletaan valmistaa aamiaista heti heidän mentyään. Isi on keitellyt puuroa isomman erän, joten siitä riittää Justukselle, ja mä laitan itselleni kaksi munaa kiehumaan ja teen niistä ja kahdesta ruispalasta itselleni leivät. Syödään. Siistin Justuksen ja päästän hänet leikkimään. Otan toisen kupin kahvia ja vaihdan päälleni päivävaatteet. Menen illalla jumpalle, joten puen
treenivaatteet jo heti aamusta. 

Kahvia hörppiessä siivoan keittiön sotkut, petaan sänkyjä ja puen Justuksellekin päivävaatteet. Hän viihtyy hyvin leikeissään isojen poikien huoneessa, mikä on tosi epätyypillistä. Laitan pyykinpesukoneen pyörimään ja viikkaan kuivausrummussa olevat kuivat pyykit. Justus leikkii sillä aikaa omassa ja isojen huoneessa käyden välillä mun luonani räpeltämässä pesukonetta. 

Yöllä on ollut pakkasta ja mittari näyttää edelleen nollaa, joten ei viitsitä vielä mennä ulos. Mulla on kamppispostauksen julkaisu illalla, ja kampanjan tuottaja tarkistaa postauksen toimivuuden aina samana aamuna, joten seurailen sähköpostiani tiivimmin jos korjattavaa tulee. Katsellaan Justuksen lemppariohjelmaa areenasta, sitä Pikku Kakkosen juhlakonserttia. 


Postauksen kanssa kaikki kunnossa, joten kymmenen jälkeen lähdetään ulos. On tosi kylmä ja Justuksellekin puen varuiksi toppahaalarin. Ollaan omassa pihassa hetki ja lähdetään sitten leikkipuistoon. Olen pukenut itselleni ihan liian vähän vaatetta ja hytisen kylmissäni. Käy mielessä, että jos olisin oikein reipas ja aktiivinen, voisin tehdä puistojumpan tai lähteä vaunulenkille, mutten jaksa kumpaakaan. Ollaan melkein tunti ulkona ja lähdetään sitten kotiin.


Justus meinasi nukahtaa jo keinuun, joten laitan hänelle lounasta. Lounaan jälkeen potan kautta päiväunille. Mä siivoan aamupäivän sotkut olkkarista ja laitan pyörineen koneellisen kuivumaan ja kuivausrumpuun. Itkuhälyttimestä ei kuulu mitään, joten uskallan istahtaa sohvalle syömään omaa lounasta, edellispäivän jauhelihakeittoa. Katson jakson mun uutta koukutusta Chesapeake Shorea Netflixista ja keitän vielä kahvia itselleni. Justus on nukkunut vajaan tunnin kun kuulen hänen heräävän.

Normaalisti hän nukkuu kaksi tuntia, joten tää on ihan liian vähän. Hän on yskäinen ja räkainen, joten otan hänet syliin sohvalle, josko uni jatkuisi siinä. Ja jatkuuhan se. Justus nukahta aoikeastaan heti ja mä hörpin siinä samalla kahviani ja jatkan sarjan katsomista. Olin ajatellut tekeväni pari postausta päiväuniaikaan, mutta se jääkin toiseen päivään. Justuksen uni vaan jatkuu ja kellokin lähentelee jo kahta. Mun on pakko herättää hänet, sillä vessaan olisi päästävä.


Justus on hyväntuulinen herättyään. Annan hänelle banaania ja muroja välipalaksi, samalla kun alan valmistella päivällistä. Mun pitää tänään käydä hakemassa pojat, sillä isillä menee vähän pidempään töissä. Justus on syönyt, joten laitan hänelle uusiksi lasten konsertin pyörimään, josko saisin tehtyä ruuan loppuun ilman mun sylihiirtäni. 

Viikkaillaan pyykkejä, laitetaan ne kaappiin, siivoillaan leluja, luetaan, leikitään, kuvaan parit vaatteet fb-kirpulle myyntiin ja sylitellään Justuksen kanssa. Laitan vielä isojen jalkapallovaatteet valmiiksi odottelemaan. Harjoituksiin meidän pitää lähteä viideltä kotoa, joten päikystä haun ja ruuan jälkeen aikaa ei ole kauheasti. Mä olen kaiken lisäksi menossa pumppiin, joten isin ja poikien pitää tiputtaa mut ensin keskustaan. 


Varttiavaille neljä lähdetään Justuksen kanssa hakemaan poikia päiväkodista. Heillä on ollut kiva päivä, ovat käyneet metsässä retkellä ja askarrelleet kärpässieniä. He ovat ulkona meidän tullessa ja päästään aika sujuvasti lähtemään kotiin. Isi kurvaa pihaan samaan aikaan kuin mekin, joten mennään porukalla sisään. Isi tyhjentelee reppuja ja pesee lasten käsiä. Mä katan pöydän ja otan ruuan uunista, jossa se on meitä odotellut.

Syödään ja jutellaan päivästä. Isoilla pojilla on paljon asiaa ja heitä saa muistutella pöytätavoista pariin otteeseen. Justus ei oikein syö ja pohditaankin isin kanssa onko hän tulossa kipeäksi. Pojat pakkaavat futisreppujaan ja pukevat treenivaatteet päälle, isi siivoaa ruokapöydän ja mä julkaisen kamppispostausta ja sen somejakoja. 


Kello lähentelee viittä, joten meidän pitää alkaa lähtemään. Isi vaihtaa vielä rennonpaa päälle, ennen kuin pakkaa lapset autoon. Mä täytän vielä isojen poikien vesipullot ja tarkistan omasta treenilaukusta, että siellä on kaikki tarpeellinen. Sitten lähdetään.

Mut pudotetaan ensin keskustaan, ennen kuin isi suuntaa kaikkien lasten kanssa kaupungin toiselle puolelle, jossa isojen poikien futistreenit on. Treenien ajan hän leikkii Justuksen kanssa salin reunalla, pukkarissa ja koulun käytävällä. Mun jumppa alkaa vasta kuudelta, joten mulla on hetki aikaa. Pyörähdän Polarn O Pyretillä katsomassa toppauutuuksia ja silmäilen Stadiumilla uusia treenivaatteita. Varttia vaille kuusi lähden Fressille päin. 


Poikien jalkapallo loppuu puoli seitsemän ja isi käy lasten kanssa sen jälkeen kaupassa ostamassa lapsille iltapalaa. Karjalanpiirakkaan ja banaania, Justukselle pussismoothie. Lapset syö autossa, samalla kun mä lopettelen omaa treeniä Fressillä. Mun jumppa loppuu kymmentä yli seitsemän ja isi ja pojat odottelevatkin mua jo salin edessä. Ajetaan kotiin. 


Isot pojat suuntaavat suihkuun, futiskamppeet suoraan pesukoneeseen ja pesulle. Isi tekee Justukselle puuron ja syöttää sen keittiössä. Autan isoille pojille yöpuvut päälle ja käsken heidät sänkyihin lukemaan. Menen itsekin suihkuun. Justus on syönyt ja Isi antaa hänet mulle suihkutettavaksi ja pestäväksi. Laitan mulle ja Justukselle yöpuvut ja lumiukkorasvaan pojan. Nämä viileämmät kelit ei tee yhtään hyvää pienen atopialle. Isi pesee sillä aikaa isojen poikien hampaat. Justus liittyy hampaidenpesujonoon ja mä menen peittelemään Rasmuksen ja Kasperin. Luetaan yksi lyhyt satu ja jutellaan poikien jalkapallotreeneistä. Kello lähentelee jo kahdeksaa ja lasten nukkumaanmenoaikaa. Kumpikin käy vielä pissalla ja juomassa, ennen kuin rauhoittuvat nukkumaan. 


Isi laittaa Justuksen nukkumaan ja jää hänen huoneeseensa odottamaan, että pieni on unessa. Justus höpöttelee vielä hetken, isot taitavat olla unessa viidessä minuutissa. Mä siivoan keittiön ja alan valmistaa meille iltapalaksi avokadoleipiä. Viisitoista yli kahdeksan Justuskin on unessa. Isi menee suihkuun ja mä selaan blogin kommentit läpi, julkaisen ja vastailen niihin. Mieheni tullessa suihkusta, laitan mäkin läppärin kiinni ja alan selailla telkkarin sarjatarjontaa. Syödään olkkarissa iltapalaa ja jutellaan päivästä. Katsotaan samalla ennakkoon ilmestynyttä Vain Elämää -jaksoa ja keitetään vielä kupilliset teetä. Mulla on se tunne, että seuraavana päivänä sattuu jalkoihin ja kovaa, joten putkirullailen vielä hetken. 


Kellon tullessa kymmenen, mennään iltapesujen kautta sänkyyn. Jutellaan vielä hetki sängyssä, ennenkuin laitetaan äänikirja pyörimään ja käydään nukkumaan. Meillä on tapana laittaa äänikirja soimaan nukkumaan käydessä, sitä ehtii yleensä sen 20 minuuttia kuunnella ennen nukahtamista. Justus herää puolen yön aikaan ja käyn nostamassa hänen tuttinsa. Muuten meidän talo on hiljainen koko yön.




25 kommenttia:

  1. Onko tulossa syyskuun kirppispostausta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Luulin jo itse että oon sen julkaissut, mutta enpäs ole. Tulee tänään! :)

      Poista
  2. Ihanan näköistä keittoa. Miten oot maustanut sen? Ja noi leivät näyttää myös hyvältä, onko valkoinen mozzarellaa?
    Kiva päivä teillä ollut! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli kyllä hyvää, vaikka jauhelihakeitto ei omiin suosikkeihin kuulukaan! Se on maustettu tomaattipyreellä, timjamilla ja muutamalla luomu lihaliemikuutiolla :)

      Noi leivät on ihan meidän suosikkeja, niihin on murennettuna muutama salaattijuustopala päälle ja siihen vielä vähän sitruunapippuria. Niin hyvää!

      Poista
  3. Mikä toi ruoka on minkä teit? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on sellainen broilerivuoka, paketti kanaa, pastaa ja vihannekset sekaisin ja päälle purkki kermaa ja yrttejä. Sitten uuniin hetkeksi 😊

      Poista
  4. Missä on ruokapöydästä kaikki vihannekset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on tuon ruuan seassa. Teen usein tollasia sotkuja jossa kaikki on sekaisin. Siellä on 500g wokkivihanneksia ja 300g maissia.

      Poista
  5. Kuinka paljon teillä lapset katsovat tv:tä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Justus ei juurikaan, häntä ei kiinnostaa muut kuin musiikkiohjelmat. Isot pojat katsoo keskimäärin tunnin päivittäin, joskus enemmän joskus vähemmän. Tän ko päivän aikana katsoivat n. 40min.

      Kotipäivinä katsovat enemmän, sillä eivät nuku päiväunia ja rauhoitutaan silloin telkkarin ääreen. Kotipäivinä voi tulla kaksikin tuntia, useimmiten joku puolitoista kahdessa tai kolmessa erässä 😊

      Poista
  6. Kuinka paljon pienin jo katsoo telkkaria kun on jo suosikki ohjematkin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hän rakastaa pikku kakkosen konserttitaltion ekaa biisiä, koputuslaulu tms, ja sitä pääasiassa jaksaa katsella. Muuten tanssii ja kuuntelee.

      Justus harvoin katsoo telkkaa vaikka isot katsoisikin, mutta musiikkiohjelmista hän tykkää. Katsoo telkkaa sen verran mikä meistä vanhemmista on sopivaa. Tuon ko. päivän aikana kaikkiaan n. 30min.

      Poista
  7. Ne ketkä täällä arvostelevat vihannesten puuttumista tai liiallista telkkarin katsomista, voisivat opetella kommentoimaan ystävällisesti! Vaikka söisi suositusten mukaan vihannekset ja ruutuaika olisi minimissään ja kuitenkin käyttäytyy muita kohtaan noin epäystävällisesti, niin on se musta pahempi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis mä ajattelin ihan samaa kun luin noita nerokkaita kommentteja!!!!!

      Poista
    2. Samaa mieltä! Onnelliset lapset tehdään muilla tavoin kuin ruutuajalla ja kasviksilla, vaikka nekin toki tärkeitä on :) Mutta toki aina saa kysyä :)

      Poista
  8. Ihailen kyl teidän arkea, oot tosi tehokas ja aikaansaava! Mäkin haluisin olla, meillä yks lapsi vasta, mutta kun saan sen nukkumaan en jaksa ite juuri muuta kun löhötä sohvalla. Hän kyl valvottaa tosi paljon öisin, 4kk, niin ehkä sit myöhemmin saa itekin taas virtaa. Ihme kommentteja tääl, oon miettiny et mitä tahansa kirjotat niin aina joku tulee esittää kärkkäitä kysymyksiä. Eiköhän tästäkin postauksesta käynyt ilmi, miten kiva päivä lapsilla oli ja miten hyvin heitä hoidettiin, niin joku heti takertuu telkkarihetkeen 😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, ihana kuulla! Vaikkakin, tälleen kun koko päivän laittaa "paperille" se kuulostaa tosi aktiiviselta ja tehokkaalta. Paljon on niitäkin päiviä, kun ei tehdä yhtään mitään muuta kun ollaan kotona ja pihalla :)

      Univelka on kyllä kamala, muistan vielä tosi vahvasti meidän viime talven. Se syö virtaa ihan kamalasti, joten älä siitä pode huonoa omaatuntoa. Aktiivisempaa arkea sitten, kun tuntuu että jaksaa <3

      Mäkin olen huomannut sen, että sanonpa mitä vaan, kaikesta joku keksii jotain ikävää. Ehkä mulla on sellainen vihalukija, joka haluaa ärsyyntyä mun sanomisista :D

      Tsemppiä ja jaksamista heräilyihin!

      Poista
  9. Samaa mieltä edellisten kanssa.Miksi lukea tätä blogia mikäli ärsyttää niin paljon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäpä sen sanoit! :) Ehkä ärsyyntymisestä saa jotain nautintoa :D menejatiedä.

      Poista
  10. Jos kodissa perusasiat (terveellinen ruoka, uni, ulkoilu, hygienia, käytöstapojen opettelu jne.) on pääasiassa kunnossa, niin kukaan ei mene rikki TV:n katsomisesta tai tabletilla pelaamisesta, jos määrät ovat maltillisia, tunnista kahteen ja tarvittaessa sisältöjä käydään läpi lapsen kanssa. Joku sanoi joskus hyvin että ennen jopa kirjojen lukemista pidettiin laiskotteluna. Nyt taas kielen kehittymisen, sanavaraston karttumisen ja maailman ymmärtämisen tärkeänä välineenä. Jokainen äiti tekee taatusti parhaansa. Minusta on kohtuutonta huomautella anonyyminä epäoleellisista seikoista. Äitiys on nykypäivänä muutenkin ihan tarpeeksi haastavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mene ei. Ja meillä ainakin telkkari kuuuu myös aikuisten arkeen, ei siitä mörköä tarvitse tehdä. Toki, ruutuaikaa on hyvä miettiä, että sinänsä se onkin hyvä asia nosta avälillä esiin :)

      Mutta, ei meillä arki toimisi jos lapsia ei välillä voisi istuttaa telkkarin ääreen :) ja myönnän tän kyllä ihan rehellisesti. Joku muu äiti voi tässä onnistuakin, mutta meillä kyllä lapset katsovat telkkaria ja tulevat katsomaan jatkossakin :)

      Poista
  11. Ihanaa että teilläkin katsotaan ohjelmia että saa jotkin pakolliset asiat hoidettua. Meillä ei kukaan muu ainakaan sitä valmiiksi loihdi ellen itse tee. Ja sylissä kaasuliedellä taaperon kanssa se ei oikein onnistu 🤣 Hyvä Nelli. Anna noiden kommenttien mennä ohi vaan, oot just paras äiti sun lapsille vaikka ne nyt ohjelmia katsoo 😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tv on välillä hyvä lapsenvahti. Taapero sitä ei kauheasti jaksa katsoa, mutta välillä se vie huomion siitä, ettei hän vaikka ruokaa tehdessä roiku lahkeessa :)

      Poista
  12. Meillä syödään usein samoin vauhdissa iltapalaa kun arki on niin hektistä harrastusten kanssa palloilua. Lapsille jotain nopeaa ja itselle vähän parempaa kun lapset on pois jaloista. Mä poden siitä vähän huonoa omaatuntoa 🙄 Arjessa vain tuntuu että aikuisten ainoa kahdenkeskeinen hetki on juurikin se kun istutaan sohvalle iltapalalle ennen nukkumaanmenoa ja todetaan kaikkien olevan hengissä, ei muksahduksia eikä katkenneita raajoja 😂 Ihailen sun taitoa pyörittää tota kaikkea ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä suotta pode <3 Vaikkakin, olisi kiva keksiä muitakin vaihtoehtoja iltapaloille autossa, koska banaani+karjalanpiirakka on oikeastaan sellaisia ainoita helppoja. halpoja ja hyviä vaihtoehtoja..

      Haha, kiteytit ihanasti tuon hetken <3 Kuulostaa niin tutulta! Tsemppiä meille molemmille arjen kiireisiin! <3

      Poista

Kiitos kommentistasi!