lauantai 5. toukokuuta 2018

Uudet ihanat hiukset ja ajatuksia hiusten värjäämisestä raskaus- ja imetysaikana

Raskaus- ja imetysaikana en kokenut värjäämistä mieleiseksi. En tosin muutenkaan ole kovin ahkera hiusvärien käyttäjä, mutta raskaus- ja imetysaikana välttelin sitä entistä enemmän. Isoimpina syinä varmasti värjäämisen kemikaalikuorma ja se, ettei hiusvärien vaikutusta sikiöön tai vauvaan ole juurikaan tutkittu. Mä tiedän, että moni kokee värjäämisen turvalliseksi ja saattaa se sitä ollakin. Mutta tää oli asia jonka suhteen en kokenut tarvetta ottaa riskiä. Voi olla, että jos oikeasti värjäämistarve olisi ollut tosi iso, olisin saattanut käydä värjäämässä. Koin kuitenkin selviäväni ilmankin, joten värjäämättä jäi.

Isojen raskausaikana kävin kampaajalla kerran vaalentamassa hiukseni, potien kuitenkin vähän huonoa omaatuntoa. Nyt koen muutenkin, etten silloin ihan osannut tiedostaa värjäämisen riskejä ja sitä, ettei väri välttämättä edes tarttuisi. Tarttumisen suhteen mulla ei ongelmaa kuitenkaan ollut, ongelma oli enemmänkin psyykkinen.

Justuksen raskauden aikaan tiesin enemmän. Mun hyvä ystäväni toimii kosmetologina ja ekokampaajana, joten hänen kanssaan juteltuani vähensin kaikkea raskauden kemikaalikuormaa valtavasti. Jätin meikkaamisen melkein kokonaan ja hiustuotteissa siirryin luonnonkosmetiikkaan. En osannut kuvitellakaan, että olisin värjännyt koko tukkani. Raskausaikana otin kerran raitoja, mutta muuten hiustenvärjääminen jäi kokonaan.

Imetysaikana olin suunnitellut käyväni kampaajalla, mutta kuultuani ettei sekään välttämättä ole kovin hyväksi vauvalle, kävin silloinkin ottamassa vain raitoja kesätukkaani. Palo blondiuteen oli kylläkin kova, mutta tuntui kovin itsekkäältä värjätä vain oman mielihyvän vuoksi hiukset. Imetysaikana podin muutenkin herkästi huonoa omaatuntoa vauvaan mahdollisesti siirtämilläni kemikaaleilla, aina antibioottikuureista ripsienpidennyksiin saakka. 

Nyt kun imetys päättyi, tiesin mitä halusin. Oikeastaan samantien, kun olin imettänyt Justusta viimeisen kerran hain kaupasta väripaketit. Ajattelin, että säästän ja värjään itse, tsekkaan samalla miten väri tarttuu. Hyvinhän se tarttui, mutta ei kaupan blondilla värillä ruskeaa tukkaa pahemmin vaalenneta. Lopputulos oli vähän liian olkinen ja päätinkin että panostan nyt itseeni ja käyn vaalentamassa hiukseni kerralla oikein kunnolla. 

Eilen se kampaajakäynti sitten koitti ja mua jännitti hirveästi, että vaalenisiko mun hiukset. Haaveilin sellaisesta platinanvaaleasta tukasta tummalla tyvellä ja helmiäisen vaaleanpunaisella sävytteellä. Tummatyvi toimii mulla hyvin, sillä omakin hiukseni on sen verran tumma, niin juurikasvu pysyy mahdollisimman kauan poissa. 

Lopputulos oli ihan loistava, oikeastaan parempi kuin osasin haaveilla. Olin valmistautunut pariin kampaajakäyntiin, mutta saatiinkin hiuksiini aika täydellinen väri heti ekalla kerralla. Ensi kerralle jää oikeastaan vaan pieni kirkastus raidoilla, mutta voi olla ettei sillekään enää niin isoa tarvetta ole. 

Pakko sanoa, että olo on kuin uudesti syntynyt. Osittain tän kuntokuurin vuoksi, mutta pääasiassa siksi että tunnen oloni nyt hiuksissani omaksi itsekseni. Väri onnistui niin hyvin, että kotiintulomatkalla kaupassakin taisin vain heilutella ja hypistellä hiuksiani. Parasta näissä on ehkä se, että seuraavat pari kampaajakäyntiä riittää oikein hyvin pelkät raidat. 

Mun hiukset tosiaan vaalennettiin kauttaaltaan, laitettiin tyveen tumma kevyt väri ja sävytettiin muu hius helmiäisen vaaleanpunaisella. Lopputulos oli ihana harmaan, vaalenpunaisen ja violetin sekoitus ja ennenkaikkea VAALEA!


Ostin vielä superhoitavat tuotteet tälle tukalleni, vaikka se ihmeen hyvässä kunnossa värjäykseen jälkeen olikin. Kampaajanikin totesi, ettei hiuksia voi kosteuttaa liikaa. Kuvien tuotteiden lisäksi pesen hiuksia kerran viikkoon helmiäisshampoolla ja tarkoituksena olisi vielä ostaa hoitoaine ylläpitämään vaaleutta ja estämään sitä taittumasta liian siniseksi. 

Mä haluan tähän loppuun vielä sanoa, etten moralisoi ketään joka toimii toisin kuin itse toimin. Postaus kertoo vaan omista ajatuksistani omassa tilanteessani. Toivon ettei kukaan toisintoimija pahoita mieltään, sillä nämä ovat niitä juttuja, jotka jokainen päättää itse. Tämä oli vaan postaus mun ajatuksistani. Peace and love☺

12 kommenttia:

 1. Olen värjännyt hiukset viimeksi elokuussa 2010. Kasvatin oman värin takaisin. Olin värjännyt säännöllisesti hiuksia suunnilleen vuodesta 1995. Eräs kampaaja oli ihmeissään, että on oma väri, kun kuulemma juuri tällaista suklaanruskeaa moni toivoo. Aluksi kun oma väri alkoi kasvaa, niin näytti maantien harmaalta, mutta tasoittui kyllä hyvin nopeasti. Ajattelin että on muutakin rahankäyttöä/ajankäyttöä, kun kävin kuitenkin kampaajalla värjäämässä tasaisin väliajoin ja tietenkin myös kemikaalikuorma mietitytti. Suosin luonnonmukaisia tuotteita ja ruokaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau! Sulla on käynyt tuuri oman hiusvärin suhteen! Mun värini on juurikin sitä perinteistä suomalaista maantienharmaata :D

   Poista
 2. Jokaisessa raskaudessa mun tukka on tummunut kauheesti ja esikoisen jälkeen jäi palo vaaleasta tukasta. Tuplien jälkeen totuttelin tummempaan niin lisäsin vaaleaa raitoina. Kuopuksen raskausaikana en tainnut käydä kampaajalla mutta ennen ristiäisiä hain raitoja tasapainottamaan tukkaa. Sen jälkeen oon käynyt kerran 😲 raitoja laittamassa. Tukka on tumma mutta tämä on hyvä näin 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sun tukkasi on upea, ja sopii sulle ihan tosi hyvin! <3

   Poista
 3. Kirjoituksessasi on paljon hyviä pointteja, ja olen samaa mieltä hiusten turhasta värjäyksestä raskausaikana. Kuitenkin haluaisin tuoda esille muutaman faktan asiaan liittyen, sillä lukijoita on varmasti paljon, ja luulo ei ole tiedon väärti, vai mitä ;)
  1. Hiusten vaalentaminen/raidoittaminen VAALENNUSAINEELLA ei periaatteessa nosta kemikaalikuormitusta. Kyseessä on ihoa ja hengitystä ärsyttävä aine, siinä ei ole mitään mikä voisi imeytyä ihon läpi elimistöön. Vaalennusvärit, kevytvärit, kestovärit, tai miksi niitä haluaakin kutsua, sisältävät ppd:tä, joka todistetusti on yksi ainoista kosmetiikan kemikaaleista, jotka voivat siirtyä kehoon. Myös suoraväripigmenttien (myös sävyttävät tuotteet, esim. hopeashampoo) imeytyminen on mahdollista.
  2. Luonnonkosmetiikka ei ole yhtään sen turvallisempaa raskausaikana kuin "tavallinenkaan". Kyse on jokaisen tuotteen kohdalla siitä, mitä se sisältää. Jos esimerkiksi käyttää paljon luonnonkosmetiikkaa, joka useimmiten sisältää eteerisiä öljyjä, sekin voi olla haitallista sikiölle. Luonnonkosmetiikka on suuren suosionsa vuoksi ymmärretty väärin, kyseessä on mielikuva puhtaudesta ja luonnollisuudesta. Luonnonkosmetiikkaan voi kuitenkin kulkeutua esimerkiksi raskasmetalleja. Tavallisessa kosmetiikassa on myös omat, mahdollisesti haitalliset aineensa.
  3. Jos haluaa todella välttää kosmetiikan ym. kemikaalikuormaa ja tieteellisesti todettuja riskejä, niin tässä pari vinkkiä. Kannattaa välttää: aerosolipullossa olevat hiuslakat, kuivashampoot ja deodorantit. Kemikaalisen suojan antavat aurinkotuotteet. Kodin siivoukseen käytettävät tuotteet. Hajuvedet, ja kaikki muutkin hajusteet. Ja myös tietenkin kuukausittain tapahtuva hiustenvärjäys.
  Parempia valintoja kaikenlaisen kosmetiikan valinnassa ovat tuotteet, jotka sisältävät vähän eri ainesosia, ilman hajusteita, väriaineita ja voimakkaita säilöntäaineita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kattavasta kommentista! Siinä oli paljon uusia juttuja ainakin minulle! :)
   Kaikista eniten tuossa värjäämisessä mietityttää se, ettei siitä tunnu olevan kunnon tutkimustietoa. Alan ammattilaisetkin jakautuvat aikalailla niihin jotka pitävät turvallisena ja niihin jotka eivät pidä. Tosi mielenkiintoisia juttuja! :)

   Poista
 4. Mulla ois pari kysymystä teidän rattaista. Miten Justus on viihtynyt ”kuppipenkissä”? Nukkuuko hän hyvin siinä? Mietityttää, että onko kovin hyvä kun jalat on korkeammalla kuin sydän. Ja lapsi ei pääse juurikaan vaihtamaan asentoa ja sit kaikki paino on selällä. Nää on näit mun mietteitä. En nyt siis millään tavalla halua arvostella niitä joilla kuppipenkki on. Nää tälläset rattaat muuten miellyttää mut tota penkkiä mietin. Tosin mua miellyttää emmaljunga enemmän, mutta sama idea pankissä kuitenkin. Oletpa kaunis<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Justus viihtyy tosi hyvin! Mietin tuota kuppipenkkiä silloin ostovaiheess aitsekin paljon, mutta pelko viihtymättömyydestä oli onneksi turha. Meillä tosin ei Justuksen jalat ole sydämen yläpuolella vaan aika tasoissa tai sydän ylempänä. Olen ymmärtänyt että paino kuppipenkissä on juurikin pepun eikä selän varassa ja siksi pitkiäkin aikoja kupissa viettäminen on ihan ergonomista. Asentoa ei kyllä oikein pysty vaihtamaan, mutta Justus nukkuu sängyssäkin mahallaan, niin en ole huomannut että se häiritsisi häntä ollenkaan vaunuissa :)

   Pystyisitköhän testata lapsella jossain? Siinä ainakin huomaisi miten toimii :)

   Voi kiitos, hiuksista tuli kyllä ihanat! <3

   Poista
 5. Ihanat hiukset! Mulla on siilitukka, ja se on myös ihan oman eiminkään värinen, koska ei näin lyhyitä hiuksia vaan jaksa alkaa värjäämään kun ne pitää leikata vähintään kerran kuussa ja oma väri tulisi aina täysin takaisin. Eikä se värjääminen tiettykään olisi sama juttu muutenkaan. Lyhyet hiukset on mun juttu, mutta välillä oon ihan kade siitä kun pitkätukkaiset ihmiset voi leikkiä just kaikilla värisävyillä hiuksissaan, toi vaaleanpunainen sävy sullakin on ihan piste iin päälle. Tosi onnistunut värjäys siis, näytät hyvältä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! <3 Vau, sun hiuksesi kuulostaa tosi mielenkiintoisilta, mulla on aina ollut pitkät hiukset, mutta ihailen aina niitä lyhyitä laitettuja hiuksia! Mutta totta, pitkille varmasti eri värileikit onnistuu toisella tavalla. :)

   Poista
 6. Mä olen (tässäkin) asiassa noudattanut aika paljon kultaista keskitietä :) Ja nimenomaan jokaisen tulee itse päättää! Sun blogia jo jonkin aikaa lukeneena on tullut selväksi, että sulle kahvi on yksi päivän kohokohdista. Oletko miettinyt sen vaikutuksia vauvaan? Enkä vaadi sun päätä vadille. Olet vaan niin moneen asiaan perehtenyt, että kiinnostaisi kuulla sun ajatuksia kahvinjuonnistakin raskaus- ja imetysainana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keskitie on kyllä hyvä väylä melkein kaikessa! :)

   Kahvi on kyllä tärkeässä osassa, ollut jo kauan ja toki sen kanssa on punnittu vaihtoehdot raskaus- ja imetysaikaan yhtälailla kuin muidenkin juttujen, joista jotain vahinkoa voisi olla. Tuplien raskaudess aen juonut kahvia lainkaan, enkä heidän imetysaikanaan. Justuksen raskaudessa yritin olla juomatta myöskin, mutat totesin lopulta etten vaan voi olla ilman. Siinä punnittiin sitten onko oma stressi pahempi vauvalle vai se juotu kahvi ja totesin että kahvista ei löytynyt mitään tyhjentävää tutkimusta, joten pysyttelin thl:n suosituksissa :)

   Imetysaika olikin sitten hankalampi, Justuksen ekan puoli vuotta join oikeastaan vaan aamu- tai iltapäiväkahvin, mutta kun imetys hänen kanssaan alkoi vähentyä, aloin juoda molempia. Imetysaikaisesta kahvinjuonnista en siitäkään monta atutkimusta löytänyt, joissa olisi sen tarkemmin pohdittu kofeiinin vaikutusta vauvaan. Toki mahavaivoina tai levottomuutena, mutta Justuksella ei kumpaakaan ollut. Tietysti kofeiini ei isoina annoksina ole lainkaan hyvä, siksi koin sen rajottamisen tärkeänä.

   Mutta niinkuin todettua, nää on kaikki vähän sellaisia jokaisen its epunnittavia asioita, mitä tekee ja minkä verran. Minkä asian kohdalla on valmis joustamaan ja luovimaan ja mitä ei sitten voi omasta arjesta jättää pois. Toisella se on hiustenvärjäys, toiselle kahvi, kolmannelle jokin muu :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!