sunnuntai 6. toukokuuta 2018

Ihan pähkinöinä


Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Anyday Nuts : n kanssa.

Elämäntaparemontti on nyt päivän, tai oikeastaan kuukauden sana, mutta minkäs teet kun projekti on niin kovin tärkeä, että puhuisin ja kirjoittaisin siitä oikein mielelläni vaikka koko ajan. Olen todella innoissani tästä projektistani eikä ainakaan vielä ole tullut hetkeä ettei motivaatiota löytyisi. Tämän laihdutus/kiinteytysprojektin myötä olen saanut myöskin hurjasti paljon enemmän aikaa itselleni kuin aiemmin. Myönnettäköön, että vauvavuosi meni aika kuplassa ja oma aika unohtui. Imetyksen päättymisen myötä havahduin oikeastaan miettimään, kuinka vähän lopulta keskityn vain itseeni ja vietän aikaa vain yksin. Usein otin vähän sellaisen marttyyriasenteen, ettei kotona homma toimi jos en siellä itse ole touhuamassa. Vaikka tottakai toimii, lapsillani on ihana osallistuva isä, joka handlaa kyllä homman kuin homman ja pyörittää arkea kolmen lapsen kanssa oikein tottuneesti. Oma tarpeellisuuteni oli enemmänkin oman mielikuvitukseni tuotetta ja niitä tekosyitä.


Oma aika, se on juuri nyt erityisen pop. Saatatte ehkä pohtia, mitä se oma aika nyt kuvissa oleviin pähkinöihin liittyy, mutta liittyypä vaan aika isosti. Anyday Nuts haastoi minut nimittäin pohtimaan, mitä oma minulle tarkoittaa, ja millaisissa hetkissä sitä vietän. Kuinka helppoa kotiäidin on ylipäätään ottaa omaa aikaa? Kun elätään kuitenkin hyvin pitkälle lasten ehdoilla, ruuhkavuosia ja kiirettä. Mistä nipistetään ne muutamat tunnit ja minuutit omaan hyvinvointiin ja harrastuksiin?

Itselleni herätys siihen tapahtui kun vaaka näytti ihan liikaa. Vihdoin sain siitä ponnikkeen päivittää kuntosalijäsenyyteni jälleen aktiiviseksi, pakata juomapullon kassiin ja suunnata jumpalle. Nyt kuukausi myöhemmin tuntuu, että olen löytänyt itseni uudelleen. Siellä minä olenkin niiden imetysrintsikoiden ja mutsinutturan alla. Vaati vaan vähän herättelyä huomata, että myös minulla ja omalla hyvinvoinnillani on väliä. Ekan jumpan jälkeen tuntui jo ihan erilaiselta kuin vielä edellisenä päivänä. Tuntui, että silmäni olivat avautuneet ja muistin taas että ollakseni parempi äiti, minun pitäisi saada myös omaa aikaa. Olla ihan yksin tekemässä juuri sitä mitä minä ja vain minä haluan.

Oma aika on mielestäni jokaisen perusoikeus ja -tarve. Ihan jokainen tarvitsee sitä, että voi yhden hetken olla olemassa vain itselleen, tehdä asioita silloin ja siinä järjestyksessä kuin vain itse haluaa. Toisille se on muutama kymmenminuuttinen päivässä, toiselle parituntinen päivittäin. Mutta ihan kaikille sen viettäminen olisi suotavaa.

Aluksi tätä jo vähän sivusinkin, että minulle oma aika on sitä, kun laitan kuulokkeet korville, lenkkarit jalkaan ja lähden yksin juoksemaan tai kävelemään. Sitä kun istahdan kahvikupposen parissa telkkarin ääreen päiväuniaikaan. Niitä omia hetkiä jumppasalissa musiikin pauhatessa ja hienvirratessa. On jotenkin tosi vapauttavaa keskittyä ihan rauhassa siihen, kun urheilun tuoma endorfiini täyttää kropan ja olo on ihan superenerginen. Näin jälkikäteen jaksan aina vaan ihmetellä, miten saatoinkaan unohtaa tuon, ja miten olen tähän saakka voinut olla niin vähän vain itseni kanssa.


Anyday Nuts -pähkinät olivat meille hyvinkin tuttuja jo ennen tätä kamppista. Mun mielestä ne ovat parhaimman makuisia pähkinöitä mitä kaupanhyllyillä on. Aiemmin en ole sen tarkemmin miettinyt syytä tähän, mutta luulen sen vaikuttavan eniten, että Anyday Nuts -pähkinät ovat kuivapaahdettuja ilman öljyä, joka takaa niiden parhaan maun ja rapeuden. Osa saatavilla olevista pähkinäpusseista on maustettu hyppysellisellä suolaa ja erityisesti noita pähkinöitä rakastan ylikaiken. Ne maistuvat niin hyviltä rankan treenin jälkeen, että saan olla tosissaan aika tarkkana etten napsisi niitä liikaa. Suolaiset pähkinät tuovat myös ihanan lisän salaatteihin ja puuroon. Mulla on aina yksi pussi pähkinöitä salikassissa ja toinen auton hanskalokerossa. Näin mulla on varmasti pieni välipala saatavilla tarpeen mukaan. Pussit on siitä kivat, että ne on uudelleen suljettavat, joten pähkinät ei leviä ympäri kassia.

Pähkinät ovat olleet aina meillä mukana erityisesti salaateissa ja smoothiessa, mutta nyt tämän kuntoprojektini myötä vielä isommassa osassa. Pähkinät ja siemenet ovat oikein kunnon superfoodia, sillä niistä saa nopeasti laadukkaita ravintoaineita, proteiinia ja hyviä rasvoja kropan rakennusaineiksi. Pähkinät ovat loistava välipala ja mahtava osa montaa erilaista ateriaa. Itse tykkään kaikista eniten laittaa pähkinöitä salaatin sekaan, syödä niitä sellaisenaan telkkaria katsellessa, tai haukata kourallisen jumpan jälkeen palautusjuoman kaverina. Pähkinöillä saa helposti kasvatettua aamupalan proteiinipitoisuutta, rasvojen määrää ja niinkin yksinkertaista juttua kuin makua ja suutuntumaa.

Mä voisin lisäillä pähkinöitä kaikkeen ja kokoajan, mutta koska niissä kaiken hyvän lisäksi on myös paljon energiaa, yritän käyttää niitä kohtuudella enkä suinkaan joka aterialla. Kaapissa olevia pähkinöitä on kuitenkin vaikea vastustaa ja usein otankin niitä pienen kupillisen istahtaessani kahvikupposen kanssa sohvalle. Rouskuva suutuntuma vie hetkessä pois sen hetkellisen makeanhimon, jonka niin herkästi iltapäiväkahviin liitän. Syömällä muutaman pähkinän mun kroppa kuvittelee, että olen syönyt isommankin välipalan. Tää on siis winwin-tilanne myös mun laihdutusprojektiani ajatellen. Cashewpähkinä toimii tässä mun mielestä parhaiten, sillä sen maku on niin täyteläinen ja hieman makea, että niitä ei montaakaan tarvitse kahvin kanssa herkutella.


Anyday Nuts -pähkinäpusseja on saatavilla erilaisia lajitelmia ja ne sopivat mielestäni myös vähän erilaisiin tilanteisiin. Manteleita tykkään käyttää kaikista eniten salaatteihin, se on nimittäin oikea terveyspommi joka tuo salaattiin paitsi makua ja rakennetta myös kuituja, kalsiumia ja terveellisiä rasvahappoja. Se on myös pähkinöistä se, joka sisältää suhteessa vähän energiaa. Tuo kuvissakin näkyvä mantelipussi, joka sisältää niin kuorittuja kuin kuorimattomiakin manteleita kevyesti suolattuna on mun suosikkini paitsi salaatissa myös treenin jälkeen. Tiesittekö, että manteli on ravitsemustieteilijöiden suosikkipähkinä?

Illalla kun istahdan telkkarin ääreen ja kaipaan jotain naposteltavaa, uusi minä ei ikävöikään karkkia ja suklaata vaan haaveilee kipollisesta pähkinöitä kaveriksi. Paras pussi tähän hetkeen on ehdottomasti tuo kuvien vihreä nutmix, jossa on kevyesti suolalla maustettu neljän pähkinän kombo. Cashew, maapähkinä, manteli ja hasselpähkinä sopivat niin ihanasti yhteen, että kättä on oikeasti vaikea olla viemättä kupille.

Puuroon tykkään lisätä tuon pähkinäsekoituksen, josta löytyy cashewpähkinöiden ja mantelin lisäksi kurpitsansiemeniä, kuivattuja mustaherukoita ja keltaisia rusinoita. Se tuo ihanasti rakennetta muuten niin pehmeään puuroon ja tuo lisätty suola on kiva makulisä. Puuro ei enää tämän kanssa kaipaa suolaa itsessään.

Smoothien päälle tykkään lisäillä pähkinöitä myös, siitä ne on kiva napsia välipalan yhteydessä suuhun. Varsinkin smoothiebowlissa pähkinät toimii ja varsinkin nuo suolattomat versiot. Kivoin setti tulee ehkä tuosta pussista, jossa on kolmea eri pähkinää, cashewia, pekaanipähkinää ja manteleita, mutta pelkkä cashewkin toimii ihan mahtavasti. Tätä pussia tykkään lisäillä myös vaikka wokkiin tai pastan joukkoon. Varsinkin broileri ja cashew ovat ihana makupari.

KILPAILU: Anyday Nuts järjestää instagramissa kilpailun, jossa voittaja saa kotisiivouslahjakortin! Eikö olisi aika huippua saada vähän lisää omaa vapaa-aikaa vapautumalla siivouksesta? Osallistumaan tuohon kilpailuun pääset postaamalla omalle tilillesi kuvan omasta arkisesta hetkestäsi ja tägäämällä siihen @anydaynutsfinland #anydaynuts #arjenpieniinhyviinhetkiin.  10.5. mennessä kuvansa julkaisseiden kesken arvotaan tosiaan tuo mainittu siivouslahjakortti! Arvonnan säännöt täällä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!