lauantai 19. toukokuuta 2018

Lapset auringossa

Nyt kun aurinko ja helle tosiaankin hellii, ei ehkä ole tän ajankohtaisempaa aihetta. Tämä helle- ja lämpöaalto on tainnut helliä ihan koko Suomea, ainakin meillä shortsikeleistä on nautittu jo pitkälle toista viikkoa. Onnekseni olen sellainen ennakkoon hamstraaja, joten helle ei tällä kerta apäässyt yllättämään meitä, vaan lapsilla oli kesävaatetta ja kenkää jo olemassa. Joitain täydennyksiä toki tarvitaan, mutta uskon meidän pärjäävän hyvin olemassa olevilla ainakin sinne juhannuksen aleihin saakka!

Mä itse rakastan aurinkoa ja lämpöä, joten hyvällä säällä pyritään olemaan ulkona niin paljon kuin mahdollista. Instaan juttelinkin, ettei meillä olla viikattu pyykkiä koko helle pätkän aikana, joten kaikki se viisi koneellista lojuu isoina kasoina kodarissa. Eilen iskin sen kimppuun ja hyvä niin, sillä tänään ollaan taas yhden viileämmän välipäivän jälkeen saatu nauttia auringosta.


Siinä missä aurinko on ihana, on hyvä tiedostaa sen vaarat myös. Mun oma ihoni on aika ihanteellinen, sillä en pala mahdottoman helposti ja jos muistan hyvin rasvauksen ekoilla aurinkoisilla keleillä, ei loppukesästä tarvitse olla niin tarkka. Mun iho ruskettuu helposti eikä pala hyvän rasvauksen ansiosta kovin herkästi. Mutta olen silti tosi tarkka. Omaa ihoa en kuumalla tykkää oikein suojata vaatteella, sillä liiallinen vaatetus ahdistaa, mutta rasvauksen suhteen olen sitäkin tarkempi. Omalle iholle käytän kolmikymppistä kerrointa suomessakin ja lisäilen rasvaa tiuhaan herkille alueille, kuten dekolteelle ja olkapäille. Hatun ja aurinkolasien suhteen mun pitäisi petrata, olen niiden suhteen aivan liian lepsu mitä itseeni tulee. 

Uskoisin, että oman aurinkosuojani suhteen olen aika samanlainen kuin moni suomalainen. En käytä itselläni uv-vaatteita ja nautin auringosta täysin siemauksin vähissä vaatteiss aaina kun mahdollista. Ulkomailla hakeudun sitten enemmän varjoon, mutta Suomessa tekee mieli imeä jokainen auringonsäde itseensä.

Lasten kohdalla suojataan paljon vaatteilla ja varjolla. Meidän terassi on siitä mahtava, että sen katto on karkaistua lasia, joten lämmöstä ja auringosta pääsee nauttimaan koko perheen voimin ilman pelkoa uv-säteistä. Aurinko paistaa terassille nimittäin lähes koko päivän sen lasin läpi, joten paikka on mitä parhain lasten leikeille. 

Vesileikkeihin ja uimarannalle puetaan lapsille lähes aina uv-vaatteet, ne on nimittäin mitä parhaimmat auringolta suojautumiseen. Suomessa en ole kokenut pitkiä housuja tarpeellisiksi, mutta ulkomaille ne varmaan ainakin Justukselle pakataan mukaan. Tähän saakka meille on riittänyt pitkähihaisten paitojen kaverina uimashortsit, jota vähän reiluina yltävät varsinkin Justukselle melkein nilkkaan. Isot pojat tuntuvat pitävän uv-vaatteita tosi mukavina, he nimittäin aina kyselevät niitä itsekin päälleen. Kai se viileä kangas on mukava hellekelillä, ei tule kuuma niin nopeasti. Vaatteiden kanssa käytetään rasvaa niillä alueilla, joita vaatteilla ei järkevästi  saa suojattua. Usein sipaisen rasvaa poskiin ja nenälle, kämmenselkiin ja jalkoihin. 


Isoille rasvaa tulee käytettyä enemmän, heitä on nimittäin vaikea pukea pitkiin vaatteisiin kesäkuumalla. Tiedän omastakin kokemuksesta, että pitkät housut ja paidat ahdistavat, joten en raaski vuorata heitäkään liiaksi. Suositaan kuitenkin shortseja vähän pidemmillä lahkeilla ja t-paitoja, jotka peittävät vähän enemmän. Rasvana käytetään vain fysikaalista suojaa sisältäviä, ja tähän mennessä paras on ollut tuo kuvien rasva. Pitkään käytettiin Aveneakin, mutta se tuntui niin tahmealta, että siirryttiin ihan mielellään tähän Orionin rasvaan.

Justuksen kohdalla olen vielä varovainen rasvojen kanssa ja hänen kanssaan suorassa auringonpaisteessa ei tule oleskeltua niin paljon. Rasvaa laitan hänellekin tarpeen mukaan, mutta ensisijaisesti suojataan legginseillä ja trikoopaidoilla. Välillä on hetkiä, jolloin vaatteilla ei pysty suojata, joten silloin käytetään rasvaa ja lyhyempiä oleskeluja auringossa. Pyrin aina laittamaan vaunut niin, että Justus jää varjoon, eikä suora auringonvalo osuisi häneen.

Justuksen vaunuihin ostin uv-kuomun, jonka suojissa hän voi olla lenkeillä. Se onkin osoittautunut ihan mahtavaksi, sillä Justus ei antanut tavallisen kuomun olla koskaan alhaalla, vaan halusi sen pois tieltä. Uv-kuomu kelpaa hänelle varsinkin jos kurkistusluukku on auki. Lasten suojaamisessa auringolta liputan ehdottomasti ensisijaisesti vaatteita. Rannalla uv-vaatteet on lapsille mun mielestä aika ehdottomat, niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Erityisesti ulkomailla. Rasvoissa kannattaa miettiä, mikä se oma raja on. En henkilökohtaisesti koe rasvoja myrkkyinä, vaan mun mielestä niillä on parempi suojata kuin ottaa riski palamisesta. Määrää ja laatua kannattaa kuitenkin miettiä ja pyrkiä suojaamaan lapset aina mielummin vaatteilla ja varjolla. 

Ja loppuun on vielä pakko muistuttaa yhdestä asiasta, joka toivottavasti kaikille on päivänselvä. ÄLÄ IKINÄ (TAI VARSINKAAN AURINKOISELLA) JÄTÄ LAPSIA YKSIN AUTOON. Asteet autossa nousevat ihan hetkessä, ja kuuma auto on pienille oikea surmanloukku. Kokeilepa itse istua kymmenenkin minuuttia kuumassa autossa. Ei meinaan ole mukavimmasta päästä. 

25 kommenttia:

 1. Eikö lapsia ahdista jos ja kun aina on pitkähihaista ja lahkeista päällä? Eivätkö saa olla rennommin milloinkaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luitko tekstiä ollenkaan? Siinähän sanottiin, että mielummin Nelli pitää isommilla pojilla lyhytlahkeisia housuja...

   Poista
  2. Kyllä luin! Jokainen pukee lapset miten lystää...ajattelin vaan että kun Suomessa harvoin paistaa aurinko niin ehkä siitä haluaisi nauttia vähemmissäkin vaatteissa.

   Poista
  3. Ei ahdista :) Uv-paita on kivan viileä varsinkin märkänä. Ja saav tolla toki rennomminkin, mutta auringoss amun mielestä on hyvä suojautua. Voihan silti olla rennosti. Toki auringosta voi ja saaki nnauttia, mutta onnistuu kai se vaatteetkin päällä :)

   Poista
 2. Ite en ainakaan viihtyis pitkissä leggareissa noilla helteillä. Itse etsinyt pojalle mahdollisimman ohuita ja löysiä housuja tai sitten on laitettu ihan vaan shortsit. Miksi erityisesti sipaiset aurinkorasvaa lapsesi kämmeniin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohuet ja löysät onkin parhaita! :)
   Kämmenselkiin siis, ne jää näkyviin paidan alta.

   Poista
 3. Mulla on tosi samanlaiset linjat. Lapsia ikähaitarilla 5-11v. Usein lapsilla ohuet pitkähihaiset trikoopaidat helteellä, jalassa shortsit tai leggarit. Ja pitkähihaiset suojaa myös ötököiltä ja villiltä menolta. Aurinkorasvaa levitetään näkyviin osiin. Ja mitä myrkkyihin tulee niin täytyy tunnustaa että olen tosi pettynyt aurinkorasvoihin joissa on vain fysikaalinen suoja, useampi merkki kokeiltu, vitivalkoisiksi haamutetut lapset punoittaa reilun tunnin ulkonaolon jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo totta! Asfalttiihottumaakin tulee vähgemmän kun kangas vähän edes suojaa ihoa :)
   Voi että! Ompa harmi että on sattunut huonot tuotteet. :/ Tuota kuvissa näkyvää voin ainakin suositella ja moni on kehunut Lifen rasvaa, jonka nimeä en nyt millään muista! :)

   Poista
 4. Kuinka monta koneellista pyykkiä teillä pestään viikossa ja montako kiloa teidän kone vetää? Vaihdatteko esim.lasten vaatteet joka päivä? Mietin vaan kun tuo viisi koneellista kuulostaa niin vähältä omaan pyykkimäärään nähden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kaikilla tule niin paljon pyykkiä :)
   Meillä on kolme lasta, 9 kilon kone ja pesen noin kolme-neljä koneellista viikossa pyykkiä,erikseen sitten on lakanapyykki ja pyyhkepyykki,eli jos ne lasketaan niin sitten tulee se viisi-kuusi kertaa viikossa.
   Ennen oli pienempi kone ja kyllähän sitä pyykkiä silloin kertyikin,se hajosi sitten ja päätettiin kerralla ostaa isompi,etenkin kun nuo täi ja kihomadot pyörivät tarhoissa/kouluissa ja meillä vasta olikin kihomadot taas kylässä niin kyllähän se on hyvä että kone vetää kerralla enemmän ettei tarvitse pyykkiä koko päivän pestä sitten.
   Onneksi lakanoita ei tarvitse vaihtaa ihan joka viikko :)
   Tarhassa kun on niin ne vaatteet vaihdetaan yleensä päivittäin,isommat koulussa ja he vaihtavat omaan tahtiinsa sitten vaatteita,en vahdi että koska.Tottakai jos on likaisia niin huomautan että huomenna puhdasta päälle ja suihkun jälkeen tottakai puhtaat.
   Eiköhän se riipu ihan onko koululaisia/tarhalaisia.Miten likaantuu ja onko ylihysteerinen että vaihtaa joka päivä puhtaat vaatteet esim :D

   Poista
  2. Meillä 9kk opettelee syömään itse ja vaatteet vaihtuu lähes joka ruokailun jälkeen. Isompi menee pitkin pihoja ja on sen näköinen, että sisään ei voi tulla samoilla vaatteilla joilla on ulkona eli useampi vaatekerta häneltäkin pyykkiin päivittäin. Tän lisäksi tietty ne pyyhkeet ja lakanat jotka ei päivittäin vaihdu. Ja meillä 7kg kone, mutta kyllä meillä lähes joka päivä kone pyörii. Joskus jopa useammankin kerran päivässä.

   Poista
  3. Meillä on 2 lasta, 2 aikuista, nuorempi lapsi kestovaipoissa ja pestään viikossa vaipat noin 3 kertaa ja muuta pyykkiä 1-3 koneellista 😊 Eli 4-6 koneellista tulee viikossa. Meillä on kyllä iso kone.

   Poista
  4. Tosi paljon riippuu viikosta. Tuo tekstissä näkyvä oli vain veikkaus/arvio, saattoi koneellisia olla neljä tai kuusikin. Osa viikon pyykeistä on myös jo viikattu kaappiin, esimerkiksi pyyhkeitä tai petivaatteita tuossa määrässä ei ollut, nekun ei oikein koskaan jää lojumaan tasoille tai koreihin :).

   Meidän kone on 8kg ja pesen oikeastaan aina täysiä koneellisia. Lapset vaihtavat vaatteet jos ne likaantuvat. Jos vaikka paidassa on pieni ketsuppitahra, voi sen mun mielestä hyvin laittaa vielä seuraavana päivänäkin. Tosi tilanteen mukaan mennään, jos tuntuu että lapset on kovasti hikoilleet laitetaan näennäisesti puhtaatkin vaatteet pesuun. Alusvaatteet ja sukat tietysti vaihtuu päivittäin.

   Tosi vaikea lähteä arvioimaan koneellisten määrää, mutta veikkaan että pesen vaatekoneellisia viikosta riippuen 2-4 ja siihen päälle pyyhekoneellinen ja kaksi petivaatekoneellista jos on vaihdettu pussilakanat. Kuumalla tulee vaihdettua useammin, talvella vaihtoväli pari viikkoa.

   Poista
 5. Miten nuo eläimet niitä ei saa jättää autoon.
  Meillä ainakin eläimet myös pois autosta heti. Muistakaahan myös se! :)
  Meillä on nivean suihkutettava aurinkorasva, 30 muistaakseni on se suojain ja hyvin on pärjätty saaressa esim kesäisin koko perhe sillä, olikohan se vielä kids lisäksi. Oon kokenut suihkutettavat paremmaksi kun ne levitettävät.
  Lapsilla saattaa olla esim uikkarin päällä vielä t-paita jos on porottava aurinko, sekin suojaa hyvin hartioita. Housuja emme käytä, kuka nyt kuumalla housuja haluaa laittaa :D
  Varjossakin voi olla, esim meillä on aurinkovarjo mukana minkä alle voi mennä jos muuta suojaa ei löydy.
  Ja tottakai hatut, lippis tai semmoinen lierihattu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei toki eläimiäkään :)
   Tykkään myös suihkutettavista, mutta jostain syystä fysikaalisissa niitä on huonosti ja moni on tuubimallinen. Tosin koostumuskin riippuu onko vaikea vai ei, mulla on nimittäin oma rasva vichyltä ja se levittyy hanan helposti vaikka onkin tuubi.

   Aurinkovarjo onkin kätevä! :)

   Poista
 6. Samoin toimimme täälä, eli pienimmälle reilu 1v ensisijaisesti suojaan vaatteilla. Vaikka meillä on myös käytössä vain fysikaalisen suojan omaava aurinkovoide. Isommalle laitan kyllä aurinkovoidetta.
  Ja uv puvut myös molemmilla niin sen turvassa on hyvä mennä rannalle pulikoimaan. :)

  VastaaPoista
 7. Meillä taapero (1v8kk) suojataan ensisijaisesti vaatteilla, ja lisänä käytetään fysikaalista suojaa tarpeen mukaan. Uimarannalla käytössä on uv-puku. Meillä on käytössä tuo sama Orionin purnukka, ja pakko kysyä, onko sulla mitään niksiä sen poispesemiseen? Meillä se jää etenkin hiuksiin tosi inhottavasti, eikä baby wash tai hajustamaton Linna-shampoo ole auttaneet ollenkaan. Eikä sekään auta, että lapsi ei voi sietää edes pelkän veden roiskumista silmiin.. Pesukintaalla ja vauvaöljyllä ollaan onneksi saatu iholta pestyä pois aika hyvin :)

  Ihanalta ja toimivalta näyttää ja kuulostaa teidän terassi muuten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla muitakin rasvoja fysikaalisella suojalla. Kaikki eivät niin ihoon liimautuvaa liisteriä.Lasten algs maris ainakin ihan jees. Bio solis melko tahmeaa, ainakin viime vuonna.

   Poista
  2. Meillä on lähtenyt babyoililla ja pesulapulla aika hyvin, jos hiuksiin on mennyt, harvemmin, niin urtekramin shampoo on poistanut!

   Terassi on kyllä tosi kätevä! :)

   Poista
 8. Mistä noi isojen shortsit on? Tosi hienot!!! Samoilla linjoilla suojauksen kanssa, uv vaatteet kovassa käytössä. Fysikaalista rasvaa laitan myös reilusti koska koen ettei se ole haitallista toisin kun normaalit aurinkovoiteet. Ihanaa kesää teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on stadiumista! :)
   Ihanaa kesää myös sinne! <3

   Poista
 9. Käytetäänkö teillä aurinkolaseja? Silmien suojaus ois yhtä tärkeää kuin ihonkin varsinkin lapsilla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo käytetään, terassilla tosin harvemmin tulee käytettyä, muuten ulkoillessa kyllä :)

   Poista
 10. Hyvä maku teillä! Lapsellani on sama aurinkorasva ja saman merkin uv-uimavaatteet. 😀 Me ei olla osattu käyttää noita vaatteita kuin uimarannalla. Ulkona lapsellani on t-paita ja villervallan caprit. Ne yltää sopivasti polven alapuolelle niin ei tule niin paljon asfaltti ihottumaa.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!