torstai 31. toukokuuta 2018

"Mitä sulle kuuluu tänään?"

Erityisesti kun lapsia on monta, ja itse ei aina pysty repeämään niin moneen osaan kuin ehkä haluaisi, pidän tosi tärkeenä näitä meidän iltahetkiä isojen kanssa. Väkisinkin tuplat jäävät välillä vähän paitsioon huomiostani, kun taapero varastaa siitä isoimman osan. Juuri siksi, pidän tiukasti kiinni meidän iltahetkestä isojen kanssa, jolloin olen vain heitä ja heidän juttujaan varten.

Kun hampaat on pesty, yöpuvut vaihdettu ja iltasatu luettu juttelen hetkisen kumpaisenkin lapsen kanssa. Mitä sulle kuuluu? Mikä oli tänään kivaa? Sattuiko jotain tylsää? Miltä susta tuntuu juuri nyt? 


Välillä lapsella ei ole sen kummampaa sanottavaa päivästään, mutta silloinkaan tätä hetkeä ei skipata. Silloin syntyy yleensä ne villeimmät tarinat ja hauskimmiten sepitetyt jutut. Koen nämä hetket meille tosi tärkeiksi, sillä haluan että edes yhden hetken päivän aikana jokaisella lapsella on se tunne, että hän voi kertoa omia juttujaan ja tulla kuulluksi. Tottakai parhainta olisi, että niitä on pitkin päivää ja onkin. Mutta illalla on kiva summata kaikki vielä yhteen. Kehua lasta jostain erityisestä, jutella siitä päivällä tulleesta isosta harmista tai kertoa vaan, että hän on aivan ihana poika, juuri sellaisena erityisen ihanana itsenään. Turhan helposti päivän kiireessä tulee vaan komennettua ja annettua negatiivista palautetta lapselle, joten ilta on ihana päättää niihin kivoihin juttuihin. Niihin joiss ahän on onnistunut ja joissa hän on erityisen hyvä.

Mä toivoisin, että tämä tapa tulee säilymään aina. Että muistan antaa jokaisena päivänä edes sen yhden hetken aikaani lapselle, sen pienen ajan jolloin kukaan muu tai mikään muu ei häiritse. Ajan ja paikan kertoa, jos päivällä onkin sattunut jotain ikävää. Toisaalta, haluan myös kuulla missä hän itse koki tänään onnistuneensa erityisen hyvin, tai mikä päivän tapahtumista oli kaikkein parhain. Usein näistä oivaltaa itsekin paljon, sillä harvoin omat ajatukset päivän huipuista vastaavat lasten huippuja. He ovatkin kokeneet jonkin pikkujutun merkityksellisenä, ovatkin ehkä oivaltaneet jotain hienoa tai oppineet jotain uutta. Jokainen keskustelu on aina yhtä yllätyksellinen, eikä etukäteen voi tietää millaiseksi se muodostuu. Tänään esimerkiksi juteltiin olohuoneessa nukkuvista merirosvoista toisen pojan kanssa ja siitä, kuinka riippukeinu omallakin pihalla olisi kiva ja toisen kanssa tulevasta mökkireissusta sekä siitä, kuinka hän odottaa taas tapaavansa mökillä olevan kissan ja esittelevänsä sille uuden paloauton. 

Mitä sulle kuuluu tänään -keskustelu on mun mielestä tärkeimpiä iltarutiineja mitä meillä on. Onko teillä samanlaisia tai vastaavia? Kuuluuko iltasatu tai -loru joka iltaan?

 postauksen kuvat © Little Red Frame Photography

10 kommenttia:

 1. Luetaan joka ilta kaksi tai kolme satua, lauletaan jotain, jutellaan. Lapset tykkää kertoa kolme kivointa juttua tänään ja/tai mistä he on kiitollisia tänään. <3 välillä haluavat esittää meille vanhemmille kilvan vaikeita kysymyksiä ja me parhaamme mukaan heille vastaillaan. Tai sitten haluavat, että me kysellään heiltä selityksiä asioille. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanilta kuulostaa teidän iltarutiinit! <3 varsinkin tuo kyselytuokio kuulosta ahauskalta!

   Poista
 2. Meillä aikalailla sama rutiini, meillä vielä lapset (2v ja pian 4v) nukkuvat omissa huoneissa, joten nukkuunmennessä huomion pystyy keskittämään hyvin yhteen kerrallaan eikä toinen lapsi ole häiriköi, kun odottaa omaa vuoroaan omassa sängyssä.
  Jutellaan juurikin, mitä kyseisenä päivänä on tapahtunut, mitä seuraavana tapahtuu, jne. Hirmu tärkeä rutiini meille kaikille :)

  -iida

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin se tosiaan toimii varmasti hurjan hyvin! Meillä on välillä hankaluuksia isojen kanssa, kun eivät malttaisi odottaa omaa juttuvuoroaan :D

   Poista
 3. Meillä sama tapa ollut aina. Sängyssä höpötellään illan päätteeks päivän parhaat asiat ja myös kysellään onko tullut jostain harmi päivän aikana. Ihanaa kuunnella lasten juttuja ja lapset tykkää myös! Nyt isomman 4-veen kanssa tätä tehty ja eilen just pikkuveli kohta 2v tokaisi että tule äiti sitten hänen sänkyynsä seuraavaksi juttelemaan. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanalta kuulostaa! Ja ai että tuota teidän pienimmäistä! :D ihana! <3

   Poista
 4. Tuo on ihana rutiini <3. Mie kysyn esikoiselta aina päivän päätteeksi "mikä oli päivässä parasta" :). Koen sen tärkeänä juurikin, että hän tietää Äidin olevan kiinnostunut hänen päivästään, vaikka oltaisiin otettu yhteen vaikka päivällä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on jotenkin kiva päättää päivä aina niihin kivoihin juttuihin ja siihen että ehtii keskittyä kunnolla. Meilläkin päivä saattaa mennä kieltäen milloin mitäkin ja korottaen ääntä vähän joka välissä :/

   Poista
 5. Meillä on tapana (kolme lasta) tehdä niin että suunnille vuoro illoin on isi esikoisen kanssa ja minä kaksosten. Iltarutiineihin kuuluu kirjat. Lisäksi iltarukous (vaikkei uskonnollisia muutoin ollakaan=) jonka yhteydessä kiitetään mikä on ollut parasta päivässä..samassa yhteydessä jutellaan myös muuten mm. mieltä painavia asioita. Etenkin esikoiselta 5v. tulee jo kiperiä kysymyksiä ;) Niitä tulee välillä pitkin päivää, mutta on totta että tuo rauhoittuminen illalla on itsellekin tärkeä hetki muuten toisinaan melko hektisessä arjessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, tuo viisivuotiaan ajatusmaailma on varmasti jo aika uskomaton, välillä sitä yllättyy tosissaan, kuinka pienet voikaan olla niin oivaltavia!

   Iltahetki on kyllä ihana <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!