perjantai 25. toukokuuta 2018

Siivouspäivä

Siivouspäivä ei ole oikeastaan koskaan kuulunut mun arkeeni, sillä olen kokenut helpommaksi jakaa siivousprojekteja monelle päivälle ja siivoilla vähän jotain päivittäin. Nyt kuitenkin, kun helteet ja kesä on täällä, ei siivoaminen oikein ole maistunut. Olikin korkea aika pitää pitkästä aika aoikein kunnon old fashioned siivouspäivä!


Mä kuulun siihen ihmisporukkaan, jonka mielestä siivoaminen on ihanaa. Terapeuttista, rentouttavaa ja palkitsevaa. En viihdy yhtään sotkuisessa saati likaisessa kodissa ja harvoin koen siivoamista mitenkään vaikeana tai rankkana. Välillä ei huvita eikä kiinnosta ja se on ihan fine, ei silloin sitten tule siivottuakaan. Mutta useimmiten mun mielestä on vaan kiva pitää tavarat paikallaan ja nurkat puhtaina pölypalloista.

Osittain puhtaudesta tulee huolehdittua jo siksi, että nuorimmainen nuohoaa kaikki lattiapinnat monene kertaan ja laittaa kaiken mahdollisen suuhun. Mutta en kyllä likaisessa viihtyisi ilman taaperoakaan. Tietty siisteys mun mielestä vaan kuuluu kotiin, enkä esimerkiksi itse voi sietää likaista lavuaaria, hiekkaista eteistä tai petaamatonta sänkyä. 

Siivouksessa tykkään käyttää siivoustuotteita joiss aon jonkinverran tuoksua. Liian voimakkaat hajut käy mun nenään, mutta haluan silti, että siivoamisen jälkeen koti tuoksuu. On ihanaa viettää kauppareissuilla hetki kemppariosastolla katselemassa millaisia puteleita siellä on ja mitä kaikkea niillä voi tehdä. Lopulta kuitenkin ostan tosi harvoin uusia tuotteita, sillä en halua luopua hyväksi havaituista tuotteista. Siivousvälinehylly on myös yksi all time favourite, ja haikailen aina milloin minkäkin siivousvälineen perään. Yksi suosikkiensuosikki mulla kuitenkin on ja se on tuo kuvissakin näkyvä moppi. Mikään moppi koskaan ei ole ollut sitä parempi. Se on niin kätevä sisäänrakennetun säiliön vuoksi. Puristus vaan ja varresta suihkuaa vettä tai mun tapauksess avettä ja pesuainetta suoraan lattialle josta sen sitten saa kätevästi luututtua. En käytä koskaan perinteistä mopia, sillä tämä on vaan kaikista parhain.


Tällä kertaa mun siivouspäiväni piti sisällään oikeastaan kaiken muun paitsi saunan pesun. Pesin kylppärin ja kodinhoitohuoneen lattiat, pyyhin kaakelit ja kaapin ovet. Pesin lavuaarit, vessanpöntön ja hanat. Järjestelin kaikki tavarat paikoilleen, imuroin, pyyhin pölyt ja pesin lattiat. Siivosin vessan, pesin lattiat, lavuaarin ja pöntön, pyyhin kaakelit. Pyyhin pölyt listojen päältä, tauluhyllyiltö ja vaatekaapeista. Suihkuttelin viherkasvit ja vaihdoin lakanat. Pesin pari koneellista pyykkiä ja  pari koneellisen astioita. Siivosin eteisen kaapit ja pyyhin jääkaapin hyllyt. Varsin vauhdikas päivä siihen nähden, että lapset olivat kotona ja Justus enimmän aikaa viihtyi vain sylissä tai lahkeessa roikkuen. Mutta nyt on siistiä. HEti saatuani valmista huomasin kuinka sekaisuus ja sotku olikaan ärsyttänyt. Jospa tavarat nyt taas hetkisen pysyisi omilla paikoillaan!

On tosi mielenkiintoista kuulla muiden tavoista siivota ja ajatuksista siivoamiseen liittyen. Meitä on nimittäin aika moneen junaan ja siivoaminen tuntuu jakavan mielipiteitä tosi paljon! Mulle siivoaminen on terapeuttista. Jään tosi meilelläni kotiin siivoaman yksin, kun muu perhe lähtea vaikka leikkipuistoon. Parasta onkin se, kun saa siivota ihan kaikessa rauhassa ilman yhtään häiriötekijää! Mutta vaikka itse ajattelenkin näin, ei toisten kodeissa tule sotkuu kiinnitettyä samalla tavalla huomiota kuin omassa. Jokainen hoitaa kotiaan niinkuin hoitaa, eikä se ole mun mielestä toisen paikka alkaa arvostelemaan. Ei puolin eikä toisin. Ja en jotenkin vaan jaksa uskoa, että kukaan sellaiseen viitsisikään lähteä.

Mitä te tykkäätte siivoamisesta? Hot vai not?

9 kommenttia:

 1. Mä tykkään siivota, mutta en aina. Välillä suorastaan inhottaa koko siivoaminen. Meillä ei ole varsinaista siivouspäivää, vaan siivotaan aina kun on mahdollisuus/intoa joku paikka. Joka päivä siis oikeesti tulee tehtyä jotain. Pyykkikone pyörii lähes päivittäin, usein kaksikin kertaa. Samoin tiskari pyörii päivittäin. Keittiön siivoan vähintään aamuin illoin, sängyt pedataan aina aamuisin ja lasten lelut kerätään ainakin iltaisin omille paikoilleen. Usein tulee myös viikkailtua pyykkiä ja järkättyä paikkoja ja imuria heilutan lähes päivittäin, koska herra 9kk syö kaiken näkemänsä. Parasta olisi siivota rauhassa ja yksin, mutta harvoin on siihen mahdollisuus. Lähes aina siis siivoan seuranani 9kk ja 6v lapset.

  VastaaPoista
 2. Siivous on ollut kivaa yksin (koirien kanssa) asuessani, mutta miehen tapa jättää kaikki lojumaan ja kaapit auki on vienyt viimeisenkin innon. :( lapsen ollessa taapero ja aiheuttavansa järkyttävää sotkua koko ajan muiden sikailujen siivoaminen vaan ei enää huvita. En jaksa enää paapoa aikuislasta oman lapseni lisäksi. Nyt eletään sitten loputtoman sotkun keskellä joka varmasti päättyy vasta kun eroamme.

  VastaaPoista
 3. Tällä hetkellä suurimmat siivoukset teen silloin, kun mies on lasten kanssa puistoilemassa, joten siivoaminen tuntuu ihanalta omalta ajalta. Haluaisin, että kodissa olisi pienimmätkin kolot säännöllisesti kunnolla jynssätty, mutta yllättäin lasten myötä sitä on joutunut priorisoimaan aikaa hieman toisin. Edelleenkin meillä on kyllä päällisin puolin lähes aina siistiä.. Itse tykkään ns. viikkosiivota torstai iltaisin, jolloin perjantai on ihana aloitella viikonloppua siistissä kodissa. Siivoaminen on siis ihan kivaa puuhaa!

  Mahdatkohan muistaa, että mikä on teidän olohuoneen harmaan seinän sävy? Ollaan kesällä muuttamassa ja uuteen kotiin tulee yhdelle seinälle harmaa maali, mutta meinaan saada harmaan seinän sijasta harmaita hiuksia, kun oikean sävyn löytäminen tuntuu haastavalta. Aina taittaa hippasen johonkin sävy.. Mutta tuo teidän sävy näyttää kuvissa ainakin aivan täydelliseltä!

  VastaaPoista
 4. Mua alkoi kiinnostaa tuo moppi! Sopiikohan se parkettilattialle? Siivousvälineet kaipaa päivitystä ja tuo vois olla vaihtoehto vanhalle mopille.

  VastaaPoista
 5. Mulle on tosi tärkeää että on siistiä, en varsinaisesti tykkää siivoomisesta, mutta se olo sitten kun on siivonnut niin on kyllä tosi hyvä. Esim. viikonloppu tuntuu paljon enemmän luksukselta jos sitä ennen on jo siivonnut. Toisaalta mäkin kyllä pyrin korjaamaan jäljet ja laittamaan tavarat paikalleen heti, ja siksi siivouspäivään usein kuuluukin vaan esim. vessan pesua, imurointia, pölyjen pyyhkimistä yms. Sekainen ja varsinkin likainen koti saa mut levottomaksi ja ahdistuneeksi, ja tuntuu vaikealta keskittyä mihinkään. Mutta en mäkään asiaan samalla lailla muiden kotona kiinnitä huomiota, välitän vaan omasta kodistani.

  VastaaPoista
 6. Voisitko tehdä postauksen siivouskaappisi sisällöstä jossa esittelisit siivousvälineesi ja aineesi? T.siivoushullu

  VastaaPoista
 7. Huh ootpa tehokas :) miten ihmeessä ehdit siivoamaan noin kunnolla jos lapset kotona vai pitääkö mies lapsille tällä välin seuraa? Itse en juuri siivouksesta välitä, koti näyttää tyyliin päivän päästä jo siltä ettei sielä olisi siivottu viikkoon..

  VastaaPoista
 8. Vitsi sulla on hienon näköinen koti ja sisustus. Helpompi varmaan myös putsailla, kun noin freesit pinnat kaikkialla. Itse olen ruvennut ajattelemaan siivouspalvelun hankkimista, sillä tuntuu, että siivoukseen menee tosi paljon aikaa. Varsinkin, jos on samanlainen perfektionisti kuin minä.

  VastaaPoista
 9. Ompa teillä hyvin kauniin ja viihtyisän näköinen koti! Itse pidän myös enemmän siivousprojektien jakamisesta eri päiville, mutta siivoomisesta en yleisesti perusta. Tiskaamisen koen kyllä yllättävän terapeuttiseksi nykyään, eli siltä osin kuulun myös tähän ryhmään.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!