maanantai 9. huhtikuuta 2018

Kaksi vuotta omakotitalossa, mitä nyt kuuluu?

Tai asuttuhan me ollaan tässä tasan kaksi vuotta vasta syyskuussa, mutta kaksi vuotta sitten keväällä eleltiin juuri nyt jänniä aikoja, kun kaupat oli vahvistumassa ja talolla tehtiin kovaa vauhtia sisätöitä. Omakotitalo oli meillä molemmilla ollut haaveena jo kauan, Lahteen kun muutettiin valiaikaisasuntoon, oli tarkoitus majoittua siinä vain ihan korkeintaan vuoden verran. Lopulta asuttuunkin siinä puolitoistavuotta, mutta odotus onneksi palkittiin kun muutettiin syksyllä 2016 meidän ikiomaan taloon. 


Meidän talosta tulee tänne blogiinkin paljon kysymyksiä, varsinkin pohjan ja mallin perään tiedustellaan paljon. Vastailenkin niihin nyt pikaisesti tässä alussa, ennen kuin mennään asiaan. Eli meillä on tiiliverhoiltu 150 neliöinen talo, jossa on neljä makuuhuonetta, olohuone, keittiö, pesutilat ja kodinhoitohuone. Yksi makuuhuoneista kulkee kirjasto nimellä, ja ollaankin mietitty mahdollisuutta josko sen muuttaisi kokonaan tv-huoneeksi. Keittiössä olohuoneessa ja kirjastossa on korkea katto ja parhaimmillaan huonekorkeutta on lähes neljä metriä. Tämä tuo ihanasti tilantuntua meidän kotiin ja jos nyt lähtisin rakentamaan, olisi korkea katto yksi ehdottomista vaatimuksista. Lisäähän se vähän kaikua, mutta on se vaan niin ihana kuitenkin. Meidän talo on arkkitehdin piirtämä ja rakennettu pitkästä tavarasta suoraan tontille. Pohjana ei ainakaan tietääkseni ole käytetty mitään talomallia. Lämmitysmuotona meillä on suorasähkö, jota käytetään ilmavesilämpöpumpun avulla. Pumppu lämmittää käyttöveden sekä lämmitykseen käytettävän veden lattioissa olevissa lämmitysputkissa. Meillä ei ole pattereita, vaan kaikki lämmitys hoituu vesikiertoisen lattialämmityksen avulla. Sähköpattereita on käytössä ainoastaan meidän autotallissa ja varastoissa, jotka pysyvät lämpimänä niiden avulla. 

Omakotitalon osto on iso päätös ja meitä mietitytti kauan, että olisiko meistä lopulta siihen. Ainahan on pieni pelko, että entä jos raha ei riitä, tulee yllättäviä kuluja, ei jakseta touhuta pihalla tai koetaan omakotitaloasuminen liian työlääksi. Vielä näitä fiiliksiä ei ole tullut ja ollaan koettu oma talo vain hyväksi ratkaisuksi. Kulujahan siitä toki aiheutuu, mutta onnistuttiin onneksi laskemaan kulut hyvin jo ostovaiheessa, jolloin yllätyksenä on tullut vain sähkölaskun pienuus ja yksi jätelasku. Tuo jätelasku koski julkisten jäteastioiden ylläpitoa, sekä kaatopaikkojen ylläpitokustannuksia ja kyseessä oli vain muutaman kympin lasku, eli mitään maatamullistavaa ei senkään kanssa onneksi koettu. Sähkölaskun pienuus oli toki vaan positiivinen yllätys ja johtui pääasiassa meidän lämmitysmuodosta. Tätä lämmitysmuotoa joka meillä on, löytyy vielä niin harvasta kodista, ettei netissä ollut tästä paljoakaan tietoa. Arvioitiinkin lämmitys omilla kustannuslaskelmilla korkeammaksi, kuin mitä todellisuus sitten oli. 

Pintojen suhteen koti on ollut kokolailla täydellinen. Välillä haaveilen mikrosementistä lattioilla, mutta ainakaan vielä en ole saanut aviomiestä syttymään sille projektille. Ehkä lattianvaihto on ajankohtainen parin vuoden päästä, kun lattiana nyt oleva pinta alkaa kyllästyttää. Laminaatti oli leikkivien lasten kannalta hyvä valinta, sillä se on kestänyt nyt parivuotisen käytön hienosti. Muutama kolhu on rappusten alapuolella, kun jokin lelu on sopivasti lentänyt siihen. Samaa ei voisi sanoa meidän edellisen kodin tammiparketista, jonka pinta oli niin pehmeä, että pienikin kolaus sai aikaan kuopan lattiassa. Keittiössä ja eteisessä meillä on iso laatta, joka on materiaalina niihin tiloihin ihan loistava. Lattialämmityksen ansiosta lattia on lämmin, mutta kestää hyvin käytössä. Ollaan onnistuttu rikkomaan vasta muutama lasi keittiön lattialle ja eteisessä laatta on tuntunut ihan ehdottomalta lapsiperheen lattiamateriaalilta. Olohuoneen isot ikkunat ovat ihanat ja niistä tulviva valo on ihan täydellistä. Meidän kodin parhaita puolia ovat ehdottomasti nuo eteläänpäin suunnatut ikkunat, joiden ansiosta meillä ei juurikaan tarvita valoja. 


Tykkään meidän pohjaratkaisusta valtavasti ja muutoksia tekisin oikeastaan vaan eteiseen ja kodinhoitohuoneeseen. Lasten kanssa on huomannut, kuinka mikään tila ei tunnu olevan tarpeeksi, ja leveyttä laittaisinkin metrin verran niin eteiseen kuin kodariinkin. Pärjätään näinkin, mutta joka kerta kun johonkin lähdetään, tuntuu eteinen ahtaalta koko porukan tunkiessa pukemaan samaan aikaan. Vaatehuone meillä on yhden makuuhuoneen yhteydessä, mutta säilytystarve meillä ei ole niin suuri että sitä juurikaan tarvittaisiin. Jos itse piirtäisin meidän talon, olisin sijoittanut vaatehuoneen eteisen yhteyteen, jolloin kausivaatteita ei tarvitsisi koko ajan vaihdella eteisen kaappeihin. 

Sijainniltaan meidän koti on mahtavalla paikalla, kun lenkkimaastot ovat ihan vieressä, leikkipuistoon on melkein näköetäisyys, isot ruuhkaiset tiet ovat kaukana ja kotimme on päättyvän tien varrella. Koulu on lähellä, kauppaan on vain pari kilometriä ja moottoritiellekin pääsee autolla hetkessä. Moottoritien sijainti on huippu oikeastaan töiden kannalta, kun vältytään aamuisin ruuhkilta. Lahden keskustaan ajaa kuitenkin vartissa, eli vaikka ollaan syrjässä, on etäisyydet pieniä. Naapurustossa on paljon ikäisiämme perheitä ja poikien ikäisiä lapsia. 

Pihasuunnitelmia meidän pitää taas starttailla oikein urakalla, sillä viime kesälle tehdyt pihanmuokkausjutut jäivät melkein kokonaan tekemättä. Viime kesänä piha vaan muokattiin ja muotoiltiin, ajettiin sinne mullat ja istutettiin nurmikko. Tänä kasvukautena olisi sitten edessä istutukset, istutusaltaat ja kulkureitit. Jonkinmoinen aita meidän on myös pakko vetää, sillä kulmatontilla kun ollaan, saattaa meidän nuorimmainen ehtiä autotielle aika vauhdilla. Tän hetken suunnitelmissa on vaan jokin kanaverkkotyyppinen ratkaisu, sillä ollaan mietitty pensasaitaa jatkoon. Pensasaitaa ei vaan ehdi täksi kesäksi kasvattaa, eikä meidän kannata sen suhteen hätiköidä, viereinen talo on nimittäin vasta valmistumassa, joten odotellaan uusien asukkaiden mielipide yhteisestä aidasta ja tehdään samanmoinen sitten muille sivuille. 


Pihajutut ovatkin omakotitaloasumisen isoin mietityksen aihe, sillä kumpikaan meistä ei ole kovin taitava mitä pihajuttuihin tulee. Monesti mennäänkin yrityksen ja erehdyksen periaatteella, joten ollaan mietitty josko pyydettäisiin ammattilainen arvioimaan meidän pihan potentiaalia. Meillä on vielä rinnetontti, joten sekin asettaa tiettyjä vaatimuksia mahdollisuuksille. Paljon meidän pihan toiminnot tulevat pyörimään yhdessä olemisen ja lasten kanssa touhuilun ympärille. Viime kesänä hankittiin jo hiekkalaatikko ja trampoliini, jotka vievätkin ison siivun pihasta. Tulevaisuudessa ollaan mietitty lisäterassia, sekä nykyisen betonivaletun terden lasittamista. Meidän terassin katossa on lasi, joten osa lasituksesta on jo tehty. Betonin päälle olisi helppo tehdä laatoitus ja vain seinät tarvitsisivat lasitusta. Saataisiin terassista ihana lisähuone oleskeluun.

Lämmitysmuodosta on pakko vielä sananen sanoa, sillä siitäkin on jokunen kysymys tullut. Meillä lämmönjakelu on hoidettu Nibe ilmavesilämpöpumpulla, joka käyttää lämmityksessä apuna ulkoilmasta imettyä ilmaa. Ilma kulkee laitteessa höyrystimen läpi, joka saa laitteessa olevan kylmäaineen höyrystymään. Kompressorissa höyrystynyt kaasu puristetaan kokoon jolloin sen lämpötila nousee. Kokoon puristettu kaasu lämmittää käyttövettä ja taloa. Ostovaiheessa Niben asiantuntija kertoi, kuinka pumppu on käytännössä omavarainen aina koviin pakkasiin (-20c) asti, jolloin se alkaa vasta käyttää suoraa sähköä lämmityksessä. Tämä huomattiin tämän talven kovissa pakkasissa, kun meidän sähkölasku kovimmalta pakkaskuukaudelta oli 70 euroa (normaali kuukautena 20-40e). Tämä on tosi vähän siihen nähden, että se sisältää myös käyttösähkön. Lämmitystä meillä pidettiin vauvan vuoksi 21 asteessa koko talvi, joten siinäkään ei pahemmin säästelty. Opetteluahan pumpun optimaalinen käyttö vielä on, sillä lämpökäyrän kanssa pitää osata ennakoida, sillä lämmönmuutoksissa menee aina muutama vuorokausi. Tämä koko lämmityssysteemi on mulle edelleen vähän utopiaa ja pitäisi oikein kunnolla paneutua, sillä tälle hetkellä en osaisi tehdä meidän lämmitykselle muuta, kuin säätää huonekohtaisia termostaatteja. Kustannuksiltaan voin kuitenkin suositella tätä ihan kaikille, tuo meidänkin sähkölasku kertoo mun mielestä jo aikapaljon hyödyistä. Meillä kun lämpiää tuolla summalla myös se autotalli ja varastot pattereilla. 

Laita ihmeessä kysymyksiä, jos jokin juttu mietityttää enkä tässä osannut siihen vastata. Yritin etsiä kaikki meidän taloa ja asumista koskevat kysymykset aiemmista kommenteista, mutta jso jotain unohtui, laita ihmeessä tulemaan! 

19 kommenttia:

  1. Näköjään on lämmitysmuoto aika utopiaa,ensinnäkään lämmitysmuotonne ei ole suorasähkö jos teillä on ilmavesilämpöpumppu. Muutenkin useampi asiavirhe koskien lämmitys järjestelmäänne...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erikoinen kommentti :D ihan virallisissa papereissa kyllä lukee että lämmitysmuoto suorasähkö. Mutta kerro toki lisää jos koet tietäväsi meidän lämmitysjutuista enemmän:D

      Kuulisin mielelläni lisää myös noista asiavirheistä?

      Poista
    2. En puutu tähän muuten, kuin suorasähköllä on ehkä totuttu ajattelemaan ihan vain suoraan sähköllä toimivia pattereita ja sitä kautta lämmitystä.

      En siis puutu siihen millä nimellä teidän lämmitystä kutsutaan. Itse mieltäisin sen ilmalämpöpumpuksi vesikierrolla, vaikka sähköllähän sekin toki toimii :)

      Viralliset nimet ja arkikielen nimet yleensä poikkeavat toisistaan..

      Poista
    3. Se voi olla. :) Ehkä tätä kannattaa ajatella niin että talo jossa on lämmityspatterit ja ilmalämpöpumppu lämpiää suoralla sähköllä, vaikka lämpöä tuleekin puhallettuna pumpustakin (joka taas toimii sähköllä). Verraten myös meillä talo lämpiää suorallasähköllä, mutta nyt olemassa onkin vain pelkkä ilmavesilämpöpumppu joka toimii sillä suoralla sähköllä, mutta lämmittää höyrystämällä ulkoilmaa.

      Ja oot kyllä siinä oikeassa, etten itsekään miellä meillä olevan perinteinen suorasähkölämmitys :)

      Poista
    4. Itse olen törmännyt myynti-ilmoituksissa muotoon vesikiertoinen lattialämmitys, suorasähkö eli kyllä sitä tässä yhteydessä hyvinkin runsaasti käytetään.

      Poista
  2. Hei, montako kilowattia teillä menee vuodessa sähköä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsoin nämä juuri sähkölaskuilta ja 3/2017-2/2018 sähkönkulutus on ollut vähän vajaa 10 000 kWh. Tän vuoden helmikuu oli aika sähkösyöppö kun kulutusta oli 2000 kWh versus sitten vaikka vuosi sitten maaliskuu kun kulutus oli vaan 500kWh. Vuosi sitten meillä oli tosin huonelämpökin matalampi, muistaakseni 20 astetta.

      Poista
    2. Ja teilläkö on tosiaan 150 neliöö ja sähkölämmitteinen autotalli? vai onko talli kylmä? Vaikea uskoa että noin vähän, meillä nimittäin 120 neliötä ja sähkönkulutus 13 000 kwh. Lämmitys muoto on kylläkin eri.

      Poista
    3. Joo kyllä, asuinpinta-alaa on tarkalleen 146 neliötä, kerros-ala oli jotain reilun 160 hujakoilla. Talli ja kaksi varastoa lämpiävät tosiaan ihan perus sähköpattereilla ja talvella ollaan pidetty varastoissa 15 astetta ja tallissa 8-10 astetta. Lämmitysmuoto tosiaan varmasti vaikuttaa ihan hurjasti, ja meidän talo onkin matalaenergiatalo.

      Poista
  3. Moikka! Tuosta lämmitysmuodosta olen itsekin samaa mieltä, että ei oo suora sähkölämmitys :D ja oon vähän kateellinen noista sähkölaskuista ;D Asutaan siis miehen kanssa vm -75 rakennetussa ok-talossa, lämmitysmuotona suora sähkö, ilmalämpöpumppu on, patterit löytyy ja sähkön kulutus melkein tuplaten enemmän.
    Oliko teillä varaava takka, jolla saatte myös sähkön käyttökuluja pienemmäksi?
    Sen myös haluaisin tietää (en tiedä onko kysytty), että ok-talossa asumisen hyvät ja huonot puolet? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh :D Nyt täytyy ehkä olla vähän inhottava ja todeta, ettei tuo meidän lämmitysmuoto ole oikeastaan mielipidejuttu :D Sähkölämmitys meillä on, mutta lämmönjakeluss akäytetään vesi-ilmalämpöpumppua.
      Sähkönkulutus on varmasti tosi erilaista teillä ja meillä, se on varmasti totta! Mutta toisaalta onhan rakentaminenkin kehittynyt ihan valtavasti tässä neljänkymmenen vuoden aikana. Meillä on matalaenergiatalo ihan nimeltäänkin, joten ei ihmekään jos erot on noin isot.

      Meillä on takka, mutta se ei ole varaava. Vaikka tokihan sen lämmityskin hyödyttää sillä meillä kuitenkin on myös lämmöntalteenotto, jonka ansiosta tuo takasta tuleva lämpökin menee hyötykäyttöön.

      Voisin noista hyvistä ja huonoista puolista tehdä ihan oman postauksen lähiaikoina! :)

      Poista
  4. Meillä on yleensä sähkölasku 60 euroa kuukausi. Ja lämmitysmuoto on öljylämmitys. En ymmärrä mihin meillä menee sähköä, telkkaria katsotaan mutta viekö uudet telkkarit sähköä paljon juuri ostettiin uusi tv nimittäin. Ainoastaan wc tilassa on lattialämmitys ja sekin on pieni tila missä wc istuin ja lavuaari. Suihkutilassa ei ole lattialämmitystä ja puusaunakin on. Täytyy itse alkaa vähän laskemaan ja katsomaan mikä vie sähköä ja koska vie. Varmaankin kuivausrumpu ja ruuan teko vie sähköä eniten. Mulle utopiaa noi lämmutysmuodot, kunhan talvella tarkenee niin se riittää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käyttääkö se öljylämmitys sitten toimiakseen sähköä? Mä en öljylämmityksestä tiedä kyllä mitään, mutta voisiko siinä rinnalla sitten olla jotain sähkölämmitystä kun laskut on kuitenkin ton verran korkeat? Tai laskitko sähkönsiirron mukaan? Meillähän noissa hinnoissa ei ole sähkönsiirtoa vaan ihan käyttösähkö ja lämmityssähkö vaan. :)
      Eikös telkkarit ole aika matalaenergisiä nykyisin? Tai muistelisin ettei ne ole se kotitalouden isoin syöppö, vaan just kuivausrumpu, sauna tms.

      Poista
  5. Vähän ehkä ohi aiheen mutta mikä sävy on teidän olohuoneen tehosteseinässä? Todella kivannäköinen koti! :)

    VastaaPoista
  6. Lämpöpumppukuivausrumpu ei kyllä hirmuisesti sähköä syö. Tutkimusten mukaan on halvempaa kuivattaa sillä kuin kuivattaa narulla, sillä narukuivatus nostaa lämmitykseen kuluvia kuluja (märkä pyykki narulla laskee sisäilman lämpötilaa) enemmän.

    VastaaPoista
  7. Meillä on sama nibe ja näin melkein puolen vuoden kokemuksella voin sanoa että RAKASTAN!!! toki sähkönsiirto tuo sitten oman säväyksensä laskuihin :p

    VastaaPoista
  8. Aa, niin tuossa ei ollut se sähkönsiirto ja verot, mää jo mietin että onpa teillä pieni lasku. :) Meillä on ilmalämpöpumppu ja vanhahko, mutta rempattu 115 neliöinen omakotitalo ja kahestaan miehen kanssa asutaan. Siirron ja veron kanssa oli kylmimmältä eli helmikuulta lasku noin 205€. Meillä myös autotalli, jota mies lämmittää jollain, en tiiä millä ku en siellä ite vietä aikaa ku miehen projekteja siellä. :D
    Me muutettiin tosiaan marraskuun lopulla omakotitaloon kahestaan ja mun kaikki sukulaiset epäili asiaa, mutta hyvin ollaan viihdytty ja vaikka keskustaan meneeki reilu puol tuntia, niin ei ittiä haittaa. Bussikin kulkee välillä ja sillä pääsee reilulla kuudella eurolla. :)
    Pihaa en tiedä vielä millanen se on, mutta lumien sulattua näkee sen, innolla kyllä odotan vaikka en mikään puutarha ihminen olekkaan, on meillä tuo mies jotain kukkien siemeniä ostanu. Pihalla meillä on hyvin omaa rauhaa ja suojaa, kun kuusiaita kiertää tuota.
    Ikkunoiden pesua en odota innolla, kun niitä on niin paljon verrattuna yksiöön missä aiemmin asuin, mutta eiköhän sekin mee ja kohtahan ne saa jo pestäkki.
    Suunnitelmissa meillä on ostaa jossain vaiheessa tää talo missä asutaan tai joku muu omakotitalo. Tässä tosiaan pitäs pintamateriaalit uusia eli seinät maalata valkoseksi ja keittiölle tehdä jotain remppaa vähän enemmän.
    Mutta joo, mää oon kyllä todella hyvin viihtyny tuolla ja helposti ei saa pois enää omakotitalosta. :)

    -M-

    VastaaPoista
  9. Heippa! Mua kiinnostaa tää, kun teillä on ihan uusi talo, niin miten päädyitte/löysitte sen, kun jos ymmärsin oikein niin talo oli jo rakennusvaiheessa kun teitte kaupat? 😊 Me ostettiin itse talo viime syksynä ja nyt haaveillaan (tai minä haaveilen:D) ihan uudestauudesta talosta.. ehkä joku kaunis päivä 😎

    VastaaPoista
  10. Kaunis talo teillä. On se omakotitalossa asuminen vaan niin mukavaa. On vastuuta ja itse joutuu tekemään hommia, mutta myös täysi vapaus päättää asioista. En jaksaisi seinänaapureita kuunnella :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!