lauantai 3. maaliskuuta 2018

Miksi meidän perheen valinta on lomaosake ?

Me vietettiin viime kuussa viikon loma Holiday Club Katinkullan lomahuoneistoissa. Huoneisto sijaitsi järven rannalla, kävelymatkan päässä Katinkullan hotellista. Siinä oli kolme makuuhuonetta ja iso parvi. Keittiö kaikella tarvittavalla, oma sauna, autopaikka ja ulkovarasto. Pyykinpesukone, liinavaatteet ja takkapuut. Eikö kuulostakin aika helpolta asumiselta lasten kanssa? 

Käytiin ensimmäistä kertaa Holiday Clubin järjestämässä esittelyssä viitisen vuotta sitten. Esittelylomat ovat varmaankin aika tuttuja monelle. Parin vuorokauden lomalle pääsee halvalla jos osallistuu HC:n järjestämään lomaesittelyyn. Olen usein kuullut, että moni kokee nuo esittelyt ahdistavana niiden agressiivisen myynnin vuoksi, mutta esittelyyn mennessään kannattaa ehkä muistaa se, että loma on halpa juurikin siksi, että myyjät pyrkivät myymään osakkeita niistä kiinnostuneille. Jos menee vaan halvan loman toivossa, pitää ehkä hyväksyä se, että myyjä yrittää voimakkaasti myydä tuotetta. Koska toki se oletus on, että lomaomistus kiinnostaa jos esittelynkin varaa. 

Ekalla kerralla me ei ostettu osaketta, sillä ei koettu sille silloin tarvetta tai mahdollisuutta. Kypsyteltiin asiaa pari vuotta ja kolmannella esittelykäynnillä ostettiin osake Saariselältä. Viikko-osakkeissa ideana on siis se, että osakas omistaa jostain asunto-osakeyhtiöstä yhdestä osakkeesta yhden viikon. Yksi viikko on aina tietyn pistemäärän arvoinen ja osakas voi käyttää joko oman viikkonsa vuosittain veloituksetta tai maksaa vajaa pari sataa ja vaihtaa sen pisteiksi, joilla loman voi varata mihin ajankohtaan vaan mistä vaan kotimaisesta tai ulkomaalaisesta kohteesta. Me käytettiin  nyt juuri pisteitä ja varattiin Katinkullan loma meille sopivana ajankohtana.

Lomaosake toimii meillä tosi hyvin, sillä tykätään omatoimilomista, halutaan reissata niin Suomessa kuin Euroopassakin ja tarvitaan isoja huoneistoja mahtuaksemme kaikki. Hotellihuoneet harvoin onnistuu meidän porukalla, sillä ne on usein mitoitettu max kahdelle lapselle ja aikuiselle. Lisäksi hotellihuone on mun mielestä lasten kanssa aika hankala ainakin pitemmän päälle, sillä siellä ei ole erillisiä huoneita, eikä keittomahdollisuutta saati jääkaappia. 

Käytiin tälläkin lomalla juttelemassa, josko laajennettaisiin osakettamme suuremmaksi, jolloin myös pisteitä olisi meillä käytettävissä enemmän. Päädyttiin kuitenkin siihen, että meillä nyt olevat pisteet riittävät ihan hyvin meille tähän tilanteeseen. Tulevaisuudessa tulee kuitenkin luultavasti eteen osakkeen kasvattaminen, sillä haaveillaan siitä, että lomamatkoja voisi tehdä vuosittain 2-3. Talvella, kesällä ja syksyllä. Talvisin halutaan matkustaa Suomen hiihtokeskuksissa tai alppien ympäristössä. Kesämatkailu sijoittuu pohjoismaihin tai Suomeen ja syksyn reissu olisi kiva saada jonnekin lämpimään. Tällähetkellä pisteet ovat mitoitettu riittämään 1,5 lomaa vuodessa.

Ollaan oltu pääasiassa tyytyväisiä osakkeeseen. Parasta siinä mun mielestä on valinnanvara. Meidän käytettävissä on 35 Holiday Clubin kohdetta Suomessa ja valtava valikoima ulkomaalaisia kohteita RCI -lomanvaihtojärjestelmän kautta. Kaikkiaan voidaan lomailla pisteillä 109 eri maassa ja käytettävissä on jopa 31 000 eri vaihtoehtoa. Toki lomailu vaatii aika paljon omatoimisuutta kun vaihtoehtoja selaa läpi ja sovittaa sopivia lentoja sopivilla vaihtopäivillä niihin. Mutta vielä ollaan koettu hyödyt isommiksi.

Toki osakkeen omistaminen ei ole varsinkaan alkuun halvin vaihtoehto. Mutta kun osake on maksettu, ovat lomat tosi edullisia verrattuna vaikka matkatoimistojen kautta varattuihin. Tällä hetkellä maksetaan vuosittain meidän osakkeen vastike, reilu pari sataa sekä RCIn jäsenmaksu 154e vuodessa. Näillä kustannuksilla saadaan varata meidän pistemäärällä just niin monta lomaa kuin halutaan. Jokaisesta lomasta menee varausmaksu 160e. Tottakai ollaan sijoitettu rahaa osakkeeseen ja jos kokonaissumman laskisi, olisi näin lomailu tällä hetkellä varmasti kalliimpaa. Ollaan kuitenkin ajateltu tämä pitkän aikavälin suunnitelmalla ja koko ajan lomaillessa meidän lomat maksavat itseään takaisin. Parin vuoden päästä ollaankin jo plusmiinusnolla -tilanteessa, jolloin lomailu on tosi halpaa verrattuna siihen, että vuokrattaisiin mökki yksityiseltä ja maksettaisiin siitä useita tuhansia sesonkiaikana.

Toisaalta lomaosake on myös osake. Se on omaisuutta, joka voidaan tarpeen mukaan myydä pois tai vaihtaa isompaan. Sen arvo ei laske, sillä Holiday Clubin kohteita kunnostetaan ja remontoidaan säännöllisesti. Se on asunto-osakeomistus, jonka avulla päästään lomailemaan useisiin erilaisiin kohteisiin haluaminamme ajankohtina. 

Osakkaana saadaan myös muita etuja kohteissa. Aktiviteetit ja harrasteet ovat edullisimpia, päästään erilaisiin osakastapahtumiin, käytössä on osakastilat, saadaan alennuksia ravintolaruuista, voidaan varata kylpylälomia puolet edullisemmin, meidän käytössä on nopeanvaraajan edut.. Tällä lomalla esimerkiksi Justuksen käytössä ollut vauvapaketti (syöttötuoli ja matkasänky) olivat ilmaisia, sulkapallo, kylpylä, keilaus ja ravintolassa syödyt ruuat edullisempia ja koska käytiin kuuntelemassa esittely, saatiin vielä sadanviidenkymmenen euron lahjakortti, jolla maksettiin parit ravintolakäynnit sekä nuo urheiluaktiviteetit.

Me ollaan oltu tyytyväisiä. Tällainen ratkaisu toimii meille, sillä koetaan hotellissa yöpyminen ja oleilu hankalaksi. Varattiin juuri jouluksi viikon loma Sallaan uuden karheaan kahden makuuhuoneen huoneistoon, jonka takapihalta lähtee ladut ja josta on vaan parin sadan metrin matka lasketturinteeseen ja pulkkamäkeen. Tältä vuodelta pisteet onkin siis käytetty kotimaanmatkailuun, mutta pystyttäisiin ostamaan ihan rahalla vielä äkkilähtöjä tai lisälomia, jos kesä- tai syksymatkailu kiinnostaa.

Tulevaisuudessa reissataan varmasti vielä enemmän ulkomailla, haaveissa meillä on vaihtaa nuo lapin lomat lasten kasvaessa Alppilomiin, mutta ainakin vielä Suomi matkailukohteena on helpoin ja halvin vaihtoehto.

Tämä ei ollut mainos tai kaupallinen yhteistyö, vaan ihan puhdas oma kokemus. Jonkin verran oon saanut kyselyitä meidän useista Holiday Club -käynneistä, joten tämä olikin siinäkin mielessä ajankohtainen postaus! Kuvituksena kuvia meidän eri Holiday Club reissuilta. 

13 kommenttia:

 1. Haluaisin tietää tästä lisää. Eli maksatte 200+154€ vuodessa(?) Siitä, että pääsette joskus jonnekin lomalle. Ja lomasta maksatte aina 106€ varausmaksua.

  Mitä muita maksuja tähän kuuluu? Se osakekin on kai pitänyt ostaa, vai olenko ymmärtänyt oikein? Mitä se sellainen osake maksoi?

  Mitä jos ette joku kerta pääsekään suunnittelemallenne lomalle? Tai mitä jos niille sijoitetuille rahoille tulee tarve muuhun?

  Hyvä että olette tyytyväisiä. Jostain syyystä olen vain enemmän kuullut negatiivisia juttuja näistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päästäkseen lomaosakkaaksi, pitää toki ostaa se osake. Osake maksaa 5 000-37 000e. Mitä isompi osake, sen enemmän pisteitä. Jokainen vaihtoloma maksaa tietyn pistemäärän. Me on esimerkiksi maksettu osakkeemme jo, eli meidän omistama viikko on meille ilmainen, maksetaan vaan n.200e vuodessa vastiketta. Tän lisäksi maksetaan RCI jäsenyydesta 150e vuosittain jotta saadaan käyttöömme ne ulkomaan kohteetkin.

   Muita pakollisia maksuja ei ole. Sitten jos ei haluta käyttää sitä omaa viikkoamme siellä Saariselällä vaan vaihdetaan se pisteiksi ja lomaillaan niillä pisteillä milloin halutaan ja missä halutaan, maksetaan 160e/lomaviikko.

   Lomaa varatessa voi ottaa pisteturvan 40e jos loma pitääkin perua, saa pisteet takaisin. Tottakai lomaosakkeen osto pitää suunnitella niin, että siihen on rahaa. Eihän vaikka mökin/veneen osto ilmaista ole ja samanlailla ne omistuksen vaihdetaan rahaksi jos pakottava tarve sille tulee :)

   Meidän pisteillä me lomailtiin tuo viikko Katinkullassa helmikuussa ja toinen viikko Sallassa joulukuussa. Katinkullan lomaan pisteitä oli myös viime vuoden kiintiöstä jota ei käytetty viime vuonna kokonaan. Nyt voitaisiin vielä tälle vuodelle varata ensi vuoden pisteitä jos lomalle haluttaisiin.

   Vaihtolomien lisäksi RCIllä on tarjolla äkkilähtöjä ja lisälomia joita varataan pari viikkoa ennen lähtöä, ne maksavat 200-600e/viikko.

   Osake toki maksoi paljon sekin, mutta ostettiin se sijoituksena tulevaan, panostuksena perheen yhteiseen aikaan ja lomiin. Esimerkiksi tuo meidän loma Katinkullassa olisi suoraan Holiday Clubilta varattuna maksanut 2800e/vko ja viikko Sallassa joulukuussa 1500e/vko. Tästä on aika helppo laskea, että pari tuollaista lomaa kattaa jo lomaosakkeen hinnan. Joten parissa vuodessa meidän lomat maksaa enää noiden vuosimaksujen ja pistevaihtomaksun verran.

   Mä olen myös kuullut paljon huonoa näistä, enimmäkseen keskustelupalstoilta. Meillä monilla tutuilla ja perheenjäsenillä on näitä osakkeita ja he ovat kaikki olleet tyytyväisiä. Luulen, että osittain tyytymättömyys liittyy myös ymmärtämättömyyteen ja siihen ettei tiedä mistä on kyse. TAi juuri siitä, että toki pari ekaa vuotta on kallista, eikä osakekaan tietysti ilmainen ole. Mutta mä ite näkisin tän enemmänkin juuri pitkäaikaisena hankintana ja kun on itse ostettu tää jo ajoissa, saadaan paljon myös hyötyä tästä vuosien varrella.

   Tätä on aika hankala näin selittää, mutta toivottavasti sait tästä jotain irti! :)

   Poista
  2. Kiitos kun kerroit lisää tästä :)

   Poista
 2. Meillä on ollut lomaosake Kuusamon HolidayClubissa jo kohta 15 vuotta. Omaa viikkoamme ollaan vaihdettu tarpeen mukaan tai jätetty talletukseen myöhempää käyttöä varten. Ja mikä parasta: lisäviikoilla saa uusia lomaviikkoja, ns. "osakkaiden nopeat lähdöt". Tampere on meille jo tullut erittäinkin tutuksi, siellä vietellään lisäviikkoja pari kolme kertaa vuodessa. Tulevana syksynä taidetaan suunnata ekaa kertaa Saimaalle, Punkaharjun kauniisiin maisemiin syyslomalle.
  Täällä siis myös yksi tyytyväinen perhekunta : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusamo on kyllä ihana paikka!
   Saimaasta ollaan mekin tykätty, ollaan oltu useampi viikonloppu siellä. Punkaharjukin varmasti tosi kaunis syksyllä!

   Poista
 3. Tämä lomailutapa vaatii siihen tutustumista eikä varmasti ole muutamana ekana vuonna halpa. Mutta pitkällä tähtäimellä todella toimiva!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Pitkäntähtäimen lomailuun tuo tosiaan on omiaan! :)

   Poista
 4. Juuri tästä kaipasin tietoa! Voiko lähipiiri hyötyä osakkuudesta?

  -Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Voi, ollaan itse matkustettu mun isäni osakkeella hänen kanssaan Itävallassa, Espanjassa, Tahkolla ja Himoksessa. Ja nyt meillä oli juuri mieheni vanhemmat matkassa hiihtolomalla tuolla meidän osakkeella. Toki viikon voi varata ihan kokonaan lähipiirilleen, siinä oli joku pieni lisämaksu vaan muistaakseni! Mutta ainakin matkaan mukaan saa ottaa ketä vaan :)

   Poista
 5. HYvä ja toimiva myös meille - ollaan tykätty kovasti. Suunnnitelmissa myös meillä hankkia toinen osake jossain vaiheessa :)

  t. Satu

  VastaaPoista
 6. Moi! Paljonko teillä on osakkeesta pisteitä ja miten hyvin ne riittävät noihin vaihtoihin on/off seasonina?

  VastaaPoista
 7. Muistelen, että meillä pisteitä 60 000 ja ne riittävät ihan ok. Ei oikeastaan tosi nsuomen lomiin, mutta koska meillä on oma mökki Sallassa, ei se ole haitannut. Paras päärä viisi henkiselle perheelle olisi ehkä 100k niin ei tarvisi niin miettiä mihin se riittää ja reissataanko joka vuosi. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!