maanantai 26. maaliskuuta 2018

Kurkistus astiakaappiin


*sisältää mainoslinkin

Jokin aika sitten sain pyynnön tehdä postauksen meidän astioista. Joten nyt kurkistetaan meidän kuppeihin ja kulhoihin! Samaisen postauksen tein joskus vuosia sitten, eikä astiasto ole siitä ihan kauheasti muuttunut. Ollaan sitä toki laajennetty, tai hankittu muutamia uusia rikkoutuneiden tilalle. Mutta pohja-astiasto on pysynyt samana.

Me taidetaan olla astioissa hyvin perinteisiä, sillä meidän kaapeissa on monen muun suomalaisen tapaan Arabiaa ja Iittalaa. Muutama Marimekko, pari Pentikiä ja jonkin verran Ikeaa. Tällä hetkellä ollaan siinä tilanteessa, että kaikki astiat ovat mulle oikeastaan mieleisiä. Välillä harkitsen valkoisten KoKo-kuppien myyntiä, mutta sitten taas välillä totean ne niin tarpeelliseksi, etten ole viitsinyt. Kun nyt kuvasinmelkein kaikki astiat, tuli mulla kyllä tunne että kuppeja on ihan liikaa. Mutta toisaalta, käytetään niitä aikalailla kaikkia, vähän erilaisissa tilanteissa vaan.

Aloitetaan vaikka lasten astioista, joissa oma suosikkini on Arne Jacobsenin Design Letters -sarja. Näitä voisin ottaa jopa jokusen lisää, sen verran paljon olen näistä tykännyt. Vaikka materiaali onkin melamiinia, on nämä myöskin kestäneet meillä hyvin. Yksi muki on jouduttu uusimaan sen pudottua laattalattialle, mutta muuten astiat on olleet superkestäviä!


Muoviastioita meillä on oikeastaan vaan nämä Ikean perinteiset, joita käytetäänkin aika paljon. Useimmiten aamu-, väi- ja iltapalalla. Muovimukit siirrän luultavasti sivuun ja niitä käytetään sitten jatkoss avaan retkillä ja ulkona. Nuo on nimittäin siitä hankalia, että kaatuvat tosi helposti. Tilasin juuri uusia Iittalan kartiolaseja lapsille, jotka varmaan ajavat asiansa paremmin. Ne olivat nyt Iittalan verkkokaupassa kaksi kappaletta 8e* ja siitä vielä koodilla (kurkkaa koodi postauksen lopusta) -10% pois. Olen näitä pitkään miettinyt ja nyt viimein sain aikaiseksi!


Pääasiassa lämpimienruokien syöntiin meillä on lapsilla Pentikin posliiniastiat. Justuksella on tuo matalalautanen tosin muumi, mutta se ei ole vielä käytössä. Nämä pentikit on mun yllätykseksi pysyneet ehjinä nämäkin, matalat ovat isojen ristiäislahjat ja olleet käytössä siitä saakka kun ei ollut enää vaaraa että lautaset lentelee. Aterimet on olleet tosi tykätyt nekin. Syvä kuppi ja muki on yleensä käytössä puuroissa ja iltapalalla. 


Justuksella käytetään enimmäkseen vaan tuota Baby Björnin lautasta, jota hän ei sa akauhean helposti itse lennätettyä lattialle. Mukeina on Mam-nokkamukeja, lifefactoryn nokkamuki ja Nukin nokkamuki. Nää Mam-mukit on kuitenkin olleet ehkä parhaat. 


Ja muumi. Sitä meillä on leipälautasina, kulhoina, mukeina ja laseina. Muita käyttävät oikeastaan vaan lapset, mutta mukit on käytössä vanhemmillakin. Useimmiten niistä kahvia hörppii isi, mä itse käytän melkein aina muita kuppeja. Muumit katetaan myös aina lastenjuhliin kahvikupeiksi, sillä niitä meillä löytyy 15 kpl. Leipälautasia on vain yhdet per lapsi, kuten kulhojakin. Laseja on enää kaksi, loput neljä ovat rikkoontuneet jo. Hassua on, että laseja on enemmän mennyt rikki meillä vanhemmilla, vain yksi on tainnut hajota lasten käytössä. 


Sitten aikuisten astiat. Astiasto meillä on Arabian KoKoa ja olen tykännyt siitä ihan mahdottomasti. Tavalliset lautaset on kyllä ihan valtavan isot ja niiden vuoksi olen välillä miettinyt sarjan vaihtamista valkoiseen Teemaan. Vielä ei olla kuitenkaan vaihdettu, sillä ulkonäöllisesti tykkään tästä Kokosta kuitenkin niin paljon enemmän. Isoja lautasia meillä on 12 ja se on arkikäytössä vähän liikaa. Sitten tietysti kun lapset siirtyvät näihin samoihin, on määräkin parempi. Syviä meillä on kuusi ja se on osoittautunut aika hyväksi. Lapsetkin syövät keitot näiltä syviltä lautasilta, eikä olla ainakaan vielä koettu määrää liian pieneksi. Soikeita leipälautasia on niitäkin kuusi ja myös siinä määrä on sopiva. Kulhoja on myös kuusi ja niissäkin määrä on oikein hyvä. Keskikokoisia lautasia, jotka tosin ovat hivenen turhat, on neljä kappaletta. Niitä olen käyttänyt oikeastaan vaan lapsilla, sillä omass akäytössä ne ovat jotenkin liian ahtaat.. Pieniä leipälautasia on 12 ja niitä käytetään oikeastaan vaan juhlissa. Nuo pikkulautaset ovat vähän hankalai. sillä niiden korkeiden reunojen vuoksi ne keikkaavat tosi helposti. Tämä on yksi syy, jonka vuoksi teema välillä houkuttaa. Voisi tietysti miettiä vaan noiden asetinlautasten(?) vaihtoa teemaan ja pitäytyä isoissa lautasiss atässä vanhassa tutussa Kokossa.


Lasit meillä oli aiemmin Iittalan Kartiot isossa koossa, mutta päivitettiin ne viime syksynä kastehelmiin. Kastehelmen lasit ovat jotenkin järkevämmän kokoiset ja muutenkin kauniimmat. Myös leipälautaset hankittiin silloin Kastehelmenä, ja noita käytetäänkin nyt aikalailla samanverran soikeiden KoKojen rinnalla. Nämä meillä on myös aina juhlakattauksissa ja muissa kahvituksissa. Lautasia on 6, joka on vähän liian vähän ja ainakin neljä pitäisi ostaa lisää. Laseja on kymmenen, niissä määrä on ollut sopiva. Jälkiruokakuppeja on kaksi, ja olen miettynyt jos KoKon kulhot orvaisikin näillä. Kastehelmet ovat vaan sen verran pienet, etten tiedä tulisiko niille kuitenkaan käyttöä. 


Kahvikupeissa meillä sitten löytyykin jokunen. Neljä mustavalkoista Taikaa, kuusi mustavalkoista marimekkoa. Nämä ovat kupit joita käytetään selvästi eniten, niin aamu- kuin iltapäiväkahvillakin. Aina kun mun sisko tulee kahville, katan Taikat, muille laitan Marimekkoa. Ellei sitten kyläilijä ole kaltaiseni kahvisieppo, silloin katan myös Taikaa. Marimekon kaverina on tuo yksi kulho, joka meillä on oikeastaan aina karkkikulhona. Taikakulhoja on neljä ja niist syödään yleensä keittoja ja rahkaa. Määrät on olleet aika hyvät, en ole koskaan kaivannut useampaa Taika-kuppia, mutta Marimekkoja olen harkinnut hankkivani enemmän. Mutta juurikin jonkin tilalle, joko korvaisin näillä muumimukeja tai KoKo-kuppeja.


Ja eihän ne kahvikupit siihen loppuneet. Paljon arjessa juon kahviani noista Martinexin arki-sarjan kupeista, kuten olette ehkä somesta bonganneet! Myös Design Lettersit ovat tykättyjä, vaikkakin kaipaisin niihin korvaa. Enimmäkseen nämä koristavat meidän keittiönhyllyä ja katan ne oikeastaan vaan brunssille tai aamupaloille. Nuo Villeroy Bochin kupit ja lautaset ovat ehkä kaikkein turhimmat joita meillä on. Niitä käytetään tosi harvoin, yleensä jos haluan kattaa vähän hienommin tai kahvittelen kaksistaan ystäväni kanssa. Astiat ovat tosi käuniit mutta aika käytännölliset. Mieheni kaataa näihin meille tosi usein viikonloppuisin iltapäiväkahvit. Pientä arjen luksusta <3 Villeroy Bochia meillä on neljä paria, mutta toistuvasti harkitsen niiden myyntiä. Näiden lisäksi onkin sitten ne 15 kpl muumimukeja ja 12 kpl KoKon kuppeja. 


Keittiön hyllyssä löytyy vielä niin kastehelmeä purkkeina, kuin Martinexia munakuppeina. Muumia keksipurkkina ja Taikaa maitokannuna. 


Vielä astioissa löytyy tietysti viini-, viski ja shottilasit. Viinilaseiss ameillä on Iittalan Essenceä ja sitä täydensin juuri Iittalan alessa kuohuviinilaseilla*. Kuohuviinilaseja meillä on nimittäin enää yksi, jostain syystä ne on ainoita jotka meillä on menneet rikki. Nyt sarjat ovat täysinäisiä, ja määrällisesti myös riittäviä, sillä kaikkia viinilaseja on kuusi kappaletta. Lisäksi meillä on ultima thulet viskilaseina, tuolla ylhäällä shottilasiaen takana. Shottilasit taitavat olla jotain markettimallistoa. Viinilasien vieressä on myös kermakko, kristalliset shampanjalasit, sekä meidän kaiverretut häälasit. Siis ne shampanjalasit, joista häissä siemailtiin Möetit. Niistä muuten juodaan ainoastaan hääpäivänä ja kihlapäivänä, muuten meillä on iittalat käytössä.


Astioissa mainitsisin vielä muutamat kattaus- ja tarjoiluastiat, jotka meiltä löytyykin yhdestä kaapista. Niiden lisäksi toki on muutamia isompia uunivuokia (metallisina ja keraamisina) Orthexilta, Iittalalta  ja kermansavelta. Tarjoilussa käytän Marimekon siirtolapuutarhalautasta, Marimekon räsymattokulhoa ja kastehelmen tarjoilulautasta. Näiden lisäksi paljon käytössä on myös kastehelmen kulho, sekä Iittalan muumi piirakkavuoka. Noita suorakulmaisia tarjoiluvuoksia on kaksi ja ne molemmat taitavat olla Teemaa. Myös teekannu on kovalla käytöllä. Ylhäältä löytyy sitten noita lautasia, joita kerroinkin käytettävän harvemmin. Niin ja sitten tuo salaattikulho, jonka merkistaä ei ole tietoa. Ostin sen Joensuulaisesta sisustusliikkeestä joskus vuosia sitten. 


Niin ja aterimista sen verran, että ne meillä on ollut jo vuosia Hackmannin Savoniaa. Näissä vaan on se tilanne, että uusi sarja pitäisi hankkia, tai sitten ostaa tätä vilä yksi setti. Ensimmäisen setti on nimittäin tullut miehelleni ylppärilahjaksi ja ollut ensin hänellä käytössä poikamiesboksissaan ja sittemmin meillä yhteisissä kodeissa. Kihlalahjaksi saatiin toinen setti ja määrällisesti tuo olisikin sopiva. Vuosien saatossa osia on vaan katoillut ja nyt taidetaan olla siinä vaiheessa että haarukoita on ehkä kahdeksan ja pikkulusikoita viisi. Pikkulusikoiden määrää saa onneksi kompensoitua juhlissa käytössä oleville hopealusikoilla, mutta arkikäyttöön niistä ei oikein ole. Melkein tilasin Iittalan verkkokaupasta nämä, mutta pihiys iski! 


Siinäpä oli oikein kunnon katsaus meidän kaappeihin, jokunen kuppi noita tosiaan onkin kertynyt! Tykkään kuitenkin, että astioita on riittävästi ja erilaisiin tilanteisiin. Vähemmälläkin varmasti selviäisi, mutta toisaalta valtaosa on kuitenkin viikottaisessa käytössä. Osasta ehkä voisinkin luopua, katsotaan onnistuuko! Toisaalta, meillä on keittiössä sen verran hyvin tilaa, ettei tarvetta karsimiselle ole ollut. Tilanne voisi olla eri, jos kaappitila tarvittaisiin muuhun käyttöön!

Millaisia astiastoja teillä on? Tykkäätteko kerätä yhtä sarjaa vai ostatko eri sarjoista malleja jotka ovat mieleisiä?

Kannattaa klikkailla itsensä Iittalan verkkokauppaan* jos astioita on hankkimassa, siellä on nimittäin Iikend vielä tän illan voimassa ja monia astioita puoleenhintaan! Koodilla IIKEND10 saa vielä -10% lisäalen aletuotteista! Verkkokauppaan TÄSTÄ*.

8 kommenttia:

 1. Tätä postausta oon odottanutkin! Niin ihanat astiat❣️ itsellä käytössä samoja astioita kun teillä🙂

  VastaaPoista
 2. Mä olen alkanut tulevaisuutta ajatellen kerätä astioita. Tällä hetkellä varastosta löytyy 6 teema ruokalautasta, 6 teema leipälautasta, 6 teema 15cm kulhoa ja muutama muumimuki. Lisäksi hacmannin savonia 24+1 aterinsetti johon siis kuuluu kakkulapio. Toiveissa ois vähitellen alennuksista keräillä teemaa ja juhlissa lahjaksi toivoa.

  VastaaPoista
 3. Wau, vähänkö teillä on paljon astioita :) meillä astiat on kuuluneet syvästi pihistä- osastoon, haaveilen kyllä aina yhtenäisestä ja riittävän isosta astiasetistä mutta en vaan koskaan raaski hankkia.

  Meillä on 5-henkinen perhe, kaksi aikuista, yksi teini ja kaksi pientä lasta. Astiakaapista löytyy 6kpl isoja lautasia, 6kpl leipälautasia, 3kpl lastenlautasia, 7kpl syviä lautasia/kulhoja joista syödään myös puurot ja jäätelöt, muutama pienempi ja isompi kulho esim dipeille ja salaateille, 12kpl ikean setti pieniä kahvikuppeja asetteineen ja lautasineen joita käytetään juhlissa, sekä muutama tarjoiluastia esim voileipäkakulle. Aterimia on ollut alunperin 16kpl kutakin, mutta varsinkin pikkulusikat on ottaneet hatkat. Kahvikuppeja yhteensä ehkä 12, sekalaista arabiaa. Tiskikone pyörii tiuhaan, mutta tämä määrä riittää meille hyvin. Haluaisin kuitenkin päivittää astiat yhtenäiseksi, teillä on ihania sarjoja joista minäkin haaveilen. Ehkä vielä joskus :D

  VastaaPoista
 4. Meidän astiakaappi koostuu valkoisesta Teemasta. Osia on joka lähtöön ja paljon. Näitä käytetään arjessa ja juhlassa. Kartiot juomalaseina, Essencet viineille. Erilaisissa kattauksissa käytetään tarjoiluastioina paljon myös vanhaa Arabiaa ja kotimaista lasia. Hyvin vähän tulee astioita ostettua enää nykyään. Perussetti on 20 vuotta vanhaa, joten hajonneiden tilalle joutuu toki joskus jotain ostamaan. Ja sitten kun Teemassa muuttui joitakin vuosia sitten lautaskoot, niin sepäs vasta olikin mukavaa... Kertaakaan ei ole kuitenkaan tullut mieleen, että vaihtaisin kokonaan sarjaa toiseen.

  VastaaPoista
 5. Tosi nättejä astioita teillä. Kaikki on sellasia, että voisin kuvitella ostavani meillekkin :) Meillä on ollut nyt noin viisi vuotta valkoinen teema astiasto. Oon tykänny kovasti enkä oo kyllästynyt vieläkään. Meillä on isoja lautasia ja syviä- 8kpl. Pikkulautasia on varmaan tuplasti, mutta osa niistä on syrjemmässä ja käytetään lähinnä lasten synttäreillä kun vieraita on enemmän. Kulhoja kans 8kpl. Niitä käytetään meillä paljon mm. Vauvan puurot ja ruoat syödään niistä ja murot, jätskit ym.. kahvikuppeina muumikuppeja, välillä mietin että vois vaihtaa nekin valkoisiin teemakuppeihin. Juomalasit meidän pitäis uusia, mutta en ole löytänyt sopivia. Iittalan kartiot ois kivan näköiset, mutta pienet on liian pieniä ja isot liian isoja. Haluaisin n. 3dl laseja.

  VastaaPoista
 6. Teemaa, muumeja, marimekon kulhoja.iittalan taikaa ostin vähän aikaa sitten kuuden setin kahvitteluun ja synttäreille.
  Mustana ja oon tykännyt kovasti :)
  Sitte on pari kahvikuppi settiä mitkä oon tilannu esim anttilasta kun oli loppuunmyynti silloin ennen kuin lopetti.

  Sitten on ihan perus ikean omia ja joitakin arabian vanhempia jotka olen saanut esim perintönä.
  H&m homesta tilasin mustat aluslautaset ja kulhot. Oon myös tykänny niistä. Mitä nyt huomasin että pohja niistä kulhoista naarmuuntuu nopeasti kun tytöt syö esim puuroa niistä ja lusikka kaapii pohjan.
  Lapsille oon ostanu ihan perus laseja prismasta alle eurolla.
  Meillä ainakin murrosikäinen hajottaa laseja, aina joku melkein viikottain rikki niin ei raaski kalliita laseja hankkia :D
  Nyt hetken ollut onneksi ehjiä kaikki.

  Että semmoista meillä on. Onhan noita kertynyt :)

  VastaaPoista
 7. Meiltä löytyy pääosin teemaa. Ja paljon :D Kahvimukeja, leipälautasia, isoja lautasia, murokulhoja ja syviä lautasia kaikkia löytyy noin 8-16 kpl. Siihen vielä päälle vähemmän käytetyt kahvikuppisetit ja useampi erilainen tarjoiluastia. Mutta minulle alettiin kerätä astiasarjaa jo 14-vuotiaana, eli koko astiasarja oli koossa ennenkuin muutin pois kotoa.

  Samoilla ollaan menty jo yli 15 vuotta.

  Lisänä muutama 24h -sarjan astia, vähän kastehelmeä ja paljon erilaisia essencen viinilaseja. Ja savonian ruokailuvälineet.

  Tulisi tällä hetkellä kalliiksi korvata vaikka teemat muilla astioilla, joten pysyn näissä.

  VastaaPoista
 8. Meillä astiasto koostuu pääosin valkoisesta Teemasta, siitä koostuu niin ruoka- kuin kahviastiastokin. Halusimme jotain selkeää ja ajatonta, jota on helppo piristää ja muunnella muilla astioilla, lautasliinoilla ja tekstiileillä.
  Teeman kaverina löytyy vähän mustavalkoista Taikaa ja muutama Marimekko ja Kastehelmeä.
  Arkilaseina on ihan Ikeaa, viinilasit ja "paremmat" juomalasit on Essenceä. Kastehelmeä haaveilen vielä arkilaseiksi noiden Ikeoiden tilalle.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!