lauantai 4. marraskuuta 2017

Rokotetaanko?

No ilman muuta. Tää on asioita, joita ei olla taidettu edes mitenkään kummemmin käydä läpi lasten kasvatusta ja hoitoa miettiessä. Rokottaminen on aina ollut meille itsestäänselvyys. Ja myönnettäköön, etten edes keksisi riittävän hyvää mielipidetaustaista perustetta sille, miksi lasta ei tulisi rokottaa. Jotkin perussairaudet, jotka estävät rokottamisen olisivat luultavasti ainoat hyvät syyt, joiden vuoksi rokottamattajättämispäätös tehtäisiin. 


Lähtökohtaisesti mun mielestä jokainen lapsi tulee rokottaa. Pidän itse jopa vähän erikoisena sitä, että vanhemmilta kysytään saako lapsi rokotesuojan. Koska miksi ei saisi? Rokotusohjelman rokotteet ovat vuosia tutkittuja ja analysoituja. Niiden avulla on saatu häviämään monta kamalaa ja jopa kuolemaa aiheuttavaa tautia. Miksi ihmeessä tätä suojaa ei pidettäisi yllä ja suojeltaisi paitsi omia, myös muita lapsia saamasta noita tappavia tai vaikeasti vammauttavia tauteja?

Osaa lapsista ei voida rokottaa. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä mikäli tietty prosentti väestöstä on rokotettu, ei taudit silti pääse leviämään. Tämä tulisi mun mielestä ottaa aina huomioon siinä vaiheessa kun miettii vaikka influessarokotteen ottamista. Estämällä itseään tartuttamasta tautia muihin, suojelee myös niitä ihmisiä, joilla ei ole itse mahdollisuutta suojata itseään rokotteella. Heidän ainoa mahdollisuutensa on luottaa riittävään rokotesuojaan ja siihen, ettei toiset ihmiset kyläile tai liiku julkisilla paikoilla sairaana.

Eli kyllä, meillä kaikki lapset on rokotettu rokotusohjelman mukaisesti ja tullaan rokottamaan myös jatkossa. Myös influenssarokotteet otetaan joka syksy. Tää on vaan asia, joka ei mun mielestä ole valintajuttu. Rokotteet ovat olemassa syystä ja lapset tulisi näin ollen rokottaa myös syystä.

Jos mielessään pyörittelee mahdollisuutta olla rokottamatta lastaan, pitää ehdottomasti lukea asiasta kunnon faktatietoa. Ei sitä huuhaata, jota rokottamisenvastaiset tahot suoltaa, vaan ihan tutkittua tietoa rokottamuuden haitoista. Selata historiankirjoja vähän taaksepäin siihen aikaan, kun vaikka polio oli yksi suurimmista lapsikuolleisuuden aiheuttajista. Tai ajasta, jolloin hinkuyskä oli vielä hyvinkin yleinen lapsilla. Lukea tuhkarokosta, vesirokon jälkitaudeista ja rotaviruksen riskeistä. Ei liene mitenkään ihme, että vaikka sairaalaan päätyvien rotaviruspotilaiden määrä on laskenut valtavasti sen jälkeen, kun rotavirusrokotetta on alettu antaa pikkuvauvoille. 

Mä näen tän asian niin, että on itsekästä ja naiivia päättää olla rokottamatta lastaan, ellei sille ole jotain terveydellistä estettä. Laumasuoja on nimittäin asia, jolla voidaan suojata myös ne väestön rokottamattomat yksilöt. Kuitenkin, jos liian moni jättäytyy laumasuojan varaan, menettää rokote suojansa. Se ei voi suojata määräänsä enempää rokottamattomia. Jokaisen lapsen etu on elää rokotuksin suojatussa väestössä, eikä tuosta tulisi mun mielestä joustaa millään tavoin. Voisin jopa kannattaa pakkorokottamista, mutta luulen ettei siihen tulla ihan heti tässä maailmassa menemään. Ehkä nyt äkkiseltään ihan ymmärrä, miksi rokottaminen tulisi edes turvata pakolla. Eikö hyödyt puhu jo puolestaan?


Rokotevastaisuudessa vedotaan usein siihen, että lapsen on vaan hyvä sairastaa tietyt taudit lapsena, sillä se lisää lapsen omaa immuunipuolestusta ja ehkäisee allergioita. Tämä ei kuitenkaan todellisuudessa pidä paikkaansa, sillä nuo taudit, joita vastaan rokotteilla taistellaan, ovat vain pieni osa niitä tauteja jotka lapsen immuniteettia rakentavat. Lapsilla on vuosittain useita flunssia, joiden sairastaminen on paljon turvallisempaa, kuin se että lapsi tietentahtoen altistetaan vaikka vesirokolle. Toisaalta usein keskusteluun vedetään myös surullisen kuuluisa sikainfluenssarokote ja sen aiheuttamat haitat. Mä näen tuon taas niin, että itse tautikin olisi voinut laukaista saman prosessin jonka rokote osalle väestöstä teki. Toisaalta haitat olisi voineet olla myös paljon suurempia, kuin mitä nyt koettiin kun väestö oli pääasiassa rokotettu. Harmittavan usein, sikainfluenssarokote sekoitetaan kausi-influenssaan, ja vedotaan sen haittoihin syynä kausi-influenssarokotteen ottamiseen. Ja nehän ei vaan ole yhtään sama juttu, kausi-influenssarokotteet rakennetaan jokaiseen kauteen edellisen pohjalta, se suojaa tietyiltä taudinaiheuttajilta ja on tehokkuudeltaan aina jotain hyvän ja huonon väliltä. Ennustaa kun ei mitenkään supertehokkaasti voi. Se on kuitenkin aina parempi ratkaisu ottaa kuin jättää ottamatta. Influenssa nimittäin ei ole mitään tavalliseen flunssaan verrattuna, johon sitä myöskin hyvin usein verrataan. Tutustu ihmeessä influenssaan ja sen yleisyyteen, ennen kuin tästäkään lähdet tekemään päätöstä suuntaan tai toiseen. Älä tee päätöstä kuulopuheisiin perustuen vaan lue itse, käyttäen lähdekritiikkiä. 

Summasummarun tässä kai on, ettei rokottamattomuuteen tulisi päätyä vaan koska siltä nyt tuntuu. Lähtökohta tulisi vaan aina olla, että lapset rokotetaan. PISTE. Jos jotain rokotetta ei oteta, miettiä ja punnita asiaa oikeasti ja kunnolla. Vähän pidempään kuin se pieni hetki siellä neuvolassa. 

Lähteet:

9 kommenttia:

 1. Samaa mieltä, paitsi mä en oo ottanut koskaan influenssarokotuksia lapsilleni enkä itselleni. Terveinä ollaan pysytty. *kopkop :)

  VastaaPoista
 2. Tämä on aihe, josta mä voisin puhua kuinka paljok vain.
  Me ollaan rokotettu lapset influenssaa vastaan vuosia (ja muutkin rokotteet on saatu ajallaan). Musta tuntuu, että ihmiset eivät tajua miten onnekkaita ollaan kun asutaan maassa, jossa rokotteita jaetaan ilmaiseksi ja niitä riittää kaikille. Maailmassa on edelleen maita, jossa lapsia kuolee tauteihin jotka ovat meiltä jo hävinneet. Pidän itsekkäänä tekona päättää olla rokottamatta lastaan, ihan vain huvin vuoksi. En vaan pysty käsittämään. Etenkin kun rokotteet ovai olleet käytössä vuosikymmeniä!

  VastaaPoista
 3. Samaa mieltä! Täyttä hölmöyttä jättää rokotusohjelman mukaiset rokotukset ottamatta, vanhemmat leikkivät lastensa terveydellä! Influenssa rokotuksesta olen eri mieltä omakohtaisen kokemuksen perusteella. Jos kestät rokotteen ja saat siitä hyödyn niin ehdottomasti. Sitten on valitettavasti myös meitä, jotka menetämme kyseisen rokotteen otettuamme oman vastustuskyvymme ja sairastamme koko talven influenssaa myöten. Omaa maalaisjärkeä ja elimistöä pitää kuunnella, laumasuoja on hyvä mutta meitä poikkeuksia on jotka säästymme flunssalta juuri rokottamattomuuden takia!

  VastaaPoista
 4. Aamen, täysin samaa mieltä!! Sun arvostus nousi juuri vielä lisää ;) Ja influenssa tappaa ihan perusterveitä aikuisiakin, suosittelen ottamaan. Puhumattakaan jos perheessä vauvoja tai pieniä lapsia!

  VastaaPoista
 5. Samaa mieltä rokotusohjelmaan kuuluvista rokotteista. Mutta influenssarokotteista eri mieltä. Nämä ovat jokaisen omia valintoja, mutta itse en anna itseeni ja lapsiin pistettävän lääkeaineita, joiden tehosta ei ole todisteita (tulevat markkinoille vajain tutkimuksin, ilman näyttöä). Lisäksi rokotteen suoja on melko olematon, sillä virus muuntuu uudeksi parhaimmillaan parissa viikossa. Rokotteen haitoista puhumattakaan (mm. Alumiinin (puskuriaine) yhteys moniin sairauksiin). Kukaan ei ota vastuuta tai auta, mikäli jotain tulee ja minusta tämä on pelottavaa. Viime vuonna suuri osa sairastuneista olivat rokotteen saaneita. Ja yhtälailla rokotteen saaneet kantavat taudinaiheuttajia mukanaan. Perus hygienisellä toimintamallilla päästäisiin jo pitkälle, mutta tämä tietenkin mahdotonta.

  Itsekin olen alalla töissä, mutta en suoraan tekemisissä rokottamisen kanssa. Nyt puhun edelleen kausirokotteista. Iso osa omista työkavereista, jotka tuolla kentällä työskentelevät, eivät suostu rokotetta ottamaan. Minusta tämä on huolestuttavaa. Siis koko tilanne. Ehkä tieto lisää tuskaa. Eniten harmittaa tämä vihamielinen jakautuminen kahteen leiriin: rokotetut ja rokottamattomat

  VastaaPoista
 6. Aamen! Hyvin kirjoitettu postaus jälleen kerran! Meillä otetaan kaikki rokotusohjelmassa olevat rokotukset sekä joka syksy on otettu influenssarokotukset koko perheelle. Tänä syksynä otettiin myös kolme vuotiaalle vesirokkorokotus ja tuon rokotuksen saa myös meidän 8kuinen tulevaisuudessa jos ei ole sairastanut sitä aikaisemmin.

  AK

  VastaaPoista
 7. Asiaa! Perustelut rokottamatta jättämiselle ovat usein hataria ja naiiveja. Itse olen työskennellyt vammaisten lasten kanssa (Englannissa) ja siellä yksi lapsi oli vaikeasti CP-vammainen tuhkarokon jälkeisen aivokalvontulehduksen seurauksena. Kaveri oli pysyvästi vammautunut polion takia. Meidän lasten rokottaminen voi pelastaa kaverin immuuniheikkouden tai syövän takia rokottamatta jääneen lapsen hengen. Itseltä jäi influensarokotus ottamatta toissa syksynä ja niin sitä pitikin iskeä oikea ärhäkkä influenssa. Taudista selviytymiseen meni lähes kolme kuukautta kaikkinensa vaikka perusterve olenkin. Ikinä toiste en sitä tautia halua! Eli sen rokotteen hankimme koko perhe vaikka eihän se anna täyttä suojaa eikä pelasta äkäsiltä tavallisilta flunssilta (monet sekottaa keljun flunssan ja influenssan ja siksi vähättelevät influenssarokotuksen tarvetta).

  VastaaPoista
 8. Samoilla linjoilla täällä. Lapset on rokotettu ja tänä vuonna olisi tarkoitus ottaa myös tuo influenssarokotus, läheisen sairauden vuoksi. Suositeltiin ottamaan, jotta ei hänelle sitten mahdollisesti tartuteta. No, onko välttämätön en tiedä, mutta siihen nyt päädyimme.

  VastaaPoista
 9. Rokotusohjelman mukaiset rokotteet on otettu ja otetaan.
  Mutta...
  Läheltä olen joutunut seuraamaan kuinka varhaisteini-ikäisen sukulaistytön elämä menee päin helvettiä rokotteesta saadun narkolepsian takia. Sen seurauksena ymmärrys ihmisten reaktioita kohtaan kasvaa ja kriittisyys pulpahtelee pintaan itselläkin. Väkisin tekee mieli verrata: onko jonkun iäkkään henki niin kallis, että siksi MINUN pitää rokottaa itseni vrt. Onko nuoren tytön elämä niin merkityksetön, että se on uhrattava rokotteiden nimissä? Joo, sairaus olisi VOINUT puhjeta ilman rokotettakin, mutta millä todennäköisyydellä? Viaton nuori kärsii katapleksioista ja nukahtamisongelmista jms koko lopun ikäänsä. Ei voi enää ikinä nauraa, kun heti lähtee taju. Miettikää sitä. Toivokaa, ettei oma lapsi ole se seuraava, joka joutuu kokemaan tämän.

  Rokotteet on kehitetty hyödyksi. Mutta tässä maailmassa kaikkea määrittää raha. Kukaan ei voi täysin luottaa edes noihin "virallisiin tahoihin". Rahahan se lääkebisneksessä ja juuri siinä etenkin jyllää. Surullista. Mätä maailma...

  Eikä täällä kukaan ikuisesti elä, vaikka kaikki rokotteet ottaisi ja eläisi ekologisesti.

  Aika raukkamaista haukkua muiden valintoja, koskaan 100% oikeaa tapaa toimia ei vain ole. Yksilön taustat voi saada jonkun tekemään erilaisen ratkaisun - ja hän kantaa siitä vastuun. Ainahan kaikilla valinnoilla on pohjimmiltaan vaikutusta myös muihin ihmisiin. Teki niin tai näin.

  Aina kannattaa opetella ymmärtämään toisia ihmisiä. Ymmärtämään niitä, jotka käy elämässään läpi rankkoja asioita ja joiden viisaus perustuu kokemukseen. Asiat ei oo mustaa valkosella.

  Menipä syvälliseksi.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!