keskiviikko 15. marraskuuta 2017

From Stockholm with love - Tukholma lasten kanssaTai pitää kai korjata, että pienenpieni osa Tukholmaa, superlyhyessä ajassa. Mutta riittihän se taas nostattamaan pienen Tukholma-rakkauden ja matkakärpänen pääsi puraisemaan kumpaakin meistä vanhemmista. Tukholma pitää päästä kokemaan taas pian, paremmalla ajalla ja ehkä jopa ilman lapsia. Tai ainakin kahta isompaa.

Matkustaminen lasten kanssa tarkoittaa mulle aina ennakointia ja asioiden selvittämistä etukäteen. Teen tätä toki muutenkin, ja meidän kaveri- ja perhepiirissä mun tekemät powerpointit ennen reissuja ovat tulleet jo hyvinkin tutuiksi. Joku mieltää tällaisen suunnittelun hölmöksi, mulla se poistaa stressiä ja saan reissussa keskittyä siihen oleelliseen. Nauttimiseen, fiilistelyyn ja uusien paikkojen ihailuun.

Tukholman tipsejä keräilin etukäteen facebookin keskustelupalstoilta, netistä ja blogeista. Mun ystävä antoi myös hyviä vinkkejä, joiden avulla saatiinkin meidän maissa pyörähdys kivan sujuvaksi. Faktahan on, että Tukholmassa saisi kulumaan aikaa vaikka kuinka ja paljon eikä tuo laivan maissaoloaika, vajaa kuusi tuntinen riitä juuri mihinkään. 

Me suunniteltiin Tukholmapäivälle kolme kohdetta, joista yksi (Aquaria) kuitenkin jätettiin lopulta ajanpuutteen vuoksi pois ja hyvä niin. Kävelyyn lasten kanssa tuhraantui meillä yllättävän pitkä aika, eikä olisi millään ehditty tuohon kolmanteen kohteeseen. Toisen kerran sitten.

Meidän pääkohde oli Junibacken, josta kerron sitten tarkemmin omassa postauksessaan. Matkaa Junibackenille Viking Linen terminaalilta oli aika paljon, joten kävelyn sijaan päädyttiin matkustamaan Djurgårdenin saarella sijaitsevaan taloon Båtbussarnan bussilla, johon saatiin liput ostettua kätevästi suoraan laivalta. Matkalla nähtiin jo monta kivaa paikkaa, kun bussi kiemurteli keskustan läpi. Jäätiin kyydistä Nordiska Museetin edessä ja käveltiin Junibackenille. Myös laivalla olisi päässyt helposti terminaalilta Djurgårdenille, mutta pelättiin sen olevan vähän liian kylmä kyyti näin marraskuussa.

Takaisinpäin lähdettiin pari tuntia myöhemmin. Mietittiin raitiovaunuun hyppäämistä, numerolla 7 olisi päästy kätevästi ydinkeskustaan, mutta päädyttiin kuitenkin kävelemään Strandvägeniä ja Hamngatania Sergelin torille saakka. Loppupelissä tää ratkaisu oli aika huono, lapsilla oli nälkä, tuuli oli kova ja matkaan tuhraantui ihan hirveästi aikaa kun isoja poikia sai maanitella eteenpäin. Justus onneksi nukkui vaunuissa, mikä toisaalta oli sitten myös huono, sillä häntä ei viitsinyt herättää Manducaan nostamisen ajaksi. Näin olisi saatu toinen isoista vaunuihin ja toinen sitten isin reppuselkään. Meillä oli mielessä joku kiva rafla, jossa syötäisiin herkullinen lounas, mutta päädyttiinkin ekaan vastaantulevaan McDonaldsiin. Ei mennyt ihan niinkuin Strömsössä tuo meidän kävelyreissu! 

Djurgårdenille palataan varmasti seuraavallakin kerralla, poikia olisi jo nyt kiinnostanut Vasa-museo  sekä Aquaria ja kesällä Skansen olisi varmasti huippukohde. Lapset ei luultavasti kieltäytyisi myöskään Gröna Lund -reissusta, joka oli ainakin mun oma suosikkini lapsena.

Sergelin torilta ostettiin lapsille jätskit ja napattaa itsellemme kahvit ennen kuin ostettiin metroliput ja suunnattiin maan alle. Yhtä paljon kuin pojat odotti laivalle menoa, he odottivat myös metroajelua. Ajettiin metrolla Gamla Staniin, jossa käveltiin lyhyt matka Kunglika Slottetille ja Livrustkammareniin. Toi Livrustkammaren oli lopulta pojille ihan ykkösjuttu, eikä heitä meinannut saada sieltä pois millään. Meillä oli ihan liian vähän aikaa pyöriä siellä, ennen kuin piti suunnata taas satamaan ja takaisin laivaan. Gamla Stanissa olisi ollut tosiaan ihana pyöriä enemmänkin, tosin lasten kanssa tuota ei voinut sanoa mitenkään ihanaksi kokemukseksi. Meidän lapset ovat jotenkin niin toiminnan ihmisiä, ettei pelkkä kävely tunnu kiinnostavan heitä yhtään. Kokoajan pitäisi olla jotain touhua. Käveltiin lähimmälle bussipysäkille Skeppsbronin varteen ja sekin oli jo pojille liikaa. Matkaa siis ehkä 20 metriä. Bussilla (53?) päästiin kätevästi lähelle satamaa, josta kävellen sitten  terminaaliin. Tää matka taitettiin sitten laulellen Antti Tuiskua ja jutellen lelulaivoista, joilla lahjottiin pojat kävelemään tuo viimeinenkin etappi. Haikailin vähän satamassa olevan Fotografiskan perään, mutta jospa sitten vasta sillä seuraavalla aikuisten reissulla.

Mun vinkki ehkä siis on, että jos on paljon kohteita joissa haluaa lasten kanssa käydä. Ota alle taksi, maksoi mitä maksoi :D Me oltiin nimittäin jokseenkin ärsyyntyneitä lasten kitinään ja vannottiin jo loppumatkasta, että tää on kyllä vihonviimeinen kaupunkiloma lasten kanssa.. Vaikka siis joo, ymmärrän kyllä täysin heidän väsymyksensä, itsekin olisin mielelläni nostanut hytissä jalat ilmaan ja ottanut pikku päikkärit. 

Ensi kerralla Tukholma koetaan siis useamman päivän ajan, niin jää aikaa muuhunkin kuin juoksemiseen! 

7 kommenttia:

 1. No mut teijän pojat on niin pieniä et ei ihmekään ettei jaksa kävellä koko päivää! Meidän neljävuotias matkustaa edelleenkin seisomalaudalla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! :) Seisomalauta olisi kyllä kätevä juuri tällaisille reissuille!

   Poista
 2. Välillä ei mee ku Strömsössä. Me kuletaan yhä reissussa kahen repun kera ja niinpä kanneltiin viime kesänä meijän nelivuotiaita Manducassa kaupunkilomalla ku kävely teki totaalistopin just sillon (olivat tosin toipilaina parvorokosta sillon, lihaksii varmaan pakottihi oikeesti). Ja hyvin poijat roikku siinä pitkine kinttuineen. Yksi pätkä meni niinhi että iso poika selässä ja vuosikas edessä, sekin sujui yllättävän hyvin. Lapsilla ainahi oli hauskaa ku kuikuilivat toisiaan olkapään yli. Asenteella selviää, mutta eihän ne lomat aina nii mee ku aikuset aattelee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Einiin, siihen on vähän pakko vaan sopeutua. Varsinkin lasten kanssa usein näin!
   Tosiaan, enpä tullut edes ajatelleeksi, että nelivuotiaankin olisi voinut laittaa manducaan!

   Hihih, lapsilla tosiaan on varmasti ainakin ollut hauskaa!

   Poista
 3. Kunnianhimoiset suunnitelmat teillä ainakin oli! Me on tyydytty aina yhteen kohteeseen lasten kanssa. Muutaman kerran tehty niin, että on tultu sitten saunomaan ja uimaan ajoissa laivalle, mikä on ollut kaupunkipäivän jälkeen ihanaa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ei ihan osattu arvioida, että minkä verran mikäkin juttu ajallisesti vie!
   Toi saunominen ja uiminen olisikin kiva!

   Poista
 4. Me ollaan oltu Siljan terminaalin viereisessä hotellissa 1 yö ja tehty siitä retkiä Skanssenin suuntaan. Viikkarilta ollaan kesällä menty sillä venekyydillä Vasa-museoon ja meidän lapset kyllä tykkäsi kovasti. Siellä on myös ihan ok ravintola ja myös Junibackenin ravintola on hyvä :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!