perjantai 29. tammikuuta 2016

BESAFE izi combi isofix turvaistuimet

 
Pidempään matkassa mukana olleet lukijat saattaakin muistaa, kuinka KOVASTI ongelmoin pari vuotta sitten tulevaa turvaistuinhankintaa. Postauksia voit lukea täällä, täällä ja täällä ja jos itse painiskelet saman valinnan edessä, kannattaa lukea kommentit! Sieltä löytyy valtavasti loistavia pointteja ja kokemuksia! Valinta on iso. onhan kuitenkin kyse lapsen turvallisuudesta! Ja toisaalta myös rahasta, sillä meille ainakin kahden istuimen osto teki ison loven kukkaroon.

Valintaa tehdessä kannattaa muistaa, että käytetyn istuimen kohdalla varmistuu siitä ettei istuin ole kolaroitu tai ollut käytössä yli viittä vuotta. Yli viisivuotiaan istuimen rakenteet kun voivat olla jo kärsineet.
 
Nyt meidän valitsemissa turvaistuimissa on istuttu vähän vajaa kaksi vuotta ja valitsisin edelleen tuon saman tuolin. Meidän lapset ovat nyt kaksi ja puoli vuotiaita, 96cm pitkiä ja 14 kiloa painavia. Ja mahtuvat istuimiinsa hienosti jopa toppapuvuissa. Vielä ei ole tietoakaan tuolien kääntämisestä kasvot menosuuntaan.
 
Istuin on iso ja se taitaa olla yksi sen ainoita huonoja puolia. Ihan pieneen autoon nuo penkit ei välttämättä mahdu, mutta ainakin kokeilla kannattaa! Meillä tuolit on olleet sijoitettuna jopa pieneen Volvo v40:seen, jonka takapenkki ei ole mitoiltaan lähellekään sitä, mitä oma VW passat farkkumme takapenkki on. 


 
Tuolissa on isofix-kiinnitys, joten autoon asentaminen on todella helppoa. Istuin pönkitetään tukivarrella ja kiristys"renkaalla" etu- ja takapenkkien väliin, jolloin se pysyy tukevasti kiinni. Tuon kiristyshomman avulla lapsen jaloille jää myös kivasti tilaa.
 
Meillä matkustetaan siis selkä menosuuntaan. Ja matkustetaan vielä niin pitkään kuin se vaan suinkin on mahdollista. Mitä enemmän tutustuin kaksi vuotta sitten turvaistuimiin ja törmäystesteihin, sitä selvemmäksi tuli, ettei lapsiamme tulla kuljettamaan kasvot menosuuntaan. Isoin syy on turvallisuus aspekti. Tutkimusten mukaan, pienten lasten pää on niin suuri muuhun vartaloon verrattuna, että kolaritilanteessa, ihan pienissäkin nopeuksissa, niskaan kohdistuva paine ja rasitus on liian kova jos lapsi istuu kasvot menosuuntaan. 

Jos kaikkialla painotetaan selkä menosuuntaan istumisen turvallisuutta pienelle lapselle, tulisi sitä mielestäni tavoitella kaikin keinoin jos suinkaan mahdollista. 

Mä olen tänä aikana kuullut jos jonkinlaista syytä, miksi lasta ei voi kuljettaa selkä menosuuntaan. Lapsi ei mahdu, vyöt on hankala laittaa, ei viihdy... Mun on myönnettävä, että yksikään noista syistä ei mun mielestä ole riittävä, jotta itse laittaisin lapset kasvot menosuuntaan. Lapsen kuuluu olla tiukasti kiinni tuolissa, jotta se oikeasti suojaa onnettomuudelta. Olen kuullut niitäkin tarinoita, että lapsi kiemurtelee irti turvavöistä. Silloin vika kyllä taitaa olla enempi vanhemmissa kuin istuimessa. JOs vöistä pääsee irti avaamatta lukkoa, ne tuskin on kunnolla kiinnitetty. Viisipiste vyöt on toki vaikeampi laittaa kuin palkki, mutta en ainakaan itse ole koskaan kokenut kahden lapsen kiinnitystä liian työlääksi. Tokihan ne pitää pujottaa ja kiristää, mutta niinhän sitä tekee omillekin turvavöille.

Me matkustetaan usein pitkää matkaa Lahden ja Joensuun välillä. Lapset kyllä viihtyy, kun mukana on tarpeeksi tekemistä. Keskipenkille laitetun peilin avulla lapset myös näkevät meidät vanhemmat vaikka istuvatkin selkä meihin päin. Lelujen ojentelu ja eväiden tarjoilu on toki vaikeampaa näin päin, mutta ainahan toinen vanhemmista voi sujahtaa keskipaikalle, jos lapset kaipaavat enemmän seuraa. Viihtyminen matkan aikana on taattu myös silloin, kun vaatteet ovat mukavat. Istuimessa ei ole tarkoituskaan istua topattuna, sillä sekin vaarantaa jo niin vöiden kuin palkinkin pitävyyttä. Toppa kun jättää lapsen ja vöiden väliin niin paljon ilmaa. Me on tykätty laittaa lapsille jumpsuitit pitkille matkoille, joten istuimessa olokin on mukavampaa.

Mä kannustan teitä selvittämään istuinvaihtoehdot kunnolla ennen hankintaa. Meidänkin valinta olisi ollut palkki, ellei tätä olisi oikeasti vedetty pitkän kaavan mukaan. Pikaisella silmäyksellä kun palkki-istuimet on turvallisimpia. Noissa tutkimuksissa kannattaa vaan muistaa, että törmäystestituloksissa ei oteta huomioon tuota niskan kuormitusta, joka sille aiheutuu kasvot menosuuntaan matkustaessa. Myöskin kemiaalikuormitus istuimessa saattaa laskea tuolinarvoa, vaikkei sillä ole turvallisuuden kanssa mitään tekemistä. Jos lukupäätä riittää, kannattaa tsekata ainakin ruotsalaiset istuintestit, joita pidetään markkinoiden luotettavimpina! Testien tekijä kannattaa myös vilkaista, jos tilaajana on turvaistuin merkki, ei testituloskaan välttämättä ole se luotettavin.

Katso ainakin nämä linkit! 
76 kommenttia:

 1. Mielestäni on hienoa, että edes joku bloggaaja jättää menemättä siihen palkkiistuinten ihannointiporukkaan. Lähes kaikissa blogeissa on nyt noita ilmaiseksi saatuja istuimia ja se vääristää kovasti lukijan mielipidettä siitä mikä on turvallisinta. Varsinkin kun niissä hehkutetaan helppoudesta ja siitä miten lapsi viihtyy. Kukaan ei mieti turvallisuus puolta. Tälläinen markkinointi on mielestäni moraalisesti väärin. En tiedä olisitteko saaneet tekin ilmaisia palkkiistuimia mutta jos olisitte haluan kiittää että teitte ratkaisun turvallisuus eikä raha edellä! Kammottaa että lapsia kuljetetaan niissä surmanloukuissa!

  Meillä istuinvalinta vasta edessä, kaukalona on besafe joten tämä postaus oli muutenkin mielenkiintoinen! Kiitos vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo meille tarjottu, mutta selkämenosuuntaan penkit olisi kyllä kelvanneet. En usko että olisi palkkia otettu vaikka sitä tarjottaisiin. En vaan osaa luottaa niiden turvallisuuteen. Ja liikenneturva on kuitwnkin aika ehdoton noissa suosituksissa alle kolmivuotiaalle..

   Mutta kiva kuulla että postaus oli mieleinen ja siitä on teille apua! :)

   Poista
 2. Istuuko lapset noissa muka mukavasti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti, ainakaan valituksia ei ole tullut ja unikin maistuu+ :)

   Poista
 3. Eihän lapset muutenkaan esim lleikkiessäänistu jalat suorina, miksi turvaistuimessa pitäisi?;) meillä tasan sama istuin jo kolmannella käytössä, ei mitään moitteen sanaa ja lapset ovat matkustaneet erittäin tyytyväisinä.:)

  Palkki-istuinta en suostuisi ostamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei niin! Ja meillä taidetaan matkustaakin mielummin jalat risti-istunnassa kuin suorina! :D

   Ei olla mekään törmätty ongelmiin matkustusmulavuudessa. Ja unikin penkeissä maistuu!

   Tuskin kotiutuu tähänkään talouteen! :)

   Poista
 4. Hyvä postaus! Turvaistuinhankinnassa kannattaa myös kysyä lapsen mielipidettä. Me mentiin lastentarvikeliikkeeseen ja istutettiin lapsi erilaisiin istuimiin ja huomattiin heti missä viihtyy parhaiten. Sitten tietysti myyjän kanssa tarkistettiin että istuin mahtuu autoon. Ei kannata liikaa miettiä ja selata nettiä ja testejä, istuimen valintaan vaikuttaa myös muut seikat.. Tosin en sitä halvinta ostaisi enkä myöskään palkki-istuinta! Meillä on Maxi-Cosi 2way pearl ja ollaan oltu tyytyväisiä. 2v tyttö kulkee siinä selkä menosuuntaan ja istuin käännetään kasvot menosuuntaan jos joskus lapsi itse haluaa sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Lapsihan se siinä istuu!
   Mä luulen että valtaosa selkä menosuuntaan istuimista on turvallisia ja hyviä valintoja! Päätyi sitten mihin vaihtoehtoon vaan!

   Mä en jaksa uskoa että lapsi osaisi pyytää toisinpäin kääntämistä, jos on tottunut matkustamaan aina kasvot menosuuntaan. Tai tietysti jos on sisarukset mallina niin kai silloin!

   Mä mietin noita maxi coseja kakkosautoon, viekö ne kuin ison tilan?

   Poista
  2. Niin ja uskon että kyllä istuimesta näkee jo päällepäin onko turvallisen oloinen istuin. Kun on jämäkkä, kunnolliset päänsuojat ja turvavyöt yms. Toki itsekin katsoin etukäteen kaikki testit ja selasin nettiä mutta enemmän niistä meni pää pyörälle ja päätin että luotan mieluummin myyjän ammattitaitoon. :D

   Tuskin osaa pyytää mutta jos istuminen käy epämukavaksi tai ahdistaa istua jalat koukussa, silloin käännän istuimen mieluummin kuin kuuntelen huutoa ja valitusta. :)
   Tuossa maxi-cosissahan on se 105cm pituusraja, ja siihen mittaan asti toivon että tyttö tykkää matkustaa selkä menosuuntaan. Sitten ostamme turvavyöistuimen.

   Me kokeiltiin myyjän suosituksesta autoon myös tuota be safe-istuinta vertailun vuoksi, mutta se vei paljon isomman tilan mitä tuo maxi-cosi. Enkä tykännyt siitä kun tuo be safe jäi tosi korkealle ja pystyasentoon, tuossa maxi-cosissa on huippu se kallistuksen säätö ja meillä eniten käytössä se siinä makuuasennossa. Ei retkota pää kun yleensä aina automatkat nukkuu.
   Muutenkin tosi helppo istuin käyttää eikä sitä pysty asentamaan väärin autoon.
   Olihan se kallis, mutta nyt vuoden käytön jälkeen en ole keksinyt mitään valittamista istuimesta tai katunut ostoa!
   Meillä on kokemusta myös britaxin multi-tech2:sta ajalta kun meillä ei vielä ollut isofixillä varustettua autoa. Siitä en tykännyt, oli hankala asentaa ja käyttää, ainakin turvavöiden kanssa oli aina tappelemista ja tyttökin valitti ja oksensi melkein aina kun siinä istui..
   Siksi myös arvostan nykyisessä istuimessa että on nopea kääntää kasvot menosuuntaan kun yleensä se helpottaa jos voi pahoin. Ei vaan ole sitä ongelmaa ollut enää.. :)


   Poista
  3. Jep, eiköhän sen sitten huomaa kun tarve tulee! :)
   Ai siinä on sellainen raja! Sitten se ehkä ei ole meille vaihtoehto kakkostuoleiksi!

   Tuo besafe on kyllä tosi iso joo! Meidän autoon onneksi mahtui, mutta jos vaikka kolmas penkki pitäisi mahduttaa, ei mitään mahiksia!

   Tuossa besafeistuimessakin löytyy se kallistus, mutta meillä se on oikeastaan käytössä vain jos poikien on tarkoitus käydä nukkumaan. :)

   Poista
 5. Samaa mieltä, ehdottomasti selkä menosuuntaan! Meillä on ahdas auto ja silti meidän 86cm pitkä kuopus istuu aivan kevyesti selkä menosuuntaan. Ainakin kolmevuotiaaksi. isommat sisarukset 6v ja 4v sitten ovat jo kasvot menosuuntaan. Kuitenkin vielä turvallisilla kunnon istuimilla eikä niillä pikkupalkeilla, mitä paljon näkee -,-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mun on kyllä vaikea uskoa ettei alle 100cm lapsi mahtuisi istumaan selkä menosuuntaan..
   Kolmevee on meilläkin se tavoite, jos sitten pitää kääntää penkkiä niin ok, silloin taitaa niskakin olla jo aikalailla vahvempi!

   Poista
 6. Aika suorapuheinen postaus. Toi istuma-asento ei näytä mun silmään kovin mukavalta, mutta ehkä lapset tykkää :)
  Meillä on molemmilla lapsilla palkki-istuimet. Ne täytti meidän kriteerit, thats it. Ollaan autoton perhe. Liikutaan autolla 0-4 kertaa kuussa. Lyhyitä matkoja (saman kaupungin sisällä). Maksimissaan pari kertaa vuodessa käydään parin tunnin ajomatkan päässä. Tarvittiin istuimet, mitkä on helppo siirtää autoon ja pois sekä kiinnittää helposti autoon kuin autoon. Istuimet ei myöskään saa viedä paljon tilaa, että ne mahtuu pieneenkin autoon ja meillä kotona säilytykseen. Lisäks matkapahoinvointi on vähentyny selvästi palkki-istuimeen siirryttyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hymmm.. en oikein tiedä mitä tarkoitat suorapuheisella.. Mutta rehellinen joo, jos sitä meinaat. En oikein näe syytä miksi mun pitäisi omassa blogissa jotenkin kaunistella mielipiteitäni? :D

   Istuma-asentohan on oikein ergominen niinkuin joku taisikin kommentoida. Ja niin kauan kuin lapsi ei valita, luulen että asento on oikein hyvä. Mikä parasta, turvallinen.

   Mutta niinkuin sanoit, kukin valitsee istuimet omien kriteerien mukaan ja sillä selvä. En tässä haekaan sitä että ainoa oikea valinta olisi meidän istuin. Valintoja on varmasti niin monta kun on valitsijaakin. Mutta mä vaan koen että alle kolmivuotiaan paikka autossa on selkä menosuuntaan. Thats it. :) Jokainen muu tekee sitten valinnat omien mieltymysten ja tarpeiden mukaan :)

   Poista
 7. Meillä on palkit 3v 8kk ja 1v 2kk. Enkä vaihtaisi pois! Me koetaan ne kaikista parhaimmiksi, hyviksi meidän autoon, lapset viihtyy ja huippu tulokset saanut testeissä. Myös pyörimistesti läpäisty yms.

  Mä en ehkä ymmärrä miks niitä palkkeja kokoajan lytätään näissä keskusteluissa, tuntuu että kauhea kilpailu kenelle on turvallisin ja parhain penkki.
  Meillä esim tuo teillä oleva penkki oli yksinkertaisesti huono. Järkyn iso ja lapsi vihasi siinä istumista. Miksi ihmeessä pitäisin semmosen penkin? Kyllä meillä kuitenkin vaikuttaa sekin viihtyykö lapsi siinä. Luulen että sinunkin valinta saattaisi olla toinen jos teidän lapset inhoaisi noissa istumista? Kuka haluaisi autoilla naama punaisena huutavan lapsen kanssa päivittäin, huh, ei ainakaan me jos valittavana on ihan yhtä turvallinen vaihtoehto.

  Palkki menee meidän 3v 8kk eteen vielä ihan Ok toppavaatteilla. Ehkä ensi syksynä viim kun tyttö on reilu 4v on palkki viim jätettävä pois. Sittenhän penkki menee ilman sitä lapsi auton omalla vyöllä kiinnitettynä.

  Mun mielestä jokainen valitkoon penkin mikä sopii siihen omaan autoon ja on lapselle hyvä! Se mikä on toiselle hyvä ei välttämättä ole toiselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että ovat osoittautuneet teille hyviksi! :)
   Mä en oikein tiedä onko se nyt kilpailu vai mikä siinä sitten määrittelee. Varmaankin eniten se, että valinnassakin on kuitenkin kyse osittain mielipiteistä. TOki jokainen ajattelee oman valintansa parhaaksi, niinhän se menee kaikessa.

   Toki pitääkin vaikuttaa se viihtyykö lapsi. Mutta mä yritinkin tuoda esille sitä, että mukavuus ja viihtyminen ei pitäisi olla se kriteeri jolla istuin valitaan. Tai ei ainakaan meillä ole.

   Mä ehkä vähän tartun nyt tuohon yhtä turvalliseen vaihtoehtoon. Kun palkki nimenomaan ei sitä alle kolme vuotiaalle ole verrattuna selkä menosuuntaan penkkiin.

   Mutta niinkuin sanoit, kukin valitsee omansa ja luultavammin on ihan sujut sen valintansa kanssa. Hyvä että niitä eri valintoja tähän maailmaan mahtuukin. Eikä mulla ole mitään palkkeja vastaan niinkuin nyt vähän tuntuu moni sen niin ottaneen. Se istuin vaan ei MUN MIELESTÄNI ole riittävä alle kolmevuotiaalle.

   Poista
 8. Matkapahoinvointi on kyllä meillä ollut se syy miksi meidän lapset matkustaa kasvot menosuuntaan vaikka se ei turvallisinta ole.

  VastaaPoista
 9. Tuossa istuimessahan on muuten meljo ergonominen asento lapsella (vrt. kantoreppu tai -liina), eli peppu alempana kuin polvet. Lonkat on optimaalisessa asennossa. Jotta siinäkin mielessä pointsit kotiin... :)

  VastaaPoista
 10. Pysyykö teillä lasten päät penkissä jos nukkuvat? Meille just sama istuin mutta ilman isofixiä..lapsen pää retkottaa eteenpäin jos nukahtaa :( vaikka istuin on kallistettuna ja ollaan ostettu myös istuimen alle kiila minkä pitäis auttaa asiaan.. ärsyttää kun luultiin että kallistettavassa istuimessa ei olis tuota ongelmaa..autona v70 volvo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kallistettuna joo ainakin omassa autossa. MUtta huomasin saman, että pää retkottaa helpommin jos penkki on asennettuna siihen volvoon.. Varmaan takapenkin muoto jotenkin vaikuttaa tuohon asentoon!

   Poista
 11. Meidän perheessä minä ja lapsen isä olemme eri maista ja asumme kolmannessa maassa. Vauva-ajan (ensimmäiset 1,5 vuotta) reissasimme paljon näiden kolmen maan välillä ja kävimme "ulkomaillakin". Reissaaminen sujui kätevästi turvakaukalon kanssa. Pojan kasvaessa ulos kaukalostaan jouduimme todellisen ongelman eteen. Tarvitsimme turvaistuimen jota voisi kätevästi kuljettaa lentokoneessa. Istuimen piti olla niin pieni ja kevyt että sen voisi heittää putkikassiin ja selkään, jotta yksinmatkustava henkilö pärjäisi taaperon, matkakassin ja turvaistuimen kanssa ilman apua. Istuimen pitää pystyä asentamaan ihan mihin tahansa autoon kokoluokasta välittämättä, myös ilman telakkaa tai isofixiä. Halusin myös että istuin olisi selkä menosuuntaan.

  Vaatimuksemme näyttivät mahdottomilta ja aluksi näytti siltä että seuraavan kerran pääsemme tapaamaan sukulaisiamme ja ystäviemme pojan kasvaessa kokonaan ulos turvaistuimista. Kunnes löysimme viimein epätoivoisten hetkien jälkeen Cybex Juno-2 fixin, palkki-istuimen. Sen kanssa reissaaminen on helppoa kuten turvakaukalonkin, istuin kulkee niin kätevästi mukana ja on helposti käsiteltävissä vaikka matkustaakin yksin. Käytämme myös paljon linja-autoja, joten on turvallista saada lapsen istumaan turvaistuimeen sielläkin. Saa lapsi nukahtaa ja ei tarvitse pelätä äkkijarrutuksia. Ja perille päästyämme lapsen saa hakijan autoon omalla istuimella, lapsettomien kavereitten ei tarvitse pähkäillä lainaistuinten kanssa. Poika tykkää kovasti istuimestaan ja on siinä aina tyytyväinen.

  Jos olisimme löytäneet selkä menosuuntaan -istuimen, olisimme valinneet sen, mutta meidän käytöllä palkki-istuin oli paras mahdollinen ja taatusti turvallisempikin kuin ladon perältä haetut epämääräiset perintölainaistuimet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hui! Teillä ei tosiaan varmasti ole helppo valinta ollut! Harmi että valinnanvaraa selkä menosuuntaan penkeissä on nii vähän, ja että ne on melkeimpä järestäin niin isoja!

   Mutta teidän valinta kuulostaa teidän tarpeisiin juuri sopivalta! Ja vaikka saksassahan suositaan enempi palkki-istuimia ja ne on siellä todettu turvallisimmiksi juuri erilaisten onnettomuuksien vuoksi! Eli saattaahan tuo teidän valinta olla muualla kuin suomessa oikein hyväkin! :)

   Poista
 12. Kylläpä täällä puolustellaan omia valintoja, vaikka Nelli vaan kertoi oman mielipiteen valintansa taustalta. Koomista.Vanha sananlasku se koira eka älähtää johon keppi kalahtaa sopii hyvin.

  VastaaPoista
 13. Asiaa! Palkki-istuin ehdoton ei meilläkin!

  VastaaPoista
 14. Meillä hankittiin viime syksynä turvaistuinta ja kokeiltiin jo autoonkin tuota Be-Safe:n istuinta. Se oli niin iso, että mahtui juuri ja juuri meidän Audi a6 :seen. Päätettiin kokeilla hieman pienempää Maxi-Cosi 2way pearl istuinta ja se myös valittiin. Jalkatilaa selkä menosuuntaan hieman vähemmän kun Be Safessa, mutta sirompi ja helpompi siirtää. Ollaan oltu tosi tyytyväisiä valintaan. Käännetään istuin kasvot menosuuntaan vasta kun jalat eivät mahdu mukavasti olemaan.
  -V

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että sopiva istuin teidän autoon löytyi! Toi sovittaminen on kyllä tosi hyvä juttu, eihän sitä muuten oikein tiedä! Meidän autoon taas klippan ei sopinut yhtään, penkin muoto on jotenkin sellainen! :)

   Poista
 15. Meillä on 2015 Cybex Sirona ja muutaman kk päästä poika on 2v ja istuu kans selkä menosuuntaan ja istuu niin kauan kuin on mahdollista ihan turvallisuuden takia. Eipä oo poitsu vielä ainakaa osoittanut minkäänlaista epäviihtyvyyden merkkiä. Tosin Sironan saa kallistettua, koska istuin sopii vastasyntyneellekin 0-18kg. Poika kallistetaan vieläkin ja tulevaisuudessakin, kun tulee enemmä jalkatilaa ja senkin takia, kun poika rakastaa nukkua auton kyydissä niin eipä pää retkota eteenpäin. Ja lapsi on todella helppo laittaa istumaan, kun istuin pyörii 360 astetta. Istuimesta tulee palkkiistuin sitten, kun on aika kääntää kasvot menosuuntaan. Mutta siihen menee varmasti vielä vuosi ellei enemmänkin. Jopa 4-vuotias voi mennä selkä menosuuntaan jos vain koko suosii, mut 3 - ikään on yleisesti että toi menee selkä menosuuntaan. Ollaa oltu tyytyväisiä vaikka rahaa PALO! Mut ei ois voinu olla täydellisempi istuin! Suosittelen ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tossa sironassa taisi olla aika paljon sitä kallistusta, meiltä tosta penkistä löytyy vaan muutama taso mutta onneksi vielä riittää se kallistus nukkumiseen mikä siinä on! :)

   Toi olisi kyllä tosi kätevää jos penkki muuttuisi sitten palkki-istuimeksi toisin päin laitettaessa!

   Pitääkin muistaa tämä jos joskus vielä istuinta etsitään! :)

   Poista
 16. Meillä oli sama istuin kahdella lapsella, josta pienempi piikamme siirtyi vajaa 3v pois koska ei yksinkertaisesti enää mahtunut siihen pituutensa vuoksi. Istuin oli meillä pitemmän aikaa kasvot menosuunnassa auton pienuuden ja istuimen huonon asennon vuoksi. Kasvot menosuuntaan sen sai paremmin nukkumisasentoonkin. Istuimena hyvä kyllä lutta turhan iso oli meijön autoon. Nyt on pojilla 4v ja kohta 7v auton vöillä kiinnitettävät istuimet ja tyytyväisiä ollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin varmaan sitten vuoden kahden päästä edessä siirto noihin seuraaviin istuimiin! :)

   Poista
 17. Minä haluaisin mielenkiinnosta nähdä teidän lapset toppavaatteilla tuossa penkissä kun mun mielestä ihan tolla college paidalla ja liivillä näyttää jo aika täydelle. Meille ainakin myyjä sanoi ihan suoraan aikoinaan että harvalla tuo penkki ainakaan 4v menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikein tervetullut katsomaan kun seuraavan kerran jonnekin toppapuvuissa lähdetään! :)

   Meille taas myyjä kertoi ettei ole vielä törmännyt lapseen joka ei mahtuisi istumaan selkä menosuuntaan jos penkin selkänoja vaan antaa pituudelle myöten. Se kun on nimenomaan se pituus joka ekana tulee vastaan. Myyjän mukaan. Taitaa riippua siis kovasti myyjästä. :)

   Poista
 18. Meillä on kohta kolmevuotiaalla tuo sama istuin ja ollaan kyllä oltu tyytyväisiä. Nukkuessa pojan pää vain ajoittain retkahtaa eteenpäin, vaikka istuin olisi kallistettuna. Tuo taitaa tosin johtua osin meidän auton takapenkkien muodosta. Nyt kaukalossa oleva pikkuveli pitäisi siirtää tuohon istuimeen, joten me päädyttiin sitten tässä vaiheessa hankkimaan kasvot menosuuntaan istuin vanhemmalle. Toiveena oli isofix-kiinnitys ja viisipistevyöt mahdollisimman pitkään (myöhemmin käy myös turvavöillä), menee ns. loppuun asti. Noilla toivella istuimen valinta olikin aika hankalaa, kun palkkia ei haluttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, meillä on volvossa sama homma, mutta volkkarissa ei samaan ongelmaan olla törmätty. Että taitaa just riippua tost atakapankin asennosta!

   Mihin istuimeen te päädyitte sitten? Meillä kun toi sama valinta on vuoden parin päästä edessä! :)

   Poista
  2. Britax Advansafix II SICT -istuimeen viimein päädyttiin.

   Poista
 19. Ja selkä menosuuntaan on vaan se turvallisin. Piste. Ei siitä pääse yli eikä ympäri. Aivan sama mikä meidän perheelle olisi mukavin, kunhan on turvallinen. Arvasin, että tulee paskamyrsky palkki-istuinten omistajilta. Voi luoja noita perusteluita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. NIinhän se vaan on. Ei tosta oikein pääse yli eikä ympäri :)
   JA nimenomaan puhun tässä kasvot menosuuntaan istumisen huonoudesta, enkä suinkaan hauku palkki-istuimia niinkuin moni tuntuu nyt kokeneen :D

   Poista
 20. Lapsi vasta tuloillaan, joten noi turvaistuinten erilaisuudet vielä hakusessa.

  Haluaisiko joku kertoa miksi palkki-istuin on parempi kasvot menosuuntaan istuttaessa kuin vöillä oleva istuin? Mihin se siis perustuu?

  Sen olen ymmärtänyt, että palkki-istuimissa ei istuta selkä menosuuntaan lainkaan. Miksi?

  Ja mihin oma mielipiteenne perustuu palkki-istuimen ouolesta tai vastaan?

  Ja haluaisin tosiaan kuulla omia mielipiteitänne ihan mielenkiinnosta, koska asia kuitenkin vuoden sisällä suunnilleen edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä luulen että palkki on parempi kasvot menosuuntaan, koska siinä lapsen väärinasentamisen riski on pienempi? Ja kenties sekin että moni istuin asennetaan isofixeillä joka aina on parempi kuin ilman. Muita syitä en oikein osaa sanoa! :)

   Mä voin puhua vaan omasta puolesta, mutta mun mielestä palkissa tuskin on ongelmaa jos lapsi vaan on tarpeeksi iso. Alle kolme vuotiasta en vaan palkkiin laittaisi.

   Poista
 21. Näyttää kyllä aika ahtaalta tuo istuin ja pojat jotenkin asennossa, jossa ihmettelen että viihtyvät :D mutta hyvä jos viihtyy. Nää on vähän näitä aiheita mistä huvittaa aina lukea näitä kommentteja puolesta ja vastaan ja taas yksi postaus lisää, jossa käännetään puukkoa niiden lukijoiden selkään, jotka antavat lapsien istua kasvot menosuuntaan. Suorastaan tulee ärsyyntynyt fiilis, mutta toisaalta pitää vaan ilmeisesti ajatella, että kaikki todellakin taplaa omaan tyyliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuo sen ahtaampi ole kuin moni muukaan penkki :) Mutta tosiaan, niin kauan kuin suinkaan viihtyvät en näe syytä miksei matkustettaisiin näin kun se kuitenkin turvallisempaa on. Mutta saat toki ihmetellä heidän viihtymistään jos siltä tuntuu! :D

   Mä olen tosiaan pahoillani jos koet tän postauksen jotenkin arvosteluna. Kysehän kuitenkin on vaan meidän valinnasta ja siitä että mä näen asian näin. Meitä kuitenkin jokainen saa IHAN ITSE valita miten lapsensa autoon istuttaa tai on istuttamatta.

   Mä en voi oikein ottaa vastuuta sellaisen ihmisen loukkaantumisesta, joka kuljettaa lastaan toisin kuin mun mielestä pitäisi. Varmaan jokainen kuitenkin kykenevä seisomaan oman päätöksen takana, ja jos ei niin voi varmaan sitten muuttaa tilannetta niin, että on tyytyväinen omaan valintaansa. Eikö? :D

   Poista
 22. Miksi pitää selvästä asiasta vääntää. Jokainen asiaan vähänkään perehtynyt tietää kyllä, että turvallisinta on kuljettaa pienet lapset selkä menosuuntaan. Tämä ei siis ole mikään mielipidekysymys vaan fakta. Onko itselle sitten tärkeintä istuimen valinnassa turvallisuus, viihtyvyys vai kenties jokin muu seikka, niin siitä voi jokainen päättää itse ja puolustella mielipidettään miten tahtoo. Faktatietoa on kuitenkin ihan turha alkaa vääristellä, jos selitykset ja perustelut riittävät itselle niin eikös se ole sitten ihan ok :)

  VastaaPoista
 23. Hei, meinasin jo edellisiin turvaistuinpostauksiin kommentoida, mutta se jäi. Olisiko ihan pois suljettua, että seuraavan kerran kun ostatte istuimia ostaisitte pojille eri istuimet, olisi mielenkiintoista lukea todellista vertailua eri istuinten välissä.

  Meillä vajaa 2,5 -vuotias matkustaa cypex sironassa selkä menosuuntaan, ainakin 3-vuotiaaksi, ja sitten se kääntyy palkiksi. Odotankin mielenkiinnolla että päästään testaamaan parjattua palkki-istuinta :) Sen perusteella teemme sitten varmasti päätöksen seuraavasta istuimesta... Mutta mielellään lukisin jo sinunkin mielipiteitä siitä seuraavasta istuimesta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikeestaan oo osannut ajatella noin.. JOtenkin tuntuu että kun sen itsestä parhaan istuimen löytää, haluaa sen tottakai molemmille. Toisaalta siinä on sekin, että kahden samanlaisen tuolin kanssa ei tule riitaa kumpi istuu kummassa.. Eikä tarvi miettiä miten tää tuoli nyt laitettiinkaan, kun molemmat asennetaan samoin.

   Mutta pitää harkita! Voisinkin jossain vaiheessa pyöritellä vaihtoehtoja siitä seuraavasta istuimesta! Kiitos ideasta!

   Poista
 24. Meiltäkin löytyy Besafe izi combi isofix istuin Skoda Octavian takapenkiltä ja on kyllä ihan huippu istuin! Kyllähän se vie aika ison tilan selkä menosuuntaan asennettuna, mutta mahdun hyvin 165cm pituisena istumaan etupenkillä. Meillä on 1v9kk lapsi ja hän viihtyy erinomaisesti istuimessaan,tykkää kun näkee hyvin ulos.

  Isovanhemmilla on Britax multi-tech 2 istuin autossaan joten siitäkin on kokemusta.. Kyllä Besafen istuin on 100 kertaa parempi kuin multi-techin istuin.
  -Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kyllä on! <3 Meilläkin mahdutaan ihan näppärästi, mutta tosi pitkillä voi olla vähän hankalampaa! :)

   Tuo britax on varmaan ihan jees kakkosistuin, eikö s eole vähän kohtuuhintaisempi?

   Poista
 25. Jotkut antaa jopa 2-vuotiaan istua autossa ILMAN turvaistuinta tai sit sellasessa turvavyöistuimessa, josta se lapsi valuu auton turvavyön alta.. No kukin tekee tyylillään, mut toivottavasti tuijottaa sitten omaa napaansa jos lapselle jotain autokyydissä sattuu... Enkä mä tajua sitä että annetaan tyyliin 4-vuotiaan eli LAPSEN päättää että miten se turvavyö laitetaan. Kainalon alta vai oikeella tavalla. Vanhempansa eivät -uskalla- laittaa sitä oikealla tavalla koska se lapsi hermostuu sitten. Eli pitää laittaa vyö väärin jotta saa pitää lapsen tyytyväisenä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, toi nyt on jo aika hurjaa ja kaiken lisäksi lain vastaista! Se kai tuossa pahinta onkin, ja miksi mielummin yli tarkasti tulee vedettyä lasten turvavyöt tiukalle, sillä onhan se valtava vastuu ja itsesyytösten määrä jos jotain sattuukin oman varomattomuuden vuoksi..

   Tuo menee jo vähän yli! Toivotaan että nää on niitä urbaaneja legendoja eikä näin oikeesti tapahdu!

   Poista
 26. Hassua, että olet noin tarkka turvallisuudesta, mutta kirjoituksesi mukaan annat lasten kuitenkin syödä liikkuvassa autossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsi voi tukehtua ruokaansa istui sitten liikkuvassa autoss atai äidin sylissä. Ei niitä nyt pumpuliss atarvi kuitenkaan kasvattaa, vaikka liikenteessä kuljettaakin turvallisesti :D

   Poista
 27. Voi varmaan, mutta liikkuvassa autossa siihen on isompi riski.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai on! Oisko sulla ihan faktatietoa tästä vai koitatko vaan keksiä syitä miksi tuo istuin ei sitten kuitenkaan olisi turvallinen? :D

   Luen mielelläni sen tutkimuksen joka näin kertoo! :)

   Poista
 28. Eihän tuo seikka istuimeen liity. Ihan sama missä se lapsi istuu, niin liikkuvassa autossa syöminen ei ole turvallista. Pitäisi jokaisen järki se sanoa. Pointti oli se, että outoa jos muuten kiinnität turvalliseen matkustamiseen niin paljon huomiota ka annat sitten kuitenkin syödä liikkuvassa autossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei mun järki sano. Toisaalta meillä on myös sormiruokailtu ja riski se on siinäkin.

   Mä en näe riskiä liikkuvassa autossa syömisessä. En ainakaan niin isoa että se pitäisi lopettaa. Haluisin edelleen nähdä ne faktat jotka näin kertoo, koska uskon että jos riski on noin iso kun annat ymmärtää, joku on tutkinut sitä ja antanut siitä suosituksen.

   Ja koskeeko tää nyt myös junassa syömistä? Lentokoneessa? Vaunuissa? Pulkassa? Meidän lapset syö niissäkin!

   Poista
  2. Turvallisuusjutuissa kannattaa ehkä tehdä raja turvallisuuden ja ylisuojelemisen välillä ;)

   Poista
 29. No teillä toimitaan sitten niin. En näe autossa syömistä todellakaan tarpeellisena ja jos jonkin asian voi välttää/ennakoida, niin se kannattaa tehdä. Ei se ylisuojelemista ole, ihan vaan järkevää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, siinä ollaan samaa mieltä ettei se varmasti tarpeellista olekaan. Mutta me on koettu Lahti-Joensuu väliä ajaessa jonkinsortin eväät tarpeelliseksi. Sujuu matkanteko joutuisammin kun lapset saavat välillä juoda pillimehua tai syödä naksuja ja banaania.

   Ei olla koettu tarpeelliseksi välttää syömistä :D

   Mua edelleen kiinnostaisi tietää, mihin perustat tuon väitteen liikkuvassa autossa syömisestä?

   Poista
 30. Ja tarvitsetko tosiaan suosituksen, vai voisiko joskus käytttää ihan sitä maalaisjärkeä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mä tarvitse, mutta en usko muuttavani mielipidettäni ellen saa vastakkaisesta asiasta tutkittua faktatietoa. Mielummin luotan niihin puuttumattomiin suosituksiin kuin yhden anonyymin kertomukseen ;) Netissä kun kaikki kirjoitettu ei ole totta, välillä on omattava vähän lähdekritiikkiä.

   Mulle maalaisjärki on just sitä, että lapsi voi tukehtua samanlailla siihen veteensä oli se juotu autossa, lentokoneessa tai ruokapöydässä. :)

   Poista
 31. Mielenkiintoinen postaus. Mulle nuo turvallisuusasiat on kans tosi tärkeitä, mutta niistäkin on ollut pakko vähän joustaa. 3 lasta kun ei saa mahtumaan tavalliseen autoon täydellisen turvallisesti. Siksi meillä reilu 2v matkustaa kasvot menosuuntaan istuimessa ja kuopukselle ostettiin Klippan triofix. Tuon istuimen valintaan eniten vaikutti istuimen pieni koko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo sitähän se on, ettei aina vaan voi tehdä niinkuin haluaisi ja on elettävä tilanteen mukaan. Jos meillä olisi kolme lasta jotka kaikki olisi alle kolme vee, olisi pakko miettiä auton vaihtoa tai yhden/kahden kääntämistä toisin päin. :) Ja eihän näissä oo oikeita vastauksia, jokainen tekee ne valinnat oman perheen paras edellä! :)

   Poista
 32. Meillä besafe izi combi x4. Kiitos aikaisemmasta postauksesta se oli hyvä ja luin sitä tehdessämme päätöstä. Meillä oli aikaisemmin pari kuukautta Cybexin palkki-istuin mutta lapsen kiinnittäminen oli todella hankalaa kun lapsi laittoi vastaan. Meillä tämä istuin on paljon käytännöllisempi ja lapsi helppo laittaa istuimeen kiinni. Meillä lapsi oksenteli palkki-istuimessa kun ei ole koskaan ennen eikä jälkeen oksentanut. Meillä Toyota pieni auto ja uusi malli mahtuu ihan hyvin ja makuuasento siinä parempi (kuppimaiset penkit)😊. Palkki-istuimessa lapsen pää keikkui miten sattuu lähes joka risteyksessä (alle 1v).

  VastaaPoista
 33. Hei!

  Kiitos postauksesta, todella hyvä juttu. Täyttä asiaa. Itse myös olen hankkimassa turvaistuinta, Besafe izi Combi x4 niinikään hakusessa. Juuripa samoilla kriteereillä kuin sinäkin. Miten pitkään sulla lapsi mahtui turvaistuimeen jalkatilan puolesta? Mulla nyt tyttö 80cm/1v, mutta eipä tuota markkinoilla ole kovin montaa isommilla jalkatiloilla, varsinkin, kun kriteereinä on selkä menosuuntaan meneminen sekä isofix. Autona myös Volvo. Miten pojat, mahtuivat ilmeisemmin ihan hyvin 2-3vuotiaina? Minkä pituisia olivat / ovat tuolloin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä itseasiassa juuri tänään hankittiin lapsille uudet istuimet! Tähän saakka menivät selät menosuuntaan noissa besafeissa. Eli 3.5 vuotiaaksi. Pidemmällä pituutta on jotain reilu 100cm ihan tarkkaa mittaa en tiedä! En voi kun suositella näitä penkkejä! Olivat kyllä joka euron arvoiset!

   Poista
 34. No niin, kun luin tarkemmin, kyllähän mainitsit, että 2,5v. olivat 96cm ja mahtuivat hyvin istuimiin. Eli sinänsä uskoisin, että meidän neitikin mahtuisi. Ja tärkeintä on turvallisuus =) Oliko yllä oleva kuva Volvosta vai Volkkarista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvissa ovat Volkkarissa, volvossa ehkä vähän vähempi tilaa, mutta se on sellanen pikkuvolvo! :)

   Poista
 35. Kiitos! Ikävä kyllä Volvossa (V50) on takaistuin sen verran kuppimainen, että ei anna niin paljoa tilaa kuin ehkä jossain toisessa autossa antaisi. Sinänsä istuin mahtuu hyvin, mutta se kuppimaisuus vie jalkatilaa. Mutta kun sovitin jalustaa, näyttää samanlaiselta jalkatilalta kuin sun ylläolevissa kuvissa, joten eiköhän se meilläkin kestäne yhtä pitkään. Näyttää siltä, että turvaistuin on löytynyt, kyllä taidan päätyä tuohon samaan istuimeen, x4 malliin =) Meidän neiti on pitkänä tyttönä myöhemmin saman pituinen kuin sun pojat ovat olleet, ainakin jos kasvuennusteisiin on vähäänkään luottamista.

  Mihin uusiin istuimiin päädyit? =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmasti menee pitkään! :)
   Me ostettiin britaxin turvavyöistuimet nyt seuraavaksi. Hurjalta kyllä tuntui siirtyä pois viisipistevöistä! :D

   Poista
 36. Ovatko pojat muuten noin vuoden vanhoja tossa ylimmässä kuvassa, missä jalat osuvat penkkiin? Näyttää meinaan tuolloin kovin samalta, kuin meidän neidillä =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylimmässä kuvassa ovat 2.5v, toiseksi alimmaisessa kuvassa ovat reilun vuoden ikäisiä! :)

   Poista
 37. Mä ostin mun kaksosille Besafe izi combit käytettynä. Kallistusta en ole löytäny ja päät retkottaa... meillä myös Volvo v40 ja etupenkille ei varmaan 170cm pidempi ihminen mahdu mitenkään, enkä itse edes keskipenkille. Vaihdettiin sitten vanhemman mallisiin sironaan joka saanut paremmat arvostelut turvallisuustesteissä kun uusi. Mutta jäi vaan mietityttämään että mistähän sen istuimen kuuluisi kallistua?? Löysin vain vivun mistä istuin nousee ylemmäs mutta varsinaista kallistusta en löytänyt.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!