tiistai 31. maaliskuuta 2015

Puen poikani TYTTÖJEN vaatteisiin

No jaa, aika raflaava otsikko, myönnetään. Mutta niin se on. Puen hyvin usein poikia tyttöjen osastoilta ostetuilla vaatteilla. Itse en näe siinä mitään ongelmaa, vähän ehkä jopa kapinoin noita osastojaotteluja vastaan. Miksi vaatteet edes pitää jakaa osastoihin sukupuolen mukaan? Kokojako on ihan looginen, tai jako paitoihin ja housuihin. Mutta sukupuolen? Nou. En vaan osta.

Paidat ja housut H&M:n tyttöjen osastolta
En pue poikia tyttömäisiin vaatteisiin. Siinä menee mun raja. Mulla on ihanat pikkupojat, minimiehet, enkä heistä tyttöjä halua tehdä. Tai pukea heille tyttömäistä. Glitterit, röyhelöt ja purkkapinkki ohitetaan siis samantien, ei siksi että siinä jotain vikaa olisi, miellän ne vaan liian hempeiksi ja prinsessamaisiksi meidän pojille. Kaiken muun suhteen olen kuitenkin aika avoin. 

Lastenvaatteissa näkyy aika selkeä jaottelu. Tyttöjen puolella vaatteet ovat selvästi hempeämpiä, suloisempia ja herkempiä. On kissoja, pupuja, tylliä ja vaaleanpunaisen eri sävyjä. Herkkää. Poikien puolella taas paljon farkkua, printtejä, tekstejä, raitaa ja ruutua. Enemmän sellaista äijäilyö ja ronskimpaa tyyliä. Usein siis käy niin, että jos jotain hennompaa värimaailmaa lapsille havittelee, on suunnattava sinne tyttöjen puolelle. 

legginsit Lindexin tyttöjen osastolta

Usein se myös kannattaa. Tyttöjen puolelta löytyy aina parhaat leggarit, sukkikset ja haaremit. Mikä siinä on, että nämä vaatteet mielletään tyttöjen vaatteiksi? Mulle ne on unisexiä siinä missä t-paidat ja kollegetkin. Harmittavan usein, legginsien lahkaisiin sujautetaan joku rusetti, pitsi tai muu selvemmin tyttöyteen viittaava, jolloin en vaan osaa sitä poikien kaappiin kotiuttaa.Tosin nyt on annettava Lindexin mallistolle pisteitä siitä, että yhä useampi legginssi toimii paitsi värien myös mallinsa vuoksi sekä tytöillä, että pojilla.

Mintut housut Lindexin tyttöjen puolelta ja raitahaaremit Pomp de luxin tyttöjen mallistosta


Meillä käytetään paljon sinistä ja vihreää. Ne on varmaan ne yleisimmät värit, tuntuuhan ne monilla lastenosastoilla olevan ne ainoat "poikavärit" ja joka toinen vaate onkin kuorrutettu niillä. Harmaa ja tummansininen edustavat myös isosti poikien vaatekaapissa, ja ne ovatkin kivaa vaihtelua niille sini-vihreille vaatemallistoille. Väriä kaappiin tulee turkoosista, mintusta, keltaisesta, burgundista ja punaisesta. Oranssin kanssa en vaan osaa toimia. Sitä meillä ei lastenvaatteissa taida olla ollenkaan. Violetit vaatteet meidän isi on kieltänyt, vaikka itse voisin niitäkin pojille pukea. Myös persikkaan voisin hyvin itse poikien pukemisessa päätyä, erityisesti näin kesän kynnyksellä.

Yksittäinen vaate ei mun mielestä muuta poikiani tytöiksi, vaikka se tyttöjen osastolta olisikin. Usein ne tyttömäisemmät vaatteet yhdistetään sitten selkeästi poikaväriin tai unisexinpään vaihtoehtoon, jolloin yleisilme on ainakin omaan silmään pojannäköinen. Kuten jo sanottua, en tällä pukemistyylillä hae sitä, että haluaisin poikieni näyttävän tytöltä, vaan kaipaan enemmän vaihtoehtoja heidän pukemiseensa. Ja suoraan sanoen, mulle on ihan sama, jos joku luulee lastani tytöksi. Luullaanhan heitä identtisiksikin. Ja kaikesta sinisyydestä ja vihreydestä huolimatta, usein ulkona liikkuessa kysytään heidän sukupuoltaan. Joten se siitä värikoodin selkeydestä.

Muita "tyttöjen vaatteita" poikien kaapissa. Paidat ja farkkulegginsit H&M, housut Lindex.


Muutenkin puen poikiani aika huolettomasti vaatteisiin, välittämättä siitä, minkä mielikuvan joku toinen heistä saa. Jos itse tykkään niistä tyttöjen osaston legginsseistä ja pitkästä t-paidasta pojillani, niin antaa mennä! Pieni paha se siinä vaiheessa on, jos joku vastaantulija puhuttelee heitä tyttöinä. Mielummin näin, kuin valikoida omasta mielestäni ei-niin-kivannäköiset vaatteet poikien puolelta vain siksi, että sisäänostaja nyt vaan on mieltänyt sen poikien vaatteeksi, ja ne minusta niin kivat legginsit tyttöjen vaatteiksi. Salama Mcqueen -paitako pitäisi pukea, koska se siellä poikien puolella on, eikä hakea siteltä tyttöjen osastolta sitä "little superstar"-paitaa, joka ulkoisesti miellyttää omaa silmää enemmän? 

Onko teille muille lastenvaateosastojen rajat ehdottomat, vai hypittekö rajojen yli oman kiinnostuksen ja tykkäämisten mukaan? Entä onko legginsit vain tyttöjen vaate, vai miellättekö sen yhtä unisexiksi lapsilla kuin kollaritkin?

20 kommenttia:

 1. Ylimässä kuvassa tuo harmaa paita, kattelin sitä ja tulin loppujen lopuksi siihen tulokseen, että sopis paremmin sinne " poikien " osastolle. Tässä taas näkee, että ei kannata vaan suunnata tietylle osastolle! Kun molempien puolelta saattaapi löytyä! :)

  VastaaPoista
 2. Mulla on joku kompleksi legginssien kanssa. *huutonaurua* Mä en käytä siis "leggareita" IKINÄ, en itselläni enkä lapsilla. Polttareissani vuonna 2010 mulle puettiin neonkeltaiset leggarit, jotka myös polttareiden aikana purtiin rikki. =D Ehkä mulle on siitä jäänyt jonkunlainen: "Ei leggareita mulle ikinä koskaan.

  Muuten meillä Neiti puetaan aikalailla ja useimmiten pinkkiin ja Tyypille puolestaan on valikoitunut paljon tummansinistä, punaista, petroolinsinistä ja turkoosia.

  VastaaPoista
 3. Ihania poikia ja kauniit vaatteet. Meillä tyttö halusi aina Salama-auto paidan kolmevuotiaana, koska kahdella veljellensäkin oli sellaiset. Niinpä hän sitten oli leikkipuistossa pitkä hiuksisena hello kitty ponnari päässä ja salama-paita päällä. Ei anneta valmistajien päättä lastemme vaatteita. Esikoisella oli kirkkaan keltainen unisex tutta maatilapaita vuonna 2003 puistossa ja häntä luultiin tytöksi kaksivuotiaana. Ostin paljon keltaista ja oranssia. Nallepuhia ja muumeja. T.Pia

  VastaaPoista
 4. Tämä olikin mielenkiintoinen aihe! Meillä on 2,5-vuotias tyttö ja nyt odotetaan poikavauvaa. Tytölle olen ostanut vaatteita yli puolirajojen, esim robottipaitaa tai sinisiä kollareita. Myös kenkiä on valittu poikien puolelta. Pääasiassa hänen vaatteensa ovat kuitenkin melko tyttömäisiä. Nyt, kun olen käynyt läpi pieniä tyttövauvan vaatteita kirppistä varten, on täytynyt tehdä karsintaa: voiko tätä tai tuota ihanuutta laittaa pojalle? Yllättävän vaikeaa! Otin sen linjan, että säästän kaikki sellaiset vaatteet, joita voisin edes ehkä kuvitella pitäväni pojalla (esim just kaikki violetit vaatteet). Katsotaan sitten pojan kasvaessa, mitkä niistä oikeasti käyttöön päätyvät :)

  VastaaPoista
 5. On meidänkin tytöllä pompilta poikien malliston "vaarinpaita", kun näytti niin mukavalta :)

  VastaaPoista
 6. Ihania vaatteita! :)
  Eihän noista suurimmasta osasta uskoisi että ovat tyttöjen puolelta :)

  Itse olen juurikin sellainen joka ostaa poikien vaatteet poikien puolelta, tykkään vaan niin kovasti ihan poikien vaatteista :) esim vaarinpaidat on niin ihania!

  Tyttö on taas niin hörpyläpörpylä että :D

  VastaaPoista
 7. Huippis postaus!! :)

  VastaaPoista
 8. http://tiitutiiakatriina.blogspot.fi/2015/01/ostin-pojalleni-tyttojen-vaatteita.html?m=1 mä kans ostan useesti tyttöjen puolelelta kaikkee Niilolle.. Tossa linkissä muutama esimerkki mistä oon kirjotellu itekkin :)

  -tiia, baby showerista.. En jaksa kirjautua ;)

  VastaaPoista
 9. Meidän pojalla ilmeisesti samat h&m:n farkut kuin ekassa kuvassa enkä edes tiennyt niiden olevan ns. tytöille. Tänään kyllä itse asiassa katsoin, että onpa jännä, kun ei ole poikien housuissa toista takataskua :) tietämättäni siis ostin, mut ei olisi kyllä ostoa estänyt.

  Pääasiassa ostan poikien osastolta. Käytössä on joitain leggareita, mutta ne on mulle yhtä lailla kotihousuja kuin vaikkapa collegehousut.

  Osastolla ei kyllä sinänsä väliä ja ostin joskus pojalle tosi tyttömäisen yökkärinkin, kun oli hyvässä alessa. Se oli kyllä ehkä vähän turhan hempeä ;)

  VastaaPoista
 10. Tosi söpöjä vaatteita teidän pikkumiehillä! Täällä ei välitetä juuri, että miltä osastolta vaate on, vaan tärkeintä että se on kantajansa näköinen. Ollaan leggareiden suurkäyttäjiä, sillä ne vaan on niin näppäriä etenkin hoikalle pojalle (joka ei tykkää että on paljon kangasta rutussa..) ja näyttää kivalle. Värejä käytetään paljon, mutta röyhelöitä tai vaaleanpunaista en osaisi itsekään kuitenkaan pojillani käyttää vaikka aika unisexia pukeutuminen onkin.

  VastaaPoista
 11. Heippa! :) Tämä olikin mielenkiintoinen kirjoitus, kun olenkin katsellut että teidän pojat on aina puettu tosi kivasti :) Itse olen vasta toisen lapsen (molemmat poikia) kohdalla tajunnut leggarit. Rakastan niitä tolla meidän kohta 11kk ikäisellä minillä!:) Ne vaan on niin näppäriä kaikin puolin. Mies kyllä joskus kysyi, että mitä kuopuksella on jalassa :D Olen oikeastaan tismalleen samoilla linjoilla kanssasi, sillä en halua pukea poikiani tytöiksi (tai tyttömäisiksi), mutta tyttöjen osastoilta on mukava tuoda vähän piristystä niihin ainaisiin sinisen eri sävyihin. Ja meidän esikoista on AINA luultu tytöksi, oli päällä sitten sinistä, vihreää, keltaista tai mustaa. Ja ei, hänellä ei ole pitkä tukka :D

  VastaaPoista
 12. Tää on tavallaan just jännää, että eihän poikien vaateosastolta löydy mitään, mitä ei sopisi tytölle. Poikien osasto on tavallaan supistettu tyttöjen osasto. Tietysti joku pitää sitäkin outona, jos tyttöjen vaatteista löytyy autojen kuvia, kun ne on poikien juttuja. Kuitenkin olen liikenteessä nähnyt monta naista auton ratissa. Moni jo kauhistelee sitä, että pikkupojalle puetaan sukkahousut. Miksei aikuinenkin mies voisi käyttää niitä. Jotkut villasekotteiset paksut sukkahousut olisi pilkkihaalarienkin alla aivan erinomaiset.

  VastaaPoista
 13. Tosi mielenkiintoinen aihe! En ole kamalasti vieraillut poikien osastolla, mutta täytyy myöntää ettei pojille ole esim leggareita. Hyvä postaus!

  VastaaPoista
 14. Ihania vaatteita! :) mä teen myös hyviä löytöjä tyttöjen puolelta! Mua ei juuri jaksa häiritä se, että vaatteet on jaoteltu kaupoissa (lieko työpaikalla vaikutus..? :D) vaan se on ihan fine ja ite sit kuitenkin kierrän molemmat osastot ja ostan mikä miellyttää... Hassua muuten: oon huomannut töissä, että erityisesti ulkomaalaisille on tärkeää tietää kummalle vaate on tarkoitettu ja muutama on suoraan sanonutkin että ei osta mitään tyttöjen vaatteita pojalle. Vaikka oli kyse tyyliin valkoisesta paidasta :D

  VastaaPoista
 15. Mua taas on ärsyttänyt vauvan vaatteita katsellessa se, että "tyttöjen" puolella tuntuu olevan vaan sitä vaaleanpunaista, ei oikein mitään muuta "tyttöjen" väriä. Ja kun se vaaleanpunainen ei ehkä mun ja miehen silmään kaikkein eniten miellytä, niin ollaan sitten monesti katseltu vaatteita (etenkin housuja) "poikien" puolelta. Neutraaleja värejä on aika kivasti etenkin KappAhlin vauvaosastolla, mutta en tiedä, mikä on tilanne edessä sitten, kun siirrytään vähän isompien puolelle.

  Aivan hyvin kyllä passaa pojillekin nuo kuvissa näkyvät "tyttöjen" puolelta ostetut vaatteet! :)

  VastaaPoista
 16. Meillä on paljon housuja poikien puolelta, eipä sitä muusta huomaa ku väristä! Seuraavalle tulokkaalle otan käyttöön kyllä kaikki, mitkä sukupuolen mukaan sopii vähän samalla periaatteella kuin teilläkin!

  VastaaPoista
 17. Mä en oo ikinä käyny tyttöjen puolella kattelee meijän pojille vaatteita kun mun silmään kaikki näyttää just siltä hörhelö-pinkki-ällötys maailmalta :-D Oranssia,keltaista ja punasta haluisin paaaaljon lisää pojille; nyt löytyy A:lle h&m:ltä collarit,t-paitaa,parit pitkähihaset ja pipo jostain noista väreistä. V:llä on 1 body ja muutamia t-paitoja ja pitkähihasii vaan. Turkoosi,vihreän kaikki sävyt (etenki lime!) on lemppareita "poikien" väreistä. A:n ulkovaatetus sai aikanaan kehuja varahoitopaikassa kun erottui niistä perus rukka-kuoma sinisistä/mustista vaatteita.. T:Tuire

  VastaaPoista
 18. Mäkään en kyllä oo käynyt tyttöjen puolella, jotenkin sen vain automaattisesti kiertää kaukaa. Mutta kiitti vinkistä, jatkossa vierailen siellä ehdottomasti! Teidän poikien vaatteet on niin kivoja! Oli ne sitten tyttöjen tai poikien puolelta ja nuo sopii pojille varsin hyvin! :)

  VastaaPoista
 19. Itse huomasin lapsena lumileikkien jälkeen miten epäkäytännölliset sukkahousut voivat olla. Jos sukka osa kastui oli ärsyttävää riisua myös päällyshousut. Pitkisten kanssa asia hoitui helposti sukkia vaihtamalla.
  Sukkahousuja olen kyllä käyttänyt tyttärellä, vauva ikäisellä, ja leikki-ikäisellä pojalla farkkujen alla "kaupungilla". Legginsit, ne on ihan tyttöjen juttu! Joskus jotkut ovat ajaneet asiansa pitkinä kalsareina, pikku pojilla.;-)
  Vaippa-ikäistä lasta pukiessa ajattelen myös mukavuutta. Lapsella pitää olla sellaiset vaatteet, ettei ne ahdista leikeissä. Minusta tyttöjen vaatteet on pientä kokoa, siksi en ole niitä pojille edes harkinnut,
  Iso-siskon vanhoja vaatteita olen jonkun verran käyttänyt pojillakin, mutta tyttömäiset on kyllä annettu eteenpäin. Pienempänä tyttärelläkin saattoi olla pihalla joku poikamainen haalari, mutta nykyisin suosin kyllä ihan tyttöjen"juttuja". Riittää että poikien vaatteet kiertää isommalta pienemmälle.
  Jos tuleva vauva sattuisi olemaan tyttö, niin ehdottomasti pukisin hänet tyttömäisesti, niin kauan kuin saan itse päättää asiasta. :)
  Mietin että pinkkiä en taida osata käyttää poikavauvalla (ehkä vähän vanhanaikaista) mutta vasta näin kivan sinisen takin tyttöjen puolelta, jos vain olisi se pikkutyttö.

  VastaaPoista
 20. Hyvä kirjoitus, jonka aihe on minuakin monesti mietityttänyt ja pyörinyt luonnoksissa! Nyt viimein sain tekstin valmiiksi ja jos et pahastu, niin linkitin loppuun tämän postauksesi (kirjoitukseni löytyy täältä). Meillä nimittäin on puolestaan kaksi tyttöä, jotka käyttävät poikien vaatteita. :D

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!