lauantai 15. joulukuuta 2018

Kaikkein paras piparkakkutaikina

Mulla on tosi vähän sellaisia luottoreseptejä. Sellaisia, joiden mukaan tekisin aina ja joka kerta. Tykkään kokeilla uusia ja testailla erilaisia ruokia, mutta yksi resepti on sellainen, jonka pariin palaan aina. Ei ole sen voittanutta, eikä minulla kyllä ole halua lähteä kokeilemaankaan muuta. Se on nimittäin mummini piparkakkuresepti. 

Väitän, ettei millään muulla reseptillä tule niin hyviä piparkakkuja kuin tällä. Kaupan taikina kalpenee, tottakai, enkä missään koskaan ikinä ole maistanut niin hyviä piparkakkuja kuin näitä, jotka on leivottu mummini reseptillä. Mä luulen, että juju on fariinisokerissa, sillä valtaosassa reseptejä käytetään siirappia ja silloin mun mielestäni tuo pipareiden koostumus on aivan eri.


Näissä pipareissa parasta on nimittäin juuri se koostumus, ihanan murea ja rapea mutta samalla pehmeä. Parasta, kokeile ihmeessä, sillä tämän jälkeen ei takuulla ole paluuta vanhaan taikinaan, saati kaupan valmiisiin vaihtoehtoihin. Soodan ansiosta piparit kohoavat täydellisen ilmaviksi, eivätkä jää sellaiseksi pahvisen makuiseksi kuin valmistaikinasta leivotut. 

Me leivottiin lasten kanssa eilen valmistaikinalla, tänään omalla taikinalla ja huomenna mun olisi tarkoitus leipoa vielä yksi satsi ihan itsekseni. Pojat ovat siitä ihanassa iässä, että heidän kanssaan leipominen on jo tosi mukavaa. He osaavat keskittyä ja rauhoittua, tekevät suurinpiirtein kuten kuuluukin ja ovat ihan tosi innoissaan. He haluavat aina koristella piparkakut, vaikka mun mielestä parhaita ne ovatkin ilman mitään koristeita, ihan uunituoreina. Tälläkin kertaa lapset koristeli itse tekemänsä ja ne mun huomenna leipomat jätetään koristelematta. 



Mutta sitten se resepti. 

250 g voita
4 dl fariinisokeria
3 tl kanelia
3 tl kardemummaa
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1/2 tl suolaa

1. kiehauta mausteet ja sokeri pehmeän voin kanssa.

2 munaa
8 dl jauhoja
2 tl soodaa

2. Anna seoksen jäähtyä hetki ja lisää sitten munat yksi kerrallaan. Sekoita kunnolla. 

3. Sekoita sooda jauhojen joukkoon ja lisää jauhot vähitellen koko ajan sekoittaen. Jauhoja voi riittää vähempikin, tai sitten niitä pitää laittaa vähän enemmän. Riippuu kerrasta. Taikina pitää silti jäädä tosi pehmeäksi. 

4. Anna taikinan tekeytyä ja kovettua yön yli jääkaapissa. 

3 kommenttia:

  1. Hei, täällä teen taikinaa ja huomenna olisi tarkoitus paistella piparit. Missä asteissa nämä paistetaan? Kiitos reseptistä! Vaikuttaa kyllä herkulliselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä paistan kiertoilmauunilla 200c! Ja jos tavallisella sit varmaan 225 :)

      Poista
  2. Kiitos tiedosta ja hyvää joulua! :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!