maanantai 3. joulukuuta 2018

Lihaton bolognesekastike

Jaoin tämän ruuan kuvan instagramissa jo viime viikolla ja lupailin silloin reseotiä tähän. Reseptihän pitikin tulla jo viikonloppuna, mutta koska viettelin perjantain mielummin Viaplayn kuin koneen äärellä, jäi koko homma vähän vaiheeseen. Nyt sitten uudella yrityksellä! 


Me ollaan vähennetty punaista lihaa systemaattisesti jo parin vuoden ajan ja nyt ollaan aikalailla siinä tilanteessa, että ei syödä punaista lihaa välttämättä edes viikottain. Keskimäärin varmaan kaksi kolme kertaa kuussa, mikä on mun mielestä jo tosi hyvin siihen nähden, että vastaavat luvut vielä vuosi sitten oli paljon enemmän. Punaisen lihan, varsinkin jauhelihan on nyt syrjäyttänyt paitsi broilerin jauheliha myös kasvikunnan korvaavat tuotteet. Paljon käytetään soijarouhetta ja Härkistä jauhelihan sijasta, mutta nyt kokeilin Elovenan uutta kaurajauhista. Mun on myönnettävä, että mä olen meillä kaikkein ennakkoluuloisin näiden suhteen, lapsille ja miehelle uppoaa aina ihan ilman mukinoita. Mä olen toisaalta myös se, joka voisi aivan ilman ongelmaa jättää jauhelihan ja kaikki sen variaatiot ja korvaajat pois ruokavaliosta. Meillä syödään jauhelihaa oikeastaan vaan siksi, että se on lasten suurinta herkkua. 

Tällä kertaa valmistin ruuan pelkästä kaurajauhiksesta, mutta jatkoa ajatellen se kaipaisi vähän jotain muutakin. Pavut toimisi varmasti ja toisi vähän rakennetta! Maistelemassa oli myös mun veli, joka on muuten lihansyöjä henkeen ja vereen. Hänelle en maininnut ollenkaan, että bolognese olikin jauhelihan sijaan kauraa. Tiedustelin lopuksi mielipidettä ruokaan ja olihan se kuulema maistuvaa. Vasta sitten kerroin pääraaka-aineen ja veli oli aika ihmeissään. Eli, tästä voi ehkä vetää lopputuleman, ettei lainkaan huono korvike!



Mun omaan suuhun kaurajauhis oli bolognesessa vähän liian höttöä, se olisi tosiaan kaivannut jotain pureskeltavaa, ehkä juuri niitä papuja. Meillä oli kastikkeen seassa vielä porkkana-lantturaastekin, sillä nirsolle taaperolle vihannekset uppoaa näin parhaiten. 

Kaurabolognese

2 sipulia
3 valkosipulin kynttä
pussillinen kaurajauhista
600-800g tomaattimurskaa
6 porkkanaa
1 lanttu
2 tl oreganoa
2 tl timjamia
1 tl pippuria
suolaa

spaghettia

1. Raasta porkkana ja lanttu karkeaksi raasteeksi. Kuullota sipulit ja ruskista kaurajauhista runsaassa öljyssä. Lisää joukkoon porkkana/lantturaaste ja paista kevyesti. Lisää mausteet ja tomaattimurska. Anna hautua kannen alla. 
2. Laita spaghetit kiehumaan suolaveteen. Älä ylitä keittoaikaa, spaghetti maistuu parhaalta al dentenä. 

6 kommenttia:

  1. Olisi kyllä kiva itsekin vähentää enemmän, mutta en keksi oikein korvaajaa. Soija, härkis tai kaura ei siis käy. Toki vähenee silläkin jonkin verran, että suosii muuntyyppisiä ruokia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Menee sitten tosiaan vähän hankalaksi! Ehkä broilerin jauhelihasta voisi tehdä ja lisätä vaikka porkkanaa sekaan?

      Poista
  2. Heippa, ensin haluan kiittää aivan mahtavasta ja ihanasta blogista!Oot ihan super hyvä kirjoittaja ja koen että siun blogi käsittelee elämän osa-alueita laajasti. Ja teidän pienet ihmeet on niin suloisia!Mie en oo koskaan kommentoinut aiemmin, mutta oon ollu mukana alusta asti:) käyn useasti kärkkymässä josko oisi uusia postauksia tullut:) Pyyntönä olisi lisää postauksia ruokailusta ja ruokaohjeita. Myös lastenvaatepostaukset kiinnostaa, ja samoin siun treenaamista on ollut kiva seurata. Olisiko mahdollista saada treenivaatteet/ varusteet postaus? Lasten kirjoista ois kans mahtavaa saada postaus, ja jos luet itse kirjoja niin myös kirjasuosituksia siulta itseltäsi. Jatka samaan malliin, oot ihana, kaunis ja super!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista! <3 Laitan nuo toiveet heti käsittelyyn josko niistä saisi postauksen jo lähiaikoina!

      Poista
  3. Mä kokeilin kaurjauhista viime viikolla ekaa kertaa ja noh, soijarouhetta ei voita mutta ihan ok :p ja nimenomaan jotenkin tuo höttömäinen rakenne ei sopinut suuhun niin hyvin vaikka maku oli ihan ok muuten :) miinusta myös ehdottomasti se, että ei selvinnyt yön yli jääkaapissa vaan kastike imeytyi vähän liiam tehokkaasti :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, soijarouhe+jauheliha on mun mielestä paras, kun siinä ei edes huomaa sitä soijarouhetta :D
      Toi imeytyminen oli kyllä hankala, mun piti lisätä kosteutta jo seuraavaan ruokaan, vaikka välissä oli vaan viisi tuntia ..

      Poista

Kiitos kommentistasi!