tiistai 24. lokakuuta 2017

Pyykkihommia

Pyykinpesu on yksi mun suosikkikotitöistä. Se on niin helppoa ja nopeaa ja se hoidetaan vaan yhdessä huoneessa. Olen aika tarkka pyykinpesijä, mutta joissain asioissa sitten taas joustan enemmän, eikä kaikki ole nyt niin justiinsa. 


Meillä pestään pyykkiä 4-5 koneellista viikossa muutamana päivinä. Pyrin täysiin koneisiin, mutta valitettavan usein on kyllä pakko pestä myös vähän vajaampia. Meidän tissivauva nimittäin täräyttää välillä niin rönskeja nipoja, ettei niitä voi millään jättää vaatteisiin syöpymään kiinni. Pyykit pyöritellään muutamia poikkeuksia lukuunottamatta kuivausrummussa, joka on ehkä yksi isoimmista arjen kotitöiden helpottajista meidän taloudessa. Siinä missä rakastan pyykinpesua, vihaan pyykin ripustamista. Siksi tuo kuivausrumpu on mun pelastajani. Lastenvaatteissa rummutan kaikki, villavaatteita lukuunottamatta. Omien ja mieheni vaatteiden kanssa olen sitten tarkempi ja rumpuun päätyy oikeastaan vaan trikoo ja muutamat muut vaatteet joiden mahdollinen kutistuminen ei haittaa.

Lastenvaatteet jaan kahteen osaan. Isosti likaisiin ja ei niin likaisiin. Kunnolla likaiset esikäsittelen monesti sappisaippualla ja pyöritän ne kuudessakympissä lyhyellä ohjelmalla. Lyhyt ohjelma on meidän koneessa puolentoista tunnin mittainen. Vaatteet joissa ei sitten suuremmin ole näkyvää likaa tai ovat vain kevyesti tahraisia, pyörivät neljässäkympissa. Alusvaatteet, sukat ja yöpuvut taas menevät aina kuudenkympin koneellisessa.

Omat ja mieheni vaatteet pestään neljässäkympissä, paitsi alusvaatteet pyöritetään kuudessakympissä. Meidän vaatteita ei pyöri edes koneellista viikossa, joten olen todennut toimivammaksi pestä koko talouden pyykit samassa. Meillä käytetään hajustamatonta pesuainetta kaikkeen pyykkiin, joten sen vuoksi pyykkejä ei tarvitse erotella lasten ja aikuisten pyykkiin. Mä aloin käyttää hajustamatonta isojen poikien vauva-aikana enkä ole sen jälkeen pystynyt palaamaan hajustettuun. Ihot meillä kaikilla varmaan kestäisi, mutta mä en voi sietää sitä hajua. Paristi olen joutunut kirppisvaatteetkin myymään uusiksi eteenpäin, kun tuntuu että haju on niin pinttynyt niihin.

Petivaatteet vaihdetaan kolmen viikon välein, kesällä joskus useammin. Lähes aina pesen lakanat 95 asteessa. Silloin lakanat oikeasti tuoksuvat puhtaille ja pöpöt ja bakteerit lähtee niistä takuuvarmasti. Lyhyemmällä lakanoiden vaihtovälillä pesin petivaatteita viileämmässä, mutta myöhemmin olen toiminut tän toimivan meillä paremmin. 

En käytä huuhteluainetta ollenkaan, lakana- ja pyyhepyykkiin saadan laittaa lorauksen tuota pyykkietikkaa, joka on aivan ihana tuote! Ihan superylihinnoiltu, ja ajattelinkin seuraavan satsin tekeväni ihan itse. Eteeriset öljyt kun tulevat pitkässä juoksussa halvemmaksi kuin tää kympin pyykkietikkaputeli. 

Ulkovaatteita pesen joko ihan vesipesulla kolmessa kympissä puolen tunnin ohjelmalla ja ilman rummutusta tai sitten likaisempia neljänkympin pikaohjelmalla tuon serto-urheiluvaateaineen kanssa. Tuo ei ole hajustamaton, mutta siinä oleva haju on sen verran mieto ettei ärsytä mun nenää. Plus, se on tarkoitettu ulkoilu- ja urheiluvaatteille, joten oon kokenut sen aika toimivaksi!


Mun pesutottumuksilla meidän vaatteet tuntuvat kestävän ja värit säilyvän. Koen, että lastenvaatteet pysyvät parempina pestynä korkeissa lämpötiloissa, rummutettuna ja esikäsiteltynä heti tahran tullessa. Tuo tahrojen esikäsittely on ehkä tylsintä pyykkäämisessä, mutta olen todennut sillä olevan niin suuri vaikutus vaatteen hyvänä pysymiseen, että olen viitsinyt nähdä sen vaivan. Vielä ei ole tullut tahraa, johon ei sappisaippua toimisi. Käytän sitä palasaippuaa, jota voi sitten hangata vaatteeseen tarpeen mukaisen määrään. Pesee muuten kaikenmaailman vanishit pelistä pois mennen tullen!

Pyykissä en erottele merkki- tai markettivaatetta. Noshit ja gugguut pestään ihan samallalailla kuin Lindexit ja Kappahlitkin. Tahranpoistossa tuntuu ratkaisevinta olevan, että tahra esipestään mahdollisimman tuoreena ja laitetaan koko vaate koneeseen viimeistään seuraavana päivänä.

Lasten alusvaatteet pesen aina toisinaan nekin 95 asteessa, ja olenkin näin saanut ne säilymään uskomattoman kauan. Vanhimmat bokserit taitavat olla jo pari vuotta vanhoja! Tällöin voin myös olla varma, että pahimmat bakteerit varmasti poistuvat vaatteista. Eikä ehjiä ja sopivankokoisia vaatteita tarvitse heittää pois vaan siksi, että ne ovat olleet käytössä jo niin kauan. 

Pyykinpesu on sellainen kotityö, että hoidan sen mielummin ihan itse. Isikin meillä pesee kyllä pyykkiä, mutta kyllä se on enemmän mun heiniä. Ja hyvä niin. Viikkauksen voinkin sitten jättää miehelleni, se ei nimittäin huvittaisi mua yhtään! Yleensä meillä kertyykin monen monta koneellista puhdasta pyykkiä koreihin ja kaapeista alkaa vaatteet loppua ennen kuin jaksan alkaa viikkailuhommiin. 

Mä olen paristi blogissakin saanut noottia, ettei mun pyykinpesuni ole ekologista. Ja myönnettäköön ettei varmaan olekaan. Ainakaan tietyllä mittapuulla. Mä kuitenkin koen, että koska esimerkiksi lakanapyykin vaihtoväli on niin pitkä, voin pestä ne kuumemmassa. Ja kun tahrat esikäsitellään ja pestään sitten kuumemmalla, säilyy meillä vaatekin kauemmin kuin jos ei käsiteltäisi ja se kävisi matalammassa lämpötilassa. Uskon liiallisen vaatteiden oston kuormittavan luontoa enemmän kuin mitä kuumassa peseminen tekee. Mut tää on varmastikin niitä valintakysymyksiä. Toisaalta kuormitan mielummin tässä asiassa vähän enemmän ja toimin muualla ekologisemmin, kuin kuljen tai nukun likaisissa tekstiileissä. Mä en nimittäin usko, että vaatteet täysin puhdistuisi neljässä kympissä. Näkyvät tahrat luultavasti poistuu, mutta täysin puhdasta ei tule.

Millaisen pyykki-ideologian te omaatte? 
Tykkäättekö pestä pyykkiä, vai onko se inhokkijuttuja?

31 kommenttia:

 1. Sulla on ihan samanlainen ideologia kuin mulla! Vannon itsekin kuuman pesun voimaan, 60 astetta alusvaatteille, sukille, lasten vaatteille, pyyhkeille ja lakanoille. Pyyhkeet ja lakanat pesen usein myös 90 asteessa, varsinkin, jos vaihtoväli on venähtänyt vähänkin normaalia pidemmäksi. Samalla laitan koneeseen myös siivousliinat, esim. vessanpöntön puhdistukseen käytettyä rättiä en pese alle 90 asteessa koskaan. Alhaisemmassa 40 asteessa pesen sitten aikuisten housuja ja paitoja sekä ulkoiluvaatteita. Sehän on ihan tutkittu juttu, että pöpöt eivät todellakaan kuole alle 60 asteessa. Saati sitten kihomadon munat yms. inhokit... Samoin iholta vaatteisiin tarttuvat rasvat (hoitovoiteet jne.) eivät lähde alle 60 asteessa. Vaate voi näyttää kohtuu puhtaalta, varsinkin, jos tahrat on käsitelty tuoreeltaan esim. sappisaippualla, mutta todellisuus on toinen. Atooppinen iho ärtyy helposti noista jäämistä, joita vaatteeseen on jäänyt pesun jälkeen. Toisekseen, pesukonekin pysyy puhtaan tuoksuisena, kun pesee useammin kuumalla kuin haalealla, pesuainejäämät ja pyykeistä irtoavat epäpuhtaudet huuhtouvat pois. Alhaisen lämpötilan ekologisuus perustuu hieman pienempään sähkönkulutukseen, mutta kotitaloudessa se ei tee kovin merkittävää säästöä. Olen kanssasi samoilla linjoilla, että ekologisuus vaatehuollossa tulee siitä, että vaatteet pysyvät käytössä pitkään, kierrätetään ja vältetään turhia ostoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo juurikin näin! Jostain muistelen lukeneeni että esim norovirus tarvitsee 90 astetta kuollakseen!

   Poista
 2. Kyllä pyykit pitää tarpeeksi lämpimällä/kuumalla pestä. Sen sanoo jo järki. Lopetetaan formulat niin saadaan ekologisia tekoja...! Pyykinpesussa ei kuulu nipistää veden lämpötilasta.

  Pyykinpesuainetta käytän minimaalisesti. 5-10ml/9kg koneellinen riittää peruspyykkiin. Pesuainepullojen annosteluohjeet on tahallaan yläkanttiin ja ihan liikaa. Enemmän (liikaa) pesuainetta ei tarkoita puhtaampaa pyykkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja pesukoneet ei kestä, jos niitä käytetään kylmällä vedellä. Hajoavat nopeammin. Kuuma vesi ei kerrytä niihin moskaa, joka hajottaa koneen. Fakta juttu.

   Poista
  2. Joo, ekologisuus on tosiaan suhteellista! Ehkä pyykkäys ja hygienia ei ole se missä ekoillaan! :)

   Poista
 3. Määki tykkään pestä pyykkiä. Meillä melkeen kaikki mahdollinen pestään 60 asteessa. En jaksa erotella niitä ja meillä just paljon esim kakka/pissa/puklu pyykkiä niin lähtee neki puhtaaksi. Joskus jotaki 40 asteessa. Meillä käytössä hajusteeton pesuaine ja mieto huuhteluaine. Minäki oon todennuy sappisaippuan parhaaksi tahroihin, sillä ei lähde väri vaatteista, kuten esim vanish saattaa tehdä. Joskus jos on oikein tahraisia vaatteita ja esim kauttaaltaan rasvatahroja, niin laitan pesukoneeseenki jauhemaista vanishia. Kestääkö teillä hyvin lakanat tuota kuumaa pesua? Ja vitsi, että se niskapaska on joskus tiukassa 😂 mutta onneksi on sappisaippua 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo vauva perheessä pyykkäys on tosiaan vielä vähän enemmän työlästä, just kun noita tahrojakin on vähän toisella tavalla!

   Sappisaippuan nimeen vannotaan täälläkin!
   Joo, vähän arkaillen laitoin ekat marimekot ja finlaysonit kuumaan pesuun, siis juuri ne värilliset, mutta kaikki on kestäneet hienosti haalistumatta! Toisaalta saahan niitä silittääkin tosi kuumalla, että sinänsä luulisi että on tehty kestämään kuumaa.

   Poista
  2. Itsekin tykkään pyykinpesusta paljon. Pesen kanssa kaikki mahdolliset 60 asteessa,Liinavaateet pesen yleensä 90asteessa, Pidän pyykin pesusta vanhalla pulsaattoripesukoneella nykyisinkin.Pesen näin yleensä kerran kaksi kuussa.Joskus haen kotoakin pyykkejä menevät siinä samalla kertaa.

   Poista
 4. Mäkin rakastan pyykinpesua ja sitä puhtaiden lakanoiden tuoksua. Kuivausrumpu on ihan ehdoton apu lapsiperheessä! Täälläkin käytössä vain tuoksuttomat pesuaineet pyykissä, en ymmärrä miksi pyykkiä pitäisi tärkätä omoilla ja haista päästä varpaisiin! Eipä ne muutenkaan näin allergia ja astmaihmiselle sovi :) Moni vaate jää kirpparilla ostamatta juuri sen takia ettei sitä omon tuoksua vaan meinaa saada millään vaatteista pois. Sitten osa vielä pesee vauvan vaatteet niillä myrkyillä, ihan kauheaa :( Muutenkin suosin pienempiä pesuainemääriä ja pesen myös välillä 95 asteessa. Varsinkin tyynyliinat sää kunnolla puhtaaksi vain tosi korkeassa lämpötilassa. Ihan turhaa kemikaalikuormaa iholle pestä koneellinen pallollisella kun puhdasta tulee paljon vähemmälläkin:) ps. Oletko kokeillut tavan etikkaa huuhteluaineena? Itse suosin sitä, tuoksu haihtuu kuivuessa pois ja varsinkin hikisille vaatteille etikka toimii hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se puhtaan pyykin tuoksu on kyllä ihana! Ihan normi etikkaa en oo käyttänyt, vaikka oonkin kuullut että haju kyllä hälvenee. Silti en oo uskaltanut. Toi pyykkietikka on kiva kun tuoksuu hyvältä!

   Poista
 5. Meillä kanssa viisi henkisessä perheessä (kaksi aikuista ja kolme alle kouluikäistä poikaa) pyykkihommat ovat vastullani, ja teen sen tavallaan ihan mielelläni.
  Pidän pyykkipäiviä, jolloin pyykkään mahdollisimman tyhjäksi likaisesta pyykistä pyykkikorit. Toki väliin tiheämmin, jos tulee likaisempaa pyykkiä.
  Lakanat meillä vaihdetaan kahden viikon välein. Ihan parasta pujahtaa illalla pesujen jälkeen puhtaisiin lakanoihin. Arvostan sitä tunnetta niin paljon, että sen voimin jaksaa vaikka työlästä onkin. Pesen myös lakanat kuumassa, ja päälle yleensä rumpukuivaus. Samoin pyyhkeet kuumassa lämpötilassa koneeseen ja pehmeimmiksi rumpukuivauksen kautta. Käsipyyhkeitä vaihdan aika tiuhaan, 2-3 kertaa viikossakin tautisena aikana.
  Muuten sisävaatteet jaan tummiin ja vaaleisiin. Niissä pesulämpötila on yleensä 40 astetta.
  Käytän nestemäisiä pesuaineita, enkä yleensä huuhteluaineita.
  Pitovaatteita en käytä kuivausrummussa. Olen joskus todennut että se hieman kutistaa vaatteita. Ja toisaalta on myös toimiva tila kuivattaa pyykkiä. Kausivaatteet pesen myös, ja säilön sitten pesujen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se puhtaisiin lakanoihin pujahtaminen on kyllä superihanaa! <3
   Kuivausrumpu tosiaan kutistaa ainakin osaa vaatteita! Lastenvaatteiss ase ei niin haittaa, mutta omia en rummuta juuri tuosta syystä!

   Poista
 6. Kiva postaus! Aihe on tavallinen, mutta mielenkiintoista kuulla miten muissa perheissä pestään pyykkiä. Teidän perheen pyykinpesu kuulostaa hyvin samalle kuin meidän perheessä.
  Mielenkiinnosta vielä kysyn; pesetkö kirpparilta ostetut vaatteet jotenkin erilailla? Esim. 60asteessa yms? Meillä kirpparilta ostetut vaatteet,joita ei voi pestä 60 asteessa, pakataan pussiin ja laitetaan pakkaseen viikoksi :D

  Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja siis lisäyksenä edelliseen.. toki pesen kirppikseltä ostetut ensin pesulapun ohjeen mukaan(villavaatteet yms.) ja sen jälkeen pakkaseen.
   Kaisa

   Poista
  2. Joo! Muakin yllätti miten kiinnostavaa keskustelua tästä syntyi! :)
   Kirppisvaatteet pesen oikeastaan aina 60 asteessa, jotkut jopa 90. Tota pakastamista en olekaan hoksannut, pitää kokeilla seuraavan kerran ! Vaikka pesulappu käskisi matalampaan lämpötilaan, heitän silti sinne 60 asteeseen. Ulkovaatteita tosin en.

   Poista
 7. Kuulostaa samoilta periaatteilta ku meilä. Lakanat, keittiötekstiilit ja pyyheliinat 95-asteessa, pikkuhousut ja bokserit 60-asteessa ja muut vaatteet joko 60- tai 40-asteessa riippuen likaisuudesta. Yleisemmin käytän kuitenkin 60-astetta. Villa tietenkin erillään. Kuivuria meillä ei ole, mutta tykkään laittaa pyykkejä kuivumaan, mutta en viedä kaappeihin. Minusta käyttövaatteiden pitää kestää 60 pesu ja jos ei kestä ni semmosia vaatteita me ei ees tarvita arkikäyttöön. Yrjötautien ja vastaavien aikana oon pessy vaatteet 95-asteessa ja itse asiassa puuvillaiset vaatteet kestävät senkin hyvin turhia kutistumatta ja kulahtamatta.

  VastaaPoista
 8. Kuulostaa samoilta periaatteilta ku meilä. Lakanat, keittiötekstiilit ja pyyheliinat 95-asteessa, pikkuhousut ja bokserit 60-asteessa ja muut vaatteet joko 60- tai 40-asteessa riippuen likaisuudesta. Yleisemmin käytän kuitenkin 60-astetta. Villa tietenkin erillään. Kuivuria meillä ei ole, mutta tykkään laittaa pyykkejä kuivumaan, mutta en viedä kaappeihin. Minusta käyttövaatteiden pitää kestää 60 pesu ja jos ei kestä ni semmosia vaatteita me ei ees tarvita arkikäyttöön. Yrjötautien ja vastaavien aikana oon pessy vaatteet 95-asteessa ja itse asiassa puuvillaiset vaatteet kestävät senkin hyvin turhia kutistumatta ja kulahtamatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oon kans huomannut kirppisvaatteiden kohdalla että moni vaate kestää ton 90 astetta!

   Poista
 9. Itsellä aika samanlainen ajattelutapa.kaikki lakanat,pyyhkeet,ja suurin osa normaaleista omista käyttövaatteistakin käy kuudessakympissä. Olen huomannu että esim polyesteri-puuvilla-farkut yms pysyy myös jopa parempana kuumemmassa pestynä kuin varovaisesti 30:ssa. Hajusteellisilla pestessä koko pyykkipäivän ajan on sellainen haju kodarissa että päässä heittää. Nykyään puhutaan kaiken maailman yliherkkyysistä ja itsekin ihan vaan pyörryttävän olon aiheuttavat hajusteelliset pyykinpesuaineet jätän suosiolla kauppaan. Ja vielä mainittakoon, että kun pesen noin 9/10 osan pyykistäni kuudessakympissä, nipistän myös käytettävän pesuaineen määrästä reilusti. En oo ikinä Hoksannut lakanoita pestä 90:ssa🤔 kestääkö siis perus printatut jämäkät puuvillakanat sen? Mullakin lempikotityö on pyykkäys! Terapeuttista, työnjälki näkyy, ja pyykkien ripustaminen se se vasta tarkkaa puuhaa onkin!:D Ja säästöä on mun mielestä kuumempi pesulämpötila; vaatteen ikä pitenee ja todennäköisemmin vaatii vähemmän pesuja. Lisäksi pidän huoneenlämpötilan mieluummin pari astetta viileämpänä ja suihkut maksimissaan viiden minuutin pituisina...tämä aihe onkin näköjään semmoinen,että voisin varmaan kokonaisen blogin avata tälle!😂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Ja mun mielestä farkkuun tulee herkästi sellanen hassu haju jos pesee matalassa lämpötilassa!
   Joo ihan normi Annot ja Finlaysonit meillä pyörii tossa 95 myös! Kertaakaan ei ole tapahtunut niille mitään enkä oo oikeastaan tässä neljän vuoden aikana edes huomannut kummempaa kulumista..

   Poista
 10. Meillä nelihenkinen perhe ja pyykkiä pestään viidestä kymmeneen koneellista viikossa. Lakanat parin viikon välein, niistä tulee jo pari koneellista. Pyyhkeistä koneellinen. Viime aikoina olen pyrkinyt vähän yhdistämään kuuden ja neljänkympin pesuja. Kun ennen oli kolme erilaista koneellista vaaleita vaatteita ja ainakin kaksi tummaa plus erikoispesut plus ulkovaatteet.

  Olen aina käyttänyt hajusteetonta, joten lasten saanti ei tehnyt muutosta. Huuhteluainetta en ole käyttänyt mihinkään ja tahranpoistoaineista sappisaippua on kyllä ykkönen. Joskus käytin värienkerääjäliinojakin, mutta en enää.

  Olin siis todella tarkka erottelija ennen, nykyäön vähän yrittänyt höllätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihanan terapeuttiselta! Mun mielestä olisi ihana kans erotella, mutta aika ei oikein riitä tai toisaalta säilytyspaikatkaan..

   Mun sisko juuri kehui noita värinkeräysliinoja. Pitäisikin kokeilla!

   Poista
 11. Sun pyykkifilosofia kuulostaa ihan samalta kun meillä. Kyselin pari vuotta sitten teidän kuivausrummusta ja mekin sellanen hankittiin. Nyt lapsiperheessä en sitä pois antaisi mistään hinnasta. Rummutan 90%meidän vaatteista ja mun mielestä lastenvaate on silloin hyvä kun se kestää 60c pesun ja rumpukuivauksen. :) Pyykinpesuaineet vaihdoin kanssa esikoisen odotusaikana hajusteettomaan ja nyt en voi sietää enää hajullista pyykinpesuainetta. Isovanhemmat käyttää hajusteellista ja olen pyytänyt etteivät pese meidän lasten vaatteita jos nyt ei ihan katastrofia ole käynyt. Se pesuaineen haju ei meinaan lähde millään vaatteista.
  Tuo pyykkietikka on ihan uus juttu mulle, täytyykin tutustua!
  Ihanaa talven odotusta. Olen lukenut blogiasi alusta asti, vaikka mulla esikoinen on vasta 1v8kk ja nuorimmainen 9 viikkoa. Vaikutat ihan huippu tyypiltä ja ihanalta äidiltä. Mukavaa talven odotusta teidän perheelle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on tosiaan kyllä oikein kunnon arjen pelastaja!
   Oon muuten ihan samaa mieltä noista lastenvaatteista! En usko että sellainen vaate kestää käytössäkään jota ei voi pestä kuudessakympissa ja rummuttaa!

   Ihanaa talven odotusta myös teidän porukalle sinne! <3

   Poista
 12. Tän postauksen ja nämä kommentit luettuani mietin, pesenkö mä pyykit ihan väärin. En oo yhtään tarkka pyykinpesijä, ainoastaan valkoset pesen erillään, muuten kaikki sekasin. Koskaan ei oo mikään vaate kutistunut tai saanut väriä. Melkeen kaiken pyykin pesen 40 asteessa, myös lakanat sun muut. Joskus jos on joku uusi vaate missä lukee hienopesu 30 astetta, sen saatan huomata. Puhtaalta tuntuu, eikä me olla ikinä kipeitä. Kuivausrumpua ei oo, miehen kanssa pyykit ripustellaan yleensä yhdessä. Olin puoli vuotta töissä Nepalissa ja siellä pesin omat pyykit käsin kuten kaikki muutkin. Se on ehkä aika paljon vaikuttanut mun pyykkifilosofiaan. Siellä tosiaan yksi rouva opetti mua pesee pyykkiä ja hän oli tosi tarkka että ehdottomasti ihan kylmällä vedellä. Sit vaan ronskit otteet ja hyrskytystä :D mut joo kukin tavallaan, mutta ite koen, että pyykki on ihan tosi puhdasta vaikka pesis sillä kylmälläkin vedellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukin saa toki pestä omat pyykkinsä ihan miten haluaa, siihen en puutu. Mutta esimerkiksi rasva ei lähde vaatteista kylmällä vedellä. Vaatteet saa tuntumaan puhtaammilta ihan vain sillä että huljuttaa ne vedessä ja laittaa kuivumaan. Eri asia on se, tuliko vaatteista oikeasti puhdas.

   Harvoin vaatteista ehkä sairastutaan, mutta niiden peseminen oikeassa lämpötilassa kyllä vähentää mm. oksennustaudin leviämistä.

   Luulen, että elämä Nepalissa on muutenkin erilaista kuin täällä Suomessa..

   Poista
  2. Nepalissa polttopuun määrä ja lämmin vesi on rajallista joten kylmällä vedellä peseminen on ymmärrettävää. Suomessa taas polttopuuta on riittänyt ja niinpä mummi onkin kertonut pyykkipäivistä kun he keittivät muurikattilassa vettä ja pesivät lakanat kiehuvassa vedessä, vaipatkin keitettiin lipeässä valkoisiksi.

   Poista
  3. Jep, ymmärrän kyllä että meillä on aika moni asia täällä erilailla ja hyvä niin, ollaan onnekaita. Ja tosiaan pesen omat pyykit lämpimällä vedellä 40 asteessa. Ehkä siis vaan yleisesti asuminen kehitysmaassa teki musta vähemmän tarkan monessa asiassa. Välillä tuntuu, että meillä mennään hygieniassa, säännöissä ja holhoomisessa jo ihan liian pitkälle.

   Poista
  4. Tapoja on tosiaan yhtä monia kuin on tekijöitäkin! Ja aina tietysti omat kokemukset ja ajatukset vaikuttaa siihen kuinka toimii. Mutta mun mielestä tosiaan puhdasta ei tule ilman kuumaa vettä, näennäisesti kyllä niinkuin joku sanoikin, mutta oikeasti se lika ei lähde.

   Muukin pesu meidän mummojen aikana on varmasti ollut aikamoinen projekti! Oon kans kuullut näitä tarinoita, niin kiuhuvalla kuin sitten avantovedessä pesustakin!

   Poista
 13. Pesetkö lasten ulkovaatteet ennen käyttöönottoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En pese, tuuletan jos tuntuu että on joku haju. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!