tiistai 25. syyskuuta 2018

Oman arkeni sankari

Parhaimmillakin meistä on välillä hetkiä, kun mikään ei onnistu ja arki puskee päälle aivan liian tehokkaasti ja kovaa. Meillä oli viime viikolla juuri sellainen viikko, enkä yhtään kokenut että voisin toimia esikuvana tai inspiraationa yhtään kellekään, kun hyvä kun sain jotenkuten hallittua omaakaan arkeani. Noissa hetkissä tuntuukin parhaimmalta saada kehuja joltakulta toiselta, minulle ne tulivat ihanan Arjen Sankarit -blogihaasteen kautta, jossa Laura haastoi minut antamaan omat arjen vinkkini ja kertomaan muutenkin millaista meidän arki on. 

Ketä perheesi kuuluu?
Mun perheeseeni kuuluu mun lisäksi aviomieheni ja meidän kolme poikaa.

Miten kuvailisit arkeasi juuri nyt?
Arki on tällä hetkellä ihanan rauhallista, sillä olen vielä muutaman kuukauden kotona kuopuksen kanssa ennen töihinpaluuta. Isommat pojat ovat jo päiväkodissa, joka rytmittää kivasti meidän arkea ja takaa lapsille tärkeitä ryhmätilanteita ja minulle mahdollisuuksia omaan aikaan ja yhteisiin hetkiin vain taaperon kanssa.


Parhaat vinkit kiireen talttutamiseen?
Aikataulutus ja checklistit. Kiireessä tuntuu helposti, että tekemistä on liikaa eikä mitään saa aloitettua. Ratkaisu näihin on kaiken tekemättömän listaaminen paperille ja siitä tehtyjen yliviivaminen. Siinä konkretisoituu, ettei sitä tekemistä lopulta niin kamalasti olekaan, tai jos on niin yksi kerrallaan ne siitä hupenee.

Aikataulutus on toinen hyvä tapa organisoida ja järjestää arkea. Lisäämällä kaikki menot ja deadlinet kalenteriin pysyy kartalla siitä, missä pitää milloinkin olla ja mikä juttu pitää mikäkin päivä olla valmis. Sieltä koko perhe voi myös tarkistaa, missä kukakin liikkuu.

3 perheen arkiruoka suosikkia?
Makaronilaatikko. Ehkä meidän yleisin arkiruoka, sillä sitä voi tehdä kerralla tosi ison määrän, se on edullista ja sattuu vielä olemaan lasten suosikkiruoka.

Kasvissosekeitto. Tätäkin voi tehdä kerralla sion määrän, sinne voi laittaa melkein mitä vaan ja se on melkein aina niin herkullista. Lisäksi voi pikaisesti leipoa vaikka puurorieskat, jotka valmistuvat äkkiä mutta maistuvat niin suussasulavilta heti uunista tulleina.

Broilerikeitto. Viileiden syyspäivien suosikki, lisäämällä srirachaa tästä tulee ihanan tulista. Ohje täällä.

Voiko parisuhde kukoistaa myös lapsiperheessä
Todellakin voi. Tai vierastan jopa tuota asettelua kysymyksessä, että sen kukoistamista tarvitsisi edes epäillä. Hyvä parisuhde on lasten koti, joten siihen on syytä panostaa. Mikään suhde ei kuitenkaan kukoista ja voi hyvin ilman säännöllistä ja kovaa työtä ja se on syytä muistaa myös parisuhteen kohdalla. Lapsiperhearki voi laittaa suhteen koville, mutta juuri siksi mun mielestä on hyvä muistaa se seikka, että vauvavuoden jälkeen pitää tulla niitä hetkiä kun on itsekäs ja laittaa parisuhteen lapsien edelle. Tää voi kuulostaa tosi rankalta, mutta mä uskon, että mikäli sitä ei missään tilanteessa tee, on vaarana se, että parisuhde kuolee, eikä silloin ole lapsillakaan hyvä olla.

Kun isi ja äiti ottaa välillä yhteistä aikaa, vaikka sitten pahimmassa tapauksessa lasten kustannuksella, on loppuviimein koko perheen parempi olla. Mä voin avata tätä ajatteluani tarkemmin vielä ihan postauksessa, tälleen lyhyesti kiteytettynä se kuulostaa varmasti hurjalta, enkä sitä tietysti ihan noin radikaalisti tarkoita. Mutta, välillä pitää olla vaan mies ja vaimo, eikä aina isi ja äiti.

Meillä parisuhdetta hoidetaan ihan joka päivä, siksi lapset käyvät nukkumaan jo kahdeksalta eikä meistä kumpikaan tee enää töitä ysin jälkeen. Yhdeksästä yhteentoista meillä on hetki, joka on vain meille kahdelle. Eikä sen hetken tarvitse olla mitään ihmeempää, useimmiten silloin syödään iltapalaa sohvalla, käydään saunassa tai jutellaan kuulumisia. Saatetaan katsoa jotain sarjaa tai leffaa, tärkeintä, että ollaan yhdessä.

Mistä saat energiaa arkeen
Omasta ajasta. En ole koskaan ollut mikään superegoistinen ihminen vaan useimmiten mulle riittää omaksi ajaksi käynti kaupassa, pari jaksoa suosikkisarjaa päiväuniaikaan tai tunnin jumppa. Mutta tärkeintä on se, että omaa aikaa saa useamman kerran viikossa ja se hetki on sitä tekemistä varten, mitä ihan vain itse haluaa tehdä. Että viikossa on edes muutama kerta, kun voi olla ihan yksin ajatusten kanssa, olla olemass avain itseaan varten. Parhainta tekemistä omalle ajalle on jooga, siitä tuntuu että saan kaikkein eniten irti ja sen jälkeen tuntuu että pystyisin vaikka mihin. 

Mikä on haastavinta lapsiperhearjessa
Univelka. Meillä on ilokseni hyvin nukkuvia lapsia kaikki kolme, mutta sitten kun joku ei nukukaan kunnolla, huomaan kuinka kamalaa univelka on. Vähiin uniinkin onneksi tottuu ja itse tulen onneksi aika vähällä unella toimeen. Mutta liian vähän on vain liian vähän ja se lamauttaa ihan koko kropan.

Toinen haaste mihin itsekin olen huomannut ajautuvani on itsensä unohtaminen. Se, kun antaa kaiken ja kaikkien jyrätä ne omat tarpeensa, asettaa itsensä aina ja kaikess aviimeiseksi ja on aina olemassa ensin kaikille muille paitsi itselleen. Tuo on tilanne, johon en enää koskaan halua joutua, joten olenkin luvannut ajatella vain itseäni ainakin yhden kerran joka päivä.


Mistä omista jutuista olet pitänyt kiinni lasten saamisen myötä
Tätä mietin pitkään ja totesin sitten, ettei tähän kunnolla ole oikein mitään. Mun on myönnettävä, että hetkellisesti unohdin itseni kokonaan Justuksen vauvavuoden aikana. Nyt toki minä löytyi taas, enkä aio tehdä samaa virhettä uudelleen. Nyt mun omia juttuja on jumpat ja jooga, joissa haluan ja yritän käydä kaksi kertaa viikkoon.

Muita omia juttuja joista olen pitänyt kiinni, on sitten se perinteinen kaupassa käynti ihan yksin. Sitä olen tehnyt enemmän tai vähemmän aina, myös silloin kun Justus oli ihan vauva.

Mun mielestä on tärkeää pitää kiinni niistä omistakin jutuista, sillä vaikka lapset kuinka ihania vaan ovatkin, pitää elämässä olla joku ihan ikioma juttu myös.

3 tavaraa, joita ilman et selviäisi arjesta
Puhelin. Se on kyllä ihan täysi pelastus mulle, henkireikä ja tapa pitää yhteyttä muihin. Somesta voi varmasti olla montaa meiltä, mutta mulle se ensisijaisesti vertaistukea. Myös ajankulutuskeino ja tapa pitää yhteyttä ystäviin.

Paperikalenteri. Mä olen sellainen tyyppi, joka haluaa ja jonka on pakko kirjata kaikki ylös ettei ne vaan unohdu. En koskaan ole oppinut käyttämään puhelimen kalenteria, paperinen on paljon toimivampi.

Kosteuspyyhkeet. Ei se ekologisin vaihtoehto, mutta ai hitsi kuinka käytännöllisiä! Käytän niitä ihan kaikkeen ja mulla taita aolla paketti vähän jok atoisess alaukuss aja huoneessa.


Mitä teet, jos arki tuntuu kaatuvan päälle
Otan irtioton. Hetki yksin omien ajatusten kanssa ihan missä vaan tekee ihmeitä.

Paras kasvatusvinkkisi
Ole armollinen. Jos mä jotain äitiydestä ja vanhemmuudesta olen oppinut, niin olemaan armollinen itselle. Ei ole syytä olla supersuorittaja ollakseen paras äiti. Kaikki mokaa, äiditkin ja erityisesti äidit.

Se että itseä ruoskii syystä x on ihan turhaa. Jos homma ei mennyt niinkuin halusin, voin petrata seuraavalla kerralla. Se että jäisin rypemään siihen omaan harmiin ei auta ketään, eikä se todellakaan korjaa jo mennyttä. Mä pystyn enää siihen, että seuraavalla kerralla toimin toisin.

Sama armollisuus pätee myös lapsiin. Ei ne lapset aina osaa, muista, halua tai viitsi. Unohtamalla sen ehdottomuuden ja antamalla vähän löysää saavuttaa usein paljon enemmän kuin pitämällä rajat liian tiukkoina.

Se, että lapsillekin näyttää kuinka äitikin välillä mokaa, auttaa lapsiakin huomaamaan, ettei maailma kaadu siihen ettei joku odotus täyty. Tärkeintä on, kuinka mokan jälkeen jatketaan. Pyydetään anteeksi, puhutaan ja sovitaan.

Parasta arjessa just nyt
Kotiäitiys. Siis onhan tää vaan huippua, kun arki on niin rentoa ja aikataulutonta. Vaikka meillä olevinaan onkin tosi kiireistä ja menoja sinnetännejatonne, tulee se olemaan ihan toista sitten tammikuussa kun työarki iskee päälle oikein tosissaa. 

Kenet haluat haastaa Arjen sankarit- blogihaasteeseen?
Keksin heti aika montakin, mutta haastan tällä hetkellä kolme mun suosikki somevaikuttajaa, jotka tuovat mun omaan arkeeni tällä hetkellä eniten. Mulla vaihtuu aika tiuhaan sellaiset suosikki ig-tilit tai suosikkiblogit, mutta just tällä hetkellä nämä kolme ovat niitä, joiden storyt avaan aina ekana, joiden postaukset luen niin pian kuin ehdin ja jotka inspiroivat mua juuri tässä elämässä kaikkein eniten.

Mutsi ja Murupullat @mutsijamurupullat / parhaat ig storyt ikinä. Voi kuinka mä välillä nauran ääneen :D Blogi on ihanan monipuolinen ja sen takana on ihana supermutsi.
Minishow @minishowblogi / monipuolisin somevaikuttaja. Ihana ja inspiroiva koti, herkulliset reseptit ja mikä tärkeintä, jotenkin mua tosi paljon puhutteleva elämäntilanne ja arki. Tällä äidillä on kaikki langat käsissä, mutta tilissä on silti ripaus sitä kuuluisaa arjenrealistimia. Viimeisin postaus rennosta siivousintoilijasta kolahti ja kovaa.  
@essssijohanna / niin ihana ja inspiroiva tyyppi, joka jotenkin onnistuu pyörittämään arkea rennosti saaden silti kaikki hommat toimimaan. Siivousintoilijasuosikkini nro 1.

Ja ihan kaikki muutkin, jotka kokevat, että heillä on jotain arkivinkkejä jaettavana. Tarttukaa haasteeseen, vastatkaa omassa blogissa kysymykseen ja tulkaa sitten linkittämään ne mullekin! Luen tosi mielelläni näitä postauksia, jos niistä vaikka saisi jotain uutta vinkkiä omaankin elämään! 

2 kommenttia:

  1. Tähän haateeseen tartun ehdottomasti lähiaikoina, kiitos!

    Ja sanat joilla kuvailit meikäläistä, aivan mahtavaa! En mitenkään osaa kuvailla, kuinka älyttömästi tällainen kiva palaute merkitseekään <3

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!