Voisin sanoa, että mun omia suosikkipostauksiani muiden blogeissa on ruokaan ja säästämiseen liittyvät. Erityisesti säästöviikko ja -kuukausipostaukset saa mut klikkaamaan postauksen auki heti. Myös erilaiset reseptit halpoihin mutta hyviin ruokiin saavt mut heti kiinnostumaan, ja tykkäänpä myös lukea juttuja viikon ruokalistoista. On jotenkin tosi kiinnostavaa nähdä, millaisia ruokia muilla kokkaillaan ja kuinka muissa perheissä tasapainoillaan ruuan hinnan ja laadun kanssa.
Meillä on ollut jo jonkin aikaa tapana tehdä säästöviikkoja. Mitään pihistysviikkoja nämä ei ole, sillä en kuitenkaan ole valmis karsimaan tietyn tasoisesta laadukkaasta ruuasta. Mitään superlaadukasta ruokaa ei säästöviikolla syödä, muttei siirrytä myöskään mihinkään höttöön ja einekseen. Tottakai halvemmallakin pääsisi jos koostaisi ruokavalion valmislihapullista, nakista ja makaronista. Mutta tarkoituksena on syödä edelleen hyvin, mutta halvalla. Säästöviikolla ei osteta luomua, lähiruokaa, seitsemää sorttia hedelmiä ja vihanneksia, eikä syödä mitään kalliita ruokia. Ei osteta pähkinöitä, leipää, leikkeleitä eikä juustoja. Lihoista ja kaloista valitaan edullisemmat, ei laadukkaimmat. Jos viikosta tekisi pihistysviikon, karsittaisiin vielä enemmän vihanneksista ja lihoista.
kuvat otettu kuvakaappauksina foodie.fi |
Vaikka viikolla säästetäänkin, syödään silti hyvin ja terveellisesti. Ruuat ovat edelleen maukkaita ja aterioita on 4-5 päivässä. Jos säästöviikolla pitäisi ostaa kahvia, ostettaisiin halvempaa kuin tavallisesti. Säästöviikon ruokalista pyritään rakentelemaan niin, ettei mausteita tarvitse ostaa tai että niitä ostetaan sitten ainakin minimimäärä. Normaalisti säästöviikolla kävisin läpi pakastinta ja rakennettaisiin ruuat osittain sieltä löytyvien ympärille. Mutta koska nyt halusin tehdä postauksesta mahdollisimman todenmukaisen, en hyödyntänyt pakastimen sisältöä muun kuin marjojen osalta. Marjat ovatkin yksi isoin säästöjuttu meille, ollaan nimittäin siitä onnellisessa asemassa, että saadaan kotimaisia marjoja ilmaiseksi isovanhemmilta. Vuosittain ostetaan niitä myös itse torilta jokunen kilo ja pakastetaan talven varalle. Marjat tulevat nöin paljon halvemmiksi kuin ostaa pitkin vuotta kalliita kaupan pakastemarjoja. Tälle viikolle on suunniteltu käytettäväksi puolukkaa(1kg), mustikkaa(2kg) ja mustaherukkaa(500g). Kaupasta ostettuna tuo määrä maksaa kolmisenkymppiä. Toki jos marjoja ei olisi säästöviikolla käyttää, korvaisin ne Bonnen soseilla, pakastemarjoilla ja hedelmillä.
Me käydään pääasiassa Prismassa ja S-marketissa, sillä sieltä löytyy aina kaikki mitä kauppalistalla on. Itse en myöskään meidän kohdalla allekirjoita sitä, että Lidl olisi halvempi, sillä ainakin omassa vertailussa hinnat ovat aika samoja. Jos on aikaa kiertää kaksi kauppaa, saattaa hyvinkin säästää jonkin verran, mutta ainakin mulle on tullut fiilis, että osa tuotteista on sitten taas Lidlissa s-ryhmää kalliimpaa. Mutta jos ehtii käydä molemmissa kaupoissa ja ottaa tuotteen aina siitä kaupasta jossa se on halvempi, säästää varmasti. Mä en ehdi enkä jaksa, joten suositaan ässää. Tällöin hyödytään myös bonuksista 30-50e kuukaudessa, joka vastaa kuitenkin melkeinpä sitä kahdessa kaupassa pyörimisestä tulevaa säästöä.
Mä teen aina ostoslistan, koska ilman sitä aina jotain unohtuu tai kaupassa alkaa keräillä heräteostoksia. Lasten kanssa asioidessa niitä tulee erityisesti, kun toinen haluaa jotain uutuusleipää ja toinen rusinoita. Säästöviikolla pitää yrittää vaan pitää päänsä, ettei mitään listalla olematonta osteta.
Säästöviikolla leivotaan itse sämpylöitä ja puurorieskoja, syödään useaan kertaan erilaisia puuroja, sekä aamu- että välipalaksi, mutta myös lounaalla. Syödään kerran kalaruokaa, kolmesti liharuokaa ja kahdesti kasvisruokaa. Melkein kaikkia ruokia syödään kahdella eri ruualla. Melkein kaikista ruuista syö siis kahdesti kaksi aikuista, kaksi lasta ja vauva.
Nyt meidän säästöviikkoa on takana kaksi päivää ja ainakin toistaiseksi vaikuttaa, että ruokaa on mitoitettu oikein. Voi olla, että maitoa pitää hakea purkki ja täydentää hedelmäkoria loppuviikosta. Mutta voi myös olla että näillä ostoksilla pärjätään hienosti!
Näiden ostosten lisäksi kaapista käytetään mannasuurimoita, puuroriisiä, kalaliemikuutioita, mausteita, soijaa, ketsuppia ja luonnon jogurttia. Jos nämä pitäisi täydentää kaupasta, menisi toki pari euroa enemmän, mutta koska luultavasti kaikilta jotain kaapintäytettä löytyy, vaikkei siellä oikein mitään olisikaan, en niitä meidän ostoslistalle lisännyt. Näiden ostojen lisäksi meille tulee lava luomukananmunia neljällä eurolla.
Ostokset maksoivat kaikenkaikkiaan 53,40e eli aika hyvin vastasi tuo foodien-sivuilta napattu ostoslista hintoineen paikkaansa. Linssit ostin punaisina ja toinen peruna-sipulisekoitus oli pakko ottaa Apetitilta halvemman pussin sijaan, sillä halvemmat oli lopussa. Muuten meidän ostot vastasi aika tarkasti listausta, jotakin painoeroja tietysti tuoreissa saattaa olla.
Ostokset maksoivat kaikenkaikkiaan 53,40e eli aika hyvin vastasi tuo foodien-sivuilta napattu ostoslista hintoineen paikkaansa. Linssit ostin punaisina ja toinen peruna-sipulisekoitus oli pakko ottaa Apetitilta halvemman pussin sijaan, sillä halvemmat oli lopussa. Muuten meidän ostot vastasi aika tarkasti listausta, jotakin painoeroja tietysti tuoreissa saattaa olla.
Katsotaan miten meidän käy! Jos teiltä kiinnostusta löytyy, voisin postailla ensi viikolla tarkemmin resepteistä ja ruuista joita syötiin, ja silloin on sekin selvillä, että mitä extraa piti ostaa jos jotain piti.
Mä en usko tuohon mitä kirjoitat että halvemmalla pääsisi, jos ostaisi valmislihapullia ym. Kyllä ainakin jos meillä säästetään niin muutamalla eurolla saa kattilan soppaa jota voi syödä useamman päivän. Tai esim isolle makaronilaatikolle ei kamalasti hintaa tule.
VastaaPoistaVoit olla oikeassa :) Mä luulen, että isoimman säästön saa hedelmillä ja vihanneksilla, mikä loppupelissä on tosi harmi :/ Keitot ja makaronilaatikko on tosi hyviä ja halpoja ruokia! Niitä meilläkin on tällä viikolla!
PoistaTosi hyvä Postaus, joo kiinnostaa kuulla mitä teillä syötiin 🙂
VastaaPoistaKiitos! Palaillaan tähän siis ensi viikolla! :)
PoistaJoo, resepteille kyllä! Ite oon nyt tehny hetken ruokalistan valmiiksi, jotta ei tuu mitään ylimäärästä ostettua. Siltikin saa kauppaan menemään usiamman kympin helposti viikossa jo.
VastaaPoista-M-
Joo, kyllä ruoka vaan maksaa tosi paljon!
PoistaMua kiinnostaa, että mitä teillä juodaan ruuan kanssa ja aamu- ja iltapaloilla? Tuo maidon määrä nimittäin hämmästyttää 🙈 Meidän samankokoisessa perheessä menee tuon verran (3l) maitoa päivässä, kun kaikki juovat ruuan kanssa ja lapset lisäksi kaakaon joukossa.
VastaaPoistaMeillä on ruokajuomana vesi. Lapset juo maitoa joskus ilta- tai aamupalalla, mutta normaalistikin ihan maksimissaan litran viikossa per lapsi. Justus ei vielä tavallista maitoa juo yhtään ja mä itse lisään maitoa vaan lorauksen kahviini. Luulen, että loppuviikosta pitää hakea vielä purkki maitoa, mutten usko että kovin paljon sitä enempää :)
PoistaRuokajuoma vesi?
PoistaMiksi, eikös suositella maitoa lapsille ruoka juomana, ainakin ennen neuvottiin neuvolasta näin. Jos muuten jano niin sitten oli vesi juomana. Rasvatonta maitoa silloin suositeltiin.
Mää join lapsena maitoa, sen jälkeen kun muutin kotoa pois niin maidon juonti jäi. Ainoastaan kahvin kanssa menee maito. Ruokajuomana yleensä vesi, joskus piimä, tosin piimässäkin oon tarkka eli yks ainoastaan kelpaa. :) Eikös noi neuvolan neuvot oo vähän niin, että voi kuunnella mutta jokainen tekee siltikin niinkö parhaaksi näkee? Itsellä ei siis lapsia ole, mutta näin mä ajattelisin.
Poista-M-
Neuvola varmaan suositteleekin maitoa ruokajuomana, mutta meillä on todettu vesi paremmaksi vaihtoehdoksi. Maidosta ei saa mitään sellaista, mitä ei olisi mahdollista saada muualtakin. :)
PoistaJoo M, mä ainakin uskon ja koen, että neuvolan ohjeetkaan ei ole mitään kiveenhakattuja. Niistäkin pitää löytää se itselle sopiva ratkaisu :) Kaikille maito ei vain sovi ja meillä osa on myös sitä porukkaa :)
PoistaTosi kiva nähdä että vähälläkin voi oikeasti pärjätä! Pitäisi itsekin tsempata ja testaa tällainen säästöviikko systeemi. Meillä ostetaan ruoat aina viikoksi kerralla että siinä kyllä säästetään kun ei päivittäin ravata, syödään kotimaista ja suosin luomua, mutta hirvittää aina meidän kuitit kun ruokakauppaan menee viikossa 150-200€, eli pahimmillaan 800€/kk! Meitä on siis kaksi aikuista, taapero ja vauva :D
VastaaPoistaJoo, loppupelissä se on tosi pieni summa millä sa aviikonruuat jo tehtyä! Meillä normaali viikkoa on myöskin 100-150e eli siihen nähden tää viikko on on saatu koostettua tosi edulliseksi! Mutta laadukas ruoka, hyvät lihat, paljon hedelmiä ja vihanneksia, se vaan maksaa ihan pirusti! Toisaalta, onhan ravinteikas ruoka ihan hyvä sijoituskohde kuitenkin! :D
PoistaPoistaa ihmeessä reseptit yms!
VastaaPoistaTäälä kotihoidontuki häämöttää oven takana ja ollaan opeteltu ruokalistan ja kauppalistaan.
Uudet ideat on enemmän kuin tervetulleita!
kiva! Palaillaan siihen siis ensi viikolla! :)
PoistaOi halvalla ootte selvinny :) Meillä onneks kohta säästökuukausi ohi,tekee jo niin mieli laadukasta juustoa :D
VastaaPoistaJoo! Yksi viikko on vielä helppo kitkutella, en ehkä millään jaksaisi kuukautta! Hatunnosto teille! Mä ikävöin fetaa jo nyt kolmen päivän jälkeen :D
PoistaHämmästelen kyllä myös vähän niin maidon, kuin hedelmien/vihannesten määrää ja oikeastaan ihan kaiken vähyyttä 😃 Aika vähän esim. hedelmiä 5 henkiselle perheelle. Meillä saattaa tuo nuorinkin vajaa 2v. vetäistä jo välipalalla useamman mandariinin, hedelmiä saa siis kantaa kyllä valtavan kassin viikossa, vaikka marjoja pakastimesta syödäänkin myös reilusti. Ja maitoa ei juo kun lapset, aikuiset lähinnä kahvissa, mutta silti 3 litraa ei riittäisi mitenkään viikoksi. Joko meillä syödään ihan todella paljon enemmän tai teidän perhe on todella pieniruokainen 😃
VastaaPoistaMaitoon vastasinkin tuolla, ettei käytetä maitoa ruokajuomana, joten sitä kuluu teihin verrattuna siksi vähemmän. Mun mies käyttää kotona maitoa varmaan vaan pari desiä viikossa, kun ei juo arkena kuin vaan aamukahvin kotona, eikä aina sitäkään.
PoistaHedelmistä pakko sanoa sen verran, että muistathan nyt olevan säästöviikko ja postauksessakin kirjoitin, ettei hedelmiä osteta sen seisemää sorttia. Normiviikolla meilläkin lapset tykkäävät syödä väli- tai iltapalaksi hedelmälautasia, joiss ahedelmiä on 2-3/lapsi. Mutta koska hedelmät ja vihannekset on vaan niitä kalliita, helposti vievät kolmanneksen koko loppusummasta, on ne niitä joista karsitaan.
Mä laskin tuosta meidän kauppalistasta, että siinä on hedelmää ja vihannesta pyöreesti 11kg ja päälle nelisen kiloa marjoja eli yhteensä 15kg hedelmää, vihannesta ja marjaa. Se ei toki ole ihan linjassa suositellun puolenkilon/pvä/aikuinen kanssa, mutta mun mielestä riittävän hyvä suoritus säästöviikolle. Ja kuten postauksessakin sanoin, luultavasti joudun loppuviikosta tädentämään hedelmäkoria, jolloin tuo määrä nousee parilla kilolla :)
Mä en näkisi tätä mitenkään joko tai asiana, lapset meillä varsinkin on isoruokaisia, varsinkin jos lemppariruokaa on tarjolla. Tapoja vaan on monia ja säästöviikolla ideana on nimenomaan säästö tavallisesta :)
Meidän perheestä maitoa juo mies ja tytär. Tuo määrä ei riittäisi mihinkään. Johan sen litran melkeen päivässä juo tuo tyttö.
VastaaPoistaei varmasti riitäkään jos maito on janojuoma. Meillä se ei ole, joten kolmisen litraa riittänee ihan mukavasti. Siitä litra menee vieläpä yhteen puuroon :)
PoistaVähän ihmettelen tätä tapaa olettaa että tilanteet on samat, varsinkin kun ilmeisesti itsekään et käytä maitoa? Varmaan itsellesi vain omaan käyttöön kolme litraa olisi aivan liikaa? :) Muistuttelen taas, että tavat ja tilnateet on erit :)
Meillä on janojuomana vesi, mutta ruokajuomana jo ihan neuvolan suositusten mukaan maito. Ja itse en maitoa juo koska olen maitoallergikko. Miksi et anna pojille ruokajuomana maitoa? Onko jokin muu syy vai vaan se että et raaski ostaa maitoa?
PoistaEn usko maidon terveysvaikutuksiin tai siihen ,että maito olisi jotenkin välttämätön. Siksi vesi. Maitoa saavat kyllä aamu- ja iltapalalla jos pyytävät. Maidon ostamattomuuden syy ei ole se etten raaski, sitä ostetaan kyllä juuri sen verran kun tarvitaan. En kuitenkaan näe tarpeelliseksi ostaa maitoa kaappiin vain siksi, että jossain toisessa perheessä menekki on kuusi purkkia viikossa. Jos meillä riittää kaksi tai kolme purkkia niin sen verran sitten ostetaan. EN halua ostaa ruokaa hävikkiinkään.
PoistaVastasin tähän maitoasiaan jo muissakin kommenteissa, mutta kai se tiivistyy aikalailla tuohon, etten usko maidon liikakäytön (joka aterialla käyttämisen siis) olevan terveellistä. Moni tutkimuskin tukee, että maito aiheuttaa pysyvän tulehdustilan kehossa, eikä sen käyttöä osteoporoosinkaan ehkäisyssä ole todettu toimivaksi. Ei maitoa siis meillä ruokajuomana, koska en näe sen käyttöä terveellisenä. Samoin kuin lapset eivät juo mehuakaan ruoan kanssa. Sen juomiselle ei ole ravinnollista perustetta.
Mahtava postaus! 👍 Tosi harmi et porukka tääl heti ihmettelee ja "moittii" moidon ja hedelmien määristä :o jokainen kuitenkin itse päättää mitä syö ja minkä verran, ja vesi on todellaki paras jano juoma ja jos teillä on se myös ruoka juomana niin se kertoo minkä verran tarvitsee ostaa maitoa lisäksi. Ja kyse on säästö viikosta niin miks ihmiset ihmettelee noin paljon? :)
VastaaPoistaKiitos! En osaa sanoa, yllätyin itsekin kuinka suuria tunteita meidän maidon käyttämättömyys ruokajuomana herättää. Ja todentotta, jokainen itse valitsee ruokavalionsa ja monestihan sen valintaan vaikuttaa myös kehon hyvinvointi. Kaikille ei sovi samat jutut kuin toisille :)
PoistaMua kanssa kummastuttaa,vaikka olisi kuinka säästöviikko niin tuo vähäinen määrä.
VastaaPoistaMusta ei pitäisi säästellä hedelmissä/ marjoissa yms.
Eri asia sitten jos säästää esim ostamalla edullisempaa maitoa,jauhelihaa yms.
Varmasti tuollainen viikko olisi kyllä hyvä.
Kauppaan menen aina kauppalapun kanssa,mutta silti tulee aina isompi lasku mitä ajattelin kun pääsen kassoille.
Meillä on kyllä eläimiäkin että niiden tarvikkeisiin ja ruokaan menee iso summa viikossa.
Plussana tietysti sitten ne hygienia tarvikkeet sun muut joita onneksi nyt ei aina tarvitse ostaa.
Ja miksei teillä juoda ruokajuomana maitoa? Jotenkin heti vaan pisti silmiin kun luin että janojuomana vesi.
Meillä menee kolmen lapsen kanssa maitoa monta purkkia päivässä jo :) Aamupalalla maitoa,ruokien kanssa maito ja iltapalalla myös maito. Puurot myös tehdään useimmiten maitoon, herkkupäivinä myös maitoa menee pannukakkuihin,sämpylöihin yms.
Rasvaton maito, pisti silmiin kuvissa tuo kevyt maito? Lapsille on suositeltu aina rasvatonta maitoa.
uteliaisuudesta vaan kyselen.
Saahan sitä kummastella :) Mutta mä en koe että 15 kiloa olisi vähäinen määrä. Ja tok ivoit itse ajatella noin ja toteuttaa sitä ideologiaa teidän syömisissä. Mutta meillä isoin säästö ruokaostoksissa tehdään juuri hedelmissä ja vihanneksissa.
PoistaLasten saantisuositus on 200-250g vihanneksia, hedelmiä ja marjoja päivässä. Kunhan se täyttyy, oon oikein tyytyväinen :) ja uskon että tuolla viidellätoista kilolla se kyllä täyttyy.
Mä en usko maidon terveysvaikutuksiin, joten en ole nähnyt tarpeelliseksi käyttää sitä lapsilla ruokajuomana. Maito ei myöskään sovi isoina määrinä lainkaan toiselle meidän isoista pojista, joten ei olla haluttu kuormittaa hänen suolistoaan turhaan. Maidon hyödyt saavutetaan muilla tavoin ja koska haitat on nähty niin suuriksi meillä, ei olla nähty maidon käyttöä ruokajuomana tarpeellisena. :) maitoon lisätään (tai siihen siirtyy lehmästä) niin paljon kaikkea turhaa, että tuntuu paremmalta välttää sen liiallista käyttöä. Ja toi joka aterialla juominen on mun mielestä sitä liiallista käyttöä.
Meillä puuro tehdään aina veteen, riisi- ja mannapuuroa lukuunottamatta. Myös sämpylät tehdään veteen.
Mun mielestä rasvaton maito on maitoa vedellä laimennettuna, enkä oikein muutenkaan usko kevyttuotteisiin. Keho tarvitsee kuitenkin rasvaa. Varmaan jos maitoa juotaisiin enemmän, olisi luonteva valinta tuo rasvaton, sillä rajansa sillä rasvan tarpeellakin.
Jos muuten syödään ehkä tavallista enemmänkin marjoja ja hedelmiä niin eihän nyt yhdellä säästöviikolla ole mitään huonoja terveysvaikutuksia. Maidosta, riittävän kalsiumin ja d-vitamiinin saa helposti muualtakin ja aika vähällä. Se ei todellakaan ole mikään terveysjuoma, jos totta puhutaan. Minä olen ihmetellyt sitä ohjetta neuvolasta, mikä lie jäänny menneiltä vuosikymmeniltä. Meilläkään ei lapsi juo maitoa kuin pari kertaa viikossa, vaikka meillä sitä aina jääkaapissa on. Päivähoidossa toki saa juoda muiden lasten kanssa, mutta kotona sitä ei edes juuri pyytele.
VastaaPoistaJuurikin näin :) Mä en myöskään ymmärrä maidon nostamista niin korkealle, sillä kun ei loppupelissä edes mitään terveyshyötyjä ole tutkitustikaan saavutettu.
PoistaMeilläkin maito on aina kaapissa koska tosiaan käytetään sitä kahviin. Mekään ei päiväkodissa sitä kielletty kuin vaan toiselta pojalta, hänelle kun maito ei sovi sitten millään.
Meillä ei ole maito maistunut rintaruokinnan jälkeen. Joskus ostan litran kotiin ja sitä käytetään muroihin ja vaikka pannariin. Ruokajuomana vesi. Itse en osaa edes kuvitella maitoa ruokajuomana mutta jokainen tyylillään. Tyttö juo eskarissakin vettä lounaalla.
PoistaEn oo kans itse oikein koskaan käyttänyt maitoa ruokajuomana, siitä se on ehkä jäänytkin ettei lapsillekaan tule tarjottua!
PoistaRasvaton maito ei itseasiassa ole vedellä laimennettua. Kaikesta maidosta poistetaan ensin rasva kokonaan, ja sitten kevyt- täys- ym. maitoihin lisätään kunkin tuotteen rasvamäärä. Eli oikeastaan rasvaton maito on vähemmän prosessoitua kuin kevyt. Mutta jokainen perhe tekee omat valinnat maituotteiden käytöstä ja käyttämättömyydestä, ja tosiaan samat tarpeelliset vitamiinit ym saa kyllä muistakin tuotteista :)
VastaaPoista"Mun mielestä rasvaton maito on maitoa vedellä laimennettuna," tarkoitan siis, että musta se tuntuu/maistuu/koen maidolta, jonka seassa on vettä. Oli ehkä vähän huonosti multa ilmaistu. :) Maidon valmistusprosessi on kyllä hanskassa :)
PoistaNo huhhuh mikä maitotaisto. Oikeasti sen kalsiumin tarpeen voi täyttää kyllä muillakin tuotteilla ja valmisteilla kun maidolla, pääasia että täyttää jollain. Ilman muuta neuvolassakin suositellaan maitoa, koska se on ehkä helpoin ja yleisin keino siihen kalsiumin tarpeen tyydyttämiseen. Kuitenkin suomessa käytetään ja tuputetaan aivan liiaksi maitoa vielä nykypäivänä, vaikka tosiaan se on korvattavissa muullakin. Maidon kanssa tilanne on vähän sama kuin viljatuotteiden käytön suomessa. Ravitsemussuositusten pohjat on siltä ajalta kun puolet suomalaisista asui maalla, elintaso oli heikompi ja kun hiilihydraatit ja proteiinit saatiin limpusta, voista ja maidosta.
VastaaPoistaHeheh, sanopa muuta!
PoistaMiten moni kommentoijista pystyy oikeasta sanomaan, että heillä lapset ja aikuiset syövät suositusten mukaisen määrän vihanneksia ja hedelmiä päivässä?
VastaaPoistaEn ainakaan minä. Joskus määrä täyttyy, joskus ei.
Ja mitä tulee maitoon, niin moni lapsi täyttää vatsansa maidolla ja ruoka jää syömättä, tai sitä syödään vähemmän.
Kalsiumia saa jogurtista, juustoista yms. tai vaikka tableteista.
Ja tässäkin tapauksessa perheen lapset juomat maitoa aamu- ja iltapalalla.
Ehdottaisinkin, että niiasä perheissä joissa maitoa juodaan tyyliin litra/päivä/henkilö, niin seuraisivat mitä se lapsi syö. Ja sitten vaikka testiin mitä tapahtuu, kun maito vaihdetaan veteen.
Maito ei tee ketään autuaaksi. Enemmän tuliai kiinnittää ihan yleisesti huomiota monipuoliseen ruokaan.
Nyt en osa amuuta sanoa kuin amen.
PoistaTuo maidolla mahan täyttäminen on muuten ihan totta, eikä se sitten ole ihme jos ruoka ei maistu :)
Tää oli todella hyvä Postaus, en ymmärrä miksi ja miten ihmiset kehtaa valittaa ja puuttua toisten maidon juontiin noin paljon, tää oli tosi kiva postaus kaiken kaikkiaan, ei varmasti jatkossa Nellin tee mieli tehdä vastaavia postauksia jos näin vähän ihmiset oli positiivisesti kiinnostuneita postauksesta! Kyse oli muutenki säästöviikosta ottakaa se nyt huomioon! Ja Kuinka moni perhe elää vain eines ruuilla ja tässä oli pelkkää kunnon ruokaa ja silti valitetaan, oon hämmästynyt! Mukavaa kevään odotusta koko perheelle, olet mahtava äiti lapsillesi! Seuraan mielellään blogiasi ja ig:tä. :)
VastaaPoistaKiitos! Mä luulen, että se on joku sisäänrakennettu tarve päästä huomauttamaan edes jostain. Kun ei voi huomatuttaa eineksistä tai sokerista, pitää sanoa hedelmistä.
PoistaMutta tulee näitä jatkossakin, parin ihmisen ihmettely ei vaikuta meidän elämään sen kummemin, tiedetään kuitenkin itse että meidän syömiset ovat hyvällä tolalla, sanoipa muutama anonyymi meidän maidon- tai hedelmien käytöstä mitä vaan. Ja kehoitan tarkistamaan ne omat ruokailutottumukset yhtätarkalla syynillä, saattaa sieltäkin löytyä yllätyksiä ja jotain parantamisen tarvetta.
Mutta voi kiitos tsempeistä <3piristi kovasti iltaani! Oikein ihanaa kevään odotusta myös sinulle sinne! :)
Entisen ulkosuomalaisen korvaan kuulostaa kyllä hassulta nuo maitokauhistelut! :) enemmän ihmetyttää tuo tolkuton maidonjuonti ja vielä imeväisiän jälkeenkin ;)
VastaaPoistaVarmasti! Kuulostaa kyllä omaan perisuomalaiseen maitomiehentielläpitää-korvaankin kummalta :D
PoistaKyllä meillä ainakin ihan kunnolla ruokaa syödään vaikka ruokajuomana maito. Ja eihän sitä litraa toki kerralla juoda.
VastaaPoistaHieno juttu! :)
PoistaHei, tällaiset on kyllä mielenkiintoisia postauksia:) reseptit kiinnostaa kyllä, mutta saisiko postauksen myös normi viikon kauppaostoksista? :)
VastaaPoistaKiitos! Joo, laittelen reseptejä sitten siihen yhteenvetopostaukseen. Normiviikko voisikin olla vertailuna kiva, yritän saada toteutettua mahdollisimman pian. Ehkä jo seuraavalla kauppareissulla!
PoistaMua huvittaa tuo maidon ylistäminen, ite en oo huomannu sillä olevan mitään terveysvaikutuksia. Meillä on ainakin selkeesti huomattu että esim. flunssat ja korvatulehdukset on saatu "parannettua" kun jättää kaikki maitotuotteet pois pariksi päiväksi. Ja meidän neuvolassa ruokajuomaksi suositellaan vettä ;D
VastaaPoistaJoo! Oon myös huomannut yhteyden korvatulehduksissa ja maidossa! Justus on tissivauva eikä hänellä ole ollut yhtään korvatulehdusta. Isojenkin tulehduksista on jo pitkä aika. Meilläkin taidetaan suosittaa, mutta sanottiin siellä myös että viisi desiä maitoa päivässä :D
PoistaSiitä samaa mieltä että mahaa ei täytetä ruokajuomalla. Ihminen tarvitsee vettäkin jolloin keho toimii. Kun juo vettä ja maitoa sopivasti niin ihminen saa kaikki ravinteet.
VastaaPoistaTotta!
PoistaMoi!
VastaaPoistaHyvä postaus,ja kuten mainitsitkin,hyvä että osaat jättää omaan arvoonsa hedelmien ja maidon määristä huutelijat! Maito ei ketään pelasta eikä paranna,ihan terveitä ihmisiä kasvaa ilman lehmänmaitoakin.Ja ne reseptit olis kiva juttu niin vois itsekin toteuttaa tämmösen säästöviikon,ruokaan kun menee ihan tosi paljon rahaa jos ei oo tarkkana!��
Kyllä vain, juurikin näin! Reseptejä tulossa! Ruoka on kyllä ihan superkallista!
PoistaKiitos todella hyvästä ja mielenkiintoisesta postauksesta. Itse elän "vain" kahden aikuisen taloudessa mutta juuri lähiaikoina mietin, että tarkempi suhtautuminen ruokaan ja ruokaostoksiin olisi varmasti tarpeen. Mieleeni nousi mm. aikaisempi postauksesi ruokalistasta ja ruokien koostamisesta. Kiitos näistä kaikista vinkeistä. Jään seuraamaan some-tilejäsi mielenkiinnolla edelleen :)
VastaaPoistaKiitos itsellesi palautteesta! :) Ruoka on kyllä sellainen, että sieltä saa helposti säästettyä jos näkee vähän vaivaa suunnittelussa!
PoistaMä olen aina kauhistellut sitä maidon määrää, mitä Suomessa lapsille (ja aikuisille) tuputetaan!
VastaaPoistaItse olen asunut melkein koko elämän Sveitsissä, ja mun omat lapset juovat aamulla maitoa, eivät edes joka päivä. Suosituksena on täällä max. 3dl maitotuotteita päivässä, siis lapsille. Ja jos maitoa, täällä suositellaan vain rasvaista maitoa. Ja ruoka- ja janojuomaa aina vesi.
Lehmän maito on vasikoille, ihmisille sopii imetysiän jälkeen oikein hyvin joku muu kalsiumin lähde!
joo, tuo suositus maidosta on mun mielestä myös hassu. Samalla kummastelen sitä rasvatonta maitoa. Että miksi pitäisi olla rasvaton?
PoistaAi niin, jäi sanomatta tärkein :
VastaaPoistatosi kiva postaus! Itse en ihmettele ruoan määrää, ei meilläkään saman kokoinen perhe enempää tarvii, jos vähän säästetään!
Reseptejä odotellessa
Joo, otin viikolla ihan tarkoituksella lasten annoksista kuvia, että hyvin tuo ruokamäärä meidän jengille lopulta riitti. VAikkei ihan pieniruokaisia olla kukaan! :D
PoistaHerranen aika mikä kohina maidosta! Meidän perheessä maitoa laitetaan ainoastaan kahviin. Kalkin saannista on kyllä huolehdittu. Missään muualla maailmassa ei huudeta tuon maidon perään kuin meillä Suomessa. Jaa miksikö? Meidät on aivopesty niin. Muistatteko alakouluista ja päiväkodeista ne Valion maitomainokset seinillä? Löytyy ne sieltä vieläkin. Niin valtio maksaa kouluille/päiväkodeille maitotukea, siis TUKEA litramäärien perusteella. Että kyllähän nyt koulujen kannattaa ylläpitää sitä että juokaa ihmiset maitoa! Jos sitä tukea saisi vaikkapa leivästä niin varmaan täällä ihmeteltäisiin miksei teillä syödä enempää leipää. Koska sitä on päiväkodista lähtien toitotettu että leipää, leipää pitää syödä.
VastaaPoistaKyllä, ihan naulankantaan! Onhan se toki loogista, että kaiken tuon materiaalin tuottaa yhdistys, jonka takana on suomen suurin meijeri :D hihih, oikein kunnon maitohuijaus!
PoistaTaisi lipsahtaa edelliseen kommenttiini että maitoa ainoastaan kahviin. Siis käytetään ruoanlaitossa, leivonnassa - ei aina. Mutta maitoa juo ei kukaan. Eikä tarvitsekaan.
VastaaPoistaJoo, leivonnassa käytetään mekin ja jonkin verran ruuanlaitossa!
PoistaMielenkiintoinen postaus! Itse olen samoilla linjoillla tuossa maidonjuonnissa. Meidän viisihenkisessä perheessä vain yksi lapsista juo maitooa. Ja en ole ”tuputtanut” muille lapsille maidon juontia laisinkaan, sillä melkeinpä toivon, että maitoa ei juotais. Päivän kalsiumtarpeen saa niin helposti täytettyä muutenki ja minäkään en ole vakuuttunut maidon terveysvaikutuksista. Mieheni vanhahko äiti on aina puhunut siitä, että maito ei ole hyväksi ihmisen keholle, muuta kuin imeväisiässä. Ja samaan asiaan olen itsekin päätynyt asiaa tutkailtuani. Toki meillä aina on jääkaapissa maitoa, sillä tulee käytettyä ruuanlaitossa, mutta juomana onneksi vain vähän. Kiitos tästä postauksesta ja ihanaa kevättä teille! Oot huippuhyvä äiti lapsillesi ja ihannoin sinun kypsyyttäsi monissa asioissa<3
VastaaPoistaJep, olen kyllä ihan samalla kannalla kanssasi! Maito on varmasti hyvä ja hyvästä, mutta veikkaan suomess aolevan suositukset vähän turhan korkealla!
PoistaKiitos ihanasta kommentistasi, ihanaa kevättä myös sinne teidän perheelle! <3
Kiitos tästä postauksesta. Olen maidon juomisesta samaa mieltä. Maito yksinkertaisesti on aina maistunut pahalta omassa suussani! Käytättekö maitotuotteita muuten ollenkaan? Ja mistä lähteistä/ruoka-aineista saa tilalle riittävästi kalsiumia? Kiinnostaa ehdottomasti, sillä oman lapsen tasapainoinen ruokavalio on tulevaisuutta ajatellen jo mielessä.
VastaaPoistaHeippa, en myöskään itse tykkää maidon mausta, lapset meillä tosin juo sitä ihan mielellään. Käytetään kyllä maitotuotteita muuten , mutta juomana vähemmän. Oon antanut lapsille kalsiumia purkista aina pari kertaa viikkoon ja sen lisäksi saavat päivittäin pari siivua juustoa, jogurttia, kasvimaitoja smoothiessa. Päivittäin juovat myös 1-2dl maitoa. Muistelen, että varsinkin parsakaali ja pavut ovat hyviä kalsiumin lähteitä :)
PoistaMä olen enemmänkin aina ihmetellyt suomalaisten maidon juontia. Ei sitä muualla maailmassakaan kanneta kotiin selät väärinä. Ja maailman loppu tulee jos kaapissa ei ole maitoa. Mitä ihmettä? Maito on vauvoille :D
VastaaPoistaEi sitä tarvitse juomalla juoda. Juustoista, rahkoista yms sen tarpeen saa täyteen. Vesi on janojuoma. Maitoa käytän ainoastaan kahviin ja leivontaan.
Juurikin näin! Loppupelissä kun omaa syömistään miettii, kalsiumin tarve tulee täyteen aika helposti syömällä. Jos vähän tiedostaa, mistä kalsiumia saa, on tarve helppo täyttää ilman maitolasillisiakin!
PoistaApua mitä kommentteja! Maitopropaganda on kyllä Suomessa purrut hyvin. Ja silti missään muualla maailmassa ei ole osteoporoosia niin paljon kuin Suomessa. Kuten arvata saattaa meillä juodaan myös vettä janoon. Maitoa saa kyllä, mutta janoon ehdottomasti vettä. Jos toisia kummastuttaa maidon vähäinen määrä niin vastaavasti voisi kummastella valtavista, kymmenistä maitolitroista.
VastaaPoistaNiimpä! Tämä on juuri yksi juttu, jonka vuoksi asiaa kannattaisi mun mielestä pohtia kriittisesti! Jos maito vahvistaisi luita noin paljon kuin annetaan ymmärtää, olisi osteoporoosilukemat varmaan nurinkuriset nykyiseen?
PoistaMenipäs monella tunteisiin tuo maito juttu. Ei meilläkään aina juoda maitoa, sillon juodaan kun sitä on ja välillä juodaan vettä tai iskä ja 2,5v juovat maustamatonta vichyä. Onhan olemassa kaikki juustot, jogurtit/rahkat (maustamattomat) ym, ei se pelkkä maito vaan. Nyt kun aloin miettimään, niin meillä varmaan menee sama määrä maitoa viikossa kun teilläkin. Joku tuolla puhui myös maitokaakaosta, mieluummin itse antaisin vaikka sitä juustoa kuin kaakaota...
VastaaPoistaHyvin oot kyllä saanut karsittua ylimääräisiä euroja pois, itsekin tykkään joskus haastaa omaa mielikuvitusta ja pihistellä viikon, tai vaikka useammankin jos jaksan. Marjojen pakastaminen on meilläkin havaittu ihan super hyväksi keinoksi, jo pelkät lapset vetää mustikoita ihan jäätävän määrän kuukaudessa :D
Minua kiinnostaa myös ne reseptit.
Yllättävän voimakasta reagointia oli kyllä, vaikkakin luulen, että se liittyy ihan vaan siihen, ettei tämä asia ole viime aikoina ollut esillä! Kaakao on tosiaan meilläkin herkkua ihan vaan jo sen sokerimääränkin takia, joka kaakaojauheissa on. Että ehkä, jos maitoa juo niin parempi tosiaan juoda se ihan maitona eikä kaakaona :)
PoistaItsens' haastaminen on tässä juurikin se hauskuus, onhan se helppo ostaa laadukasta ja terveellistä kalliilla, mutta entäs vain muutamalla kympillä!
Marjat on tosiaan kalliita! Laskin että meillä meni vähän vajaa neljä kiloa marjoja viikolla, jos sen olisi hankkinut kaupasta, olisi hintaa monia kymppejä!
Reseptejä tulossa!
Ohhoh, mikä maitotaisto 😄 Meillä juodaan musta vähän liikaa maitoa, mutta koska ovat muuten vähän juomaan niin saavat halutessaan joka ruualla juoda. Janojuomana meilläkin sitten vesi. Kasvimaidoissa on myös kalsiumlisä ja meillä mietitään monesti myös ihan ympäristön kuormitusta, jota maitotuotanto aiheuttaa. Ruokakermat yms ruuanlaitossa käytettävät ”maitotuotteet” ostetaan myös pääasiallisesti kaurapohjaisina. Mielestäni tosi kiva tämä postaus eikä ruuan määrä mielestäni mikään kovin vähäinen ole. Onhan tuossa nyt jo 4kg perunaakin, jonka lisäksi makaronia sekä kaikki juurekset ja kasvikset, marjat, hedelmät ja protskut. Mä ihailen teidän terveellistä ruokavaliota ja saan aina näistä sun postauksista tsemppiä oman perheen ruokahuollon toteutukseen niin, että omatkin tuplat saisi terveellistä polttoainetta arkeen ja kasvuun. 😊
VastaaPoistaTotta! Tuo maitotuotannon aiheuttama ympäristökuorma on kyllä vielä yksi iso osa, josta saisi ihan ikioman postauksenskin! Mä en ole osannut siirtyä ruokakermasta pois millään, mutta pitäisi vaan kokeilla noita kaurapohjaisia, niin moni niitä kuitenkin kehuu!
PoistaEn myös itse näe ruuan määrää vähäisenä, kuitenkin tosiaan perunaa tuo 4kg kuten porkkanaakin. :)
Tuo kuvassa näkyvä jauheliha maistui kuin olisi villasukkaa imeskellyt, tein siitä pojille keiton ja hyi, vaikka laitoin ketsuppia niin silti läpi tuli se paha maku.
VastaaPoistaNuo muut Kotimaista ovat hyviä kaikki.
Aijaa :D Mun mielestä se on ihan hyvää, mitä nyt kovin rasvaista. Mutta rasvat kun valuttaa pois, niin ihan maistuvaa mun mielestä :) Olisiko sitä saanut maustettua jollain muulla kuin ketsupilla? Mun mielestä on tärkeää käyttää myös lihoja monipuolisesti, eikä valita aina sitä ruhon parasta osaa lautaselleen.
PoistaMeillä myös ruokajuomana vesi, joskus juovat kauramaitoa. Samoilla linjoilla ollaan maidon terveysvaikutusten kanssa ja tuntuu hassulta että asiaa saa vielä tänä päivänä selitellä. Mutta sulla on hyvä blogi ja kiinnostavat aiheet!
VastaaPoistaJoo, toi asia on kyllä tosi mielenkiintoinen! Kiitos! :)
PoistaMe saatiin siunaus maidottomuudelle neuvolastakin, täti sanoi sen olevan vasikoiden juomaa hänenkin mielestään.😂
VastaaPoistaTottakai ruokasuosituksissa halutaan tukea suomen maitoteollisuutta, sama juttu kuin esim leivän kanssa jota pitäisi suositusten mukaan syödä tolkuttomasti...