sunnuntai 20. elokuuta 2017

Nellin keittiössä : Kiertävä ruokalista

Miten teillä hoidetaan kodin ruokahuolto? Käyttekö kerran vai useasti viikossa kaupassa, suunnitellen kotona vai kaupassa? Ostoslistan kanssa vai ulkomuistista?

Meillä mä olen se ruokavastaava. Mietin ruuat, ostoslistan ja hyvin usein myös valmistan sapuskat. Viikonloppuisin myös isi häärii usein keittiössä, mutta enimmäkseen se on kuitenkin mun aluettani. Pitkään ongelmoin sitä, että meillä toistui aina samat ruuat viikosta toiseen. Varsinkin isojen poikien siirtyessä aikanaan soseista syömään samaa ruokaa, piti mun alkaa monipuolistaa meidän ruokalistoja, sekä lisätä sinne roimasti kasviksia ja vihanneksia.


Parhain oivallus, jonka viime kotiäitijaksona tein oli ehdottomasti kiertävä ruokalista. Valmis ruokalista, joka pyöri kuukaudesta toiseen. Täynnä niitä ihan perusruokia, mutta sopivin aikavälein. Mun kiertävä ruokalista on kuusi viikkoa pitkä ja se on tuntunut oikein sopivalta. Monesti kylläkin saatetaan soveltaa ja vaihtaa jonkin ruuan tilalle joku toinen, sellainen jota jommankumman on alkanut viikolla tehdä mieli. Mutta enimmäkseen mä seuraan jopa vähän turhan orjallisesti meidän listaa.

Listaan olen merkinnyt välipalan ja päivällisen. Lounaankin sinne tietysti voisi laittaa, mutta se meillä on useimmiten edellisen päivän tähteitä, joten turhaa olisi valmistaa kokonaan uusi ruoka. Jos tähteitä ei ole, syödään jotain pakastimen kätköistä tai kokkaillaan munakasta. Munakas onkin sellainen tyhjän jääkaapin pelastus, sen ainekset kun löytyy oikeastaan aina kaapista.

Kiertävän ruokalistan etu on sekin, ettei kauppalistaa tehdessä tarvitse miettiä mitä syötäisiin, riittää kun tsekkailee kaapista mitä puuttuu. Mä rakastan kaikkia mahdollisia listoja, mutta kauppalista on ehkä se mun alltime favourite. Kasaan sen aina samaan järjestykseen kuin miten kaupassakin osastot on järjestetty.

Vuosi sitten kirjoittelin teille meidän lihanvähennyssuunnitelmista ja tän kiertävän ruokalistan avulla sekin onnistuu helpommin. Voin suunnitella viikkoon yhden tai kaksi kasvisruokaa vähän oman fiiliksen mukaan. Kun vuosi sitten tavoite oli, että saataisiin ainakin yksi kasvisruoka joka viikolle, alkaa meillä nyt tosiaan olla niitä jo kaksi lähes poikkeuksetta. Kerran viikossa meillä on kalaa ja neljä muuta päivää vaihtelee jauhelihan, broilerin, naudanlihan, makkaran/nakin ja possun välillä. Mun tavoitteita olisi, että vuoden päästä meidän viikon ruokalistalla olisi jo kolme kasvisruokaa, mutta se kyllä vaatii vähän lisää harjoittelua. Mun ongelmia edelleen on, etten oikein saa kasvisruuista yhtä herkullisia kuin liharuuista. Mutta harjoitus tekee mestarin, toiminee myös tässä lajissa!


Postauksen kuvissa näkyykin meidän viime viikon ruokalista. Tiistai tai keskiviikko on meillä useimmiten kauppapäivä, koska silloin löytyy kaupasta helpoiten tuoretta ja kohtuuhintaista kalaa. Täydennyksiä teen useimmiten meidän lähikaupastaja silloin ostoslistalla on useimmiten jotain iltaherkkua, maitoa, leipää ja hedelmiä. 

maanantai 
nakkikastike pakastimesta
smoothie ja riisikakku
tomaattipinaattirisotto

tiistai
munakas
vispipuuro
uunilohi ja perunamuussi

keskiviikko
uunilohi ja pasta
hedelmälautanen
broileribataattivuoka

torstai
broileribataattivuoka
sämpylä
avokadopasta

perjantai
avokadopasta
mustikkarahka
jauhelihasoijarouhepullat ja peruna

lauantai
bataattikeitto
porkkanakakku
jauhelihasoijarouhepullat ja peruna

sunnuntai
bataattikeitto
hedelmälautanen
broileripastalaatikko


Varsinkin nyt kesällä, tykkään suosia kasviksissa tuoreita ja suomalaisia. Tomaatit, salaatit ja kurkut ostan kesäisin luomuna, ja lihoista otan useimmiten luomun myös, jos vaan tarjolla on. Muuten meillä ei juurikaan luomua käytetä. Jos mahdollista suosin myös lähiseudun tiloja ja lähiruuasta maksan selvästi helpommin ylimääräistä kuin jos kyseessä on luomutuote. Kauden kasvisten perässä mennään myöskin hyvin usein ja esimerkiksi ensiviikolle meillä on paljon kukkakaalia sisältäviä ruokia suunniteltuna, sillä kukkakaali on nyt superhalpaa. Kananmunat meille tulee luomutilalta ja jauhoja ja kaurahiutaleita haetaan aina välillä paikalliselta myllyltä. Viime viikolla bataatti, parsakaali ja broileri oli tarjouksessa, joten niiden mukaan muokattiin meidän kiertävää ruokalistaa!

24 kommenttia:

  1. Kiitos ruokavinkeistä, tuli todella tarpeeseen! :) Kuulisin mielelläni teidän koko kuuden viikon listan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Pitääkin seuraavaksi kasailla sellainen! :)

      Poista
  2. Moikka! Kasvisruokien suhteen kannattaa käydä kurkkaamassa Chocochili.net -sivusto jollei se ole jo tuttu. Tosi hyviä reseptejä arkeen. Ruuat on maukkaita ja monesti nopeita valmistaa :)

    Mukavaa alkavaa syksyä teidän perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Pitääkin katsoa sieltä seuraavalla kerralla!

      Ihanaa syksyä sinnekin! :)

      Poista
  3. Hei. Voisitko laittaa tuon ylimmän kuvan ruoan reseptin tänne? Onko se tuo broileripastavuoka? Näyttää niin hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Siinä on oikeastaan vaan pastaa, broileri, vihanneksia, mausteita ja kerma. Päälle maustettua juustoraastetta. Mutta julkaisen reseptin tässä lähiaikoina! 😊

      Poista
  4. Jes nää ruokajutut on ihan lemppareita,saa ideoita itelleki :) Mieki oon yrittäny että meillä oisi useammin kasvisruokia,mutta miesväki ei oikein innostu :D plus että viimeks kun oli sitä oumph kasvisjuttua niin eihän se jauhelihaa voittanut millään ja meinas jäädä itelläki syömättä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tosi treeniasteella vielä kasvisruuat! Mä en myöskään noille jauhelihan korvikkeille oo syttynyt mut pojat tykkää kauheesti härkiksestä!

      Poista
  5. Jaksatko kirjoittaa ohjeet tohon bataattivuokaan sekä tohon ylimmän kuvan ruokaan? Muutkin kyllä ohjeineen kelpais :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ylimmän kuvan resepti on tuloillaan ja bataatti vuoka on aika samalla tavalla tehtyä, joten laitan sen siihen samaan! :) ohjeita tulee varmasti tasaisin väliajoin!

      Poista
  6. Teillä on selvästi hyvin syöviä lapsia :) Meillä on haasteena valikoivat ipanat. Usein ilmoittavat jo pöytään tullessa etteivät aio syödä. Tietyt ruuat vain "sopivat". Turhauttaa tehdä ja tarjota uutta, kun usein menee roskiin. Pakottaa en ruoka-asioissa haluaisi. Olisiko vaihtoehto vain poistaa pöydästä? Kasvisten osuus on olematon, kun eivät vain suostu syömään. Vaikka tekisi houkuttelevia lautasia valmiiksi pilkotuista vihanneksista. Maitoakaan eivät joisi, vain vettä. Onko vinkkejä näihin tilanteisiin, miten olet onnistunut kasvattamaan hyvin syöviä lapsia? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo totta! Pojat on kyllä syöneet aina hyvin, eikä mulla siksi kauheasti ole nirsoilusta kokemusta. Vinkkejä ehkä, että aina pitää maistaa mutta pakko ei ole syödä.

      Poista
  7. Moikka! Voisitko millään kirjoittaa koko kuuden viikon listaa? Saisi hyvän kopin omaan arkeen! :)

    VastaaPoista
  8. Minäkin kuulisin mielelläni koko kuuden viikon listan, jos vaikka meilläkin monipuolistuisi kasvisruokapuoli. Meillä ruokaa laitetaan kuusihenkiselle perheelle

    VastaaPoista
  9. Voisit laittaa vaikka kaikista reseptit? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa onkin blogissa joskus julkaistu ja osa tulossa! :)

      Poista
  10. Voi, se kuuden viikon lista olis super kiva!
    Saisko tuon broileripastalaatikon ohjeen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Lista tulossa ensi viikolla, broilerivuoka jo tällä viikolla! :)

      Poista
  11. Kuuden viikon lista kiinnostaa, tulisi varmasti suosittu postaus!

    VastaaPoista
  12. Joko olet julkaissut tämän kuuden viikon listan?

    VastaaPoista
  13. Tuleeko tätä kuuden viikon listaa?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!