perjantai 4. elokuuta 2017

A B C - ÄIDIN AAKKOSET

A - Aamukahvi. Ihan ehdoton ja pakollinen, mieluiten juotuna Iittalan isosta Taika-kupista. Parhainta kahvi on juuri keitettynä, (en IKINÄ ole ymmärtänyt kahvin lämmitystä mikrossa..) Moccamasterilla ofcourse, perussuodatinkahvia, jonka seassa 1/4 osa suklaakahvia 💕

B - Banaania syödään meillä monta kiloa viikossa. Se on ruoka-aine jota löytyy oikeastaan aina hedelmäkorista. Se on yleisin välipalahedelmä lapsille ja useimmiten sitä löytyy myös smoothiesta. Käytän itse banaania paljon myös puuron seassa. Vanhat tummumassa olevat banaanit kuorin ja pilkon ja laitan pakastimeen. Sieltä niitä on helppo heitellä smoothien sekaan. 

C - Celsius, niinkuin lämpöasteet. Joka aamu vilkaisen ulkomittarista, minkä verran siellä nyt on lämmintä. Tai kylmää. Nyt, kun äitiyttä on takana jo neljä vuotta, tuntuu että tiedän millaisella vaatetuksella mihinkin asteeseen pukeudutaan. Celsiuksia mittaillaan myös lasten otsalta. Justuksen synnyttyä ostin otsalämpömittarin, joka on ollut ihan loistava. Helppo mitata nukkuvankin lapset lämpö. Mittari on käytössä kuukausittain, sillä aina säännöllisin väliajoin joku lapsista yskii tai tuntuu normaalia lämpimämmältä.

D - D-vitamiinia syödään kaikki enemmän kuin on suositeltu. Mä uskon, että suositusmäärät on niitä minimimääriä ja todellisuudessa D:tä tarvitaan paljon enemmän! Isot pojat huolehtii hienosti siitä, että kaikki muistetaan napata vitamiinit! Vauvallekaan ei onneksi tule vitskuista mahaoireita.

E - Euroopan matkailu. Haaveilen, että jonain kesänä kun lapset ovat niin isoja, että malttavat istua pitkiäkin aikoja autossa, lähdetään reilaamaan matkailuautolla koko perheen voimin jonnekin päin Eurooppaa. Luultavasti Välimeren alueelle ja keski-Eurooppaan. Sitä ennen toteutetaan samanmoinen reissu Suomessa ja ehkä myös Skandinaviassa.


F -  Finnish Design Shop. Mun verkkokaupparakkaus, josta tosin yritän pysytellä pois, sillä yritän säästää vain niihin tarkoin harkittuihin juttuihin. 

G - Google. Hyvässä ja pahassa. Googlaan kaikkea ja monta kertaa päivässä. Uunipuuron paistolämpötila, bussiaikataulu, asiakaspalvelun puhelinnumero, näyttelijöiden nimiä, KAIKKEA lapsiin liittyvää.

H - Henkka. Aviomies, lasteni isä, paras ystäväni, tuki ja turva, suurin rakkaus. Jep hän. Ylä- ja alamäissä.

I - Isovanhemmat. Ovat meillä isoimpana apuna kun lapset tarvitsevat yllättäen hoitajaa tai me vanhemmat yhteistä aikaa. Ovat lapsille ihan mielettömän tärkeitä. On etuoikeus, että meillä on niin ihanat isovanhemmat lapsilla, niin biologiset kuin bonuksetkin. Mummo, Nonna, Isomummi, Isomamma, Kata, Elisa, Pappa, Ukki ja isopappa, olette parhaita.

J - Justus. Meidän ihana pikkuvauvakuopus. Joka aikalailla vuosi sitten ilmoitti meille yllättäen tulostaan. On aivan täydellinen pikkupoika ja omaa niin valloittavan naurun, etten kestä!

K - Kasper. Meidän täydellinen keskimmäinen, joka on niin superempaattinen, että välillä hämmennyn itsekin, kuinka pieni poika voi olla niin ajattelevainen. Ihanan utelias ja oivaltava pikkumies, joka ikävöi aina ensimmäisenä kaksoisveljeään.

L - Lapset. Tiedän olevani ihan tosi etuoikeutettu, kun meitä on siunattu kolmella ihanalla ja terveellä lapsella. Tää trio on täydellisin. Vierestä oon seurannut lapsettomuuttakin ja sitä kuinka omaa pientä yritetään vuodesta toiseen. Olen ihan tosi kiitollinen myös siitä, että omat raskaudet ovat alkaneet niin nopeasti ja helposti.


M - Monikkoperhe. Ihan huikeeta olla monikkoperhe. En ennen kaksosuutista ollut osannut ajatella, että mekin voitaisiin saada tuplat. Parhainta vertaistukea olen saanut monikkoperheryhmistä täällä facebookissa ja odotusajan monikkoperhevalmennus oli ihan tosi hieno juttu. On upeaa päästä seuraamaan noiden omien monikoideni keskinäistä yhteyttä, ei sellaista vaan voi tajuta olevankaan! Monesti tosin harmittelen, että vaikka yksi vauva oli enemmän kuin täydellistä, ei Justus pääse koskaan osalliseksi tuollaisesta yhteydestä, vaikka valtaisan tärkeä veljilleen onkin. Mutta ehkä sitä ei osaa kaivata mitä ei ole.  Kaksosuus 💕

N - Nelli. Minä. Yriän aina välillä muistuttaa itselleni, että siellä äidin ja vaimon takana olen myös minä, joka sekin tarvitsee huolenpitoa. Säännöllisesti otan aikaa ihan vain itselleni, vaikka vaan suihkun tai ripsihuollon ajaksi. 

O - Omakotitalo. On ollut vuosia jo mun haave ja nyt ollaankin saatu asua unelmiemme kodissa jo vuoden verran. Ihan parasta. Koti on mulle muutenkin tosi tärkeä paikka, sillä oon niin kotoilija ja sohvahiiri, että kotona vietetään tosi paljon aikaa. On asuttu niin kerros- kuin rivitalossakin mutta niin se vaan tää omakotitaloasuminen on eniten meidän juttu, vaikka pihalla onkin kovasti hommaa niin kesällä kuin talvellakin. Silti, tila ja oma piha on ✌

P - Poikien äiti. Kun kerrottiin, että meille tulee kolmas poika, moni voivotteli ja ilmoitti että meidän pitää tehdä sitten neljäskin, että saadaan tyttö. EI. Meidän lapset on tässä, kolme ihanaa ja tervettä lasta, joita yhtäkään en vaihtaisi pois. Me haluttiin lapsia, ei tyttöjä tai poikia. En myöskään koe, että jäisin paitsi mistään vaan koska meillä on vain yhdenlaisia sukupuolielimia lasten jalkojen välissä. Lapsi on niin paljon muutakin kuin vaan sukupuoli ja on tosi ikävää jos jotkut ihmiset ei sitä ymmärrä. Silti, oon tosi ylpeä kolmen pojan äiti.

Q - Questions. Miksi, milloin, miten, minkä takia, onko pakko, koska, kenen.. Ja näitähän riittää. Meillä on kaksi nelivuotiasta jotka KYSELEE KOKO AJAN JA KAIKESTA. Onneksi Justus ei vielä puhu :D Oon välillä oikein kunnon kysymystulvassa, kun kumpikin poika tykittää uutta kysymystä edellisen perään, mutta vielä toistaiseksi olen selvinnyt omilla tiedoilla ja vaan paristi sortunut siihen kliseeseen, koska mä sanon!

R - Rasmus. Meidän ihana esikoispoika, pieni, pippurinen ja oikein kunnon tietopaketti asiassa kuin asiassa. Rasmuksella on vastaus kaikkeen ja on ihan uskomatonta miten laajasti hän osaa päätellä ja ajatella asioista. Hän on tarkka oikeuksistaan ja voisi katsella ikuisuuden pyörän pyörimistä.


S - Sisarukset. Ollaan tosi paljon tekemisissä sisarusteni kanssa ja he ovat paitsi meille myös lapsille tosi tärkeitä. Kun olen itse kasvanut perheessä jossa lapsia on neljä, oli tottakai toivottavaa, että omillakin lapsillani on sisaruksia. Sisarukset ovat vaan ihan huippujuttu! Vanhimman siskoni kanssa nähdään viikottain ja hän taitaakin olla tällä hetkellä parhain äitikaverini! :D

T - Talousasiat. Vihaan laskujen maksamista mutta rakastan excel-taulukoita. Mun mielestä on ihana listata menot ja tulot taulukkoon, laatia säästösuunnitelma ja seurata kuinka pikkuhiljaa tili täyttyy ja voin hankkia sen mistä milloinkin haaveilen. Mä olen huono säästämään jos ei ole mitään minkä takia sitä teen. Mutta toisaalta rakastan sitä, kun saan meidän menoista karsittua turhakkeita pois. Talous huolettaa välillä, mutta oon myös huomannut, että asiat kyllä järjestyy aina. Ja jos ei, on hyvä kun on puskurirahasto, josta voi ottaa rahaa pahanpäivän varalle. 

U - Uppoaminen SoMeen. Tää on kyllä ihan ehdoton pahe mulla! Uppoudun ihan liian helposti someen, tekemättä sen kummempia, kunhan selaan. Monesti se alkaa hetkestä kun lapset tekee muuta, eikä mua tarvita. Mutta ihan liian helposti se jatkuu siinäkin vaiheessa kun lapsetkin jo kaipaisivat multa jotain. Osin johtunee myös blogista, sillä blogin takia koen, että mun pitää olla herkillä myös somessa, sillä sieltä napsin paljon myös postausideoita. Puhelinkin on käsillä useimmiten siksi, että kuvaan sillä paljon meidän arkea. Mutta silti, vähemmän somea tälle mutsille. 

V - Vauva-arki. Sitä täällä elellään tälläkin hetkellä, ja voi että kun nautin tästä. Saan ihan rauhassa keskittyä VAIN yhteen vauvaan ja sen lisäksi pitää nuo isotkin lapset vielä kotona. Tää yhden vauvan arki on nimittäin aika paljon helpompaa kuin kahden vauvan arki. Luonnollisesti, mutta ihmettelin silti kuinka paljon helpompaa. Toki sitä varmasti itsekin on nyt varmempi, joten ei ongelmoi ihan turhista jutuista. Mutta silti. Olen tosi kiitollinen että tämänkin pääsin vielä kokemaan.

W - Wife. Sitä olen tuolle miehelleni ja vaikka se on vain paperi, joka vahvistaa meidät aviopariksi (ja toinen sormus sormessa) on sen taustalla paljon enemmän. Se on lupaus siitä yhteisestä elämästä, jonka eteen ollaan molemmat valmiit tekemään kaikkemme. Sen taustalla on pitkä yhdessä olo, vakaa parisuhde ja rakkaus. Mutta eniten tahto. Se on tahtoa olla yhdessä ja tehdä parhaamme meidän parisuhteen eteen. 


X - X-hyppy? Ja pari muutakin liikuntaan liittyvää juttua pitäisi nyt viimein ottaa ihan päivittäiseen käyttöön. Kesä on mennyt ihan vaan ollessa ja kunto on varmasti raskaudenkin jäljiltä ihan pohjamudissa. Erkaumaa vatsalihasten välissä mulla on edelleen, joten senkin vuoksi oon ollut tosi rauhassa. Nyt kuitenkin pitäisi jo ottaa itseään niskasta kiinni ja alkaa reippailemaan!

Y - Ystävät. Ystävät on kyllä ihan liian vähällä huomiolla ollut nyt viime vuodet. Oma aika ei tunnu riittävän millään, mutta eihän se ole tekosyy. Onneksi meidän ystäväpiirissäkin aletaan pikkuhiljaa lisääntyä, joten lapsiperhearkea on helpompi yhdistää taas kavereihin!

Z - Zen. Tätä tosiaan tarvitaan! Välillä arki ja erityisesti isot lapset ottaa niin täysillä päähän ettei tosikaan! Silloin yritän hakea sitä sisäistä rauhaa (hah, mitähän se on?), keittää pari kuppia kahvia ja pahimmassa tapauksessa pistää luurit korville, musat täysille ja katsoa lasten tappelua vierestä kuulematta muuta, kuin luureista laulavan Samu Haberin. No, se zen tulee vielä ja mä luulen, että siinä vaiheessa ikävöin tätä aikaa kun äiti tarvitaan kaikkeen ja koko ajan. Ja siivous. Se on kyllä yksi mulle zeniä tuottava juttu. Parhainta siivoaminen on ihan yksin kun ympärillä on hiljaisuus ja paikat vaan puhdistuu yksi toisensa jälkeen. Lasten kanssa laitetaan usein musaa ja siivotaan sen tahtiin. Siivousammattilainen on kyllä yksi juttu jota haluaisin myös kokeilla. Siis se, että tulisi siivooja meille kotiin siivoamaan, eikä mun tarvitsisi tehdä mitään. Toisaalta, en ehkä pystyisi ottamaan toista ihmistä kotiini siivoamaan..

Å - Åland. Tääkin olisi hauska reissukohde lasten kanssa, vaikka pyöräillen! Etäisyydet kun on niin pieniä, niin hyvin pystyisi liikkua lastenkin kanssa. 

Ä - Äitiys. Tää on ehdottomasti ihaninta ja hirveintä mun elämässä. Siis ihaninta tietysti enimmäkseen, mutta pakko se on myöntää että välillä on myös niitä hetkiä kun tää on ihan syvältä. Äitiys on varmasti palkitsevin ja rankin tehtävä mitä on. Tietystikään en tätä vaihtaisi mihinkään, mutta välillä olisi kiva saada vapaapäivä kaikista velvollisuuksista ja tehtävistä. Ilman huonoa omaatuntoa tai jyskyttävää fiilistä takaraivossa kaikesta siitä mitä PITÄISI tehdä kun nyt on aikaa. 

Ö - Ööööö... Mutsiaivot. Milloin unohtuu sana, milloin hoidettava tehtävä, lastennimet.. Välillä tuntuu, ettei tällä muistilla voi kyllä ikinä palata töihin missään vaiheessa! Enhän mä muista mitään. Mutta, ehkä ne on vaan nää hormonit jotka sekoittaa päätä oikein kunnolla. Ja siis eihän täältä ole kuin suunta ylöspäin. Eiku, mitä mä taas olinkaan sanomassa? 😳


14 kommenttia:

 1. Eiks lapsen lämpö mitata niskasta eikä otsasta? :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, en oo kyllä koskaan kuullut että mitattaisiin? Mutta voihan se olla :D Toi meidän mittari on kuitenkin otsakuumemittari, niin sillä saa ainakin kätevästi otsalta. Kädellä tietty kokeilen niskaa ulkoillessa, mut en oo kyllä kuumetta sieltä koskaan mittaillut..

   Poista
 2. Onko elämää ennen ensimmäistä kahvikupillista? Ei. :D mulle ei sais ees puhua ensimmäiseen puoleen tuntiin ja mun pitää saada juoda kahvi rauhassa tai poksahtaa suoni ohimolta. Lapset alkaa jo oppia... :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaan ei! Hyvä kuin on ennen toistakaan! :D
   Hihih, lapset on fiksuja ;)

   Poista
 3. Lisään edelliseen kommenttiin kun unohtui.
  Asioita, joista kukaan ei kertonut ennen omien lasten saamista: muisti menee pysyvästi. Ennen mulla oli huippuhyvä muisti, nyt pää in kuin harva siivilä ja kaikki valuu päästä ulos!
  Pitää varmaan alkaa tehä ristikoita. 😄😄😂

  VastaaPoista
 4. Kiva postaus. Just tänään mietin et lapset ovat sekä paras, että rasittavin asia elämässäni.:D ne vie eniten voimia mutta myös antaa voimia. tänään on varsinkin menny niin hermot siihen tappeluun ja sotkemiseen. Koko päivän satanut niin meinaa seinät kaatua päälle.Mun lapset on 4v9kk, 3v7kk ja 1v9kk. Ja oon raskaana. Piti myös tohon mielipidepostaukseen kommentoida. En vaan ehtiny, luin niitä kommentteja ja ihmettelin miteb ihmiset on ottanut nokkiinsa yhden ihmisen mielipiteistä. Esim. Toi marttyyriäitiys mihin usein itsekkin syyllistyn. Niin usein se on vain asenteesta kiinni! Se on tullut monesti huomattua. Noita älylaitteita lapsilla, vastaan vielä vähän tappelen. Jotkut opettavaiset pelit tabletilla on ihan fine, mutta kyllä mua kauhistuttaa ajatus, että ekaluokkalaisilla on puhelimessa netti. Maalaisjärjellä on mun mielestä hyvä kasvattaa lapsia, valitettavasti sitä ei vaan kaikilla ole. Esim. Mitä joku kommentois ystävästään, että kaakaota voi antaa puolivuotiaalle, ei ole mielestäni maalaisjärkeä. Mutta ite tykkään kans sinkkosesta, sen opit on hyvin maalaisjärkeen käypiä. :)

  Minttu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppa muuta! Se kinastelu ja tappelu saa mullakin aina sapen kiehumaan. MIkä siinä onkaan että välillä pitää tapella IHAN KAIKESTA.

   Toi marttyyriäitiys on kyllä asia johon syyllistyy varmasti välillä ihan kaikki! Ja välillä pitää vähän saadakin rypeä itsesäälissä! :D Mut tosiaan positiivisuudella vaan saavuttaa enemmän, ei se piehtarointi siellä kurassa auta kuitenkaan mitään, vaikka heteken saattaakin helpottaa.

   Älylaitteet on kyllä asia jonka suhteen omakin mieli muuttuu vähän tilanteen mukaan. Ja tosiaan netti omassa käytössä on aika hurjaa! Tosin jos sitäkin rajoitetaan, niin sitten mun mielestä ihan ok.

   Maalaisjärki ja teoriatiedon mixaus on ehkä toimivin coctail! :)

   Poista
 5. ihan huippu! samoja, tuttuja sanoja :) jopa tuo miehen nimi :D

  VastaaPoista
 6. Mitä isompi kahvikuppi sen parempi, varsinkin heti aamutuimaan. Kahvi saa myös olla mieluummin vähän vahvempaa kuin laihaa... 😊

  VastaaPoista
 7. Saako esittää kysymyksiä/kirjoitusaiheita? :)
  Teillähän syödään aika terveellisesti, marjoja varmaan menee. Tykkäätkö marjastaa?
  Mitä mieltä oot koulukiusaamisesta?
  (Uskallatko tunnustaa oletko itse sortunut?)
  Millainen suhde sulla on kosmetiikkaan? Käytätkö luonnonkosmetiikkaa? Voisin kuvitella, että sopisi sun arvoihin. :)
  Entä kodin puhdistusaineet, panostatko niissä ekologisuuteen? Miten ekologisuus näkyy teillä? Itseä ekologisuus kiinnostaa kovasti. :)
  Mitkä on poikien lemppari tv-ohjelmat NYT?
  Tykkäätkö teidän asuinalueesta? Mikä siinä on parasta? Onko poikien tuleva koulu esim lähellä?
  Millaisesta musiikista pidät/pidätte? Kuunnellaanko teillä paljon musiikkia?

  Oli varmaan muitakin kysymyksiä mitä piti kysyä mutta aina unohtuu puolet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kiitos! Mä lupaan että näihin saat vastaukset parin viikon sisään kun on tulossa postaus siivouksesta ja pyykinpesusta.

   Marjoja meillä rakastetaan, mutta marjastaa en tykkää. Maksan mielummin vähän enemmän että joku muu hakee ne marjat :D Ja meillä on kyllä niin ihanat mummo ja ukki, jotka joka vuosi täyttää meidän pakastimen mustikalla. EI kyllä selvittäisi ilman heidän apua! :D

   Koulukiusaamisesta ja kaverisuhteista ylipäätään voisin myös kirjoittaa, mutta pakko on kyllä myöntää että oon itsekin sortunut kiusaamiseen. Ja ollut myös se kiusattu.

   Poikien ehdottomat telkkarisuosikit on muumit, ryhmä hau ja tuomas veturi! Ihan hirveästi he tykkäävät myös katsoa youtubesta brio-juna videoita sekä bussi- ja junavideoita :D

   Tykkään! Asutaan lähellä motaria ja keskustaa mutta silti jotenkin tosi syrjässä ja omassa rauhassa. Naapurit on lähellä muttei ihan seinän takana. Tässä lähellä on parikin koulua, lähempään on n. 1.5 km matka.

   Mä kuuntelen oikeastaan vaan radiota ja suomipoppia. Henkalla on listoilla vähän raskaampaa ja pojat tykkää fröbelin palikoista ja perinteisistä lastenlauluista. Kyllä me päivittäin kuunnellaan joku tunnin verran suunnilleen. Ei kauheasti siis, mutta jonkin verran! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!