torstai 10. elokuuta 2017

Tissiposken sosemaistelut

Meidän pikkumies täytti tämän kuun alussa jo neljä kuukautta! Mikään pikkuinenhan hän ei enää ole millään, niin haikealta kuin se tuntuukin. Pikkuvauvasta on lyhyessä ajassa kuoriutunut taitava ja utelias vauva, jota ei yhtään kiinnosta olla makuuasennossa! 

Justus on osannut kääntyä jo muutaman viikon ajan selältä vatsalleen ja takaisin. Tänään hän tapaili ensimmäisiä ryömintäotteita, kun yritti päästä käsiksi Rasmuksen tarrakirjaan! En yhtään muista milloin tuplat lähtivät liikkeelle, mutta ei se nyt millään voinut olla näin ajoissa. Hei pikkuvauva, tule takaisin!

Justus kasvaa ihan superhyvin äidinmaidolla, 4kk neuvolassa painoa oli jo 8200g ja pituuttakin 66cm! Eli kasvamisen puolesta kiinteiden aloitukseen ei olisi mitään kiirettä. Tarkoitus olikin, että maistellaan vasta reippaasti lähempänä viittä kuukautta ja tämän kerroin neuvolassakin. Mutta lopulta päädyttiinkin antamaan Justukselle lusikankärjellinen bataattisosetta jo viime viikolla ja poika olikin siitä niin innoissaan, ettei syytä hidasteluun ollutkaan. 

Justuksen vaatteet saatu K-Citymarket mywear

Kaikki valmiudet kiinteiden syömiseen ei Justuksella ole vielä täyttyneet, vaikka hän kovasti punkeaakin sylissä ja sitterissä istuvilleen. Olin vähän suunnitellut, että Justuksen kanssa kokeiltaisiin sormiruokailua ihan kunnolla, tuplien kanssa kun se oli alkuun hyvin kausiluonteista. Vasta kymmenkuisina pojat alkoivat sormiruokailla kaiken ruokansa, puuroa lukuunottamatta. Nyt kuitenkin, kun sosemaistelut on jo aloitettu, taidetaan maistella ruokia sosemuodossa, kunnes Justus osaa istua itse syöttötuolissaan.

Tuplille valmistin kaikki soseet hedelmäsoseita lukuunottamatta itse, ja niin se olisi tarkoitus nytkin. Itsetehdyt soseet valmistuvat kuitenkin niin helposti muun kokkailun sivussa, etten koe sen paljoa kuormittavan arkea. Toisaalta, mulle on tärkeää että tiedän mistä vauvanruoka on tehty ja ettei siinä ole turhia lisättyjä ainesosia. 

Ensimmäiset kiinteät maistiaiset Justus saikin siis bataatista, jonka jälkeen on maistettu vielä porkkanaa, parsaa, avokadoa ja banaania. Viikon tahti on ollut siis tiivis, mutta näin me mentiin tuplienkin kanssa ja mun mielestä se toimi hyvin. Muut ruuat maisteltiin yksittäin, avokadon ja banaanin blendasin keskenään. Tosi pieniä määriä Justus vielä söi, oikeastaan teelusikan verran kerrallaan. Avokado-banaania meni toisella kerralla jo kokonainen muotillinen, se kun oli sen verran herkkua ettei vauva meinannut saada siitä trapeekseen. Ja hermohan siinä tietysti meni, kun sose loppui.


Näin alkuun, valmistan Justuksen soseet jääpalamuotteihin, joista siirtelen ne minigrip-pusseihin. Kun määrät alkavat vähän isompana kasvaa, siirrytään orthexin 0,25dl pakasterasioihin, sekä lasisiin muksupurkkeihin. Myös muffinssivuoissa pakastaminen oli tuplien aikaan aika toimivaa, joten myös niihin tulee varmasti valmistettua myös Justuksen sapuskoja.

Nyt ollaan vasta maisteltu Justuksen kanssa soseita kaksi kertaa päivässä, aamulla ja lounaalla. Kaikki muu on uponnut antaumuksella, mutta parsakaalin kanssa menee touhu ihan leikiksi. Justus päristelee soseet ulos, eikä ole kovin kiinnostunut siitä muutenkaan. Bataatti ja avokado-banaani on nyt ollut selvästi mieleisintä.

Justus syö aina ennen soseita tissiä ja maistelee vasta sitten. Soseiden perään ollaan tarjottu tilkka vettä nokkamukista ja se onkin ollut Justuksesta koko touhun hauskin juttu! 


Seuraavat soseet meinasin valmistaa perunasta, kukkakaalista, kesäkurpitsasta ja myskikurpitsasta. Katsotaan mitä pikkunmies niistä tykkää! Nyt kuitenkin mennään alkuun näillä ja otetaan maisteluun jotain hedelmäsoseita, ennen uusia vihannesjuttuja. 

Maistelut on hoidettu tähän saakka sylissä, sekä tuossa tripptrapin newborn -setissä. Sitterissä syötettiin aikanaan isoja, mutta meidän nykyinen sitteri keikkuu niin kovasti, ettei siinä uskalla Justukselle antaa soseita lainkaan. Eihän tuo newborn-setinkään asento mikään hyvä ole, mutta helpompi näin kuin yksin syöttää sylissä. 

Kuinkas muut nelikuiset? Joko maistelut on aloitettu, vai siirrättekö sitä vielä eteenpäin. 

14 kommenttia:

 1. Meillä ei viellä maistella neititäytti 4.8 4kk. Kauheen kiinnostunut olis jo meidän ruuista, että tarveis varmaan jo alkaa harkitsee pikkuhiljaa. 😊 ps. Ompas kivat muotit sulla, mistä löytyy noin kätevän pieniä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Toi on Ikeasta ostettu silloin kun isot pojat oli vauvoja. Toi on tosiaan kätevä kun tulee semmosia pieniä palloja soseista! Semmoi silikoninen jääpalamuotti toi on! :)

   Poista
 2. Kommenttini ei ole tarkoitettu arvostelevaksi, kunhan kysyn. Kun pisti silmään tuo, että "kasvaa hyvin äm:lla, sen puoleen ei olis kiirettä aloittaa sosetta". Kun kasvisten ravintoarvohan on ihan "olematon" niin miksi ajattelet, että ne olis syytä aloittaa suhteessa aiemmin, jos lapsi ei kasvais reilusti? :) äm on rasvaista ja energiapitoista, jos ei sillä kasva niin tuskin kasviksillakaan.

  Tämä on WHO:n suositusten mukainen ajatus. :)

  Mutta hyvä, että soseet maistuu, ja en todellakaan ole arvostelemassa teidän ratkaisua.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, totta, täytyy myöntää että tää oli ihan kokonaan neuvolasta imaistu ajatus, siellä kun kommentoivat ettei tarvitse vielä kiinteitä kun kasvaa hyvin pelkällä maidollakin. Mut nii, oot kyllä ihan oikeassa!

   Mulle koko äidinmaitojuttu on muutenkin jotenkin niin uutta ja ihmeellistä, kun isojen kanssa mentiin vaan korvikkeella ja silloin soseet piti aloittaa ajoissa kun korviketta meni liikaa.

   Mut nii, tosiaan, ennemmin varmaan pitäisi imetyskertoja lisätä, kuin kasvissoseita aloitella aiemmin. :)

   En ottanut arvosteluna, hyvä kun nostit asian esiin! :)

   Poista
  2. Kuulutko facessa imetyksen tuki ryhmään. Aivan huippu ryhmä ja myönteinen ryhmä josta saa tarvittaessa neuvoja kaikkeen imetykseen liittyvään :).
   Sama juttu etten halua arvostella sua millään tavalla mutta ehdottomasti itsekin suosittelen puolen vuoden täysimetystä kun noin upeasti on kasvanut äidinmaidolla ja kun se on parasta ravintoa pienelle, kyllä niitä kiinteitä kerkeää maistelemaan myöhemminkin :). Justus on todella suloinen <3
   t. Heidi

   Poista
  3. Kuulun kyllä :) ja onkin hyvä ryhmä jos apua kaipailee. Meillä imetys sujuu kivasti ja nyt oli oikea aika alkaa maistella. Ja imetyshän toki jatkuu edelleen vaikka pari kertaa päivässä saakin maistella soseita.

   Hän kyllä on ❤

   Poista
 3. Suloinen poika! Muistutan vielä tuon turvallisuusasian, eli vauvan pitää olla täysin pystyasennossa syödessä jottei ruokaa mene vahingossa väärään kurkkuun. Jos istuminen ei onnistu niin sitten sylissä istuminen tuettuna. Tuossa asennossa vauva ei pysty yskimään ruokaa pois hengitysteistä eli tulee tukehtumisvaara. Itsellekin tämä asia selvisi vasta kun olin jo syöttänyt lastani sitterissä. Mutta nyt asia on tiedossa ja seuraavan lapsen kanssa tiedostan tämän jo heti. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on tiedostettukin ja Justus syökin sylissä kun ollaan molemmat kotona. Yksin en vaan saa hänelle lusikkaa suuhun sylissä millään, joten silloin ollaan joko syömättä, tai hän saa lusikan kärjelliset istuimessaan. Mä ajattelen että riski tukehtumiseen maisteluannoksilla on kuitenkin niin pieni, että uskallan hänelle niitä antaa. Tuplatkin meillä söi useamman kuukauden sitterissä. Mutta oot kyllä aivan oikeassa, että parempi ja riskittömin vaihtoehto olisi sylissä. :)

   Tää oli mullekin ihan uusi asia Justuksen odotusaikaan saakka, silloin tästä oli paljonkin puhetta fb:n vauvaryhmissä! Isojen poikien vauvavuotena asiasta ei puhuttu lainkaan!

   Poista
  2. Aivan, minullekin tosiaan asia selvisi vasta sen jälkeen kun olin jo pidemmän aikaa sitterissä syöttänyt. No ens kerralla paremmin sit :D ja en minäkään tietoa saanut neuvolasta vaan just jostain sormiruokaryhmästä. Aika jännä ettei neuvola ohjaa näissä jutuissa. Muutenkin sormiruokailusta ei neuvolasta paljoa saanut tietoa.

   Poista
 4. Ihan uus juttu että avokadoa voi pakastaa. Hahh. Kaikkea oppii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! :D ehkä ihan vähän maku muuttuu verrattuna tuoreeseen!

   Poista
 5. Meillä tyttö nyt hieman yli 6kk, kiinteiden maistelu aloitettiin 5kk ikäisenä. Tein juuri tänään sosesatseja pakkaseen. Tein niihin kaikkein pienimpiin minigrip-pusseihin. Niistä on helppo kuuman veden alla irrottaa satsi lautaselle. Tein kolmea erilaista (kana, nauta, lohi + jokaiseen kahta eri kasvista) nämä olen kokenut helpoiksi :)

  VastaaPoista
 6. Meidän 4 kk aloitti juuri maistelun porkkanasta. Uusimman tutkimuksen mukaan 4 kk aloitettu maistelu vaikuttaa positiivisesti allergioiden suhteen. Toki meilläkin mennään tissi edellä ja maisteluannokset ovat pieniä. Meillä esikoisella paljon allergiaa ja nyt toisen kohdalla koitetaan tätä uutta suositusta. Varovasti mennään makujen suhteen, nyt on muutama päivä maisteltu porkkanaa. Ihania ruokahetkiä sinne teille!

  VastaaPoista
 7. Meillä kohta puolivuotias neiti kanssa ottanut soseita plus puuroa kolme viikkoa nyt vaikka hyvin olis äidinmaidollakin kasvanut. Suurimpana syynä se, että vauva on kiinnostunut ruoasta. Ja imetys toki jatkuu siinä kiinteiden rinnalla. Suosituksissa on ikäasioissa sen verran haarukkaa, että musta on vähän saivartelua alkaa kritisoimaan toista jos viikolla parilla aloittaa aikaisemmin kuin joku toinen. Ja suosituksissahan jo maittain on eroja, niinkin että samaa Semperin puuroa suositellaan Ruotsissa neljästä ja Suomessa viidestä kuukaudesta eteenpäin :) Rauhaa, mammat!
  T:LindaWa

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!