keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Vinkit kerrospukeutumiseen

Meillä on lapset aika kuumakalleja. Välillä tekisi mieli pukea heille ulos enemmänkin kerroksia, mutta monesti itse hytistessäni ulkona, on molemmilla pojilla ihan lämmin. Tämä johtuu paitsi siitä, että lapset nyt vaan on saaneet isänsä geenit ja mä olen tällainen vilukissa, mutta myös siitä, että heidät on puettu ulos oikein. Samaa en voi sanoa itsestäni, ja omassa pukemisessa saisin kyllä ottaa kovastikin mallia lapsiltani!


Kaikki lähtee aluspukeutumisesta. Ihoa vasten villaa, mieluiten merinoa, se kun ei kutita. Kuvissa lapsilla on päällä Lindexin paidat, Name itin leggarit ja Polarn o Pyretin sukat. Kaikki sukkia lukuunottamatta joulun alennusmyynneistä puoleen hintaan. Tälle kaudelle lapsille on kahdet setit, toinen kun on helposti pesussa tai muuten vaan teillä tietämättömillä. Toiset housut on Popilta ja ne on kyllä myöskin olleet laadultaan hyvät, sukissa vähän harmittaa nopea nukkaantuminen, en tiedä johtuuko meillä pesutavoista vai mistä, mutta varsinkin raitasukat veti nukalle ihan heti.

Kun iholla on villaa, lämmittää se lasta ulkovaatteiden alla. Villa nimittäin siirtää hien vaatteen pinnalle, jolloin se ei jää iholle kylmettämään, kuten vaikka puuvilla tekee. Tämä sama ilmiä kannattaa muistaa goretex-kengissä, monihan puhuu kuinka niissä ei koskaan lasten varpaat pysy lämpiminä, voisiko se johtua vaikka siitä, että jalan hikoillessa neste jää iholle ja viilentää jalan sisältä. Kallis gore tex -kalvo ei paljoa hyödytä, jos märkä tulee jalkaan kengän sisäpuolelta.

Villakerroksen päälle vetäistään fleece. Villa toimii myös tässä kerroksessa, mutta meillä on tykästytty fleeceen. Nämä haalarit on olleet kätevät päiväkodissa, uudet isommassa koossa pitäisi löytää, mistään vaan ei tahdo löytyä meidän lasten kokoja!


Jos ulkona on oikein kylmä, vedetään jalkaan vielä villasukka ja käsiin lapaset. Tai vaihtoehtoisesti, jos oikein lämmin ja loskainen. Silloin kumisaappaassa pitää olla jotain paksumpaa kuin ohut merinosukka ja kurahanskan allekin tarvitaan toista kerrosta. Muuten fleecen päälle riittää vaikka nuo alakuvassa olevat Jollyroomin lähettämät Nordbjorn -kurahaalarit, joissa niissä itsessäänkin on jo fleecevuori. 





Pipon alle vielä merinovillainen kypärähattu. Sitten riittääkin päälle toppakerros ja ollaan valmiina! Ulkona ei varmasti tule kylmä kovimmillakaan pakkasilla. Tai jos tuntuu että tulee, voi fleecehaalarin alle vetäistä vielä yhden kerroksen lämmittävää fleeceä tai villaa.


Mun omasta vaatetuksesta en viitsi edes puhua. Oma villainen alusasu mullakin on, se vaan ei mene päälle tän mahan kanssa. Muutenkin pukeutuminen on yhtä kompromissia toisen perään ja takkikin vetetlee viimeisiään. Mahtuukohan enää ensiviikolla päälle? Myönnettävä on, että ulkoillessa ja pukiessa, en tykkää tästä mahapallosta lainkaan! Onneksi ensi talvena saan toivottavasti vetää  päälle säänmukaista, enkä sitä mikä milloinkin päälle mahtuu! :D

Tuleeko teillä topan alla käytettyä villaa?

*kurahaalarit saatu Jollyroom

21 kommenttia:

  1. Muistanko oikein,että pojilla on välikausihaalareina Popin kuorihaalarit? Onko ne fleecevuoren kanssa vai ilman? Mitä olette tykänneet haalareista? Minkä kokoiset haalarit pojilla on ja miten pitkiä pojat on? Mietin meidän taaperolle fkeecellistä kuorihaalaria, mutta koko mietityttää. Muistan joskus lukeneeni,et fleecelliset haalarit olisivat naftia mitoitusta..

    Tsemppiä odotukseen:) Täällä odotellaan jo kovasti vauvaa syntyväksi (tänään RV 36+0)

    Ksisa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo muistat oikein! Ne on fleecevuorelliset, ekat haalarit oli ilman vuorta, mutta oon tykänyt siitä vuoresta niin haalarikin menee jotenkin tosi paljon pidempään viileämmillä ilmoilla! Vähän naftia mittaa ne joo on, tosin nää viimeisimmät mitkä meillä oli vastasi aikakivasti kokoa, et tän hetken mitoituksesta en oikein tiedä! Viime keväälle otin 104cm, jotka oli kyllä aika reilut, vähän liiankin ja ne oli oikeastana vasta nyt syksyllä kovemmalla käytöllä. POjat oli kolme vee neuvolassa 98cm ja 96cm joten nyt luulen heidän olevan aikalailla 100-103cm pitkiä! Ja haalarit menee vielä hyvin tän kevään!

      Oi, siellä ollaankin sitten jo pitkällä! Mulla alkoi eilen 32 viikko. Tsemppiä sinnekin vikoihin viikkoihin! <3

      Poista
    2. Kiitti vastauksesta! Huippua, kun näin nopeasti kommentoit ü

      Poista
    3. Hihih, nyt on hyvin aikaa kun en oo töissä 😄

      Poista
  2. Mitä oot poitsuille laittanut päiväkotiin sisävaatteiksi? Onko villahousut/villa-aluspaita myös siellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän riippuu pakkasista. Jos alle kymmentä astetta niin perussisävaatteet sit, kollaria ja trikoota yleensä. Jos paljon pakkasta niin sit laitetaan noi villaiset. Ovat niillä sitten vaan päivän, mun mielestä se ei niin haittaa vaikka onkin "alusasuja". Päiväkodissa pakkasraja 15 astetta, niin ei samallalailla tarvi vaatetusta miettiä kuin kotona.

      Poista
  3. Onko pojilla hoidossakin villa alimmainen kerros ulkoilemassa? Ottavatko he sisävaatteet pois kokonaan ulos mennessä? Meillä on jäänyt alusvillahousut oikeastaan kokonaan käyttämättä, kun ei niitä sisällä voi pitää (liian kuumat).

    Meillä pojilla aika paljon vähemmän päällä näköjään. Yleensä pikkupakkasilla collegehousut + pitkähihaiset t-paidat vaan alla ja toppahaalarit. Fleece-kauluri, merinovilla kypärämyssy ja pipo. Plussakeleillä päiväkodissa laittavat kurahousut, joskus oon laittanut villakerroksen ja kuorihanskat, ettei olis niin tönkkö ja kuuma. Kurahanskoja ei oo käytetty talvella ollenkaan. Kun on enemmän pakkasta, lisätään toppahaalarin alle villafroteehaalari / merinovilla-asu, muuten aika sama. Ehkä villasukkaa kanssa vähän kenkään.

    Kuumuutta valittavat silti helpoiten, kylmä ei tunnu olevan koskaan. Ja sisällä etenkään esikoinen ei halua pitää kahta paitaa, kun on kuulemma liian kuuma :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tossa yllä vastasinkin, et pääasiassa perusvaatteet ja päikkytätien ratkasujen mukaan fleeceä ja villasukkaa. Kovemmille pakkasille laitan villat suoraan kotona ja pitävät niitä sitten sisävaatteina.

      Ja siis toki tätä kerrospukeutumista sovelletaan meilläkin vaan kovemmissa pakkasasteissa. Nollakelit ja pikkupakkaset ei vaadi vaatetukselta samaa ku vaikka viisitoista astetta! :)

      Meilläki useimmiten vaan sormet ja posket kylmät. Lapset taitaa touhuta niin hirveästi koko ajan et ennemmin tulee kuuma. Siinä mielessä villa iholla olisi kyllä hyvä pienemmilläkin pakkasilla, niin ei jää märkä iholle. :)

      Poista
    2. Joo hyvä materiaali kyllä! Meillä eivät vaan sisällä pidä.

      Kovilla pakkasilla oon yrittänyt virittää fleece-tuubihuivia poskien eteen, mut vääntävät pois :) posket kyl jäätyy herkästi kovilla pakkasilla!

      Poista
  4. Mites toi merinovilla päiväkotielämässä? Eli onko teidän lapset aina päiväkodissa talvisin merinovillavaatteissa? Vai vaihtavatko hoitajat villat päälle uloslähtiessä?
    Olen miettinyt omille lapsille merinoa, mutta koitan pitää vaateasiat sellaisina ettei päiväkodissa tarvitsisi hirveän montaa kerrosta pukea lasten päälle vaan olisi mahdollisuuksien mukaan aina vain yksi lisättävä kerros kun lähtevät ulos. Kylmimmillä pakkasilla se ei tietenkään onnistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se oikein toimi :/ eihän ne oikein ehdi siellä kaikkia vaatteita kaikille vaihdella. Me on tehty se ratkaisu et vaan koville pakkasille puetaan suoraan villaa ja ne on sitten sen päivän sisävaatteet. Meilläkään ei lapsilla voi sisällä olla montaa kerrosta, kyn meno on niin kova. Mutta yhdestä villakerroksesta eivät oo valitelleet!

      Päiväkodin pakkasrajakin on 15 niin ei samallalailla tarvi vaatetta miettiä kun kotona vaikka ulkoillessa 20 asteessa.

      Mä oon kokenut, et päiväkotiulkoilussa riittää merinosukat ja lapaset aika pitkälle! Loppupelissä ne ei niin pitkiä aikoja edes ulkoile! :)

      Poista
  5. Miten päikyssä onnistuu tuo kerros pukeminen? Ovatko he siellä sisällä sitten villavaatteissa vai? Mietin vain miten onnistuu parhaiten kun meidän tyttö aloittaa helmikuussa päikyssä eikä mitään hajua miten siel puetaan päälle...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei se oikein onnistu. :/ kotona paremmin kun yleensä ollaan aamut ulkona, jolloin villan voi pukea heti aamusta ja ottas sitten pois päiväunia lle mennessä. Sit ipksi normivaatteet jos ulos ei olla menossa. Viikonloppuisin saattavat viipottaa koko päivän villassa, ainakin jos ulkoillaan enemmän.

      Mut päiväkodissa ei oikein toimi, kovilla pakkasilla oon vaan pukenut suoraan kotoa villaa päälle ja päikyssä vetävät sit ulos fleecet lisäksi.:)

      Poista
  6. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Tykkään muutenkin blogistasi. Lasten ulkoilua koskevissa kirjoituksissa toistuu aina aluskerraston merkitys, kuten sinäkin mainitsit. Ulkoiletteko te usein? Jaksatko oikeasti aina vaihtaa lapsille kaikki vaatteet aluskerrastoa myöden vai oletteko sisälläkin villakerrastoissa? Ymmärrän kerrospukeutumisen tärkeyden, mutta perusarjessa en jaksa vaihtaa kolmelle pienelle lapselle kaikkia vaatteita aina ulkoillessa (2kertaa päivässä). Tosin meidän lapset kyllä pärjäävät kevyillä pakkasilla normisisävaatteilla ja toppahaalarilla. Kylmemmällä villaa väliin. Ja noi popin pipot meilläkin, mutta ei millään voi kyllä laittaa lisäksi kypärämyssyä, kun pää märkänä muutenkin 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! 😊
      Harvoin kotona vaihtelen vaatteita, lähdetään ulos yleensä jo 9 aikaan, joten villat puen suoraan päälle jos mittari näyttää yli kymmentä. Alle sen ei tule yleensä puettua, ellei kyse ole viikonlopusta kun ulkona saatetaan olla useampi kerta ja pidempään.

      Mutta siis normipakkasilla meilläkin ihan perussisävaatteissa, kovilla pakkasilla sit kerrospukeutuminenkin mun mielestä isommassa osassa! :)

      Meillä vilkkuisi korvat ja kaula jos ei ois kypärähattua! Tollai ohut merinovilla on toiminut kivasti! :)

      Poista
  7. Ihanat pojat! Kuulostaa hyvin samanlaiselta pukeutumiselta kuin meillä! Mukavia talvipäiviä!

    VastaaPoista
  8. Touhuaako pojat sisälläkin noissa villa-asuissa vai vaihdatteko ne päälle aina ulos lähtiessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylhäällä vastasinkin! Viikonloppuna monesti touhuavatkin, ainakin jos kovat pakkaset! :)

      Poista
  9. Oi mä niin rakastan hengata kotona mun omassa merinokerrastossa! :) Joten mäkin suosin lapsilla paljon villavaatteita! Meidän lapset ei ole vielä päikyssä, joten vaatteita on helppo vaihtaa menemisten mukaan kotona. Lisäksi asutaan Lapissa, joten erityisesti täällä mun mielestä korostuu kerrospukeutumisen tärkeys. :) Silkki on toinen, jota suosin lasten kerrospukeutumisessa. :) Itselleni en ole saanut aikaiseksi silkkiä hommata, mutta tekisi sitäkin mieli kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se onkin ihanaa! <3 ja villasukat jalassa tietty! Teillä varmasti kerrospukeutuminen on vielö ihan erityisessä osassa kylmempien ilmojen vuoksi!

      Silkki onkin mulle ihan uusi tuttavuus! Oon kuullut että varsinkin alushanskat olisi tosi hyviä, mutta kokemusta ei kyllä löydy! Kiva olisi kyllä kokeilla! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!