keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Leikkihuoneen säilytysratkaisut

Meillä on tällä hetkellä jaettu kaksi lastenhuonetta, toinen on nukkumista ja toinen leikkimistä varten. Tämä ratkaisu on ollut tosi toimiva ja illat meneekin mukavan rauhallisesti, kun nukkumahuoneessa ei muita häiriötekijöitä ole. Parin vuoden päästä ollaan varmaan viimeistään siinä tilanteessa, että isot pojat siirtyvät omaan huoneeseen ja vauva saanee sitten oman huoneen. Ellei säilytetä tätä jakoa ainakin siihen saakka, kun isot pojat menevät kouluun. (ompa muuten hassua puhua isoista pojista! :D)


Leikkihuone on nyt meillä sitten se, jossa säilytetään kaikkia muita lasten tavaroita paitsi vaatteita. Leikkihuoneessa on niin lelut kuin askartelutarvikkeetkin. Se asettaa jos jonkinlaista vaatimusta säilytykselle. Kuten moni vanhempi varmasti tietää, lelut ei aina ole sieltä pienimmästä päästä, tai helpoiten varastoitavissa! Säilytyksen pitää joustaa niin isoille leluille, kuin ihan niille pienimmillekin legoille. Varsinkin pikkulegosäilytys tuottaa itselleni päänvaivaa!

Lelujen tulisi olla helposti käsillä, jotta lapset saavat valikoitua ne kätevästi leikkeihinsä, mutta toisaalta kaipaan myöskin sitä, että valtaosa leluista on piilossa, silloin kun niillä ei leikitä. Kärsin ihan hieman vaan väriallergiasta, ja pitäisin lastenhuoneetkin niin mielelläni hyvin pelkistetyissä ja simppeleissä sävyissä.  Syy lieneekin tässä, että meillä kalusteet ovat oikeastaan vaan valkoisia ja väriä tulee sitten niistä muutamista esillä olevista leluista. 

Pääasiassa meillä lelusäilytyksen hoitaa Ikean Stuva-säilytysratkaisu leikkihuoneen takaseinällä, expedit-hyllykkö etuseinällä ja kolme kiinteää täyskorkeaa kaappia, joista yhdessä on hyllyt ja kahdessa rekki. Stuva on kasattu kahdesta pöydästä, yhdestä arkusta, kaapista ja laatikostosta, ja on ollut oikein toimiva ratkaisu. Arkku sisältää ne kaikkein isoimmat lelut, rekat, kuormaautot ja roskaautot, kun taas laatikot imaisevat sisäänsä pienempiä leluja. Expedit taas säilöö kirjat, junaradan osat, leikkiruuat ja duploautot. Ompa yksi laatikoista nyt ihan tyhjilläänkin.

Lisäsäilytystä tuovat sitten leikkikeittiön hyllyt, my stuff- pussukka, muutama pahvilaatikko ja legolaatikot. On aika suloista, kuinka tarkkoja meillä lapsetkin on jo siitä, että lelut päätyvät oikeisiin laatikoihin. Silloin kun he jaksavat ja viitsivät siivota, nousee meteli jos isi laittaakin ryhmä Haut junalaatikkoon ja junat duplolaatikkoon. 


Haasteita meille on säilytyksessä tuottanut aina ne askartelutarvikkeet sekä kaikki se pikkusälä joka leviää ja hukkuu ilman kunnollista säilytyslogiikkaa. Palapelit, paperit, pikkulegot ja muovailuvahat pyörivät ennen milloin missäkin, palat oli hukassa ja kukaan ei oikein tiennyt mistä löytyisi puhdasta papaeria. Mulle järjestelmällisyyden rakastajana tuo tilanne oli ainakin ihan hirveä!

Orthex tuli tässä meidän avuksi ja toimitti ennen joulua ihan superison laatikollisen erilaisia muovisia säilytyslaatikoita! Sinisinä, vihreinä, keltaisina ja pinkkeinä. Myönnettäkön, että ajatus värikkäistä muovilaatikoista tuntui alkuun hurjalta, mutta kun sain ne aseteltua lasten kaappeihin, olin myyty. Ihan kaikelle, ja kaikille on nyt oma paikkansa. Pinottavat laatikot takaavat sen, ettei yhteen laatikkoon tarvitse kasata liikaa tavaraa. Kaikki onkin meillä jaoteltuna omiin oikeankokoisiin laatikoihinsa, joista niitä sitten on helppoa hakea. Joko napata koko laatikko matkaan tai avata kansi jo leikkihuoneessa ja ottaa tarvittava.


Alkuun pelkäsin, että kansien sulkumekanismi olisi lapsille liian jäykkä, mutta oikein sujuvasti nuo kyllä laatikoita availevat. Askartelukaapista ollaan lasten kanssa sovittu, ettei sieltä oteta mitään ilman apua. eikä siellä oikein sellaista joka päiväistä käyttötavaraa olekaan. Askartelukaappi on nimensä mukaisesti täynnä askartelujuttuja, muovailuvahaa, maalausvälineitä.. Ainoastaan nuo alahyllyltä löytyvät soivat laulukirjat ovat sellaisia, jotka pojat välillä käyvät nappaamassa. Ja tosi niitä saavatkin itsenäisesti käyttää.

Lelukaappiin sijoitettiin piirustuspaperit ja nuppipalapelit. Tuntuu ihan hassulta, että lapset ovat jo sen ikäisiä, että kynätkin voi antaa olla heidän ulottuvillaan ilman yllätyksiä täyteen piirrellyistä seinistä. Varotoimena, on meillä kuitenkin kaikki tapetit pyyhittäviä, jos vaikka kuitenkin jotain sattuisi. Lelukaappiin on myöskin ylimmälle hyllylle sijoitettuna lasten ekat pikkulegot. Siellä ne ovat turvassa uteliailta pikkukäsiltä, niin serkkutytön kuin tulevan pikkuveljenkin. Pienistä laatikoista oikea legopala löytyy myöskin luultavasti helpoiten. Näitä laatikoita on tällä hetkellä neljä, mutta niitähän mahtuu tuonne ylähyllylle vaikka kuinka paljon. Kasvatetaan valikoimaa sitten legomäärän mukaan!Ja nämä värit. Eikö ne ole aivan ihanat ja juurikin lastenhuoneeseen? Jo nyt on tullut todettua, että värikoodatut laatikot toimivat tosi kätevästi myös lasten ohjeistamiseen. Keittiöstä voin infota lapsille että palapelit löytyvät siitä keltaisesta laatikosta lelukaapissa tai että värityskirjat ovat sinisessä pikkulaatikossa askartelukaapissa. Niin ja onhan laatikoissa nuo puhekuplatarrat, joiden avulla tarpeelliset jutut löytyy helpommin. 

Mä vietin ennen joulua näitä kaappeja siivoillessa useita tunteja ja ilokseni on kaapit siistejä edelleen, vaikka bokseja availlaan ja suljetaan monta kertaa päivän aikana. Tällaiset laatikot toimisi muuten aika loistavasti myös muissa kodin säilytyspaikoissa, autotallissa, vaatehuoneessa, varastossa.. Ehkä yksivärisinä kuitenkin, vaikka tuovathan nämä neljä väriä aika ihanasti väriä muuten niin tylsiin kaappien sisuksiin!

* muovilaatikot saatu ORTHEXilta

36 kommenttia:

 1. Oi, miten siististi kaikki järjestyksessä ja kaikilla tavaroilla oma paikkansa.
  Tuo on niin hauskaa, isotpojat. :) Meillä kuopus puhuu itsestään ja isoista (2 isoveljeä). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli kyllä ihana järkkäillä kaikki paikalleen!
   Hihih, ihan vielä toi isot pojat ei omaan suuhun sovi, mutta sillä heitä varmaan tulee kutsuttua kun pelkkä pojat käytössä nyt! :D

   Voi ihana teidän pikkuista!

   Poista
 2. ...on tuo huone leikkimistä vai vain muille esittelemistä varten...?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei, kyllä me talomme suurin makuuhuone laitettiin ihan vaan esittely käyttöön. Leikkikööt lapset muualla :D

   Poista
 3. Leikkiikö sun pojat nukenvaunuilla??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi eivät leikkisi? Eikö miespuoliset ihmiset työnnä lastenvaunuja? Leikkii minunkin 1,5v poika nukenvaunuilla ja tänään lähti päiväkotiin pinkit sukat jalassa, sai itse sukkalaatikosta valita mieluisat :)

   Poista
  2. Leikkii ne, nukeilla myöskin. Välillä ovat niin hurjia että pukeutuvatkin prinsessoiksi ;)

   En myöskään näe syytä miksi eivät leikkisi tai miksi se millään tavalla erikoista olisikaan. Meillä ei erotella leluja tyttöjen tai poikien leluihin :)

   Poista
  3. Isänsä opetteli kävelemään siskonsa nukenvaunujen avulla. Oisko "perinnöllistä"? Heh ;-) Terveisin mummo.

   Poista
 4. Oh my, miten siististi kaikki on (ainakin silloin, kun leikit ei ole kesken :D ) AIVAN ihana järjestys ja kaikilla tavaoilla oma paikkansa. Miten ois järjestelukeikka meille, meillä ei tosin ole tällä hetkellä tilaa, mihin laatikot laittaa, joten kaikki on vähän siellä sun täällä. Kovasti olen yrittänyt laittaa tavarat aina samoille paikoille, jotta ne saisi "oman paikkansa" mutta ei se aina onnistu, kun Alex purkaa tavaroita sitä mukaa, kun siivoan.

  Mutta ihana järjestys <3 odota vaan, kun uusi termiitti valtaa poikien huoneen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah, joo. Näkisitpä miltä tuolla näyttää kun leikit on meneillään 😄

   Meilläkin on opittu tuohon siivoamiseen ja lelujen paikalleen laittoon oikeastaan vasta viime syksynä. Joten kauhulla tosiaan odottelen kun se yksi tuholainen tulee sotkemaan :D

   Poista
 5. Joo. Kaikilla ei ihan noin paljon ole tilaa eikä erillistä huonetta leluja varten. Säilytys tuottaa kovasti päänvaivaa kun 5-vuotiaalta löytyy lelu jos toinenkin. Värit on ihanat, väritön huone omaan silmään todella tylsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei varmaan, mutta sopiihan tuo tavaroiden järjestely laatikoihin minkäkokoiseen huoneeseen vaan :)

   Leluja varmasti kertyy, meillä se on ratkaistu niin, että vanhaa laitetaan kiertoon kun uutta tulee. Laatikot ei silloin koskaan ole liian täynnä leluja. Tai sitten osa leluista varastoon hetkeksi niin tuntuvat taas vähän ajan päästä uusilta! :)

   Makunsa kullakin! :) Mä tykkään selkeistä sävyistä ja vaan muutamista väripilkuista siellä täällä!

   Poista
 6. Hei!mistä noi verhot on?

  VastaaPoista
 7. Kivan näköinen huone! Ja nuo laatikothan on oikea tilaihme:) Tuli mieleen, että voisit myös tulostaa (tai leikata lehdistä tai vaikka piirtää) laatikoihin sisältöä vastaavat kuvat, niin löytäisivät pojatkin tavarat helpommin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on! Tuo onkin hyvä idea! Mietin itse tuota piirtämistä, mutta koska en oikein osaa, jäi tekemättä 😅 mutta lehdistä voisikin leikkailla ja kiinnitellä sitten kontaktimuovilla! :)

   Poista
 8. Ihana huone <3 ja järjestys!! Yritän silmäillä vinkkejä omaaan kaaokseen..Meillä ehkä pulmana kaksi kerrosta, jolloin väkisinkin lelut leviää..Eikä myöskään aivan saman verran tilaa kun vaatteetkin tulee säilöttyä lasten omissa huoneissa..Lelujen määrä näyttää äkkiseltään aika hurjalta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaksi kerrosta varmasti tuo omat haasteensa!
   Meinaatko meidän lelumäärää? Mä taas itse koen sen aika vähäisenä, taino sopivana :D tuo kaappihan ei oikeastaan sisällä leluja muuta kuin nuo duplot ja megablocksit laatikoissa. Muut lelut on ikean kalusteiden sisällä :)

   Poista
 9. Kiinnostaisi tietää mitkä ovat poikienne tämän hetkiset lempi leikit ja lelut? Askartelevatko jo ihan itsekseen/keskenään vai aikuisen ohjauksessa kotona?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tästä voisinkin kirjoittaa pitkästä aikaa tarkemminkin! Luulempa, että nyt suosikkeja on junaradalla leikkiminen ja sitten sellainen kaaosleikki, joss avälillä ryhmä haut rakentaa ja rikkoo junarataa, rekkojen kyytiin lastataan tukkeja ja kaivureita ja sitten lähdetään retkelle koko repertuaarin kanssa :D Mut suosikkeja taitaa olla puujunarata ja uudet joulupukilta tulleet tukki- ja lavettirekka.

   Piirtää pojat osaavat ja saavatkin jo itsenäisestä ja väritellä värityskirjoja jos niitä kyselevät, mutta muu askartelu tehdään sitten porukalla! :)

   Poista
 10. Oi että, näyttääpä ihanalta! Huippua että teillä on mahis erilliseen leikkihuoneeseen jossa sänky ei vie leikkitilaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo se on kyllä ollut kivaa! Toisaalta nukkumahuoneessa onkin sitten paljon hukkatilaa..

   Poista
 11. Kiva huone pojilla ja ihanan paljon säilytystilaa. Mistä tuo matto on muuten?

  VastaaPoista
 12. Ihana järjestys, ihmettelen kyllä miten nykyään lapsilla on niin älyttömästi tavaraa, huh. Itellä ei lapsia ole, mutta kummilapsille ei ole oikein mieltä ostaa mitään kun kaikilla on jo kaikkea. Hienoa, että lapset itse siivoaa ja pitää järjestystä yllä! Mietin kyl että ite en olis lapsena tai edelleenkään pystyis siihen, mulle kaaos on luova ympäristö tehdä töitä. Jos kaikki lelut on tarkasti jaoteltu eri kategorioihin miten se luovuus ja asoiden yhdistely?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kans kaikki omissa laatikoissaan. Leikeissä dinot ja autot ovat sulassa sovussa, dubloista tehään niille talleja ja puupalikoita etitään omasta laatikostaan peräkärryn kyytiin. Ja leikin jälkeen kaikki taas sortataan omiin laatikoihinsa.

   Poista
  2. Tavarapaljous on kyllä ongelma varmaan vähän kaikkialla! :/
   Mä luulen, että luovuus kehittyy vaikka leluilla on oma paikkansakin. Tai niinkuin tuossa ano2 sanoikin, sulassa sovussa ne autot ja palikat ovat leikissä, vaikka ovatkin sijoitettuna eri laatikoihin. Tää auttaa siihenkin, että lapset tietää mistä tietty lelu löytyy.

   Ja myönnettäköön, että tässä sovellan kyllä sitä itselle mieleisinsä, mä nimittäin vihaan kaaosta ja sekasotkua, joten pojat joutuu nyt vähän sietämään sitten tätä :D

   Poista
  3. Kyllä se, että lapsi tietää mistä mitäkin leluja löytää vaikuttaa paljon miten leikit pääsee alkuun ja etenemään. Meillä on tavaroille paikat ja neljävuotias tietää mistä mitäkin löytyy. Kaveritkin ovat jo paikat oppineet ja yhteiset leikit on täysin erilaisia, kun leikitään meillä verrattuna siihen, kun leikitään semmoisen kaverin kotona, jossa lelut on täysin sekaisin laatikoissa. Siellä leikki on AINA lopulta riehumista, kun esim. junaradan osia pitää etsiä joka laatikosta ja lapset turhautuvat, kun tarvittavaa osaa ei löydy ja leikki leviää siihen. Itse en kyllä näe lelukaaoksen lisäävän lapsen luovuutta, päinvastoin levottomuutta kylläkin. Terv. Lastentarhanopettaja-äiti

   Poista
 13. Kyllä pienet lapsetkin osaavat pitää lelunsa järjestyksessä kun siihen on toimiva systeemi. Meillä käytössä on Ikean Trofast-laatikostot jotka mun silmään on aika rumia mutta ah niin toimivia. Olen piirtänyt joka laatikkoon kuvan sekä kirjoittanut mitä mikin laatikko sisältää ja nyt kolmivuotias poika tietää tarkalleen mistä mitäkin lelua etsii ja minne se laitetaan leikin jälkeen (leikkiessä lelut toki saa olla levällään!) Ja voi sitä hirvitystä jos jokin lelu ei löydy paikaltaan! Kun laatikot on nimetty ja kuvitettu sekä vieraat aikuiset että lapsetkin osaavat siivota jälkensä lähtiessään. Kätevää! Kun jokaiselle lelulle on paikkansa niin se myös automaattisesti rajoittaa tavaranpaljoutta. Joulupukin tuomat lelut vaativat oman tilansa mikä merkitsi sitä että osa vanhoista, nykyisin vähemmän leikityistä leluista sai häipyä kierrätyskeskukseen. Saa nähdä tuleekohan nuoremmastakin sisaruksesta yhtä järjestelmällinen mitä esikoinen on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon ihan samaa mieltä!
   Noita Trofasteja on poikien päiväkodissa ja ne kyllä vaikuttaa tosi toimivalta ratkaisulta myöskin! Juurikin tuo, että kaikilla on oma laatikkonsa on mun mielestä tosi kiva ratkaisu!

   Hei ja tosiaan, enpä tullut ajatelleeksi noita muita aikuisia ja kyläilijöitä, varmasti helpottaa heidän siivoamistaan myös!

   Poista
 14. Ihana huone! Mistä tuo ihana matto on?

  VastaaPoista
 15. Vitsit että tykkään tästä leikkihuoneesta! Raikas ja samalla tosi kivasti värejä! :-)

  VastaaPoista
 16. Haluaisin tietää mistä noita värikkäitä laatikoita voi ostaa? Kirkkaita laatikoita löytyy kyllä mutta missä on värilliset. Vinkkinä bloggaajille kun mainostatte tuotteita niin samalla vois mainita jälleenmyyjiä!

  VastaaPoista
 17. Onpa ihanan raikas lasten leikkihuone! Ja kiinnitin huomiota miten siististi olet laittanut kaikki paikalleen! Meillä en tiedä onko ikinä noin järjestyksellistä, korkeintaan ehkä minuuutin ajan :D Teen itsekin ensi viikolla postauksen ideoista lasten lelujen säilytykseen ja voin linkittää tämän postauksen siihen myös, tässä oli niin hyviä ideoita käytetty! www.pellavaajapastellia.fi

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!