keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Leikki on sun työtä
Leikkihuoneen säilytysratkaisuja koskevaan postaukseen tuli kyselyä siitä, millaista leikkiä meidän kolmevuotiailla on. Mitkä on suosikkilelut ja kuinka leikki sujuu. Tuosta aiheesta onkin pitänyt kirjoittaa jo aiemminkin. Edellinen leikkiä käsittelevä postaus löytyy TÄÄLTÄ, ja siitä onkin jo jonkin verran aikaa!

Tuntuu, että leikki on kehittynyt nyt puolessa vuodessa ihan valtavasti. Siinä missä aiemmin lapset leikki vierekkäin, ehkä samaakin leikkiä mutta silti aina itsekseen, nyt leikit alkaa olla yhteisiä ja kumpikin on mukana samassa leikissä. Tuo muutos kuulunee ikään, mutta on sitä silti mielenkiintoista seurata! 

Suosikkileluja tällä hetekllä ovat kaikenlaiset autot, varsinkin joulupukin tuomat tukkirekka ja lavetti-rekka/kaivuri (mikälie), Ryhmä Hau -figuurit sekä puinen junarata. Junarataleikeissä varsinkin pojat luovat jo ihan omia tarinoitaan, joissa juna suistuu raiteelta ja Ryhmä Hau rientää siinä auttamaan. 

Usein leikeissä näkyy myös päiväntapahtumat, joita leikitään sitten uudelleen. He käyvät yhdessä kaupassa, retkellä tai lähtevät autoajelulle. Muumitaloa sammutetaan paloautolla ja Samppa kiipeää portaita pelastamaan muumimammaa. 

Myös pukeutumisleikit on tulleet nyt kuvioihin ja lapsista onkin hauska vetäistä palomiehenhattu päähän ja leikkiä palomiestä tai pitkä paita päälle ja olla prinsessa. Myös kotileikit on jo jonkin aikaa olleet hyvinkin pinnalla, varmaan tulevan vauvan vuoksi. Mutta selvästi auto- ja junaleikit on kuitenkin enemmän se juttu nyt, sillä kotileikit ei koskaan kovin pitkään kestä.

Lapset ei oikein itse vielä osaa rakentaa junarataa, vaikka palojen liittäminen yhteen motorisesti onnistuukin. He tulevat aina pyytämään meitä vanhempia rakentamaan radan ja leikkivät sitten sillä. Myöskin duplojen rakentelu on nyt vähän out, sekin tuntuu olevan tosi kausittaista!

Askartelusta meillä kumpikin tykkää kovasti, kuten myös muovailusta, maalaamisesta ja taikahiekalla rakentelusta. Askartelut meillä kuitenkin hoidetaan porukalla, vain piirtämistä pojat saattavat touhuta keskenään. KYnät ja paperit ovatkin aina heidän ulottuvillaan, jos taiteellinen hetki yllättää.
Paljon lapset leikkii ihan vaan keskenään huoneessaan, nytkin kun tätä kirjoitan, on käynnissä jokin poliisi/paloauto -juttu, jossa välillä riennetään hälytykselle saunaan. Erotuomaria tarvitaan aina säännöllisin väliajoin, molemmilla kun on se oma näkemys miten leikki kuuluisi mennä, eikä neuvottelutaidot ihan vielä ole niin hyvin hanskassa, että sovinto löytyisi yhdessä. Ihmeen hyvin leikit kuitenkin sujuu, ja välillä menee pitkiäkin aikoja, kun mikään tai kukaan ei keskeytä äidin kahvihetkeä!

Pääasiassa lapset leikkivätkin keskenään, viikonloppuisin saatetaan rakentaa leikit yhdessä, mutta monesti pojat myös ilmoittavat jossain vaiheessa, että he leikkivät nyt yhdessä. Että moimoi vaan äiti ja isi! :D


15 kommenttia:

 1. Hauskoilta leikeiltä näyttää! Ja täälläkin hoidetaan Ryhmä Hau-tehtäviä :D
  Mut itseasiassa lähdin kommentoimaan noita poikien housuja, onko ne Papun legginsit? Oon niitä just miettiny omalle pojalle niin kiva nähdä muissakin kuin vaan mainoskuvissa :)
  Tsemppiä loppuraskauteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa ryhmä hau olla tuon ikäisillä aika pop! Joo, papun pöksyjä ovat! Noi on kyllä kivoja pojallakin, kapeita, muttei liian tiukkoja kuitenkaan! :)

   Kiitos Suvi! :)

   Poista
 2. Teillä leikit kuullostaa aivan samalta kuin meilläkin 3v vesselillä :) Tässä paistaa tuo kaksosuuden suuri plussa, on leikki kaveri aina halutessa! Meilläkin pyydetään lähes jatkuvasti äitiä tai isiä kaveriksi, kun siskoa ei oikein nuo auto leikit huvita ja kotileikitkin alkaa jäädä taakse. Vain pieniä hetkiä leikkii itsekseen.
  Kynät ja paperia oli meilläkin lasten ulottuvilla, kunnes vesseli keksi piirtää seinille mustasukkaisuus kohtauksen tullen (äippä oli vaihtamassa vauvalle vaippaa).
  -Anjuska

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nää on kyllä niitä hetkiä kun on ihanaa että pojat ovat kaksosia. Leikkikaveri on aina lähellä!
   Auts, vähän jännäilen sitten, käykö meillä samanlailla! :S

   Poista
 3. Kaksosuudesta tai pienestä ikäerosta on kyllä varmasti paljon iloa näin leikkien näkökulmasta :) Meillä 3v ei oikein yksin leiki ja kun on ainokainen niin vanhemmat pitäis usein olla leikissä mukana ja toki ollaankin. Mut vähän kadehdin noita sinun kahvihetkiä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näinä hetkinä kaksosuudest aon paljon iloa, ja varmasti tekee arjesta helpompaa ja sujuvampaa kuin yhden samanikäisen kanssa!

   Poista
 4. Eih, mä oon niin kateellinen :) jos meidän pojat (2 ja 3 v) leikkivät 5 min keskenään nätisti, on se aikamoinen ennätys. Ehkä meilläkin joskus... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan varmasti! Täälläkin näistä on nautittu vasta hetkinen! :D

   Poista
 5. Mukava lukea muiden suunnilleen samanikäisen lasten leikeistä. Meillä just 4v ja 2v täyttäneet pojat, jotka on viime syksyn aikana alkaneet leikkiä entistä enemmän yhdessä. Isompaa kiinnostaa tosi paljon kirjaimet ja numerot sekä piirtäminen, ja pienempikin haluaa usein piirtää mukana eli järjestellä värikyniä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu! Varmasti teilläkin pojista tulee vielä aikamoinen parivaljakko! Ihanaa että kotoa löytyy omanikäinen leikkikaveri! :)

   Poista
 6. Ihania kuvia, meilläkin asuu itsekseen leikkivä poika ja kahvihetket onnistuvat jo onneksi aika hyvin. :) Mukavaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
 7. Voi että, monen muun tavoin ihastelen kaksosten yhteisleikkiä. Näyttää siltä, että teillä on päästy ihanaan ja jo vähän helpompaan vaiheeseen! Meidän esikoispoika on melko tarkalleen teidän poikien ikäinen, mutta nuorempi on vasta vajaan vuoden, eli yhteisleikit ovat vielä varsin alkeellisia, ja aikuisen on seurattava tilanteita jatkuvasti, koska nuorempi saa aika lailla koko ajan kovaa kyytiä osakseen, huhhuh :) Mutta vähitellen... Tsemppiä sinulle loppuraskauteen ja uuden elämänvaiheen odotukseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täällä ehdottomasti arki helpottaa ihan koko ajan!
   Sieltä se vielä tulee, kunhan teilläkin nuorempi vähän kasvaa! Pian ovat erottamaton duo! :)

   Kiitos paljon Amanda! :)

   Poista
 8. Hei mistä on hankittu lastenhuoneen matyo ja verhot? ☺

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!