torstai 7. huhtikuuta 2016

Mistä meille koti ?

Tää meidän kodin etsintä prosessi on ollut paljon pidempi, kuin osasin edes ajatella. Moneen kertaan mietin, et varmaan helmikuussa viimeistään voi nnoista ilouutisista kertoa täällä. Vappu oli ehdoton takaraja, silloinhan oltaisiin vuokrallakin asuttu jo vuosi.

Ei se homma nyt sitten mennytkään ihan niin kuin ajattelin. Talon etsiminen ja löytäminen onkin paljon aikaavievempää puuhaa kuin ajattelin, varsinkin kun meillä ei edes alkuun ollut selvänä mielessä mitä etsitään. Oon täällä blogissakin hyppinyt rakentamisen, remontoimisen, omakotitalon, rivitalon ja paritalon välillä. Ollaan kierretty sen viisikymmentä näyttöä läpi, kuluttaen lukemattoman määrän sunnuntaita vaan siihen, että on voitu vetää taas yksi potentiaalinen vaihtoehto pois meidän listalta.


Mä myönnän että meidän vaatimuslista on aika tiukka. Mutta ei se liian tiukka kuitenkaan musta ole. Kysymyspostaukseenkin joku kysäisi, että tajuanko ettei talon tarvi olla täydellinen vaan hyväkin riittää. Ja tajuanhan mä. Ei sen tarvikaan. Mutta me halutaan, että meidän ostos on meille sitten se parhain mahdollinen, ettei vuoden tai kahden päästä tarvi miettiä et mitä tulikaan ostettua ja mistä ihmeestä me nyt lainan korot ja varainsiirtoverot oikein maksettiin?! Meille talon ostaminen on niin valtava panostus, etten halua ostaa sitä ihan kivaa. Sitten olisi se ja sama asua tässä nykyisessä. Sillä onhan tääkin, ihan kiva.

Tajuutte ehkä pointin? Rivitalojen ja paritalojen katselu lopetettiin oikeastaan jo loppuvuodesta. Todettiin, että kaivataan kuitenkin sen verran tilaa tontille ja neliöitä ympärille, ettei rivitalot oikein vastaa meidän tarvetta. Ja rivitalo tuntuisi vaan siötä välivaihtoehdolta, ollaan kuitenkin kumpikin sen verran erakkoja, että omakotitalon rauha on se mitä kaivataan. Ja toisaalta, halutaan antaa lapsillekin se oma piha ja tila, mistä kumpikin omassakin lapsuudessa sai nauttia. Parin vuoden päästä olisi kiva antaa myös pojille mahdollisuus omiin huoneisiin, jos he niin haluavat. Silloin harmittaisi jos tilaa olisi vaan rivitalon verran ja pienet koululaiset siksi joutuisi jakamaan huoneen keskenään. Oma rauha kun on tärkeetä ihan kaikille.

Ja ne meidän vaatimukset. 

Haluatteko nähdä listan?

- Neliöitä 120-160
- 4 makuuhuonetta
- Avara pohjaratkaisu, ei lokeroitua taloa
- korotettu katto
- ekologinen ja energiatehokas lämmitysmuoto
- hyvä sijainti ulkoilun, koulujen ja työpaikkojen kannalta
- yksikerroksinen
- sujuvuus ja helppous, esim kulku kodarista ulos 
- tilavat huoneet, iso eteinen ja olohuone
- toimiva keittiö, vetimettömät ovet
- laattalattia keittiössä ja eteisessä, muuten vaalea laminaatti
- vaatehuone, ulkovarasto ja lämmin varasto
- Paljon kaappitilaa makuuhuoneissa, kodarissa ja keittiössä
- isohko piha
- autotalli
- oma tontti

Ei nyt erityisen vaatelias lista? Osasta onkin jo karsittu, ne on vedetty yli ja huomattu ettei ne ehkä olekaan ne ihan ehdottomat. Kivahan niidenkin toteutuminen olisi, muttei ne kuitenkaan sanele sitä, onko jokin talo tarpeeksi hyvä vai ei.


Vähän ehdot täyttäviä taloja kuitenkin on. Meillä vaihtoehtoja on tähän mennessä ollut pari, aina jokin merkittävä juttu puuttuu eikä sitten olla päädytty jättämään edes tarjousta. Tiedän että rakennuttamalla saataisiin taloon mahdutettua nää kaikki, mutta se tuntuu taas liian pitkältä prosessilta. Nyt kun rakennuttaminen alkaisi, olisi meillä valmis talo vasta vuoden päästä. En ehkä ole valmis ihan niin kauaa asustelemaan kerrostalossa.

Nyt katsellaan oikeastaan vaan juuri valmistuneita tai valmistumassa olevia taloja. Vanhemmissa kun aina tökkii joko tuo energiatehokkuus tai korkea katto. Tai sitten pinnat on sitä luokkaa että remontille tulisi ihan liian kova hinta. 

Vaikka haluankin löytää meille parhaimman mahdollisen kodin, alkaa tää etsiminen jo aika pahasti turhauttaa. Ihana olisi, kun asiat saisi vaan lyötyä lukkoon ja muuttopäivän selville. Oli se sitten ensi kuussa, elokuussa tai marraskuussa. Kun voisi lopettaa etsimisen ja keskittää kaiken energian muuttoon ja turhista tavaroista luopumiseen ( ja sisustukseen).


31 kommenttia:

 1. Jos olisitte valmiita maksamaan avaimet käteen paketista, niin rakennuttamalla nykyään elementtitalot rakentuu iha muutamassa kuukaudessa. Ainakin täällä, en osaa sanoa onko teillä päin samoin? Toki siinä ois sitte pihanlaitot jne.

  Ja todellakin talo on isoin laina mitä otetaan, kyllä pitää olla varma noin isossa ostoksessa. Me käytii kattoo tätä nykystä 5 kertaa ennen ostoa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me oltaisiin valmiita, ja just sellaisia ollaan katseltu ja kilpailutettukin. Meillä ei olisi mitään mahiksia rakentaarakentaa itse, sillä molemmat kokopäivätyössä, eikä mitään rakennusteknistä osaamista kummallakaan. Eli toi kun puhun rakentamisesta, meinaan just tota avaimetkäteen-juttua. Niissä vaan täällä menee tosiaan se melkein vuosi, kun meillä ei tonttiakaan vielä ole.

   Pihanlaitotkaan ei paljoa haittaisi, kunhan olisi vaan seinät joiden sisällä asua :D
   Ja todellakin! Pitää olla varma mitä ostaa! :)

   Poista
 2. Meillä on just tuollainen koti, autotalli vain puuttuu (kahden auton katos on) <3 Enkä kerro tätä kehuakseni vaan kannustaakseni - kyllä niitä on! Meille tää unelmien koti löytyi ihan yllättäen samalta kadulta kuin edellinen asunto. Ikinä en tästä luovu eli kyllä vaan se unelmien talo kannattaa rauhassa etsiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli kyllä niitä on! <3
   Kiitos kommentista, yritetään malttaa ja etsiä etsiä! :)

   Poista
 3. I feel u! Täällä on kierrelty myös pitkään näytöissä, tälläkin viikolla jo kolme taloa katsottu ja sunnuntaina ainakin yhteen näyttöön. Vaatimuslista näyttää hyvin samanlaiselta kuin teidän ;) Ja paljon on pohdittu sitä, että mikä riittää. Pitäisikö olla SE unelmien talo vai riittääkö pelkkä kiva? Toisaalta, kyseessä on niin iso hankinta että pakko olla enemmän kuin kiva. Pintoja voi toki rempata, mutta esim sijaintia tai tonttia on paha muuttaa jälkeenpäin. Kirjoittelinkin aiheesta täällä: http://lastenhuoneenkapina.blogspot.fi/2016/02/unelmien-kotiin.html

  Tsemppiä etsintään! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kävinkin just lukemassa, mulla on kyllä niin samat fiilikset! <3 Sijainti on kyllä kaiken a ja o ja hyvällä sijainnilla olevat tuntuu olevan tosi kiven alla! Sitte ku siinä pitäisi yhdistyä vielä fiksu pohja ja taloudellisuus, niin vaihtoehdot on melkein nollissa! Ihan hassua, lkuulisi että taloudellisuus on nyt se juttu! :)

   Tsemppiä sinnekin! <3

   Poista
 4. Tottapuhuen on hiukkasen liian vaatelias lista...toivottavasti ette tiputa talovaihtoehtoa heti pois kun pari vaatimustanne puuttuu? Varmasti teitä ei häiritse elämässämme eniten jos se korotettu katto puuttuu tai jokin makkari on hieman pienempi, eteinen ei ole valtava tai laattalattiallinen. Pieniin pintaremontteihinkin varmasti tulee löytymään innostusta jos ette niiden tarpeellisuudesta (oman silmän mieltymyksestä tai rempan kaipuusta) välitä ostopäätöstä tehdessänne. Oman talon saadessanne olette kuitenkin niin onnesta soikeina että ne viimeisen päälle sisustukseen liittyvät haaveet eivät olekaan niin väliksi :)Kuitenkin sen kodin teette loppupeleissä te asukkaat itse, teidän perhe. Autotallin rakentaminenkaan ei maailmaakaatavaa oo, ja sitäkin ilman pärjää kyllä hetken. Ei sitä täydellistä kotia valmiina vastaan tule, vaan te voitte varmasti itse muokata sitä tarpeisiinne!! Mistäs päin haette kotia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii, voihan se jonkun silmään ollakin :) musta kuitenkin tuntuu, että toi lista on aika perus.. Ei vaadita mitään kovin ihmeitä, vaan ihan perusjuttuja. Ja osa niistäkin on jo karsittu, kun on todettu ettei ne ole niin justiinsa. Ja toki voi joustaa vaikka hamaantappiin, mutta onko se sitte kuitenkaan sen arvoista? Meitä on vaan niin moneen junaan, ettei kaikki millään aattele (tai pidäkään ajatella) samoin. :)

   Mä kyllä olen vaan sellainen, että jos ei joku miellytä, ei se vaan miellytä. Ei se siitä muutu vaikka mikä ois. Et sinänsä en oo ihan samaa mieltä tuosta kanssasi.

   Koti tehdään toki me ja kotihan meillä nytkin on, vaikka vuokralla ollaankin. Mutta kyllä ne puitteetkin takaa viihtymisen :)

   Autotalli ei meillä mikään ehdoton olekaan. Rempnttia voi toki tehdä, mutta etsitään juurikin huoletonta taloa, johon ei vuosiin tarvitse tehdä mitään muutoksia. Ei oikein olla sellaisia remontoijia, joilla koko aika on joku projekti käynnissä. Enenmpi ollaan sellaisia kaikkivalmistahetinytsamantien ;)

   Lahdesta etsitään kotia :)

   Poista
 5. Musta toi vain "hyvään" tyytyväinen kommentti on aika hölmö. Koska ei tässä kovin halpaa hankintaa olla tekemässä ja kyllä oman kodin (omk) pitäis olla monivuotinen koti varsinkin lapsiperheille. Itse en tyytys vain hyvään todellakaan. Sen takia mekin laitettiin hieman jäihin oma taloprojekti, kun säästetään lisää käsirahaa meidän tarpeisiin vastaavaan lainaan. Kyllä talon täytyisi vastata täydellisesti omia tarpeitaan. Ja ihmisten tarpeet eroavat paljon toisistaan, ja jotkut ovat valmiita joustamaan lähes kaikessa ja jotkut eivät jousta omista toiveistaan paljoakaan, koska se on sitten oma ja omanlainen. Eikä, että nooh.. Tää vain saatiin, et en tykkää tost täs ja tost, mut toi on iha kiva ratkasu. Että onnea teille sen teille täydellisen talon/ratkaisun etsimiseen. Musta toi lista oli pitkälti sama kuin itsellä eli melko perus, kun haluaa itselleen mieluisaa kotia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo, oon kyllä sun kanssa samaa mieltä. En ehkä tyytyisi ihan jees-juttuihin muutenkaan, niin miksi noin ison hankinnan kohdalla? Talo on meillekin just se "loppuelämän" (siis ainakin näillä ajatuksilla) joten miksi pitäisi ottaa vaan joku, kun se unelmien talo odottelee jossain?

   Paljon tsemppiä teillekin! Kyllä me molemmat varmasti se vielä jossain vaiheessa saadaan! :)

   Poista
 6. Vähän erikoinen tuo rivitalokohta, ettei rivarissa voi olla lapsille edes omia huoneita? :D ehkä se oli vain kirjoitusvirhe, todennäköisesti olette huomanneet, että rivareitakin löytyy 5h tms.

  Ehkäpä teidän kannattaa kuitenkin rakennuttaa? Nopeammin varmaan sillä tavalla valmistuu kuin mitä valmiina löytyy. Ja budjettiakin varmaan kannattaa arvioida, että riittääkö teidän budjetti kaikkiin noihin vaatimuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuka muka ostaa 5h rivarin? ! Jos omakotitalo on se toinen vaihtoehto!
   Me harkittiin samaa pari vuotta sitten, mutta neljä lasta , joten omakotitalo oli lopulta ainoa ratkaisu. Ei olisi mahduttu 100 neliöönkään tai ainakaan se ei olisi ollut mielekästä. Niinkuin sanoit kaikki tarvivat omaa tilaa! Nyt meillä 145 nelijöö ha tykätään!

   Poista
  2. Ei se kirjoitusvirhe ollut, vaan oon kyllä sitä meiltä, että tulevassa talossa pitää olla kaikille lapsille oma huone. On niitä 5h rivareitakin, mutta ainakin täällä ne on sitten samoissa hinnoissa ja neliöissä kun omakotitalot, joten miksi rivari jos kuitenkin halutaan omakotitaloon.

   Ehkä meidän pitää vielä miettiä rakennuttamista, mutta nyt se ei ainakaan tunnu meille sopivalta ratkaisulta. :)

   Ja no worries, budjetit ollaan kyllä hiottu ja mietitty tarkasti kuntoon :)

   Poista
  3. Ano2: Me katseltiin yhtä reilu 100 neliöistä rivaria, mutta tuntu sitten hassulta ottaa samat neliöt ja maksaa sama hinta siitä rivarista kuin mitä okt:kin maksaisi.

   Meillä ei lapsilukukaan ole ihan varma, niin lisähuone(et) ei olisi pahitteeksi! :D

   Teillä on kyllä aika sopivat neliöt! :)

   Poista
 7. Vaativa pitää ollakkin, kumminkin niin isosta päätöksestä kyse. En edes halua ajatella ku meille tulee tämä ajankohtaiseksi, tulee olemaan vaikeaa :D en ymmärrä kyllä ollenkaan, että miksi pitäis karsia joitain vaatimuksia pois ja ottaa vaan joku. Ennemmin odottaa siihen asti, että se oikea tulee kohalle tai sitten alkaakin rakentaa. Tsemppiä etsintään!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Ja mä luulen että näissä jutuissa maltti on valttia, niin superäsrsyttävältä kun se tuntuukin! :D Meillä toukokuu on nyt se takaraja. Jos siihen mennessä ei ole koti kiikarissa, napataan tontti ja talopaketti. That's it :D

   Poista
 8. voit katsoa youtubesta snapchatin käyttöön ohjeita jos et heti ymmärrä! Ite löysin haku sanalla: snapchat miten toimii. Varo voit jäädä koukuun snäppiin. Luin sun instan ja kommentoin tänne kun en voi sinne kommentoida. Onnea talon etsintään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Googlettelinkin jo vähän! :D

   Poista
 9. Niin toki, jos hinta menee samaan. Ja jos ei halua rivaria, niin ei varmasti kannata. Isoissa isot vastikkeetkin, toki usein tulee palveluita, kaukolämpöä tms.

  Edelleen sitä mieltä, että rakennuttamista kannattaa harkita uudelleen, kun tarkat kriteerit :)

  En tarkoittanut budjettia mitenkään pahalla, helposti vaan tarkat kriteerit tekee sen, että sopivia löytyy, mut ei omasta budjetista.

  Sori, jos oli kovin negakommentti, kiireessä kirjoitin.

  Tsemppiä etsintöihin ja kiva, kun postaat aiheesta!

  "Ano1"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! :)
   Rakennuttaminen pidetään mielessä! :)
   Musta tuntuu ettei toi budjetti oo niinkään se haaste, vaan useimmiten ongelmia tulee tuosta energiatehokkuudesta ja huonemäärästä. Moni uusi talo tuntuu olevan niin kovin pieni ja vanhemmissa sitten suora sähkö, johon en ihan vielä ainakaan syty! :D

   Kiitos! :)

   Poista
  2. Suoran sähkölämmityksen kanssa ilmalämpöpumppu on aika edullinen vaihtoehto, jos ei sellaista ole valmiina niin ei puhuta kuin parista tonnista, ja varsinkin jos talossa on vain yksi kerros niin kannattaa harkita sitäkin vaihtoehtona, jos siis kaikki muu natsais kohdilleen! :) Ja sähkönkulutus on niin hirveän paljon itsestäkin kiinni, mä oon ainakin ollut ihan supertyytyväinen siihen meidän Fortumin kotimittariin joka kertoo kulutuksen jatkuvasti, tosi helppo seurata omaa sähkönkäyttöä ja kuinka sähkölaskua saa pienemmäksi. Omakotitalossa kun just sähkölaskut pomppaa helposti tosi valtavaksi etenkin talviaikaan!

   Ei mitenkään mahdoton lista mun mielestä, ja paria juttua lukuunottamatta hyvin samankaltainen kuin meilläkin oli, tosin meillä listalta löytyi ehdottomasti taas se oma tontti, jonka oli oltava tosi aurinkoinen, ja puusauna oli asia josta ei olisi tingitty :) Mun unelmatalot makso 100t enemmän kuin mihin nyt sitten päädyttiin, mutta tässäkään ei kyllä tarvinu taas niistä oikeasti tärkeistä asioista tinkiä :) Eikä kannata tinkiä, vaikka kuin joutuis odottamaan, harmittaa ihan varmasti jälkikäteen jos on hätäpäissään tyytynyt "ihan kivaan". Mutta sanosin kans että jos ainoa juttu mikä häiritsis olis väärän värinen laminaatti, niin se tosiaan on niin iisi vaihtaa, ja jos ei itsestä siihen ole niin teettää vaikka ammattilaisella, en usko että kotitalousvähennyksen kanssa tulis edes kovin kalliiks :) Rakentamaan meistä ei ainakaan olis ollu koskaan :D

   Sen kyllä tuntee kun se oikea osuu kohdalle, ei siinä sitten kauheesti mieti pikkujuttuja enää. Tsemppiä etsintään!

   Poista
 10. Eteiseen ja keittiöön on kuitenkin aika helppoa ja halpaa laittaa laattalattia,jos sitä ei siellä jo valmiiksi ole. Sitä ei siis ehkä kannata edellyttää, koska se on mahdollista korjauttaa mieleisekseen halvalla.

  Pientä pintaremonttia varmaan muutenkin joutuu tekemään, eli maalaamaan ja tapetoimaan. Samalla pystyy esimerkiksi vaihtamaan keittiön kaapinovien vetimetkin mieleisekseen.

  Jos huoneet ovat isot,on kaappitilaa helppo tehdä lisää.

  Eli pienistä jutuista kannattaa tinkiä, mutta jos korotettu katto on tärkeä, sitä on vähän vaikeampi tehdä jälkikäteen,eli se kannattaa pitää listassa :)

  Muovimatot on helppo ja halpa vaihtaa vaikka laminaatiksi,joten siihenkään ei kannata kiinnittää huomiota ensimmäiseksi.

  Toivottavasti kohdalle osuu pian teille sopiva talo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki, mutta näin me on tää ratkaistu, ettei kummosia remppoja haluta tehdä :) kaikki on vaihdettavissa, mutta meistä ei siihen ole. Meille sopii heti muuttovalmis, jossa ei remonttia tarvi vuosiin miettiä. Keksitään vapaa-ajalle muutakin ohjelmaa :D

   Poista
  2. No siinä tapauksessa toivotan tsemppiä asunnon etsintään!

   Noi kaikki ehdottamani hommat nyt ois tehty ehkä kahdessa päivässä, mutta jos todella etsitte täysin muuttovalmista kotia kaikkilla noilla kriteereillä, niin onnea etsintään. Sitä tulette tarvitsemaan, jos haluatte pian muuttaa :)

   Poista
  3. Kiitos! :) eikä tästä nyt loukkaantua kannata. Remppailu ei vaan ole meidän juttu :) Ja valtaosa noista meidän toiveista ei ole edes rempalla lisättävissä :)

   Uskon, että se THE koti odottelee meitä jossain :)

   Poista
 11. Musta on hyvä että tietää mitä haluaa. Kuten itse sanoit olette joustaneet ja nää asiat ovat tärkeitä teille. Jokainen etsii sitä omaa unelmien taloa ja miksei saisi? Kyllä se talo löytyy ja ellei löydy niin tontin etsintään ja rakennutatte juuri teille suunnitellun talon. (Itse huomasin etten löydä meidän tienoilta mun vaatimusten taloa isolla enkä pienellä rahalla. Aina joku asia mättää. Ja tuntuu niin turhalta maksaa iso raha jos joku asia on vaan yök!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä! Monesta jutusta voi kyllä joustaa, mutta sitten osasta en kyllä suostu :)
   Mä kans uskon että löytyy, ja onhan noita löytynytkin, vielä kun saataisiin kaupat ihan lukkoon asti lyötyä!

   Todellaki, sitte vaan tontin hankintaan jossei muuten onnistu! :)

   Poista
 12. Mulle tuli noista listan asioista äkkisältään mieleen Kerinkallion uudet okt:t (Mairenkatu?). Onkohan siellä vapaita taloja, ootteko tsekannu?:) ainakin moni noista kohdista natsaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, käytiin niitä katsomassa! Tosi kivoja ja vapaatakin vielä, mutta ei ihan meidän juttu kuitenkaan! :)

   Poista
 13. Mä luulen et suora sähkö+ ilmanlämpöpumppu tulee melkeen edullisemmaks. Tiiän jo muutaman kellä tullu maalämpöpumppuun kymmenen vuoden päästä jo kymppitonnin remppa. Me just mietitään suoran sähkön ja veesikiertoisen lattialämmityksen poistoilmanlämpöpumpun välillä. Mutta tsenmppiä talon etsintään! :) kyl s e n sit tietää kun tulee se oikea, sillon ei pienet puutteetkaan enää haittaa.

  VastaaPoista
 14. Ihan perus vaatimuksilta tuo teidän lista kuulostaa. Mutta sitä en ymmärrä miksei remontointi voi olla vaihtoehto, jos rakennuttaminen on. Onhan niitä sellaisiakin remppafirmoja, jotka tekee kaiken avaimet käteen. Jos talon pohjaratkaisu on hyvä niin pintojen muuttaminen on helppoa. Teidän ei tarttis kuin esittää toiveet remppafirmalle. Remontin vois tehdä ennen muuttoa ja muuttaisitte sit valmiiseen unelmakotiin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!