tiistai 29. maaliskuuta 2016

Syötkö liikaa proteiinia?


Me syödään. Ajattelin ihan tähän alkuun todeta, ettei kukaan koe otsikkoa tai postausta liian syyllistävänä. :D
Proteiini on päivän sana. Se on muotia, sillä laihtuu ja sitä ei voi saada koskaan liikaa. VÄÄRIN. Liikaproteiini lihottaa ihan siinä missä liikahiilari tai -rasvakin. Proteiini on toki yksi tärkeimmistä kehon rakennusaineista, saahan kehomme siitä kuitenkin energiaa ja rakennusaineita lihaksille sekä luustolle. Proteiinilla on myös oma osansa hormonitoiminnassa. Ihmiskeho tarvitsee tietyn määrän kaikkia ravintoaineita voidakseen hyvin, ja itse kuulun siihen koulukuntaan, jonka mielestä kaikkea pitää saada sopivasti. Ilman rasvaa, hiilaria tai sokeria ei voi elää. Mun mielestä. Tai ei ainakaan jatkuvasti.

Aikuisen proteiinin tarve on vain 10-20% kokonaisenergian tarpeesta. Suositus on vähän yli 1g/painokilo. Eli 70 kiloiselle aikuiselle vähän alle 80g proteiinia päivässä on ihan riittävästi. Tämä siis ihan tavalliselle pulliaiselle. Toki urheilijat, painonpudottajat tms. ovat sitten asia erikseen. Tuo suositus tulee täyteen yhdelle aikuiselle jo paketillisesta naudan jauhelihaa päivässä. 400 g 10% naudan jauhelihaa sisältää nimittäin 80g proteiinia.


Sivusin tätä proteiinigatea jo edellisessä ruokapostauksessa, jossa mainitsin huolen lasten liiallista proteiinin saannista (täällä). Pieni ihminen tarvitsee todella pienen määrän proteiinia kasvuunsa. Yli kaksivuotiailla lapsilla suositus on sama kuin aikuisilla, eli 1g/painokilo. Meidän poikien tapauksessa proteiinintarve päivässä olisi n. 14g. Tämähän taas tarkoittaa, että paketillisesta jauhelihaa vain kuudes osa täyttää lapsen proteiinin tarpeen. Ja siis koko päivän tarpeen. 

Meillä lasten proteiininsaanti pysyy aika hyvin tuossa suosituksessa, sillä on jo pitkään kiinnitetty siihen huomiota. Lautasella on määrällisesti enemmän lisäkettä kuin proteiinia, eikä vaikka jauhelihakastiketta ladota lastenlautaselle samalla antaumuksella kuin omalle. Makaronilaatikotkin valmistetaan meille nyt lasten synnyttyä paljon vähälihaisempana ja enemmän kasviksia sisältävänä, kuin ennen lapsia. 


Syy miksi tämä aihe nousi tapetille nyt oli Helsingin sanomissa jokin aika sitten julkaistu artikkeli liiallisesta proteiininsaannista. Siinä aihe koski enimmäkseen lapsia ja sitä, kuinka nykykulttuurin proteiini-ihannointi on levinnyt jo ihan liiaksi lasten ruokavalioon ja moni lapsi nauttii jo välipalakseen skyrrejä ja proteiinirahkoja. Itse olen törmännyt monessa paikassa tuhahteluun, höps mitä hömpötyksiä, mutta niin se oli silloin sokerinkin kanssa vuosi sitten, ja nyt aika moni kuitenkin kiinnittää ihan toisella tavalla huomiota piilosokeriin kuin ennen. Kiitos uutisoinnin ja "sokerisodan". Sanokaa mun sanoneen, tämä proteiinijuttu on se seuraava "the thing". Ja hyvä niin. Tähän mun mielestä kannattaakin kiinnittää huomiota!

No entä ne liian proteiinin saannin riskit? Lihominen, liikaproteiini muuttuu kehossa rasvaksi. Munuaisten kuormittuminen, kun proteiinia tulee ihan liikaa suhteessa munuaisten kykyyn pilkkoa sitä. Eläinproteiini, joka siis on sitä kasviproteiinia haitallisempaa, kohottaa diabetesriskiä. Liika proteiini altistaa erityisesti lapsia ylipainolle ja sekoittaa sokeriaineenvaihduntaa.


Mä päätin, että nyt on aika kiinnittää omaan syömiseen yhtä paljon huomiota kuin lasten, ja näyttää sillä omalla toiminnalla hyvää esimerkkiä jälkikasvulle. Se, että kasvikset ei vie nälkää on ihan huuhaata, ei sitä punaista lihaa, tai valkoistakaan, tarvitse kilotolkulla joka ruualla mättää. Meille tulee nyt tästä hetkestä eteenpäin KASVISRUOKAKESKIVIIKKO! Tiedän, että yksi päivä ei paljoa muuta, mutta se voi olla alku suurelle kasvisruokainnostukselle! Mä olen surkea kokkaamaan kasvisruokaa, ja tuntuu etten saa siihen makua. Nyt siis ollaan jännän äärellä, kun kokeilen mitä tästä oikein tulee! Kaupasta kannetaankin kotiin palkokasveja, soijaa ja muita kasvikunnan proteiineja. Eikä olisi pahitteeksi, jos jostain ruuasta ei proteiinia saisi juuri lainkaan.

Eli kuka on mukana? LÄhdettekö mukaan kasvisruokakeskiviikkoon? Ajattelin jakaa tänne blogin puolellekin noita meidän hyväksi havittuja kasvisruokaohjeita, jos niistä vaikka jotain ideoita saisi joku muukin! Kannattaa kurkistaa myös Kuun Kasviskokeiluryhmä Facebookissa, josta ainakin mä sain pientä intoa tähän kasvisruokakokkailuun!


17 kommenttia:

 1. Meillä ei ainakaan huolta oo siitä, että tytöt saisi liikaa proteiinia :D Ne on niin huonoja syömään mitään lihaa, jauhelihakin on ruvennut maistumaan nyt vasta :D Makkarat toki maistuu (kelleppä ei), mutta tosi harvoin maistavat edes kanaa tms. Joten kiitos tästä postauksesta, oon välillä miettiny, että meidän likat saa kyllä liian vähän protskua. Mutta ehkä ne saaki sitä sit just sen verran ku tarvii :)

  Ja vois kyl lähtee mukaan haasteeseen! Olis kiva käyttää vielä monipuolisemmin kasviksia. :) Kasvispasta on muuten tosi herkullista, paistaa eka pannulla esim.. kesäkurpitsaa, paprikaa, sipulia ja sit heittää purkin tomaattimurskaa ja mausteita esim.. valkosipulia, yrttejä :) Ja yks päivä tein kylläki jauheliha pohjaan täytetyt kesäkurpitsat, oli siis jauhelihaa, paprikaa, sipulia, kesäkurpitaa ja herkkusieniä. Sitte laitoin salsakastiketta sekaan ja täytin kurpitsat, päälle mozzarellaa ja uuniin. :) Onnistuis varmaan ihan ilman tota jauhelihaakin! Niin ja maustoin tota mössöä tacomausteella :)

  VastaaPoista
 2. Tuo on kyllä tosiaan jännä ilmiö, että lapsille annetaan makeutusaineella makeutettuja protskurahkoja ikäänkuin ne olis jotenki parempi vaihtoehto kuin yksi tikkari viikossa?!:D Toinen mitä oon huomannu on se, että ihan liian moni juo treenin jälkeen palautusjuomia, jotka sisältää hurjia määriä proteiinia. Niitä tarvitsee oikeasti vain ne, jotka treenaa tosi kovaa eikä saa tarvittavaa määrää protskua suoraan ruokavaliosta. Mut onhan se tietty "siistii" lisää treenin jälkeen palkkaripullon kanssa instagramiin kuva;) Meidän perheessä isä on urheilija ja siltikään kaapista ei löydy edes viikottain protskurahkoja (skyr yms) tai muuta hömppää vaan kaikki tarpeellinen koitetaan ensin saada ihan normaalista ruuasta:)

  VastaaPoista
 3. Tää on ihan totta! Fitnessbuumin myötä proteiinista tuli avain kiinteytymiseen ja laihduttamiseen. Tiedän saavani edelleen liikaa proteiinia vaikka määrä onkin vähentynyt jo huomattavasti esim 3 vuoden takaisesta.

  Täytyykin kokeilla itsekin tehdä kasvisruokia useammin, ne on kuitenkin yllättävän hyviä! :) Tähän asti meidän ainot kasvisruoka on ollut kasvissosekeitto :D ...ja siinäkin on ollut koskenlaskijaa joten lasketaankohan sitä edes kasvisruoaksi ?:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se kasvisruokaa, ei vegaanista, kun on maitotuotteita, mutta kyllä se kasvisruoka on :D.

   Poista
 4. Meillä molemmat tytöt on lähes kasvissyöjiä, etenki tuo isompi syö tosi huonosti lihaa, mutta onneksi tosiaan päivän tarve täyttyy lapsilla niin nopeasti! :) Ite oon kans vähentäny rutkasti proteiinia jo senkin vuoksi, etten syö ollenkaan maitotuotteita. Luulisin siis, että meillä proteiinin suhde on melko optimaalinen.

  VastaaPoista
 5. Varmaan on pian monet fitness-harrastajat tms dialyysipotilaita kun vetävät proteiinia sellaiset määrät, että munuaiset kuormittuu.:/ ihmettelen miksei tästä puhuta enemmän!

  Mainostamatta sen enempää, Noin viikon uutisissa oli tässä taannoin hyvä juttu proteiinin liikasaannista. Pilke silmäkulmassa, mutta faktaa silti
  :D

  VastaaPoista
 6. Järkyttävää, kuka oikeesti syöttää lapsilleen näitä muotivillitys välipaloja jossa on sikanaa lisättyä proteiinia!? :( Ruoka ruokana ja urheilijoille omat aineensa jos on pakko vetää. Mutta huh :/

  VastaaPoista
 7. Meidän tytölle maistuu liha hyvin. Oon itsekin alkanut enemmän kiinnittää huomiota tytön proteiinin saantiin, koska hän tykkää hirveästi myös maidosta, sekä jugurtista.
  Itse asiassa tää sun postaus sai miettimään tätä asiaa enemmänkin ja meillä voi olla päiviä jolloin tyttö saa liikaakin proteiinia! :/ Täytyy kyllä nyt entistä enemmän kiinnittää asiaan huomiota.
  Oisko sulla ehdottaa jotain helppoja ja maistuvia kasvisruokia? :)

  VastaaPoista
 8. Pitäis kyllä itsekin pitää yksi kasvisruokapäivä viikossa! Meillä vaan mies ja poika ei ole mitään kasvisten ylimpiä ystäviä joten siksi on tuntunut hankalalta keksiä mitä ruokaa sitä sitten laittaisi. Mutta ehdottomasti aion yrittää :)

  VastaaPoista
 9. Meillä on jonkin aikaa ollut kerran viikossa kasviruokapäivä. Mies ei kyllä silloin suostu syömääm :D mutta me tytöt kyllä syödään hyvin silloinkin. Itse syön nykyisin aika paljon proteiinia, 30vuotta söin liian vähän ja nyt alipainoisena olen tietoisesti lisännyt, jospa vihdoin nousisi painokin. Tyttö syö paljon vähemmän, uskon että aika sopivasti.

  VastaaPoista
 10. Jo paketillisesta naudanlihaa? Ei kukaan aikuinen syö pakettia jauhelihaa päivässä, eihän? Meillä tuo 400g menee jakoon neljälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikea sanoa syökö, mutta paketilla vain havainnollistin tuota määrää. 80g proteiinia ei nimittäin määränä ainakaan itselleni kerro mitään. :) Eikä teillä silloin sitten mene kahdella ruualla 800g, eli puoli pakettia jauhelihaa / pää. ? Se on jo 40g proteiinia / hlö ja jos teillä lapset painaa alle sen 40kg ylittyy heidän proteiinin tarve jo noista kahdesta ruuasta. Plus sitten maidot, rahkat tms päälle. Tää oli se mun pointti, ei se syökö joku paketillisen päivässä vai ei :)

   Poista
  2. Kyllä liikkuvalle teinipojalle yksi paketti jauhenlihaa on pian muisto vain. 400g j-lihaa toimii lähinnä mausteen roolissa siinä määrässä mitä kasvava teini päivässä napaansa pisää (ja mietitte kuitenkin. Vartta löytyy pian 180cm painoa juuri ja juuri 60kg). Haasteena onkin saada pojalle tarpeeksi energiaa kasvispistoisemmasta ruuasta (varsinkin kun nirsoilee) onneksi on pähkinät ja öljyä saa lisättyä helpoati ja huomaamattomasti.

   Poista
 11. Meillä lapset saavat varmasti liikaa proteiinia, vaikkakin tavallista ruokaa syödään. He saavat maustettua rahkaa ajoittain mutta maustetut jäävät kauppaan. Itse tulee joskus herkuteltua maustetulla rahkalla, mutta onhan se niin sokerista ja makiaa! hui! Uskon, että kaduntallaajalle riittää normaali itsetehty, kotiruoka. Erityisryhmät (treenaajat, laihduttajat ym) tarvitsevat erilailla. Kiitos tästä postauksesta!

  VastaaPoista
 12. Hyvä postaus! Mä oon niin samaa mieltä sun kaa!👍🏼

  VastaaPoista
 13. Tää oli hyvä kirjoitus! Meillä ei lapsille uppoa juuri kuin jauheliha liharuoista, mutta protskua varmasti menisi liikaakin jos saisivat juoda maitoa, syödä maustamatonta jogurttia ja juustoa niin paljon kuin haluaisivat. Monet pienet lapset saa tosi paljon proteiinia jo maitotuotteista. Jos siihen päälle uppoaa vielä ihan hirveästi lihaa saati sitten jotain proteiinirahkoja niin melko kovilla lukemilla ollaan jo... Kiva, kun nostit aiheen esiin. Meillä kasviruoat uppoaa yleensä lapsille tosi hyvin. Esim. erilaiset kasvispihvit ja -pullat, porkkana-, pinaatti- tai juureslätyt. Kasvispastat jne. Sosekeitotkin, mutta niiden syöminen on sottasta puuhaa näiden 1v 8kk kanssa :D. Sit jos haluaa lisäillä noita kasvispäiviä niin hyvin proteiinipitoinen kasvisvaihtoehto härkäpapurouhe. :)

  VastaaPoista
 14. Hieno edistys ruokavalioon! Sitten kun pääset siihen, että teidän perheessä on vain YKSI lihapäivä viikossa, niin terveys, ympäristö ja tuotantoeläimetkin kiittävät! Ota tämä tavoitteeksi! Lisäksi tarvii muistaa, että lihan lisäksi proteiinia on aika paljon mm. kaurapuurossa, kananmunassa, leivissä, maitotuotteissa, herneissä ja sienissä, joten päivän proteiinisaantisuositus ylittyy helposti huomaamatta. Tässä esimerkki 14 gramman proteiinin päiväsaannista: Puolikas keitetty kananmuna 3 g proteiinia, 1 dl kaurapuuroa 1 g proteiinia,1 ruislepäpala 2 g proteiinia, 1 juustosiivu 3 g proteiinia ja 2 dl maitoa 5 g proteiinia.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!