maanantai 20. huhtikuuta 2015

SIMAsuut

Mä en ole ikinä tehnyt itse simaa. Jokin pieni muistikuva ehkä on, että yläasteen kotitaloustunneilla saatettiin porukassa yksi simasatsi tehdä, mutta siitäkään en kyllä mene vannomaan. Viime vuonna jo päätin, että ensi keväänä mä otan sen tavaksi ja pyöräytän joka vappu ainakin yhden satsin simaa ja yhden satsin munkkeja. Sattui siis melko hyvään saumaan, että pääsin mukaan Blogiringin ja Suomen Sokerin vappukamppikseen!


Nyt on sitten myös mun ensimmäinen erä simaa valmistettu. Ja pakko myöntää, että helppoa se oli! Ihmettelin, miksen ole tehnyt simaa yhtenäkään aiempana vuonna! Ainoa haaste oli saada pullotettu sima mahtumaan jääkaappiin käymään. Onneksi siman voi antaa käydä myös huoneenlämmössä tai sijoittaa sen parvekkeelle varjoisaan paikkaan. Huoneenlämmössä sima käy parissa päivässä, kun jääkaapissa/viileässä siihen menee viikko. Meidän sima onnistui niin hyvin, että se on tätä postausta tehdessä juotu jo viimeistä tippaa myöten. Uusi satsi laitetaan tulemaan vappuviikolla, jotta vappuaamu voidaan sitten aloittaa niillä ihanilla itsetehdyillä supersokeroiduilla munkeilla, sekä itsetehdyllä kuplivalla simalla!

Meidän sima valmistui sillä tutulla ja perinteisellä ohjeella. Blogiringin kamppissivulla voi käydä kurkkimassa vähän spesiaalimpia ohjeita simaan, joita mekin ehkä seuraavassa satsissa jo uskaltaudutaan kokeilemaan. Inkiväärisima kuulostaa ainakin omaan korvaan aika herkulta! Siman resepti löytyy paitsi googlesta, myös Dansukkerin fariinisokeripaketin kyljestä, josta sitä on helppo lunttia simaa valmistaessa. 

SIMA
4 litraa vettä
250g Dansukker Taloussokeria
1-2 sitruunan mehu
1/5 tl (herneen kokoinen)tuorehiivaa
sokeria, rusinoita
Kiehauta puolet vedestä ja kaada sokerien päälle. Lisää seokseen loput vedestä sekä sitruunamehu. Anna jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää nestetilkkaan liotettu hiiva.
Anna käydä huoneenlämmössä 24h ja pullota sitten sima. Lisää pulloihin 1tl sokeria sekä rusinoita. Laita käymään huoneenlämpöön 2-3:ksi päiväksi ja viileään n. viikoksi. Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan.

Koska siman tekoon käytetään vain puolikaspussi fariinisokeria, pyöräytin meille vielä suklaakeksit siman kaveriksi. Ei varsinaisesti mikään perinteinen vappuherkku, mutta ah niin hyvää kylmän siman kaverina! Nämä suklaakeksit makeutetaan paitsi fariinisokerilla, myös muscovadosiirapilla, joten perinteistä valkoista sokeria ei tarvitse käyttää ollenkaan. Nämä uudet Dansukkerin siirapit on muuten pakattu uusiin entistä helppokäyttöisempiin pakkauksiin! Uuden kaatonokan ansiosta, tahmea siirappi ei sotke koko purkin reunaa, vaan siirappinoro katkeaa helposti. TYKKÄÄN! Lisää erilaisia fariinisokerileivonnaisia löydät paitsi Dansukkerin fariinisokeripussista ja verkkosivuilta myös Blogiringin leivontasaitilta. Itse ajattelin testata ennen vappua ainakin tämän herkun!

Suklaakeksit
225g voita
1 muna
3 1/2 dl vehnäjauhoa
1/2 tl soodaa
1/2 tl suolaa
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1 dl kaurahiutaleita
1 dl saksanpähkinöitä rouheena
1-2 dl suklaarakeita (esim. M&M's)

Sekoita voi, muscovadosiirappi ja fariinisokeri keskenään. Vatkaa joukkoon kananmuna. Sekoita kuivataineet keskenään ja lisää ne voi-sokeri seokseen.

Muotoile taikinasta 40 palloa ja litistä niitä hieman leivinpaperille. Paista keskitasolla 175 asteessa n. 10 minuuttia.




Millaisella reseptillä te valmistatte kotisimanne?
Yhteistyössä Blogirinki ja Suomen Sokeri

18 kommenttia:

  1. Pitäisikös täälläkin ryhtyä hurjaksi ja tehdä ekaa kertaa ikinä simaa? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ryhdyppäs! Se oli oikeasti tosi helppoa! :)

      Poista
    2. Mä oon aina kuvitellu et simaanteko on vaikeeta, mutta ei se siltä nyt vaikuttanu mitä luin :D pitäisköhän munki kokeilla ekaa kertaa tehä :P

      Poista
    3. ei se ollut yhtään vaikeeta! Koita ihmeessä! Halvaksikin tuolee nuo ainekset! :)

      Poista
  2. Onpas herkullisen näköistä! :) mistä nuo ihanat pullot ja pillit on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Pullot ovat Happy Joe -siideripulloja ja pillit ostin Clas Ohlsonilta!

      Poista
  3. Onpas herkullisen näköistä! :) mistä nuo ihanat pullot ja pillit on?

    VastaaPoista
  4. Onko nuo Happy Joy siiderin pulloja, vai mistä olet löytänyt noin tyylikkäitä simapulloja? :)

    VastaaPoista
  5. Meilläkin sima tekeytymässä :). Mies teki viime vuonna greippisimaa ja se oli superhyvää!

    -tyttöankka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo, greippisima kuulostaa kyllä tosi hyvältä! Pitäisiköhän itsekin kokeilla sitä! Onko siihen ihan reseptiä?

      Poista
    2. Oisko ihan ollut Dansukkerin nettisivuilta ohje. Aika perusohje tais kuitenkin olla, sitruunan tilalla vaan greippiä. Oli toooosi hyvää :-).

      -ta

      Poista
  6. Apua no nyt tuli sellainen olo, että pitäiskö miunki, vaikka olin kyllä aatellut tietysti, että ei tarttis :D

    VastaaPoista
  7. Hei, vitsi mä nyt innostuin tästä niin, että taidan iteki pistää simat käymään ekaa kertaa ever!! Kiitti ohjeesta, jos kerta teillä tuli hyvät juomat tällä ohjeella, niin koitetaan ny tehä itekki sillä. :)

    ps. Munkkeja en kuitenkaan jaksa värkätä, ne saa luvan hypätä ostoskoriin kaupassa. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi joo, laita! Tuu sitten kertomaan kuin sujui! Tää oli hyvä ja helppo ohje mun mielestä! :)

      Meilläkin saattaa munkit hypätä ostoskoriin :D

      Poista
  8. Mullakin tuli olo että pakko tehdä itse simaa! Enkä edes tajunnut että vappuhan on ihan pian :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä ehtii hyvin! Varsinkin jos annat käydä vaikka keittiön pöydällä! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!