lauantai 28. helmikuuta 2015

Taaperoiden välikausi

Tuntuu, että ulkovaatetus tuottaa aina päänvaivaa. Pitää miettiä mitä vaatteita, haalaria vai kaksiosaista, kuorivaatetta vai softshelliä, kumpparia vai gorea, kallista vai halpaa, kokoa isompaa vai pienempää.. Mä ainakin olen ongelmoinut kaikista eniten juuri näitä vaate- ja kenkävalintoja! Nukkumiset ja syömiset menee sitten siinä sivussa helposti, mutta vaatetus aiheuttaa ne suurimmat haasteet.

Nyt kun pukemiskokemusta muutamalta kaudelta jo on, tiedän mikä toimii meillä ja mistä itse tykkään. Ykkösvaatimus on ihan ehdottomasti laatu! Maksan mielummin vähän enemmän vaatteesta, joka sitten on se nappivalinta meille.  Eikä siinäkään pelkkä laatu, vaan hinta-laatu. Halpa saa olla vähän huonompilaatuista, mutta kalliin pitää kyllä sitten olla priimaa. Kalliissa vaatteessa ei saa heti saumat purkaantua, polvet kulua ja vesi tulla läpi. Eli voisi sanoa, etten ole merkin perään, mutta jos totean jonkun merkin hyväksi, niin sitten sitä helposti suositaan.Vaatteen pitää miellyttää silmää, mutta se ei saa olla ainoa valintakriteeri. Mun mielestä hyvässä valikausivaatteessa yhdistyy hengittävä materiaali, LOISTAVA tuulen- ja vedenpitävyys (pilarit mielummin vähän yli kuin alle, (vrt. Mini Rodini Pico 3000, Molo Polly 5000 ja Polarn o pyret yli 10 000)) sekä ulkonäkö. Moni vaate on meillä karsiutunut huonojen vesipilariarvojen vuoksi pois. Mä olen ihan järjettömän laiska pukemaan pojille kurahousuja, joten hankin mielummin haalarin joka ei niitä kurahousuja joka loskapaskakeliin vaadi. 

Pihaleikeissä haalari on mun mielestä ainoa oikea vaihtoehto taaperolle. Auto-, kaupunki- tai kauppareissujen vaate on sitten taas takki-housuyhdistelmä. Kahden taaperon pukijana, mä myös liputan helppoutta ja nopeutta. Lukemattomien kerrosten pukemiseen haalarin alle menee ikuisuus, sekä ihan varmasti meidän kaikkien kolmen hermot.. Siksi Polarn o pyretin fleecevuorihaalari on ollut meidän pelastus. Sitä voi käyttää helposti paksuutensa vuoksi jo nollakelillä, alle ei tarvi kuin tavalliset sisävaatteet ja kylmemmillä keleillä villainen alusasu. Lämpimällä neppareilla kiinni olevan fleecen voi irrottaa ja haalari menee kuorihaalarina. Yksi huonopuoli haalarissa on sen pieni mitoitus. Me hankittiin syksyllä 92cm haalarit, ja oon niin ikionnellinen ettei päädytti 86cm. Nämä haalarit nimittäin vastaavat kokoa pienempiä ja tuo meidän 92cm on samankokoinen kuin Lindexin ja Ticketin 86cm kokoiset. Eli kannattaa ehdottomasti aina ostaessa tarkistaa niitä mittoja! Himpun verran reilua haalaria voi säätää sopivammaksi, mutta pieni haalari on aina pieni. Popin haalari on myös omiaan meidän poikien vartalotyypille. Pitkäselkäisille ja lyhytjalkaisille pojille hieman lököttävä PoP istuu todella nätisti.

Toinen haalari tälle keväälle on Lindexin Rainwear. Ostin nämä haalarit alesta poikien ollessa ihan pieniä. Ajatuksena oli saada haalarit viime keväälle, mutta ne olivatkin ihan liian reilut vajaa yksivuotiaille pojille. Liian isokaan vaate ei oikein lapsella toimi, sillä se on helposti tiellä leikeissä. Lindexin haalarissa voi uida lätäkössä, eikä se päästä vettä läpi. Ihan loistava haalari hinta-laatusuhteeltaan! Kangas ei ole kovin laadukasta, ja tästä haalarista näkeekin että sen kanssa on ryömitty monessa ojassa ja rapakossa. Hyvin menee kuitenkin vielä piha- ja vesileikeissä!
Tälle kaudelle meillä on aika hyvä setti vaatetta pojille. Viime syksyltä moni hankinta on vielä sopiva, joten tällä kertaa selvitään ilman isompia ostoksia! Ihanaa! Vaikka laadukkaisiin vaatteisiin kannattaakin mun mielestä aina panostaa, mun sydän itkee verta joka kerta kun nappaan sieltä liikkeestä mukaani kaksi samankokoista ja yhtä kallista vaatetta. Tietäen vielä, etten voi kierrättää niitä seuraavalle lapselle. No, elämä on, mutta kannatan silti ehdottomasti monikkokorotusta lapsilisiin! Potenssiin kaksi nekin, please!

Softshelliin olen materiaalina ihastunut omissa vaatteissa, joten se oli aika varma valinta myös poikien takkeihin. Name itin takki on hankinta jo viime syksyltä ja menee vielä hyvin tämän kevään. Toimii paitsi pihalla, myös kaupunkikäytössä. Toiselle pojalle pitäisi hankkia vielä omansa, meillä toinen softshelltakki oli kokomusta, ja sen vein kirpparille jo. Musta ei vaan jotenkin mun mielestä toimi taaperon ulkoiluvaatteissa. Takkiin yhdistetään Lindexin kuorihousut, joiden vedenpitävyyttä ei olla pahemmin päästy kokeilemaan.

Toinen ihan loistava vaate välikautena on windfleecetakki. Hankittiin nämä pojille jo viime kesänä ja onkin käytetty takkeja ympäri vuoden. Menee loistavasti kaupunkitakkina ja autossa, tai sitten haalarin alla lämmikkeenä. Ihan huiput. Meillä on 92 koon takit, jotka meni pojilla viime syksynä hyvin vähän reiluinakin. Vieläkin ovat hihoista vähän pitkät, joten hyvällä tuurilla nämä sopivat vielä ensi syksynäkin!Haalarit pojilla on samoissa väreissä, mutta pipoissa käytetään usein eri värejä. Näin ulkoillessakin on helpompi tunnistaa, kumpi poika on kyseessä. Takaapäin ulkovaatteet päällä en nimittäin tunnista poikia. Kävelytyylit ja olemukset ovat niin samoja, että huudan helposti naama punaisena Rasmusta pois koirankakan kimpusta, vaikka Rasmus todellisuudessa seisookin kiltisti vieressäni, ja koirankakan tutkija onkin Kasper. Pojat on värikoodattu ja Rasmuksen värejä ovat turkoosi/sininen, harmaa ja keltainen, kun taas Kasperilla värit ovat vihreä, musta ja punainen. Erityisesti turkoosi ja vihreä yhdistelmä meillä on paljon käytössä, ja ainakin omaan takaraivoon on juurtunut, että sininen poika on Rasmus ja vihreä Kasper. Paljon on toki myös samanlaisia pipoja, jotka päässään pojat täytyy vaan tunnistaa muilla keinoilla.

Kuvissa Rasmuksen vaatteet, en jaksanut kuvata näitä tuplana! :)


Tuubihuivit on todettu taaperoilla parhaaksi. Pysyvät hyvin päällä, suojaavat kasvoja ja kaulaa ja ovat helposti puettavissa. Parhaita. Lapasissa ihan ykkösiksi nousivat Popin magic mittensit, jotka ovat niin ihonmyötäiset, etteivät pojat saa niitä revittyä pois. Kokovillaiset lapaset myös lämmittävät rukkasten alla.

Koko ulkovaaterepertuaari tälle keväälle on siis Kuorihaalari fleecevuorella, Rainwear haalari, softshelltakki, windfleecetakki, kuorihousut, monta hattua/pipoa, kuorihanskat, lapaset, kolme tuubihuivia, kauluri ja pari "kuola"lappua, kurahousut, sadetakki ja kurarukkaset. Lisäksi vielä saappaat, goretexit ja tennarit kaupunkikäyttöön. Pihakengät meillä on vielä hakusessa. Goreissa alkaa koko jäädä pieneksi, joten uutta tarvittaisiin tilalle. Superfitin kengät olivat loistavat sekä viime syksynä, että talvella, joten luulen meidän pysyttelevän samassa merkissä. Tosin tälle kertaa tarralliset kengät voisi toimia nauhallisia paremmin.Crocsin saappaat ovat käytössä nyt toista vuotta ja ollaan tykätty koko perhe niistä valtavasti. Ainoa miinus saappaissa on niiden ahtaat nilkat. Paksuja villasukkia on aika mahdotonta pukea pojille, vaan alla pitää olla ohut merinovillainen tai sitten ihan peruspuuvillasukka. Muuten saappaat ovat ihan huiput. Pysyvät hyvin jalassa, näyttävät kivoilta ja lapset saavat ne itse vedettyä jalkaan.Alkaako teillä olla välikausivermeet jo hankittuina? Millä kriteereillä valitsette vaatteet, ja onko jokin merkki noussut käytössä ylitse muiden?

50 kommenttia:

 1. Hienoa, että hankit vaatteet kokemuksen ja tarpeen perusteella, etkä merkin kuten moni muu bloggaaja nykyään!
  Juuri hetki sitten luin toisen blogin välikausipohdintaa ja pakko sanoa että kyllästyttää lukea sitä MR-hehkutusta! Merkistä jonka ulkovaatteet, varsinkaan kevätvaatteet, eivät edes ole laadukkaita! Oli hienoa, että nostit tuon vesipilariarvon esiin! En käsitä miksi konttaavalle lapselle ostetaan kallis haalari ilman kunnollisia vedensietokykyä.

  Itselle tuo softshell on materiaalina vieras, mutta taidan kokeilla sitä lapsille tällä kaudella! Kiitos vinkistä.

  Haluaisin myös kiittää, ettet tunge blogiisi mainosbannereita ja -linkkejä. Kivempi lukea tällaisia aitoja kokemukseen perustuvia postauksia ulkovaatteista, kuin niitä molon ja Mini rodinin maksettuja mainoksia. Muutenkin tykkään ettei sun blogisi ole pelkkää yhteistyötä, vaan tunnut esittelevän myös niitä itseostettuja tuotteita. KIITOS!

  Tulipa pitkä kommentti mutta jatka samalla tavalla jatkossakin!

  Kivaa kevättä teidän perheelle!
  -Riia ja pojat 9kk ja 2v3kk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taisin lukea itse samaa blogia ja ihmetellä samaa. Kauppapuvuksi kyllä, muttei ulkoiluun! Apua näitä ihmisiä!

   Poista
  2. Tuohon vesipulariarvoon on kommentoitava, että konttaavan puvun polvet ovat kyllä niin kovilla, ettei paraskaan puku soraa, hiekkaa ym. ikuisesti kestä. Lisäksi pesut vievät vedenpitävyyden pois tosi nopeasti. Jo kaksi pesukertaa (ihan ohjeen mukaan) saattaa puolittaa vesipilariarvon.

   Itse valitsen myös haalarin ja laadun puolitoista vuotiaille kaksosille. Pahoin kuitenkin pelkään, että softshel ei toimi rymyäjillä.. Ja kuriksia tarvitaan varmaan myös. Kengät onkin sitten se meidän ongelma! Kumpparit on, tennareita muutamatkin, mutta kunnon vk-kengät uupuvat.

   Poista
  3. Kiitti kommentista Ano1! Kiva kuulla, että olet tykännyt blogista tällaisena! :) Mainosbannereita tuskin ihan heti tulee, en oikein itsekään tykkää niistä blogeissa. Sisältömainontaa jonkin verran on ja tulee jatkossakin olemaan, mutta tuskimpa se vie tilaa näiltä ihan normipostauksilta! :)

   Mä en hirveästi Mini Rodinista tiedä, kauniita ne yksiväriset vaatteet ainakin on! Vesipilariarvon kaivoin vain vertailun vuoksi. :)

   Meilläkin softshell tuttu vain takkina, mutta moni kyllä kehuu haalareitakin!

   Ano2, kauppapukuna se Pico olisi kyllä ylisuloinen! :)

   Ano3: Totta, konttaajalle pitää kyllä olla kestävä haalari! Meille ei muista olekaan kokemusta, mutta popin kuorihaalarit kesti ainakin meidän konttaajat. :)

   Pesut kannattaa tosiaan huomioida! Onneksi monelle haalarille riittää puhtaaksi pyyhkiminen! Sellainen sieniliina on ainakin meillä hyväksi havaittu!

   Softshell on joo aika pehmoista kangasta.. Tosi vaikea sanoa miten toimii konttaajalle! Jos teiltä uupuu vielä vk-kengät, niin käy kattomassa cittari! OStin sieltä juuri meidän pojille tänään goretex-lenkkarit! :)

   Poista
 2. Meillä on kohta 3v pojalle vkhaalari, mutta itsekin inhoon kuriksia ja niiden laittoa ja mietin kyllä vakavasti tuota Po.Pin haalaria vesipilareiden vuoksi. Kumpparit olisi myös ostettava ja crocsit mielessä koska itsellä on crocsit talvikenkinä ja tykkään tosi paljon :) vauvan vkvaatetuksessa ei onneksi tarvitse vielä vedenpitävyyttä miettiä kun ei ole kovin menevää sorttia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Crocsit on ihanat! Mullakin on ne talvikenkinä ja viime syksynä hankin itsellekin saappaat! Kummasti piristää tuo keltainen väri!
   Vauva-aikana olikin niin ihanan helppoa, kun ei tarvinnut vaivata päätään millään pilareilla! :D

   Poista
 3. Mä pidän edelleen peukkuja, että syksyllä ostettu Reimatec mahtuu vielä...Toivossa on hyvä elää! ;)

  Voisin tutustua ihan tämän postauksen perusteella Polarn o pyretin vaatteisiin! :) Ja nuo Crocsit! <3 IHANAT!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ettei tule kasvuspurttia! Ihan hyvinhän se voi mennäkin! :)

   Poista
 4. samoja ajatuksia, myös talveen-että haalari vaan niin kauan kuin suostuu pitämään, sen lisäksi toinen setti voi olla vkhousut+takki ja sitten kauppatakki tai pari.. tai niin monta takkia, että mopo on lähtenyt lapasesta. hups :D
  meillä on crocsin kumpparit koko perheellä, huiput. tai siis meidän isommissa koululaisissa on vika, ne saa kaikenmerkkisistä kumppareista aina kannat rei'älle-taitaa laahustaa vähän.. mutta nyt sitten testissa crocsit, jos tulisi kerrankin kumisaappaat jotka saa säästää seuraavalle kun on säilyneet ehjänä!
  reimallekin on nyt muuten (ainakin) tullut noita vuorellisia vkhaalareita, mä ostin vauvalle kympillä kirppikseltä kirkkaankeltaisen 2014 mallisen irroitettavalla tikkivuorella. nopeuttaa muuten kummasti pukemista tosiaan ;)
  meillä on sadekelien kingi fleecevuorellinen kurahaalari (ellokselta saa, racoonilla jne), pitää vielä vähän paremmin veden kuin kuorivaatteet. tästä taisinkin kirjoittaa aiemmin ,että ihan kaikki päiväkodin tädit on vuorollaan kehuneet kyseisen vaatekappaleen! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Lastenvaateshoppailu on ihan liian kivaa ;)
   Toivotaan että crocsit kestää teidän koululaisten käytön!
   Joo, meillä olikin jonathanin kurahaalarit viime keväänä ja tykkäsin hirveästi! Ne oli niin kätevät! Mutta tälle vuodelle en löytänyt mielestä ja tuntuu että toi perushaalari toimii meillä kuitenkin paremmin :)

   Poista
  2. onneksi niitä saa aina yksivärisenä, varma valinta.. mä oon tähän saakka kierrättänyt aika hyvin, takkeja ja haalareita/housuja mitkä on säilyneet ehjänä.. meillä kun on poika, tyttö, tyttö, niin toki tää vauva on sitten poika! kahden tytön jälkeen ei_hirveänä_ole unisex-ulkovaatteita, aika violettia ja vaaleanpunaista ja pinkkiä.. onneksi sentään ekan jemmalaatikon penkomisen jälkeen voi todeta, että pojalle meneviä sisävaatteita sentään löytyy :D

   Poista
 5. Me oltais muuten ostettu adelle popin puku mutta värit olivat nyt tosi tylsiä :/ olisin toivonut pinkkiä :D jos ostetaan puku niin varmaan remuun kallistutaan, oli niin kivoja värejä! Kaksiosainen tuntuis nyt meidän käytöllä adelle paras, siispä pico-takki siistimpään käyttöön ja varmaankin pärjätään ihan molokidsin takilla, kaatosateella kun harvemmin ulkoillaan. Housuissa mun mielestä se vesipilariarvo on tosi tärkeä ja niissä luotetaan popiin :)

  Vauvan pukeutumisessa se vesipilari ei ole niin tärkeä, vaunupukuna kun välttää ilman teknisiä ominaisuuksiakin, joten siinä mielessä rodini on hyvä vaihtoehto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mua harmittaa kun 92 on viimenen koko missä on se tuplavetoketju. :/ Väreissä se tummansininen olisi ollut vielä ihan kiva. Meillä taisi olla remun talvihaalari vauvana, ja se oli ainakin ihan kiva kuosi! Tosin malli oli aika leveä, mutta ehkä johtui siitä koosta! :D

   Oi, se pico on kyllä tosi ihana! <3 Ja joo, takissa varmaan riittää pienemmätkin vesipilarit, kun harvemmin se takki siellä lätäkössä on :D Popin housuissa on kiva kun on ne henkselit.

   Vaunuaikana oli kyllä niin helppo hankkia noita vaatteita kun just riitti tyyliin vanupuku päälle :D NOille liikkuville lapsille se on niin paljon vaikeampaa :/

   Poista
 6. Meillä pojilla on vk-vaatteina on softshelliä.. V:lle just ostin Name it:n ihanan t.sin.-valk.raidallisen softshell haalarin ja A:lle on ostettu syksyllä jo Name it:n softshell takki ja icepeakin housut. (Name it:n softshelleissä 8000mm ja icepeakin 10 000mm vesipilariarvot). A:lla on myös lidlin fleecevuoriset kurahousut+takki. V:lle on lassien suprafill haalari jonka ostin käytettynä,harmi vaan kun siinä ei oo fleecevuorta ni vielä ei voi näin kylmillä sitä käyttää. Myös acrossin normi kurissetti löytyy V:lle. Normaali kumisaappaat täytyis ostaa molemmille, A:lla on lidlin lämminvuori kumpparit joissa vilkkuvalot pohjissa vielä V:lle jos löydän kirppikseltä lämminvuori kumpparit ni ois kiva. Ostin Name it:ltä myös ihanat kirkkaan oranssit pipot pojille,niiden isot heijastin tähdet oli iso plussa! Hanska tilanne täytyy viel tsekkaa mut muuten ollaan valmiita.. Itelläni on icepeakin softshell takki ja oon kyl tykänny paljon! T:Tuire

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se name it oli kyllä ihana! Harmi kun sitä ei ollut takkina! :/
   Name itin pipot on huippuja! Just ne isot heijastimet on parhaita!

   Poista
 7. Itse taas puen kuraisella ja märällä kelillä ne kurikset päälle vaikka vesipilari olisi mikä, koska en halua olla pesemässä haalaria jatkuvasti tai antaa lapsen sitten kulkea p**kaisessa haalarissa. Aika nopea homma on vetää ne kurikset siihen päälle ja ne on sitten helppo huuhtaista kotiin tullessa :) Se usein peseminenkään kun ei haalarille hyvää tee vaikka sen kuinka ohjeiden mukaan pesisi.

  PS. Olisi ollut kiva nähdä postaus pelkästään uusista vaatteista/hankinnoista, esim. nämä Popin haalarit kun on jo esitelty useammassa aiemmassa postauksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vielä onneksi riittänyt kostealla pyyhkiminen siihen puhdistukseen, eikä mua kauheasti haittaa, jos se lapsi on pihalla leikkiessään likainen. Puhdistetaan haalari sitten kun tullaan sisään. :) Ja pesuja tosiaan kannattaa välttää!

   Mutta totta, että kuriksilla säästyy sitten noilta haalarin puhdistuksilta!

   Se postaus olisi sitten ollut aika lyhyt :D Uutta ovat nimittäin vain pari pipoa ja tuubihuivi.. Tälläinen postaus tuntui kattavammalta, edellinen vk-postaus kun on kuitenkin puolenvuoden takaa :)

   Poista
 8. Oi onpa teillä hyvä tuuri noiden vaatteiden kanssa! Siis kun monet syksyllä ostetut menee edelleen :) meillä on 9/13 syntynyt poika ja lähes koko repertuaari (Haalari, takki, housut, kurikset, kumpparit, lenkkarit/tennarit ja goret..). Fleeceväliasu, pipot ja hanskat on ainoot jotka mahtuu. Hanskatkun oli vaan melko huonot, joten täytyy ostaa paremmat.
  muuten komppaan kyllä edellisiä kommentteja! Blogisi on ihanan aito ja panostat selvästi lasten vaatteiden mukavuuden, käytännöllisyyden ja laadun yhdistelmään. Monisds blogeissa lapset tunnutaan pukevan pelkkään rodiniin, papuun, poppiin ja gugguuseen. Meiltäkin löytyy poppia ja rodinia. mutta pidän niitä ns.parempina vaatteina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä! Oon kyllä tosi ilonen, että hankinnat jää niin minimiin! Se on aina jotenkin tosi kuluttavaa hankkia kaikki! :D Jospa teilläkin olisi syksylä sitten sama tilanne, että nyt hankitut vaatteet menee edelleen! :) Meillä silloin pitää varmaan hankkia jo uutta..

   Kiitos kommentistasi! <3 Kiva jos nuo aatteet näkyvät sinne ruudun toisellekin puolelle! :) Meilläkin poppia on aika paljon, mutta just koska se on todettu toimivaksi, ei niinkään merkin vuoksi! :)

   Poista
 9. Onneksi tuota monikko-lisää saa riippumatta siitä onko kaksosia vaiko ihan yksösiä useampia. ;-)

  Meillä on yksi tyttö, enkä kierrätä hänen vaatteitaan tai kenkiä pojille, sillä haluan nykyisin ostaa edes jotain tyttömäistä tälle yhdelle. Onneksi kengät ja takit menevät jo useamman kauden.
  Ala-astetta käyvälle pojalle ostan nykyisin miesten S-kokoa ja yli 40 koossa olevia kenkiä. Niitäkään en saa kierrätettyä vuotta nuoremmalle, koska hän käyttää vasta 150 kokoa. Eivätkä ne muutenkaan säästy, tämänikäisillä kun kulutus on vielä ihan eriluokkaa. Harmittaa toisinaan kun tietää että tämän ikäisille lapsille löytyy vaatteet vielä lasten osastolla, isoimmalle pojalle menee onneksi jotkut vaatteet vielä 170 koossa. Säästäähän siinä, jos ei tarvitse kaikkea ostaa aikuisten puolelta.
  Entäpä neljäs lapsi? Hänelle kierrätin veljen vanhoja vaatteita useita vuosia, mutta nyt joudun ostamaan uusia kun poika on onneksi pysynyt hoikkana toisin kuin veljensä.

  Lasten toivoisin myös pysyvän mahdollisimman kuivina koulupäivien ajan, joten varusteet hankitaan sen mukaan. Esim Goretex-kengät hankin sille jolle ne alennuksesta löydän, muuten tyydytään saappaisiin kostealla säällä. Vedenpitävä takki sekä housut ovat pakollinen hankinta vielä koululaisillekin. Mieluusti kaksi settiä pienimmille koululaisille, jotta edes toinen olisi siisti ja kuiva seuraavana koulupäivänä. Onneksi housuja saa ihan ketjuliikkeistäkin.

  Vaikka meillä ei kaksosia olekkaan, niin löytyy kokemusta vuosien takaa kun kolmoselle kierrätettiin samankokoisia vaatteita kahdelta ensimmäiseltä lapselta.:) Eipä enää onnistu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se taida silloin olla monikkolisä, jos sitä saa kaikki riippumatta onko kaksosia tai kolmosia, vaiko ihan yksittäin syntyviä. :) Tarkoitin tuolla kommentilla lapsilisiin samanlaista lisää monikkoperheille kuin äitiysavustuksessa on (kaksosperheet saavat yhden ylimääräisen avustuksen). Mutta tuskin on tulossa, kun lapsilisiä juuri leikattiin kaikilta.

   On joo varmasti kulutus ihan toista kouluikäisillä. Itseä vaan harmittaa laittaa lähes uudenveroista vaatetta kirpparille, kun se olisi paljon kivempi säästää omalle seuraavalle lapselle, ja säästää näin vaatemenoissa. Eihän ne asiat tosiaankaan aina mene niinkuin suunnittelee, eikä niitä ehkä tulisi edes kierrätettyä, mutta olisi kiva jos se olisi edes mahdollista. Nyt kaikki on PAKKO hankkia tuplana, yhdestä takista kun ei oikein riitä kahdelle pojalle :)

   Poista
  2. Hankintojen määrä on ihan sama oli sulla kaksi lasta vai kaksoset, joten sikäli mun mielestä ei kaksosperheet ole mitenkään oikeutettuja edes mihinkään monikkolisään lapsilisissä. Äitiysavustuksessa sen kyllä ymmärrän ja on minusta todellakin erittäin kohtuullista. Silloin kuitenkin hankintojen määrä kerralla on sen verran suuri ja esim. tuplavaunut ovat yleensä hinnakkaampia kuin yhden lapsen.

   Poista
  3. Hankintojen määrä on joo sama jos kaiken hankkii molemmille uutena, mutta tässä olikin kyse siitä että olisi kiva pystyä kierrättää edes jotain. Enkä nyt vaan käsitä, miten ei olisi oikeutettuja.. kyllä musta vaan olisi! :D veikkaan että sulla ei ole kaksosia, etkä tule ajatelleeksi ettei ne hankinnat lopu siihen vauvavuoteen. Turvaistuimet, polkupyörät, sukset, monot, syöttötuolit, sängyt, luistimet, vaatteet... kaikki kahdelle, eikä YHTÄÄN MITÄÄN voi ostaa vaan yhtä kappaletta ja kierrättää sitten toiselle.

   Eikä tää suinkaan jää hankintoihin. Kahden lapsen kanssa ollessa kotona neljä vuotta, lähes kaksi niistä on vanhempainrahalla, eli vielä ihan hyvä tuloista. Kaksosten kanssa tippuu kotihoidontuelle heti vuoden jälkeen. Näitäkin voisi jatkaa aika pitkään, eikä sitä vaan millään saisi käännettyä siihen, että hankintojen määrä olisi sama.

   Eli ei, en kyllä mitenkään ymmärrä, kuulisin kuitenkin mielelläni lisää jos haluat perustella mielipidettäsi tarkemmin :)

   Poista
  4. Ei ole kaksosia ei, mutta kaksi eri aikaa vuodesta syntynyttä eri sukupuolta olevaa lasta. Eipä voi hirveästi kierrätyksen nimeen kehuskella, kun varsinkaan mikään kalleimmista hankinnoista (ulkoiluvaatteet tms.) eivät ole olleet lähelläkään sopivaa kokoa, eivätkä muutenkaan sopivia toiselle. Turvaistuimia on täytynyt ostaa kaksi, koska molemmat niitä yhtä aikaa tarvitsevat, syöttötuoleja on kaksi koska se vanhempikin edelleen Stokkessaan istuu jne. Voisin minäkin jatkaa listaa vielä pitkälle... :) En siis ihan hirveästi voi kyllä kehuskella säästäneeni kierrättämällä toiselle.

   Ja tuo kotihoidontukiasia on mielestäni vähän huono pointti vedota. Se on kuitenkin jokaisen oma asia, jääkö sen "hyvärahaisen" vanhempainvapaan jälkeen kotiin vai ei. Ei sitä sen yhden tai kahden kanssa saa olla sen kauempaa hyvätuloisena kotona kuin kaksosten kanssa. Se on se vajaa vuosi ja that's it. Toki jos lapset tulee heti peräkkäin niin voi näin ajatella kun on putkeen sitten kotona, mutta olisittehan voineet itsekin heti putkeen yrittää lapsia saada.

   En siis ymmärrä minäkään perustelujasi, mutta ehkä en vaan tajua mistään mitään kun mulla ei ole kaksosia :)

   Poista
  5. Luulempa, että teillä helpottaa tuon hankkimisen kanssa, kun kasvu hidastuu. Yli vuoden ikäiset kun kasvaa sen verran hitaasti, että varmaan vaikka talvihaalareissa isomman puku menee seuraavana talvena kuopukselle. Sitten jos ostaa vaan tytölle pinkkiä ja pojalle sinistä, voi vaan itseään syyttää jos ei pysty kierrättämään.

   En väitäkään, ettei niitä olisi asioita mitä kahden eri-ikäisen kanssa ei voi kierrättää. Turvaistuin varmasti esim. on sellainen, erityisesti jos lapset ovat hyvin läheikkäin syntyneet. Mutta et varmaan sinäkään voi väitää ettei MITÄÄN voi kierrättää? Mites ne pinnasängyt, turvakaukalot, sukset, kengät, saappaat, luistimet... Haluiaisin kuulla mitä kaksosten kanssa VOI kierrättää? Itse kun en ainoatakaan asiaa keksi.

   Kahden eri-ikäisen kanssa se on usein valinnoista kiinni, kierrätätkö vai et. Mahdollisuudet siihen kun on kuitenkin aika isot. Jos niin haluaa.

   Se voi olla sinun mielestä huono pointti, mutten oletakaan että eri-ikäisten vanhempana ymmärtäisit sitä. Vaikka meillä olisi heti poikien perään tullut se kolmas lapsi, olisi meillä silti yksi lapsi josta äitiys- ja vanhempainraha kautta olisi saatu vain 60 päivää. Aika paljon vähemmän kuin ne sinun äitiysraha + vanhempainrahakaudet JOKAISESTA lapsesta. Eli kyllä vain eri-ikäisten kanssa saa olla pidempään sillä "parempituloisella" ajalla. Toki kotihoidontuelle jääminen on oma valinta, ja sillä selvä. Mutta on se nyt vaan kuitenkin epäkohta tuossa vanhempainrahassa. Enkä ole yksin tämän asian kanssa, myös Kela ja tasa-arvo valtuutettu on nostaneet tämän asian esiin ;)

   Eikä tästä nyt kannata loukkaantua. Useampi lapsi kun on kuitenkin myös jokaisen oma valinta. (kaksosia ei oikein voi suunnitella.. ;))

   Poista
  6. Mutta siis kaksosistahan on pidempi äitiysloma?

   Lähtökohtaisesti yhteiskunnan pitäisi tukea niitä, jotka eivät muuten pärjää, eikä niitä jolla on jo itsellään rahaa. Miksi näet asian niin, että sinun pitäisi kaksosten äitinä saada sitä ja tätä ilmaiseksi yhteiskunnalta? Miksi teille pitäisi antaa lisää rahaa, koska kaikesta päätellen te tulette ihan hyvin toimeen tälläkin hetkellä. Sanoisin, että jos yrittäisit tuota omaa ajattelutapaasi tarkastella hieman ulkoapäin, ymmärtäisit sen olevan lähinnä omaan napaan tuijottelua.

   Olen samaa mieltä kuin aiempi anonyymi, jos saa kaksi lasta pienellä ikäerolla, ei kierrätysarvo ole kovinkaan merkittävä. Tietääkseni kaksosten vanhempina saatte kuitenkin tupla lapsilisän esimerkiksi, eivät ne lapset sen enempää kuluta ovat he sitten kaksosia tai ei-kaksosia.

   Poista
  7. Jotenkin uskomatonta, että tällaisesta pitää edes vääntää kättä. Lapsilisänkorotuksia monikkoperheille ei ole tulossa, älkää huoliko! Mutta vaikka tulisi, miten se olisi teiltä pois?

   Ja kaksosista ei saa päivääkään enempää äitiyslomaa kuin yhdestä. Vanhempainvapaata saa 60pvä enemmän, ja se onkin ihan mahtavaa! Muuten olisi vauva-arjen aloitus aika hurjaa! Katsokaas kun kaksi ei mene siinä missä yksi tai siinä missä kaksi eri-ikäistä ;)

   Ja tuolls sinun logiikallasi pitäisi ottaa lapsilisä pois kaikilta, jotka pärjää ilmankin. Useammasta lapsesta saa korotuksen, miksei siis kerralla tulevistakin? Jos mä nimenomaan tarkastelen tätä omaa ajattelutapaani, ja käännetään tää niin, että kolmosperheet saisi korotuksen mutta kaksosperheet ei, niin en mä sitä itteeni ottaisi. :D mulla kun järki sanoo, että ne kolmosperheet joutuu hankkia kaiken triplana, kun me selvitään tuplaostoilla. Vaikka meille tulisi nyt tyttö poikien perään, saataisiin vaikka mitä kierrätettyä. Enkä edelleenkään laittaisi meitä samalle viivalle sen kolmosperheen kanssa.

   Edelleen kuulisin mielelläni, mitä me sitten voidaan kierrättää? Kukaan kun ei mulle sitä ole kertonut. Sanot ettei kierrätysarvo ole merkittävä ja uskon sen. Mutta on se silti enemmän kuin meillä. Teille on se MAHDOLLISUUS kierrättämiseen joidenkin tavaroiden kohdalla. :)

   Ja lapsilisät tulee meille ihan samallalailla kun eri-ikäisistä. Ei suinkaan tuplana :)

   Poista
  8. Hei!

   Mun on ihan pakko sanoa, etä kyllä kaksosten kanssa pysty "kierrättämään"! Esin lelut. Eihän kahdelle osteta samoja leluja molemille. Ainakin mun tutulla leikkivät samoilla. Isompana sitten pelikonsolit ym.

   Toinen iso säästökohde ovat teatterit, elokuvat ym Muumimaat. Ei tarvi käydä kuin vain kerran molemman kanssa.

   Minulla ovat lapset hyvin isoilla ikäeroilla. Tällä hetkellä ovat 20v, 14v, 8v ja 2v. En juuri mitään pysty kierrättämään (poika, tyttö, poika, tyttö) ja jo pelkästään ajatus jo neljännen kerran Muumimaahaan...

   Mutta tämä oli meidän päätös, enkä ruikuta, että valtion pitäisi tai minä olen niin vaikeassa asemassa, että minulle pitäisi maksaa enemmän tukea tms eivätkä muut voi tietää.. Tämä on niin yleinen. Ei nähdä kuin omaa ongelmaa.

   Kiitos!

   Poista
  9. Ei herranenaika teitä mielensäpahoittajia!

   A) Kukaan jolla ei kaksosia ole, ei voi tähän edes pätevästi kommentoida

   B) kaksoset on kaksi ihmistä, ei heille autoa voi laittaa puoliksi. Omansa tarvitsevat ja usein vielä samanväriset ja kokoiset.

   C) kuka hullu lähtee kaksosten kanssa elokuviin /teatteriin yksin?! Mukaan tarvitsee ainakin yhdet lisäkädet, eli tuplakalliimmaksi tulee aina. Pienempää ei myöskään voi jättää kotiin sillä molemmat ymmärtää juuri sen saman verran ja toisen päästessä tahtovat myös.

   Muumimaailmaa tuskin kellekään lapselle riittää vaan yksi kerta, vaan siellä kyllä käydään vuosittain joka tapauksessa. Oli lapsia yksi tai kymmenen.

   D) onko teillä nyt luetunymmärtämisessä jotain ongelmaa? Nelli perustelee mielipidettään, ei se ruikuta että jotain pitää saada. Kyllä anot tässä yllä nyt taas vaan näkevät punaista kun kelasta ei itse saisikaan nyhdettyä ko tukea!

   Yrittäkää nyt elää sen kanssa, että kela sorsii monikkoperheitä! :D

   Poista
  10. Monikkojen äitinä voin siis pätevästi todeta, että lapsilisä on lapsikotainen avustus, eikä ole tarpeellista asettaa lapsia eriarvoiseen asemaan riippuen siitä ovatko he sattuneet syntymään samaan aikaan vai eri aikaan.

   Poista
  11. Ihan pakko sanoa sen verran, että Kela ei sorsi monikkoperheitä. Kelan tehtävä on lain ja asetusten mukaisesti toimeenpanna mm. sosiaaliturvaetuuksia kuten lapsilisä.

   Poista
  12. Mä muuten olen Nelli sitä mieltä, että lapsilisän voisi ottaa rikkaimmilta pois. Musta se on vähän hassua maksaa jo valmiiksi varakkaille vielä lisää yhteiskunnan pussista.

   terv. yksi aiempi anonyymi

   p.s. Sitä en kyllä kiistä, kaksosten kanssa kierrättäminen on kyllä täysi mahdottomuus! Voimia ja jaksamisia sinulle raskaassa kaksosarjessasi, on kyllä totta että sitä ei voi kukaan muu ymmärtää kuin kaksosten äiti. Kaksoset ovat varmasti paljon paljon työläämmät hoidettavat kuin kaksi eri ikäistä lasta!

   Poista
  13. Miten olis jos te joka on "ongelma" siitä että kun saat kaksoset niin saat 60 päivä enemmän äitysloma vähä aiattelee!!!

   60 enemmän? Ei, sä saat täys päivät yhellä lapselle, se toinen saa VAAN 60. Jos sat kaksi lapset joka ei ole syntynyt samalla päivällä, niin sä saat 2x täys päivät, ja se on paljon enemmän kun kaksoset saa. Nä päivät on myös lasten "PÄIVÄT". Lasten päivät äidin ja isän kanssa. Että saa huomio, istu sylissä, olla äidin lähellä. Kun saat kaksoset ne jaka kyllä se äidin huomio JOKA IKINÄ PÄIVÄ. Siinä on aina se toinen joka myös pitä saada aika äidin kanssa. Ja kyllä vois aiatella että kaksoset myöskin olis oikeus saada se sama aika vanhemmin kannsa. Mutta sitä ei oo mahdollista kun se toinen lapsi saa VAAN 60 päivät!

   ja et todellakaan tarvitset osta kaikki uutena jos sulla jo on yksi lapsi ja tuut raskaana taas. Mutta kun saat kaksoset niin jo, kyllä tarvitset kaikkix2.

   ja lisäks voin sanoa että kaksoset usein synty ennen la. Se tarkoitta usein se että kehitys on vähä jäljellä. Ne tarvistse pidempi aikaa oppi melkein kaikki. Nyt ei anai on näin, mutta jos saat keskos lapsi, niin kyllä usein on. Ja ne 60 "extra" päivät vois sen takia lisäta sen jälkeen kun kaksosperhet on saanut 2x äityslomaa päivät! ja kaikki ne joka saa keskoslapsi (ilman että on kaksoset vois myös mun mielestä saada ne 60 päivät). Mutta ensiks kyllä SAMA MÄÄRÄ PÄIVÄT JOKA LAPSILLE; VAIKKA ON YKSI TAI KAKSOSET!

   Poista
  14. Ohooo.. Nyt en tiedä pysynkö enää näissä kommenteissa kartalle kenelle vastaan ja kenelle en, mutta yritetään! :)

   Kaksosten äitänä voin kertoa sinulle Ano klo. 18.50, että kaksosten kanssa nimenomaan EI voi kierrättää niitä leluja :D Se yksi ja tietty palikkatorni/taaperokärry/traktori kiinnostaa molempia sillä tasan samalla hetkellä. Eri ikäisillä se kehitys kulkee aina vähän eri tahtiin, joten vaikka vuoden ikäeroisilla lelutkin voi kierrättää helpommin kuin kaksosilla. Ei se kaks vee enää ole kiinnostunut lelukaaresta tai sille vauvalle ole niin justiinsa pyöritteleekö se kädessään kissa vai koira -pehmoa. Kaksoset ymmärtää justiinsa samanverran, mikä lelu on se paras.

   Pelikonsolit tottakai voi kierrättää, mutta luulenpa ettei niitä muutenkaan ostettaisiin kaikille lapsille omia, olipa ikäerot mitä vaan. Vähän eri juttu on toppapuvuissa ja pelikonsoleissa muutenkin.

   Ja olen pahoillani, mutta en ymmärrä pointtiasi noissa elokuva/muumimaajutuissa. Samalla lailla niitä kaksosia pitää ja saa viedä kuin yksöslapsiakin. Ja lippu se pitää molemmille kuitenkin ostaa, eli vaikka omassa lipussa säästäisikin, tulee lasten lipuista taas se tuplahinta. :) Kaksoset kun ei pääse samoilla lipuilla minnekään, eikä sisarusalet ole kaksosilla sen kummemmat kuin muillakaan lapsilla.

   Nimenomaan, kyse oli teidän valinnasta tehdä lapset isoilla ikäeroilla. Jos mä saisin valita, mulla olisi kolme lasta kahden vuoden ikäeroilla. Kaksosten saantia ei valita, se vaan tulee jos on tullakseen. Se on yllättävä ja mullistava elämäntilanne, jossa mun mielestä valtio saisi tukea vähän enemmän. Enkä mielestäni ruikuta mistään. Kerron vaan miten MÄ nämä asiat koen. Nelosperheiden puolesta voisin kyllä ruikuttaa. Ei meinaan mene heidän kohdallaan nallekarkit tosiaankaan tasan. :)

   Kiitos Ano 9.39 <3 Joku järjenääni siellä kuitenkin! :D Ja totta tuo elokuviin lähtö yksin. En kyllä lähtisi omieni kanssa vielä vuosiin. Varmaan ne leffakäynnit on meillä sitä yksin aikaa vaan toisen vanhemman kanssa! Eli sässtöstä ei siinäkään mielessä voi puhua!

   Poista
  15. Ano 4.02 Ymmärrän kyllä pointtisi, mutta samallalaillahan lapsilisä asettaa ne sisaruksetkin eriarvoiseen asemaan. Neljännestä lapsesta saa kuitenkin aika paljon enemmän kuin ensimmäisestä!

   Ja samaanaikaan syntyminen asettaa vanhempien talouden tiukille, joten mun mielestä sen huomioiminen yh-korotuksen kaltaisena korotuksena olisi ihan toimiva.

   Poista
  16. Ano 21.07 Totta! Monesti kela saa aina sen haukkumaryöpytyksen, vaikka vaan jakaa rahat päätösten mukaisesti. :)

   Poista
  17. Ano 15.17
   Joo, tässä olen kyllä sun kanssa aika samoilla linjoilla! JOku tulosidonnaisuus ja perhekoon huomiointi voisi lapsilisissä ollakin kohdallaan!

   Kiitos! :D Toivottavasti en nyt kuulostanut siltä, että meidän arki olisi ihan kammottavaa! Meidän kaksosarki on tällä hetkellä onneksi suhteellisen helppoa ja sujuvaa! :)

   Poista
  18. Ano 9.39
   No sinäpä sen sanoit. Kaksoset jakavat vanhempien huomion sisaruksensa kanssa ihan pienestä pitäen. Ja sitten se extrasaatavapäivät ovat vain 60pvä, josta meillä ainakin isi käytti samaan aikaan mun kanssa puolet, jotta saatiin jotenkin vauva-arki rullaamaan ja päästiin vauvanhoitoon kiinni. Totuttelu vauvanhoitoonkin kuitenkin vaatiiv ähän aikaa, ja kaksosten kanssa siihen joutuu aika rytinällä!

   Ja kaksosten kanssa kaikki jutut joutuu harjoittelemaan tuplana. Itse syömisen opettaminen tai kuivaksi harjoittelu sujuu takuuvarmasti yhden vauvan kanssa kahta paljon helpommin! :D

   Tässähän nimenomaan kaksoset asetetaan eriarvoiseen asemaan yksinsyntyneiden kanssa. Yksöslapsille äitiysrahakausi ja vanhempainrahakausi on oma joka lapselle, kun kaksosista toinen saa vaan sen 60 päivää. Ei oo reilua ei! :)

   Kiva kun kommentoit! :)

   Poista
 10. Pakko oli tulla kehumaan, että noteerasin blogisi vasta hetki sitten ja nyt olenkin aivan koukuttunut! Parhaita vauva/taaperoblogeja mitä olen netistä löytänyt, eikä itselläni edes ole kaksosia vaan ihan kaksi yksöstä. :D Postaukset ovat mielenkiintoisia, hyvällä suomenkielellä kirjoitettuja ja kuvat laadukkaita, valoisia ja herkullisen värikkäitä. Tämäkin postaus oli tosi kiva! Mistä nuo ihan ylimmäisten kuvien siniturkoosit haalarit ovat? Kaikki teidän pojujen vk-varusteet istuvat täydellisesti myös omaan makuuni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos! Ja tervetuloa mukaan! Kiva että löysit tänne! :)
   Haalarit ovat Lindexistä hankittuja, muistaakseni syksyllä 2013. Eli aika vanhaa mallistoa ovat! Viime keväänä näitä oli ainakin vielä myytävänä! :)

   Sulla on siis hyvä maku! ;)

   Poista
 11. Kiitos taas vk-postauksesta :). Tykkään kovasti ja selaan näitä aina myöhemminkin. Minkä merkkiset nuo kuorihanskat on? Meillä on vielä sellaiset hankkimatta.

  Softshellit on itelle ihan vieraita, että milloin sellaisen laittaisi lapsen päälle. Pitääkö se tuulta? Oon kuvitellut, että se softshell ei oikein hengitä, onko se totta? Päiväkodista on jäänyt joku tällainen mielikuva, kun jotkut lapset aina hikimärkinä softshellit päällä, vaikka olisi "takkikeli" eikä alla liikaa päällä.

  Onko Lindexin kuorihousut Fix-merkkiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! :) Nuo kuorihanskat ovat JOnathanin, ostettu jesper&juniorista. Aika ohuet, eli meillä ainakin vaativat lapaset alle! :) Mutta ton vetoketjun takia tosi kätevä laittaa päälle!

   Mä olen ymmärtänyt, että niissä on tosi hyvä veden- ja tuulensietokyky, eli varmaan plussakeleillä softshelliä päälle? Hengittävyydestä en oikein tiedä, pikaisesti googlasin noi name itin softshellhaalarit ja ainakin niissä mainitaan että hengittäviä. Voisiko se olla ettei se sitten hengitä yhtä hyvin kun ihan normaali kuorihaalari?

   Lindexin housut on merkiltään Outwear! :)

   Poista
  2. Softshelleissä yleensä hengittävyys on puolet vesipilari arvosta eli hyvä. Tietty jos on selkeesti +10 astetta ni kyl perus kuoritakki/tuulitakki on huomattavasti parempi vaihtoehto. Syksyllä softshelleillä pärjää tosi pitkälle..lähes nollakeleille,mut keväällä laittasin vasta sit ku on +5 tai enemmän,maa hohkaa kuitenkin enemmän kylmää. T:tuire

   Poista
 12. Oletko huomannut että se yksi toinen bloggaaja kirjoittaa aina samoista asioista kuin sinä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole huomannut. :)
   Tosin aiheet perhebloggaajilla on muutenkin usein aika vähissä ja pörrää lasten ympärillä, eli samat aiheet toistuu blogista toiseen!

   Poista
 13. Kiva blogi sinulla! Mutta voi elämä sentään millaisia kommentteja osa porukasta kirjoittaa. Monikkojen arkea ei voi ymmärtää kuin toinen monikkoarkea elävä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :)
   No sanos muuta! :D Pienestä on toisilla elämä kiinni. Toki onhan se hirveää jos joku saisikin jotain enemmän kuin itse..

   Tähän taitaa toimia hyvin se lausahdus.. "Ei kaksosia, ei mielipidettä ;)"

   Poista
 14. Hei! Kiitos ihanasta blogista :) Minkä ikäisiä lapsesi ovat tässä ja minkä kokoista haalaria tässä käyttävät? Itelläni juuri hankinnassa keväälle välikausihaalari ja harkitsen myös tuota Popin haalaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi ! Tässä ovat vajaa 1,5 vuotta ja tuo haalari on 92cm! Tuo on se fleecevuorellinen, ja mun mielestä ne on olleet aina aika napakkaa mitoitusta! Tota 92 haalaria käytettiin meillä kaksi vuotiaaksi, vaikka muuten 92cm vaatteet lähtevätkin vasta nyt kiertoon, poikien ollessa jo yli 2,5 vuotta.

   Mutta haalari on huippu, ei voi kun suositella! <3

   Poista

Kiitos kommentistasi!