maanantai 25. maaliskuuta 2019

Koko viikon ruuat yhdessä illassa - Mealprepping pelastaa meidän arjen

Sunnuntai on perinteisesti päivä, jolloin valmistan seuraavalle viikolle ainakin kaksi ruokaa. Sunnuntaina on hyvin aikaa kokkailla, kun lapset ei pyöri koko ajan jaloissa, eikä itse ole ollut päivällä töissä. Osa noista ruuista pakastetaan ja osa säilötään jääkaappiin. Tämä tapa on yksi iso tekijä, joka helpottaa meidän arkea. En nimittäin itse tiedä inhottavampaa kuin se, että tullaan kaikki neljän jälkeen nälkäisinä ja väsyneinä kotiin ja silloin pitäisi alkaa tekemään ruokaa. Se on nimittäin myös niitä hetkiä, kun lapset kilpailee huomiosta, pienin haluaa olla sylissä ja pitäisi tyhjennellä myös päikkyreppuja, laittaa vaatteita kuivumaan ja ehkä jo valmistautua harrastuksiin.



On parasta, kun arjessa voi vaan ottaa valmiin ruuan jääkaapista ja lämmittää sen. Ruokapreppailu on mun mielestä huippua myös siksi, että vaikka se viekin sunnuntaissa sen pari tuntisen aikaa, selviää siinä silti lyhyemmässä ajassa kuin jos jakaisi sen monelle päivälle. Myös sotkun määrä vähenee, kun kaikista kokkailuista selviää yksillä ruuanlaittosotkuilla. Jos mun pitäisi nimetä yksi asia, joka helpottaa ruuhkavuosien arkea, olisi se takuulla tämä!

Nyt jaan teille meidän tämän viikon sapuskat ja reseptit niihin. Laskeskelin, että näillä ruuilla selvitään jopa perjantaihin. 

Sunnuntaina mun keittiössäni valmistui 

Jauhelihaperunaporkkanasoselaatikko
Linssipata
Bataattimyskikurpitsalinssisosekeitto
Uunikasviksia ja paistettuja broilerin filesuikaleita

Noiden lisäksi pilkoin vielä kasviksia valmiiksi maanantain ruokailua silmällä pitäen

Uunikasvikset ja broileri on tarkoitettu vain meidän vanhempien lounaisiin. Pyritään ottamaan töihin aina eväät, joten tuosta määrästä syntyi yhteensä viisi ateriaa tuleviin työpaikkalounaisiin. Lapsethan syövät lounaansa päiväkodissa, joten heille ei tarvitse niitä varata. 

Myös kaksi pienempää rasiaa kasvissosekeittoa on meille evääksi töihin. Pakastin ne, joten rasiat on helppo kuljettaa mukanaan.

Linssipadasta syödään ainakin kerran ja yhdelle ehkä jopa kahdelle lounaalle siitä riittää meille vanhemmille töihin vietäväksi



Jauhelihaperunaporkkanasoselaatikko

400g jauhelihaa
1 dl soijarouhetta
1 sipuli
1 kg perunaa
500g porkkanaa
3 dl kauramaitoa
2 munaa

1. Kuullota sipuli ja paista ja jauheliha. Lisää soijarouhe sekä pari desiä vettä. Mausta reilusti, its ekäytin suolatonta jauhelihamaustetta, paprikajauhetta, pippuria ja vähän suolaa. 
2. Kuori perunat ja porkkanat, laita ne kiehumaan.
3. Kun kasvikset ovat kypsiä, soseuta ne. Sose saa jäädä aika löysäksi ,selvästi muusia löysemmäksi.
4. Sekoita perunaporkkanasoseeseen kauramaito (tavallinen maito tai kerma tai kaurakerma sopii myös) sekä kaksi munaa ja jauhelihasoijarouheseos.
5. Laita voideltuun uunivuokaan ja paista uunissa 45min 170 asteessa (kiertoilma, tavallinen 200c)



Uunikasvikset ja broileri

700g bataattia (kaksi isoa)
500g kukkakaalia
400g parsakaalia
iso keltainen paprika
iso punainen paprika

500g broilerin maustamatonta fileesuikaletta

1. Pilko kasvikset isoiksi paloiksi. Pyörittele runsaassa oliiviöljyssä, ripottele päälle provencen yrttejä, suolaa ja pippuria
2. Paahda uunissa n. 1h josta ainakin puolet folion alla peitettynä 170 asteessa (kiertoilma, tavallinen 200c)
3. Paista broilerinfileet öljyssä ja mauste maun mukaan. Itse laitoin reilusti suolatonta broilerimaustetta, currya, suolaa, pippuria ja cayannepippuria.



Linssipata 
(alkper ohje Samasta Padasta kirjasta)

2dl punaisia linssejä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 bataatti
3 porkkanaa
300g kukkakaalia
1 punainen paprika
2 tl paprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
400g tomaattimurskaa
7 dl vettä
ripaus sokeria
ripaus suolaa
1 kasvisliemikuutio

srirachaa maun mukaan 
(meillä lisätään vasta omalle lautaselle)
fetaa

1. Liota linssejä kunnolla kylmässä vedessä.
2. Kuumenna kattilass apari ruokalusikallista öljyä ja lisää kasvikset kattilaan kuullottumaan
3. Sekoita mausteet ja tomaattimurska kasvisten sekaan. Lisää kasvisfondi, vesi ja linssit.
4. Anna hautua pienesti poreillen 30 min tai kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä.

Parasta fetan ja puurorieskojen kanssa. Puurorieskojen ohje täällä


Bataattimyskikurpitsalinssisosekeitto

600g bataattia
800g myskikurpitsaa
2 dl punaisia linssejä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 dl kaurakermaa
1 pkt koskenlaskijajuustoa
suolaa
pippuria
basilikaa

1. Kuori ja pilko kasvikset reilun kokoisiksi paloiksi. Laita ne kiehumaan runsaaseen veteen sipulin ja valkosipulin kanssa.
2. Huuhtele linssit runsaalla kylmällä vedellä ja lisää ne kasvisten joukkoon
3. Kaada ylimääräinen keitinvesi pois, mutta jätä sitä sivuun sen verran, että saat säännösteltyä sillä keiton löysyyttä.
4. Laita koskenlaskija sekaan ja soseuta kasvikset kunnolla seuvasekoittimella. Lisää kerma ja mausta.
5. Samettisemman tuloksen saamikseksi, kannattaa keitto laittaa erissä blenderiin.



Maanantai:
Lounas:
Aikuisille uunikasviksia ja broileria
Lapsille jauhelihaperunaporkkanasoselaatikkoa ja prepattuja kasviksia
Päivällinen
Jauhelihaperunaporkkanasoselaatikkoa ja prepattuja kasviksia

Tiistai:
Lounas
Aikuisille kasviksia ja broileria
Päivällinen
Linssipata

Keskiviikko:
Lounas
Aikuisille Linssipata
Päivällinen
Kasvissosekeitto pakastimesta

Torstai:
Lounas
Aikuisille Kasvissosekeitto
Päivällinen
Pakastettuja tähteitä

Heitin muuten nämä elintarvikkeet myös K-ruoka sovellukseen ja meidän Cittarista ne saisi ostettua 43€:lla. Toki, en laskenut siihen mukaan mausteita tai tarpeita jotka kuluu vaikka puurorieskoihin. Mutta pääraaka-aineet on siinä mukana, joten pikaisesti voisi sanoa ruuan maksaneen 5e/ateria.

Preppaatteko te ruokia, vai tuleeko kokkailtua jokaiselle päivälle oma ruokansa yhdellä kertaa?

5 kommenttia:

  1. Lämmitätkö ateriat sitten mikrossa vai ihan uunissa tai liedellä

    VastaaPoista
  2. Tulee kokkailtua kyllä melkein joka päivä, mutta mä nyt vaan teenkin koulua etänä eikä mulla ole lapsia, yleensä siis on hyvin aikaa. Samat luottoruuat kyllä toistuu silti viikosta toiseen, varmaan yleisimmät on tomaattinen pastakastike, wokkivihannekset ja riisi, soijapyörykät ja perunamuusi sekä linssikeitto.

    VastaaPoista
  3. Varmasti helpottaa kyllä arkea! Me ei olla silti ikinä tehty, kun jotenkin viikonloput haluaa pyhittää kaikelle kivalle. Reissataan myös usein viikonloppuisin, joten ei onnistuisi silloin. En myöskään halua tehdä mitään isoja ruokaostoksia viikonloppuna, vaan ennemmin käydään pari kertaa viikolla lähikaupassa. Mun arjen helpotus onkin sitten se, että käyn lähes aina ulkona lounaalla. Välillä kyllästyttää ravintolaruoat, etenkin kun syön tyyliin samoja salaatteja päivästä toiseen, mut se on vaan niin helppoa. Ja toinen helpotus on se, että voi jakaa hommia, esim. toinen hakee lapset ja toinen käy kaupassa tms.

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköisiä ruokia. Mä tein just vauvalle tuota linssipataa tuon kirjan ohjeella ja söin myös itse, se oli tosi hyvää. Mä mielelläni käyttäisin linssejä enemmän mutta mies ei tykkää. Sain tästä postauksesta taas inspistä kokata, kiitos 😊

    VastaaPoista
  5. Kiva postaus :) Me tehdään osittain prepaten, lounaat teen valmiiksi itelle ja 2 päivän ruokia kokataan .joskus edellisenä iltana tehdään seuraavan päivän ruoka valmiiksi

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!